Orijinalini görmek için tıklayınız : Kolonun beton dökümünden önceki hali
yorumları size bırakıyorum..........
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
tevekkül 19-02-2008, 11:26 aynı kolonu bir iki farklı açıyla daha çekseydin biraz daha fikir sahibi olabilirdik ama, gördüğüm hatalar; filizler kalıbın içine düzgün oturmamış, etriyelerde 135 derece kırım yapılmamış, ilaveten sanki bu etriyeler ekli gibi geldi bana ama tam anlayamadım. ama yine de yenilir yutulur hatalardan.:) ne var ki bunda:)
suleyman87 19-02-2008, 22:47 etrıyede bukum hataları,temelden baslanmış bu hataya yazık ki ne yazık :(
yukarıda belirtilen hataların dışında bu kolon kalıba ortalanmamıs pas payları kullanılmamıs.kalıp söküldükten sonra bu durumda segregrasyon oluşacaktır.demirler gözükecektir.ayrıca çirozlar yetersiz ve uzun yönde çiroz konmamıs.
tevekkül 21-02-2008, 07:41 uzun yönde çiroz? gerenk yok:)
yönetmeliğe göre konması gereklidir.çift etriye yapılırsa gerek olmayabilir :)
aynı binanın bir üst katıdır bizim resimleri çektiğimizi gören kalfa edriyelerdeki birleşim yerlerindeki kıvrımları 135 derece yapmıştır ama ne yazıkki alttaki katlar ilk resimlerdeki gibidir ve alttaki katlar bütün binanın yükünü çeker!! bunları denetim görmez...............................
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
maalesef insan hayatı ucuz insanlarımızın gözünde...
basındaki adam bunları sıkıştırmalı
biz arkadaslarımla beraber
demirci,kalıpçı,betoncular,sıvacılar,duvarcılar
elektrikçiler ve de
en kötüsü müteihaitler le kavga ediyoruz
insan yasamı bu kadsar ucuz olmamalı
kendi evimi kendim yapacam
benim gördüğüm resme göre alt tarafta paspayı olarak 5 cm bırakılmış,sol üst köşede 1 yada 2 cm, sağ üst köşede ise hiç bırakılmamış yani donatılar kalıp içinde resmen saat yönü tersinde dönmüş ve yukarı kaymış aksından çıkmış.
Erman GÜDÜ 02-06-2008, 09:01 Görebildiğim kadarıyla :
1-Etriye kancaları yönetmeliğe aykırı
2-Kolonda her iki yönde ki özellikle uzun doğrultuda çiroz eksik
3-Alt kattan bırakılan filizler boşta dolayısıyla yeni iaml edilen kolon filizleri boşta
4-Pas payı verilmemiş ki hiç olmazsa piyasada o kadar pas payı malzemesi var ondan koyulabilirdi.
Usta kendini düzeltti denilmiş umarım hep düzeltir. Fakat bu binada bütün katakulliler beton içerisinde kaldı gitti. Sıvacıda güzel bir sıva yaparak işi halledip daireleri güzelce satarlar. Ve satarlarken derler ki : bu binaların denetimi de yapıldı....
Saygılarımla
kalıpçılara kabahat buluyorsunuz ama şu anda iki şantiyem var mütahitimin biride inşaat mühendisi her katta denetimden teşekkür alıyoruz demekki istisnalar var
Erman GÜDÜ 08-06-2008, 22:12 kalıpçılara kabahat buluyorsunuz ama şu anda iki şantiyem var mütahitimin biride inşaat mühendisi her katta denetimden teşekkür alıyoruz demekki istisnalar var
Burda tartışılan başka konu senin şatiyeni sormadık ki be güzelim. Ama güzel iş yapıyorsanız ne mutlu size...
burda açık seçik hatalar söz konusu sizin şantiyelerdeki doğru şeyler bu hataları kapatırmı yani ne mutlu size ki doğru insanlarla çalışıyorsunuz çünkü sayıları o kadar az ki.
turkmeneli 25-06-2008, 13:50 alttan gelen ve kolona giren bindirme ekleri kısa gibi geldi bana
İlk resimdeki etriyelerin küfleri de ömürlerinden 10 yıl yemiş. Onların küfleneceği kadar uzun beklenmemeli. Bir de kalıpta sağa-sola yatan demirler bir üst katta düz devam ederse dışarı çıkacağından kıvırılıyor, bu da kolonun taşıyıcılarını kıvırılmaya meyilli hale getiriyor.
hakan.ins 06-08-2008, 10:19 ya arkadaşlar niye tartışıyorsunuz ki, bunlar gerçekten üzerinde bu kadar tartışılacak hata değil inanın bana sorun çıkmaz daha büyük sorunlar var demirinden çalan insanlar gördüm,kolonlar aksına gelsin diye makaslayarak kolon boy demirlerini berbat eden ustalar gördüm,16 demir üsteyken aynı sayıda 14 lük demir atıp uyardığındada yaw neolacak şefim diyen ustalar gördüm,bu arada sizin gördüğünüz hata sadece etriye kıvrımının okulda öğretildiği gibi olmadığı inanın ki okulda öğrendiklerimizin çoğu piyasada işlemiyo ve ayrıca piyasada kolonda kısa kenarı 25 cm olan (demir olarak 20 cm) kolonlara boyuna çiroz atılmaz ben şuana kadar atanı görmedim. Yani anlayacağınız bu kolonda boy demiri sayısı ve cinsi tutuyorsa,etriye sayısı ve cinsi tutuyorsa kısa kenar doğrultusunda yeteri kadar çiroz atıldıysa hiç bir sorun olmaz.
Ayrıca pas payı verilmemiş demişsiniz orada pas payı verilmiş sonuçta o kolon demir halinde daha beton dökülmemiş oyüzden narin bir yapıda eğilerek kalıba dayanmış beton döküleceği sırada ustalardan biri yukarda onu tutunca yeterli pas payının verildiğini görürüsünüz
Erman GÜDÜ 08-08-2008, 22:29 ya arkadaşlar niye tartışıyorsunuz ki, bunlar gerçekten üzerinde bu kadar tartışılacak hata değil inanın bana sorun çıkmaz daha büyük sorunlar var demirinden çalan insanlar gördüm,kolonlar aksına gelsin diye makaslayarak kolon boy demirlerini berbat eden ustalar gördüm,16 demir üsteyken aynı sayıda 14 lük demir atıp uyardığındada yaw neolacak şefim diyen ustalar gördüm,bu arada sizin gördüğünüz hata sadece etriye kıvrımının okulda öğretildiği gibi olmadığı inanın ki okulda öğrendiklerimizin çoğu piyasada işlemiyo ve ayrıca piyasada kolonda kısa kenarı 25 cm olan (demir olarak 20 cm) kolonlara boyuna çiroz atılmaz ben şuana kadar atanı görmedim. Yani anlayacağınız bu kolonda boy demiri sayısı ve cinsi tutuyorsa,etriye sayısı ve cinsi tutuyorsa kısa kenar doğrultusunda yeteri kadar çiroz atıldıysa hiç bir sorun olmaz.
Ayrıca pas payı verilmemiş demişsiniz orada pas payı verilmiş sonuçta o kolon demir halinde daha beton dökülmemiş oyüzden narin bir yapıda eğilerek kalıba dayanmış beton döküleceği sırada ustalardan biri yukarda onu tutunca yeterli pas payının verildiğini görürüsünüz
Peki burda demirden çalınmamış mı? Demişsin ki usta bana şefim ne olacak? O zaman tartışılır bu konu.Burda bahsettiğimiz kolon en önemli taşıyıcı. Burda o kadar üye pas payı yok diyor sen var diyorsun.Demek ki biz körüz. Uzun doğrultuda çiroz atılmıyor demişsin piyasada demek ki piyasaya çıkmamışsın. Ben denetim işi yaparken birer atlamalı koyduruyordum. Çiroz konusunu araştır ve yönetmeliği okumanı sana tavsiye ederim Sayın ŞEFİM...
hakan.ins 27-08-2008, 11:29 Peki burda demirden çalınmamış mı? Demişsin ki usta bana şefim ne olacak? O zaman tartışılır bu konu.Burda bahsettiğimiz kolon en önemli taşıyıcı. Burda o kadar üye pas payı yok diyor sen var diyorsun.Demek ki biz körüz. Uzun doğrultuda çiroz atılmıyor demişsin piyasada demek ki piyasaya çıkmamışsın. Ben denetim işi yaparken birer atlamalı koyduruyordum. Çiroz konusunu araştır ve yönetmeliği okumanı sana tavsiye ederim Sayın ŞEFİM...
birincisi sen bu konuyu dağıtmışsın gitmişsin başka yerlere neolacak şefi dediyse bizde gidip tabi ustam sen böyle devam et demedik söktürüp yeniden yaptırdın o yüzden bi kere bilmediğin konularda başkalarını itham etme.ikicisi 25 lil kolonlarda uzun kenar doğrultusunda çiroz atılmaz piyasada hep bu böyledir ben bu işi ilk defa yapmorum eğer bişeyler biliyorsanız konuşun çünkü ben bu konuyu inşaat mühendisleri odası toplantısındada konuştum ve onlarda hiçbir sorun olmayacağını söyledi öyle çok biliyoruz en iyisini biz yaparız diyen adamlarında neler yaptığını gördük o yüzden bazı şeyler hakkında bilginiz yoksa kimseyi itham etmeyin.
Ya siz fotoya bakmıyorsunuz ya da ben başka bir fotoya bakıorum benim gördüğüm ilk fotoda kolon demiri kalıba dayanmış onu beton dökerken üsten ustanın biri düzeltip her iki tarafa pas payını yerleştirecek
hakan.ins 27-08-2008, 11:59 tamam belki ülkemizde herşey kötüye gidiyor ama artık biraz kendinizi aşın bilgilendirin kendinizi. tamam güvenlik çok önemli ama bu güvenliği sağlarken şantiyede en küçük hatada bu yanlış sök projedekini birebir yap diyen kaçınız var zaten bu şekilde iş yapan şantiye şefi varsa onun mantığı üsten ineği verip altan sucuğu almaktan başka bişey değil ve kendini geliştiremez o adamda bence yırtıp atsın diplomasını.o yüzden herşeyi hata olarak görmek gerçekten hem zaman hem de emek kaybıdır.o yüzden at gözlüğü ile dümdüz önünüze bakmayın biraz daha olumlu düşünerek tamam hata olur ama o hatayı nasıl kurtarırım onu düşünün.şantiye şefliği budur pratik olup en güvenli en kısa zamanda ve en düşük maliyetli işi şantiyede yapabilmektir.o yüzden yapı denetimde çalışan adamlar (istisnalar hariç tabi)bana buraya çıkıp kolonun çirozu atılmamış demir kalıba dayanmamış diye laf anlatmasın önce kendilerini düzeltsinler.
tamam belki ülkemizde herşey kötüye gidiyor ama artık biraz kendinizi aşın bilgilendirin kendinizi. tamam güvenlik çok önemli ama bu güvenliği sağlarken şantiyede en küçük hatada bu yanlış sök projedekini birebir yap diyen kaçınız var zaten bu şekilde iş yapan şantiye şefi varsa onun mantığı üsten ineği verip altan sucuğu almaktan başka bişey değil ve kendini geliştiremez o adamda bence yırtıp atsın diplomasını.o yüzden herşeyi hata olarak görmek gerçekten hem zaman hem de emek kaybıdır.o yüzden at gözlüğü ile dümdüz önünüze bakmayın biraz daha olumlu düşünerek tamam hata olur ama o hatayı nasıl kurtarırım onu düşünün.şantiye şefliği budur pratik olup en güvenli en kısa zamanda ve en düşük maliyetli işi şantiyede yapabilmektir.o yüzden yapı denetimde çalışan adamlar (istisnalar hariç tabi)bana buraya çıkıp kolonun çirozu atılmamış demir kalıba dayanmamış diye laf anlatmasın önce kendilerini düzeltsinler.
Evet arkadaşım; katılıyorum. Şimdi herkesin az ya da çok beton demir birleşiminin esasları hakkında bilgisi vardır. Bu yönetmeliklerde de açıktır. Buraya kadar bir sorun yok. Bu bilgilerle donanıp şantiyeye gelmiş bir arkadaşım farklı bir ortamla karşı karşıya gelir, gelecektir. İş yapmak her zaman doğru dürüst iş yapmak değildir. Kendinizi yırtsanızda üst üste gelen olumsuz problemlerden dolayı bazı şeyleri inisiyatifinizin dışında gelişecektir. Bunları engellemekte bazen gerçekten imkansızlaşır. ( Nedenleri : Zaman, iş programına uygunluk, hava durumu, adam sayısı vs.)
O yüzden biz mühendsiler olarak arkadaşımında dediği gibi yapılan hataları nasıl diğer bir imalat ile kurtarabilirim ya da kurtaramaz isem ne yaparım? sorularını kendimize sormaktır. Unutmayın herkes hata yapar.
canelyagmur 30-08-2008, 20:52 kardeş bu kolonda sorunlar şunlar.
1.alttan gelen filizlere çok uzak
2.paspayı yok o yüzden kalıbı ortalamamış altttaki kolonla aynı hizada çıkmayacak.
bir güzelliği var çiroz atmış ve etriyelerde 135 derece bükmüş.
hakan.ins 03-09-2008, 16:47 Evet arkadaşım; katılıyorum. Şimdi herkesin az ya da çok beton demir birleşiminin esasları hakkında bilgisi vardır. Bu yönetmeliklerde de açıktır. Buraya kadar bir sorun yok. Bu bilgilerle donanıp şantiyeye gelmiş bir arkadaşım farklı bir ortamla karşı karşıya gelir, gelecektir. İş yapmak her zaman doğru dürüst iş yapmak değildir. Kendinizi yırtsanızda üst üste gelen olumsuz problemlerden dolayı bazı şeyleri inisiyatifinizin dışında gelişecektir. Bunları engellemekte bazen gerçekten imkansızlaşır. ( Nedenleri : Zaman, iş programına uygunluk, hava durumu, adam sayısı vs.)
O yüzden biz mühendsiler olarak arkadaşımında dediği gibi yapılan hataları nasıl diğer bir imalat ile kurtarabilirim ya da kurtaramaz isem ne yaparım? sorularını kendimize sormaktır. Unutmayın herkes hata yapar.
bende bunu anlatıyorum herşeyi en ince ayrıntısına kadar elemeye kalkarsan senin insiyatifin oratdan kalkar o zman eline yönetmeliği alan mühendisim diye dolaşır tamam belki bu resimdede hata var ama bunalar ölümcül hata değil onu anlatmaya çalışıorum paspayı yok denilen yerde aslında demir narin olduğu için bir yöne yatmış bunu mühendisim diyen kişi beton dökülürken ustasına ortalatıp gerekli paspayı ile dökülecek bunu söylemeye çalışıorum.ama kafalar artık öyle sabitlenmişki artık mühendisin insiyatifi pratiliği ortadan kalkmış
hakan.ins arkadaşımızın yazılarını okudum, ve zaten resimi ilk gördüğüm andaki düşüncelerimle aşağı yukarı aynı.. bu kolondaki doğrulara baksanıza bir de;
şaşırtmalı etriye düzeni ( çoğu kolona yapmazlar bunu)
her ne kadar yönetmelikte iki uc 135 derece yazsada bir uç 135 diğeri 90 derece bu da kabul edilebilir( bunu ancak tecrübe söyler) ki; iki ucunu 90 derece yapanlar varmış: bu kesinlikle kabul edilemez.!!!!
beton dökerken o donatı düzeltilir sorun değil.!!
sonuç; keşke inşaatlarda böyle kolon imalatı yapılsa..
rooobzoom 20-11-2008, 16:55 paspayı düzeltilmeyecek bi hata deil (tabi aşağıdan gelen kolon filizlerinde yeterli paspayı verildi ise) belki bu foto çekildikten sonra imalatı yapan usta en basitinden bi takozla paspayını halletmiştir.kısa yöndeki çirozlar yeterli görünüyor.uzun doğrultuda çiroz atılabilirdi ama atılmamış. malum kolon donatıları dışarda hazırlanır ve yukardan kalıba atılır burda uzun doğrultuda çiroz atılsaydı o donatı kalıba nasıl girdirilecekti oda ayrı bi sorun. zaten bu çiroz olayını tam anlamıyla anlamadım gitti. bence bu kolonda halledeilmeyecek bi sorun yok
ayrıca hakan arkadaşımızın dediği gibi bazı durumlarda mühendis kendi insiyatifini kullanabilmeli bu beceriye sahip olmalı en ufak hatada olmadı kardeşim sök kolonu yeniden bağla demenin bi anlamı yok
hakan.ins 03-12-2008, 15:32 eğer burda hem uzun doğrultuda hem kısa doğrultuda çiroz atılmış olsaydı bu seferde beton dökülürken vibrasyonu sağlıklı yapamayacaklardı çünkü vibratör demirlerden kimi yere gelmeyecekti ve beton sağlıksız dökülecekti.işte bunları göre bilmek mühendislik tamam buraası türkiye dediysekte her çektiğiniz fotoyu hata diye koymayın önce bi yorumlayın ondan sonra koyun mühendislik bence budur
harika olmuş .bu gökdelen bile taşır abartmayın arkadaşlar :)
hakan.ins 10-12-2008, 22:21 harika olmuş .bu gökdelen bile taşır abartmayın arkadaşlar :)
dostum burada ciddi bir konudan konuşuyoruz hata neyse ondan bahset istersen ya da hata yok diyosan onu söyle sonuçta burada isteğim hiç kimseyi itham etmeden varsa yanlışlarımızı düzeltmek sonuçta hep denilmiyor mu bilgi paylaşıldıkça artar diye
M.Kemal VARCIN 11-12-2008, 00:38 ya arkadaşlar niye tartışıyorsunuz ki, bunlar gerçekten üzerinde bu kadar tartışılacak hata değil inanın bana sorun çıkmaz daha büyük sorunlar var demirinden çalan insanlar gördüm,kolonlar aksına gelsin diye makaslayarak kolon boy demirlerini berbat eden ustalar gördüm,16 demir üsteyken aynı sayıda 14 lük demir atıp uyardığındada yaw neolacak şefim diyen ustalar gördüm,bu arada sizin gördüğünüz hata sadece etriye kıvrımının okulda öğretildiği gibi olmadığı inanın ki okulda öğrendiklerimizin çoğu piyasada işlemiyo ve ayrıca piyasada kolonda kısa kenarı 25 cm olan (demir olarak 20 cm) kolonlara boyuna çiroz atılmaz ben şuana kadar atanı görmedim. Yani anlayacağınız bu kolonda boy demiri sayısı ve cinsi tutuyorsa,etriye sayısı ve cinsi tutuyorsa kısa kenar doğrultusunda yeteri kadar çiroz atıldıysa hiç bir sorun olmaz.
Dediginize katılıyorum.Arkadaslar hakan.ins in dedigi gibi bir alt kattaki kolondaki boyuna donatıların bir ust katta eksik yada fazla yapılması durumunda ustadan alacagınız cevap bu ki ben aynı cevabı aldım."Hele birsey olmaz" kelimesini cok kullanıyorlar ya sanki onun birsey olmaz sozuyle birsey olmayacak.
Bir arkadasımız yazmıs okurken kim yazdıgını gormedim.Boyuna donatı min aralıgına gore kolonlarda min kalınlık 30cm de kolonun uzun kısım dogrultusunda çiroz atılır.Buradaki bana gore hatalar;
1-)Paspayı (plastik paspayları kullanılarak duzeltilebilirdi ki duzeltilmediginden boyuna donatıdaki bu egiklik bir ust katın kolonlarının donatı birlesim yerlerine tam olarak oturması için egilmek zorunda kalır ki bu da istenmeyen durumdur.Ayrıca kolon akslarının kaymasına da neden olabilir.Cok fazla kacıklık olusursa kolon kalıbı için yer kalmayacak dogal olacak kolon akslarında kaymalara neden olabilir ki buna neden olmaması ve rahat birlesim yapılması için kolon filizleri birlesim yerlerinde ustalar tarafından egilir.)
2-)sasırtmalar dogru degil(bence dogru degil dogrusu her etriye içinde sasırtmalı yapılmalı ama uygulama da bu kolonlaruın filizleri ile birlesim kısmında yerlesmesinde zor oldugundan bu sekilde yapılması zor oluyor.Forumda baska bir konuda yine bu etriyelerin sasırtmalı olmasında bir kac yazı ve cizim olarak ekledim.Bknz "proje tamamda uygulamada neye dikkat ediyorsunuz)
3-)Yanlıs gormuyorsam eger kolonun içi temiz degil.Bunun sakıncası yeni dokulecek beton ile eskiden dokulmus kat betonun arasında sureksizlik olusturacak ve gerekli ve saglıklı birlesimin olusmasını engellemiş olacaktır.Beton dokumunden once mutlaka kalıp su ile iyice temizlenmelidir.
hakan.ins arkadasın da dedigi gibi bu fotograftaki imalat cok kotu bir imalat degil.Cunku inanın suanda yapılan imalatlarda bundan daha kotu imalatlarla karşılacaksınız.Bu demek degildir ki bu imalat dogru.Ama kotunun içinde iyisi bu.Ki buna da sessiz kalmamak gerek ve gereken dogrular ustaya anlatılarak gereken dogrulara yonlendirmek gerekmektedir.
[/QUOTE]Ayrıca pas payı verilmemiş demişsiniz orada pas payı verilmiş sonuçta o kolon demir halinde daha beton dökülmemiş oyüzden narin bir yapıda eğilerek kalıba dayanmış beton döküleceği sırada ustalardan biri yukarda onu tutunca yeterli pas payının verildiğini görürüsünüz[/QUOTE]
Bu dediginize katılmadıgımı belirtmek isterim.Cunku kat yekpare dokumde dediginizi yapması imkansız cunku kiriş donatıları bu dediginizi engelleyecektir.Ancak plastik pas payının kullanılamaması durumunda(olur ya plastik pas payı bulunamaz.) kolonların ilk olark dokulmesi daha sonra katın dokulmesi durumda bu dediginiz göz kararı ile yapılabilecek bir en son uygulamadır.
genellikle kolonlarda olsun diger donatıların baglanması konusunda da sıkıntılarla karsılasılmakta.Donatıların gerek baglanıs sekilleri gerek bagların yeterli olmaması problemleriyle de karsılastım.Donatıların birlesimini yapan telin dolanma sekli ve dolanma sayısı az yapılabilmekte.Bununla ilgili de su sorunlar cıkmakta:
en ufak sarsıntıda,dosemelerde cok kucuk basmalarda bagların kopması,bagların kırılması ve sonuc olarak birlesim yapılarak donatıların birlikte calısma amacı saglanmamıs olmakta.Burada fotografta kose kısımlarda sanırsam tum donatılar etriyelerle baglanmıs ki uygulamada bu sekilde yapılmadıgını da gordum.Bir etriyeye(köşelere) 2-3 bag yapıldıgını da gordum.
Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...
hakan.ins 12-12-2008, 13:43 M.Kemal VARCIN ustat çok güzel değinmişsin konuya dediğin gibi kat eğer tulumba olarak dökülüyorsa (kolonlar ve döşemeler tek bikerede dökülüyorsa) bu paspayını veremez bu konuda haklısın ama kolon önce dökülecekse araya 5cm lik bir takoz üsten konulursa paspayında büyük yarar sağlar hiç paspayı olmamasından iyidir. gönül isterki her uygulama kitapta olduğu gibi kuralına uygun dökülsün ancak şantiye ortamında bunu sağlaya bilmek çok sor ve bizde hataları en uygun şekilde kurtarma yoluna gitmeliyiz mühendislik bence budur.
demiraydemir 10-03-2009, 00:52 etriye 135 dereceyi uygulatabilen var mı?
rezidanslar hariç ...
|