Kısa kolon uygulaması ustamızın kalıbı normal daire kalıbı üç metrelik kalıp yapılmaya üşeniliyor ve sonuç 230 dökülüyor ve 70 cmlik ek döşeme ile beraber dökülüyor işin ilginç yanı denetim buna olur raporu veriyor ve daha ilginci mal sahibini biz uyarıyoruz kolonları yık yeniden döktür diye mal sahibide haliyle denetime soruyor ve denetim aslında böyle olması gerekir!! diyor bunlara kim dur diyecek burada oturan daire alan vatandaşın suçu sadece güvenmekmi!! kime????
bu kolonlar 2007 modeldir!!
Kolondaki ek yerleri depremde ne kadar dayanır!!!!
Bu ekli kolonlar beş katın yükünü taşıyacak o bina depremde yıkılırsa vicdan azabı çekilmiyecekmi böyle denetimler ne zaman “denetlenecek” bir çok canlar yandıktan sonramı……………
sizlerde bilirsinizki hiç bir zaman beton betona kaynamaz kolonda asla & asla ek yeri olamaz ve olmamalı bunlar sadece benim görebildiklerim ya göremediklerim güzelim türkiyemde daha neler neler oluyor kim bilir
ustamızın hatası burada çok büyük belki cahilliğinden belki bir şey olmaz nasıl olsa içinde demir var düşüncesi ile hareket etmiş olabilir ya mühendisin (denetçi) buna izin vermiş olması beni çok düşündürüyor
denetçi (mühendis) ben bunları ilk kolon döküldüğü zaman kabul etmem dese idi bu kolonlar yıkılmıyacakmıydı hem denetim artı puan alacak hemde bina daha sağlam olacaktır ne kadar sürer bir günlük iş on m3 beton gider değermiydi bu şekilde yapılmaya
eğer sizlerde bu şekilde bir şey olmaz der iseniz ben kendimde bir sorun olduğunu düşünmeye başlıyacağım………………………….
Kadir Atlı (taşeron)
5325167301
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] lo.jpg)[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] _198lo.jpg)[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] _388lo.jpg)
Öncelikle inşaat mühendisliği KTU GMF 4.sınıf öğrencisiyim.Görmüş oldugum resimler Deprem yönetmeliğinde KISA KOLON oluşumuna müsait bir durumdadır.Yapılarımızı Depreme görede tasarladığımız için KISA KOLON istenmeyen bir durumdur.Depremde etkisi sonucu dayanımı azdır.Bunu kesin söyleyebilirim.Teşekkurler:)
celalsungu
10-02-2008, 16:23
Kolon betonlarının önce dökülüp, döşeme betonun sonra dökülmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Bildim bileli tartışılır bu konu.
İdeali kolonlar ile tabliye betonun aynı anda dökülmesi yani soğuk derz oluşturmayacak şekilde yerleştirilmesidir. Ancak bu durumda benim kendi tecrübelerim gösterdiki ortalama bir şantiyede bu tip uygulama yapmak başka sakıncalar doğurabiliyor. Özellikle Kolonlarda, kolon kiriş birleşim yerlerinde beton hem homojen olarak dağılmış olmuyor hem de sıkıştırma yapmak çok zorlaşıyor. Bunun yanında şantiyede her türlü kaza olabilir mesela kolon veya perde kalıbı patlayabilir olmaz demeyin böyle şeyler her zaman mümkündür, sadece kolonları dökerken bu tip bir olay karşısında hem zarar az olur hem de can güvenliği daha az tehlikeye girer.
Birde yukarıdaki fotoğrafta uygulamayı yapan kişi herhalde kolon sıkılaştırma bölgesinde oluşan kesme kuvvetlerinin yüksek olduğunu bildiğinden soğuk derzi ortaya çekmiş desem çok mu gülünç olur. Benim anlamadığım bu şekilde uygulama yapmak daha mı kolay? Çok ilginç
Kolon betonlarının önce dökülüp, döşeme betonun sonra dökülmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Bildim bileli tartışılır bu konu.
zararının faydasından çok olan bir şey elbette faydalı taraf seçilir...
usta diliyle anlatmaya çalışıcam))
faydası: kolon betonu ile hasır betonunda ek yeri oluşmaz tek faydası budur
zararları: genelde kolon kalıbının üç tarafı çakıldığı için çiroz koymak zorlaşıyor,
geniş tarafının üst taraflarına azda olsa konabiliyor kolonun alt taraflarında ise hiç konmuyor, dar kenarına ise kesinlikle hiç çiroz girmez!!
hatta bir çoğu kolon demirlerini kalıbın üstünde bağladığı için bazıları alttan üçer adriye konmuyor!!!! niye kolon demirini yukarıdan salarken rahat otursun diye!!!
(tadilat yapmaya gittiğim yerde bizzat şahid oldum üçer edriye eksik bütün kolonlarda!! kolonlarla hasır bir dökülmüştü ve bu bina 2005 modeldir)
(kolon demiri kolon kalıbından önce bağlanırsa çiroz sorunu olmaz)
bunuda geçtik beton dökümünde kolon başlarında donatı sık olduğu için vibratör vurmak imkansızlaşıyor bu sebep bile yeterlidir önce dökmek için...
geotech kardeşimin dediği gibi tehlikeli şartlarda oluşabiliyor....
maalesef izmir hariç bir çok bölgede kolonlarla hasır betonu bir dökülüyor!!.....
Birde yukarıdaki fotoğrafta uygulamayı yapan kişi herhalde kolon sıkılaştırma bölgesinde oluşan kesme kuvvetlerinin yüksek olduğunu bildiğinden soğuk derzi ortaya çekmiş desem çok mu gülünç olur. Benim anlamadığım bu şekilde uygulama yapmak daha mı kolay? Çok ilginç
evet biraz gülünç olur.................dememeniz gerekir.....
bir başka ekli kolon burda mesafe biraz kısa ama yinede depremde tehlikeli bölgedir. ve bu kolon "resmi bir binanın kolonudur" ve üzerinde ise yedi katın yükü vardır!!!!.................
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
torunoğlu
27-02-2008, 18:54
resimler gerçekten çok vahim, bu konuda yorum yapmaya gerek bile yok herşey ortada:( derz durumuna gelince, elimizde olmayan şartlardan dolayı binada mutlaka katlar arasında soğuk derzler bırakıyoruz. keşke binanın tamamını bir kerede yekpare dökebilsek ama bu günümüz teknolojisinde imkansız. kolon ve kiriş + döşemenin birlikte dökülmesi, kolon + kiriş + döşemenin birlikte dökülmesi gibi iki durum vecut, arkadaşların dediği gibi ikisinin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları var. şunu bilmek gerekli ki bıraktığımız soğuk derzler mutlaka deprem esnasında bize hata olarak geri dönüyor, buyüzden derz bırakılacak yerlerin mümkün olduğu kadar pürüzlü bırakılması gerekir. düşey elemanlarda oluşacak derzlerde, eski ve yeni betonun kaynaştırılması için yapı kimyasalları kullanılmalı yüzeyler arasındaki, talaş vs. , donatı çeliği parçaları temizlenmeli ve yüzey ıslatılmalıdır. aklıma gelenler şimdilik bunlar.
iyi çalışmalar dilerim...
Erman GÜDÜ
27-06-2008, 00:26
Bu aslında o kadar önemli, bir sorun değil çünkü uygulama da sadece kolon betonu daha sonra tabliye betonu dökülmesi daha iyidir çünkü vibrasyon işlemi daha rahat yapılır ve beton boşluksuz olarak yerleştirilebilir. Eğer döşeme ve kolon betonu betonu ayrı dökülmesi zararlı diyen arkadaşlar var ise benimde onlara sorum şu ;
Katlarda bir dökülmeli değil mi o zaman ?
black_hawk
13-07-2008, 10:27
slm öncelikle bu soğuk derz olayı ile ilgili vahim bir durum maalesef eğer denetim firmalarımız bu duruma evet dedilerse ki bu bir çok katlı bir apartman olduğundan söz ediyoruz..ağlancak haklimize gülüyoruz arkdaşlar maalesef..böle vahim bir hata yapan biri eminim kesme kuvvetini kolonlarda uçlarda olduğundan haberi olduğunu sanmıyorumm....saygılarımlaa