Orijinalini görmek için tıklayınız : Probina Ile Aldiğiniz Proje Işini Kaç Günde Teslim Ediyorsunuz?

mühendis1973
13-02-2008, 21:03
Arkadaşlar Belki Yazdiğim Konuyu Aranizda Saçma Bulanlar Olacaktir Ama Sorumu Yineliyorum .probina Kullanicilari Olarak Sizler Mesela Z+2nk 300 M2 Diyelim Bir Projeyi Kaç Günde Teslim Ediyorsunuz.
Benim Bulunduğum çevrede Sta4 Cad Ve Ide Cad Yoğunluklu Olarak Kullaniliyor çizim çikyilarina Dxf Lerine Baktiğimda Meslektaşlarim Neredeyse Sadece ölçüleri Güncelleyerek Baskiya Hazir Hale Getiriyor.
Ben Bu Konuda çok Sikintiliyim Bildiğiniz üzere Probina Dxf Leri (kirişler Nispeten Idare Eder ) çok Kötü.ayni Sikintilari Paylaşan Veya çözüm Yolu üreten Arkadaşlarim Varsa Mutlaka Bu Konuyu Irdeleyip Mesaj Yaziniz.

Saygilar.....

elmali123
15-02-2008, 08:04
Sayın Meslektaşım,

Sta4Cad, Probina, İdestatik'in amiyane tanımı ; koyun, sucuk imalat fabrikası. Neden mi? Koyunu sok fabrikaya, öbür ucundan sucuğu al.

Türkiye'de herkes projeci !!!!! Ne yazıkki bu programlar vasıtası ile. Bir binanın bir gecede projesi yapılıyor. Mesleğini ciddiye alan mühenislerden biri olarak söylüyorum; çok aptalız ve beceriksiziz yada bir gecede bir apartman projesi yapanlar çok zeki. Kendi kendilerini baltaladıklarını ve projeyi evrak yaptıklarını, çıkart şu bilgisayardan gibi aşalayıcı yaklaşımlarla, operatör durumuna düştüklerinin farkındalar mı ????

Bu programların çözebileceği yapı çerçevesi belirli. Bina tipi, yapıların düzenli olanlarını, az katlı olanlarını, mümkünse perdesiz olanlarını çözerler ????? Birçok hata ve yanlışla !!!! Hepsinin de ortak sorunu her temeli çözemezler. Hepsininde birçok açığı var. Bu açıklar ya bilerek yada şu anki datası ile düzeltilmeyeceği için var.

Bu kadar kötüledim ama; buların ben de lisanlı kullanıcısıyım ve yüksek lisans yaparken mecburiyetten dersini de verdim. Şu anda aktif kullanıyorum. Fakat stadan probinadan çıktığı gibi proje verilmez. Bilinçli kontrollü, el ile diğer programlarla çapraz sorgulama ve sonuçların en azından mertebe olarak irdelenmesi, boyutların, donatı teşkillerinin sorgulanması gerekli.

Artık mesleğimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu programlar Türk Mühendisliği ni baltaladı. Hepimiz üç kuruşa iş yapar olduk. Ressamları saymıyorum, ozolitçiler, öğretmenler (ki bunlara birebir ankarada şahitim) statik proje yapar oldu. Denetlemenin programlar ve proje bazında aktif olarak yapılması gerekmekte.

Ben bir apartman projesini, bir ressamla birlikte (ki bende çizim yaparım... birçok lsp ve ek programda kullanarak) iki haftadan önce yapmam. Bu programla alakalı olmayan bişey. Program sonucu verir, TASLAK ÇİZİMİ verir. Siz oturusunuz projeyi yaparsınız.

Artık nasıl yapılması gerekiyorsa yapılsın !!! bu konuda ciddi adımlar atılsın. Herkes aylık kazancına ve içinde bulunduğu ekonomik çarkın büyüklüğüne baksın. Tek bir kat kolonunun maliyetine bir proje yapılıp bir sürü sorumluluk alıp ne kadar vurdumduymaz kalacağız.

Bide stacı, probinacı diye ön ek vererek mühendis ünvanını kirletmeyelim.

tevekkül
15-02-2008, 08:46
sayın elmalı123, bize iki haftada yapmış olduğunuz örnek bir çizimi paylaşır mısınız?

mühendis1973
15-02-2008, 23:29
Sayin Elmali !

Konuyu çok Derinlemesine Irdelmişsiniz .teşekkür Ederim.
Ama Elle Hesap Yapma Dönemi Bitti Yani Mecburen Bir Program Kullanacağiz.program Kullanmak Demek Illaki Onun Esiri Olmak Demek Değil Bence.zaten Malumunuz Imo Bile Sim Ve Itb Belgeleri Güncellemelerinde Ve Işyeri Denetlemelerinde Projeci Mühendislerin Lisansli Programinin Olup Olmadiğini Soruyor Formlarinda...
Sizin Tedirginliklerinize Katilmakla Beraber Piyasa Koşullari Dediğimiz çabuk Iş Teslim Etme şartinada Uymak Zorundayiz Bence...
Ben Tartişma Konusunu Açarken Bu Maksakla Düşünmüş Ve Program Kiyaslamasi Yapariz Diye Ummuştum.
Saygilar.
Not:tevekkül Rumuzlu Arkadaşin Isteğine Bende Katiliyorum.

elmali123
16-02-2008, 22:51
Hımm ...
Kıyaslamayı yapayım o zaman ...

Probina sıfır binalarda sta4cad e göre daha avantajlı bence... Daha da hızlı.

Mimari dxf i ekrana yaslayıp, ask, kolon vs vs çekebiliyorsun, bu data girmede baya bir hız kazandırıyor.
Donatı düzenleme kısmında ise; donatı kopyalama var.... Buda benzer elemanların tipleştirilmesi ve donatı düzenlenmesini hızlandırmakta.
Opsiyonları stadan daha fazla... Çizim düzeltme ( ???? ) işinde de layer (katman) zenginliği ile de yine sta ya göre avantajlı hale geliyor.

Sta ise daha yenilikçi. Serdar Amasarlı iyi bir mühendis ve bunu programına da yansıtmış. Güçlendirmede çok iyi. Yıllardır sadece frame elemanlar olsada 3D çalışıyor. (Probinanın bir iki yıllık geçmişi var) Merdiven, kabuk, kubbe, tonoz çözebiliyor. Mesh elemanları sap a atması, işini baya hızlandırıyor. Ben karmaşık geometriye sahip yapılar (örneğin iglo) çözerken bundan faydalanıyorum.

Sorunuzun yanıtı, hesap ve çizim olarak sıfır yapılarda probina, güçlendirme, tünel kalıp vs vs de sta .... hızlı ve iyi

Şu an yada bir kaç yıllık dilim içinde yaptığım projeler, ya ihaleleri yapılmış, ya yapılacak, yada imalat aşamasındaki işlere ait. Böyle bir platformda yayınlamak yanış olur dahası bende böyle bir paylaşımda bulunmayı istemem, zira öyle bir misyonumda yok. Üstelik o projeler ücretleri alındığı için işverene ait.

Bu konu ile de istemediğim bir taştışmanın içinde buldum kendimi. Sizinle aynı piyasa içerisindeyim. Sadece yapsat yapmıyorum. Beni, çalıştığım firma tutuyorsa ve yaptığımız işler sorunsuzca geçiyor, dahası yılların projecileri teşekkür ederek geri dönüyorlarsa bu beni paradan ve piyasadan daha mutlu eder.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.....

mühendis1973
17-02-2008, 22:43
Istenmeyen Tartişma Sözkonusu Bile Değil,maksat Sorunlarimiza Ortak çözümler Bularak Daha Iyiye Ulaşabilme Arayışımızdır.Yoksa Kim Iyi Kim Kötü Arayişi Değilder. ... Teşekkür Eder Başarilar Dilerim...

Yapı Mühendisi
18-02-2008, 00:34
Tabiki kimse, kimin iyi kimin kötü olduğu bilgisi arayışı içerisinde değil.
Arkadaşın belirttiği 300m2 lik bir yapı projesine kimse 2 hafta uğraşmaz işin doğrusu.O yüzden arkadaşlar merak etmiş.Bilmediklerini öğrenmek adına rica etmişler.Bir misyonunuz için gerçekleşmemiş bu talep.
Mimari projeye bir şey diyemem ama inşaat mühendislerinin ürettiği projelerin işverene ait olduğu fikrine katılmıyorum.Çünkü çalışma sanatsal değil matematiksel dolayısıyla bilimseldir.Bilimin-bilginin sahibi olmaz.Öyle olsa idi bugün siz o projeleri üretemezdiniz.
Yıllarca süregelen bir bilgi birikimini kullanarak ürettiniz.
Diğer ifadelerinize ve eleştirilerinize bütünü ile katılıyorum.Malesef durum sürekli vahimleşmektedir.Durumu kendimizin kötüleştirmesi daha da üzücüdür.Allah sonumuzu hayır etsin.Artık piyasa gerçek anlamda proje üretmek isteyen mühendisleri tasfiye etmiş durumda.
İlk soruya gelince , yapı davranış bilgisine ve tecrübesine sahip, sonuçları yorumlayabilen, programı tam olarak kullanmayı bilen, Autocad i biraz hızlı kullanan,yapı mimarisinde ve zeminde extrem durum olmayan 300 m2 bir betonarme yapı için bir sta4cad kullanıcısı inşaat mühendisi 3 iş günü sonra güzel bir proje sunabilir.İdeCAD içinde bu süre geçerlidir.
Yukarıdaki tanımlardan Autocad harici diğer parametreleri çıkartırsanız bu sürenin 1 güne düştüğünü piyasada çokca görüyorum.

elmali123
18-02-2008, 07:59
Aslınca önce cevap vermemek istedim, sonrada çok şey yazıp teker teker sildim. Ne anlatmak istediğimi, konuyu baştan sona okuyanlar ve ben projeciyim diyenler anlamıştır.

Herkes gönlünce çalışsın. Bolda kazanç versin. .

Yapı Mühendisi
18-02-2008, 08:17
Aslınca önce cevap vermemek istedim, sonrada çok şey yazıp teker teker sildim. Ne anlatmak istediğimi, konuyu baştan sona okuyanlar ve ben projeciyim diyenler anlamıştır.

Herkes gönlünce çalışsın. Bolda kazanç versin. .

Silmenize gerek yok , buyrun düşüncelerinizi yazın.
Konuyu baştan sona okuyanlardan ve projeci olanlardan konuştuklarım , sizin anlatmak istediklerinizden çok farklı şeyler söyledikleri için bu konuya yazdım.
Ortada bir tartışma yok ama anlayanlar anlamıştır hadi bana eyvallah tarzı bence yanlıştır.

vegeto
18-02-2008, 18:59
Sta4Cad, Probina, İdestatik'in amiyane tanımı ; koyun, sucuk imalat fabrikası. Neden mi? Koyunu sok fabrikaya, öbür ucundan sucuğu al.

Türkiye'de herkes projeci !!!!! Ne yazıkki bu programlar vasıtası ile. Bir binanın bir gecede projesi yapılıyor.

millet bu programları kullanıyorum, projeler yapıyorum diye hava atıyor. arkadaşlar bunları yazan kişiler bununla hava atıyorlar mı?
bu porgramlar iyi veya kötü, ama büyük emekler sonucu yapılıyorlar. öncelikle oturup sizler de bunlara benzer birşey yazmaya çalışın, o zaman anlarsınız sonuçların neden hatalı olabileceğini,aynı yöntemi kullandıkları halde niye farklı sonuçlar verdiklerini niye herşeyi yapamadıklarını daha iyi anlarsınız.
tek tuşla işlem bitirmeyi beceri saymayın. bu programların ardındaki mühendisliği ve yapılmış kabulleri görmeye çalışın. o zaman göreceksiniz ki hiçbiri bir diğerinden farklı değil.

eotugen
21-02-2008, 01:32
İnşaat mühendi olarak proje yapabilmemiz için 2 senede en az 70 puan toplamak zorundayız bunun yine en az 20 puanını eğitim seminerlerinden aldığımızı kabul edersek geriye kalanını proje başına 3.75 puandan hesaplarsak en az 14 adet proje yapamazsak yetki kuş olup uçar..
Ozaman bulunduğunuz yerde en fazla fiyat kıran,en çabuk iş teslim edebilen (örneğin 1-2 gün) inşaat mühendisi hem fazlasıyla puanını toplamış olur hem sürümden para kazanmış olur, hemde diğer meslektaşlarının iş sayısını azaltarak 2 sene sonraki rakip sayısında önemli bir düşüş sağlamış olur.
Dolayısı ile bu sistemin, yani mühendisin mühendislikten çok tüccar olasını, meslektaşlarına karşı üstünlüğünü bilgisi ile değil ticari acımasısızlığı ile sağlamasını zorunlu hale getirenler ülkemizde çokda şaşırılmaması gereken durumun altına imza atmışlardır.
Şimdi sen,ben,hepimiz tek tek bağırsak çağırsak boş artık mühendis stacı ideci procu sıfatlarından birini mühendislik sıfatından daha öncelikli olarak kullanmak zorundadır.
Çözüm olarak benim düşüncem mimar inşaat müh. makina müh. elektrik müh. hepimizin bir araya gelmesi ve bilgiye dayalı bir sistem kurmasıdır.
Bir mühendisi mühendis yapan yaptığı işin sayısından çok yaptığı işin içeriğidir

mühendis1973
21-02-2008, 22:58
puan konusunu fazla takılıp kalma imo şubelerin asli görevi üyelerini korumak ve kollamaktır.

Miralay
27-02-2008, 13:57
İmo tarafından çıkarılan Türkiye Mühendislik Haberleri dergisinde (Sanırım şubat sayısıydı ) bu tarz bir paket programın incelemesi vardı. Sözü geçen programda döşeme tanımlamasanız bile kiriş poligonunu rijit diyafram olarak algılıyor, bazı kontrolleri eksik yapıyor yada hiç yapmıyor, Her yatay elemanı "kiriş" , her düşey elemanı ise "kolon" olarak algılıyormuş.Bunun gibi pek çok bir projeyi ciddi şekilde etkileyebilecek eksiklikleri mevcut. Malesef program üreticileri programlarının açıklarını gizliyorlar. Şu bir gerçek ki iyi bir projecinin paket yazılım kullanması sorun teşkil etmez. Meğer ki kullandığı yazılımın neler yapıp yapamayacağını, açıklarını ve eksilerini çok iyi biliyor olsun.

torunoğlu
27-02-2008, 18:59
rijit diyafram tanımını program size data girerken de analize başlarkende soruyor, bildiğim kadarıyla stada bu sorun çok fazla gözüküyor.( yanılmıyosam siz probinadan bahsettiniz.) düşey ve yatay eleman konusunu hiç düşünmemiştim, şimdi denemeyi düşünüyorum, bulduğum sonucu sizinle paylaşacağım.
iyi çalışmalar dilerim...

Miralay
28-02-2008, 08:29
Yazıda hangi program olduğu belirtilmemiş. Fakat ülkemizde yaygın olarak kullanılan 3 programdan biri oldugu söyleniyor. Stad, ide yada probina. Gerçek olan şu ki paket programların önemli açıkları var.

torunoğlu
03-03-2008, 19:55
[Only registered and activated users can see links]

ilginizi çekeceğini düşünüyorum sn. miralay

torunoğlu
07-03-2008, 19:44
ben probina da denedim ufak bir çerçeveyi, N>0,1 fck ac yi sağlamadığı halde kolon olarak boyutlandırdı. sizlerde bir kontrol edin isterseniz.

jeffreyy
13-03-2008, 23:28
İnşaat mühendi olarak proje yapabilmemiz için 2 senede en az 70 puan toplamak zorundayız bunun yine en az 20 puanını eğitim seminerlerinden aldığımızı kabul edersek geriye kalanını proje başına 3.75 puandan hesaplarsak en az 14 adet proje yapamazsak yetki kuş olup uçar..
Ozaman bulunduğunuz yerde en fazla fiyat kıran,en çabuk iş teslim edebilen (örneğin 1-2 gün) inşaat mühendisi hem fazlasıyla puanını toplamış olur hem sürümden para kazanmış olur, hemde diğer meslektaşlarının iş sayısını azaltarak 2 sene sonraki rakip sayısında önemli bir düşüş sağlamış olur.
Dolayısı ile bu sistemin, yani mühendisin mühendislikten çok tüccar olasını, meslektaşlarına karşı üstünlüğünü bilgisi ile değil ticari acımasısızlığı ile sağlamasını zorunlu hale getirenler ülkemizde çokda şaşırılmaması gereken durumun altına imza atmışlardır.
Şimdi sen,ben,hepimiz tek tek bağırsak çağırsak boş artık mühendis stacı ideci procu sıfatlarından birini mühendislik sıfatından daha öncelikli olarak kullanmak zorundadır.
Çözüm olarak benim düşüncem mimar inşaat müh. makina müh. elektrik müh. hepimizin bir araya gelmesi ve bilgiye dayalı bir sistem kurmasıdır.
Bir mühendisi mühendis yapan yaptığı işin sayısından çok yaptığı işin içeriğidir

aferin evren çok güzel söylemişsin ;)

elmali123
20-03-2008, 09:33

Benim ilk bu soruya cevap verirken söylemek istediğimde buydu. Peki çözüm yöntemleri üretelim. Sizlerin çözüm yöntemi nedir ?

has
20-04-2008, 11:45
puan konusunu fazla takılıp kalma imo şubelerin asli görevi üyelerini korumak ve kollamaktır.

Puan konusuna niye takılmasın ki? Arkadaş doğru söylemiş bencede.. Sırf puan toplamak için maliyetine kadar (belki de daha aşağı) fiyat kırıp, apar topar proje yetiştirmeye teşvik ediyor bu puan sistemi...

Konuyu açan arkadaşın tartışmak istediği şeyler bu değil ; biliyorum ve kendisinden özür diliyorum. Her ne kadar da konuyla alakalı olmasa da, böyle bir cevap vermek gerekliydi diye düşündüm..

Y.Yıldırım
21-04-2008, 18:24
Puan konusuna niye takılmasın ki? Arkadaş doğru söylemiş bencede.. Sırf puan toplamak için maliyetine kadar (belki de daha aşağı) fiyat kırıp, apar topar proje yetiştirmeye teşvik ediyor bu puan sistemi...

Konuyu açan arkadaşın tartışmak istediği şeyler bu değil ; biliyorum ve kendisinden özür diliyorum. Her ne kadar da konuyla alakalı olmasa da, böyle bir cevap vermek gerekliydi diye düşündüm..

bu konuyu ana fikir edinen bir konu açıp serbest kürsü başlığı altında olabilir bu konu hakkındaki yorumların orda yapılmasını tavsiye ediyorum ...
Konunun dağılmasına sebep olabilecek her mesajı silmekle yükümlü olmam sebebi ile böyle bir uyarı yapmak zorunda hissettim kendimi konu hakkında ben de has arkadaşımız gibi düşünsem de bu konu yeri değil ....

Kolay Gelsin....