Orijinalini görmek için tıklayınız : "ortada olması gereken su basman perdesi yok??"
içinizden birisi dediki zamanında eline kürek alıpta "harç" yapan birisi bizim işimize nasıl karışır maksat kesinlikle karışmak değildir ama bir söz vardır sözün kimin söylediğine bakılmaz söze bakılır eğer doğruysa alınır yanlış ise kim söylerse söylesin atılır ama harç yapan diyen vatandaş söze değil kimin söylediğine bakıyor.....
eğer bu okumuşsa sözü dinlenir!!!! yok okumamışsa bunun kafa çalışmaz, düşünemez düşüncesine sahip maalesef......
neyse sözü uzatmıyalım bizim amacımız ameleden mühendisine kadar inşaatlarda kalitenin artmasıdır bilirsinizki kalite gözle gözükmez ayrıntılarda gizlidir ve kullanıldıkça ortaya çıkar!! o kadar çook yanlışlıklar varki zamanı geldikçe paylaşmaya çalışacağım kiminiz takdir eder kiminizde kızabilir size kalmış yada formdanda atılabiliriz......
bir daha ağustos depremleri gibi depremlerin yaşanmaması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum saygılar.
Kadir Atlı (usta)
[/URL] (http://img223.imagevenue.com/img.php?image=72786_2005_model_proje_214_122_124lo .jpg)
[URL="http://img151.imagevenue.com/img.php?image=72794_2005_model_proje._122_944lo.jp g"] (http://img151.imagevenue.com/img.php?image=72794_2005_model_proje._122_944lo.jp g)
Volkan Donbaloğlu
20-01-2008, 01:59
Herkes düşüncesini söylemekte özgürdür. Her kişi bir başkasından farklı düşünecektir. Bu gayet normaldir. Harç yapan kişilerden ben çok şey öğrendim. Herkes her şeyi bilemez ve herkesin bir başkasından öğreneceği şeyler vardır. Teşekkürüm bunun ve deneyiminizi paylaştığınız içindir.
Tabi mühendisle ustayı, usta ile çırağı aynı kefeye koymak olmaz. Ustanın deneyimi vardır ama mühendisinde teorik ve uygulama konusunda ustadan çok farklı bildikleri vardır. Ben ustalardan "İki demir binayı mı taşıyacak" , "Bunun burda ne gereği var" , "Bu katta çift etriyenin ne mantığı var" gibi laflarda çok duydum. Bazılarına gerçekten mantıksız geliyor çoğu şey ama mühendis açısından işler oldukça farklı. Bir usta proje yapamaz ama projeyi iyi uygulayabilir.
Lütfen bu konu altında ve diğer konularda polemiğe girmeden fikirlerimizi tartışalım. Muhattabımız düşünceler olsun, şahısların konumu değil. Forum kuralları gereği "Forum yöneticilerine ve kullanıcılarına küçümser davranışlar sergilemek yasaktır"
Saygılarımla
her zaman söylerim maksadımız kimseyi incitmek değildir eğer böyle bir şey düşünüyor olaydık bunu en iyi şekilde yapardık.....
2008 senesinde dahi böyle projeler yapılıyor soruyorsun mühendise bir şey olmaz diyor tek çaremiz sizlere duyurmak böyle projelerin ne mühendisler odasından nede mimarlar odasından
.................................................. .....
geçmemesi gerekir,ki bundan sonra devamı yapılmasın........
ya şimdiye kadar yapılanlar onlar ne olcak okadar çok varki!!!
orada oturanlar
yıllarca para biriktirip ev yaptıranlar veya satın alanlar böyle projelere imza atan mühedisine ,denetimine, belediyeye & ustasına güvenmiyormu!!
bu vatandaşın suçu ne güvenmekmi??
insan canı bu kadar ucuzmudur bu kadar baştan sağma iş olurmu
işini seven & inşaatlarda kalitenin artmasını isteyen
Kadir Atlı (usta)
[/URL] (http://img184.imagevenue.com/img.php?image=61421_ortada_olmas0_gereken_su_basma n_perdesi_bizim_uygulamam7z._122_398lo.jpg)[URL="http://img138.imagevenue.com/img.php?image=61429_ortada_olmas7_gereken_su_basma n_perdesi_bizim_uygulamam4z._121_122_903lo.jpg"]
Yapı Mühendisi
21-01-2008, 23:25
Kadir ustam, anlattıklarınızda çelişkiler var.
Bina 5 katlı demişsiniz ve subasman perdesinden bahsetmişsiniz.
5 katlı bir binada en az bir tane bodrum kat bulunur ve bodrum olmasından dolayı subasman perdesi olmaz.
Subasman perdesi bodrumsuz yapılarda kotu yükseltmek için kullanılır ve uygulaması sizin yaptığınız gibidir.
İç perdeleri çizmek az bir süre alır doğrudur ama gerek var ise çizilir.
Mimari projesine bir bakar mısınız ? Bodrum kat var mı ?
Eğer var ise ifadeleriniz yanlıştır.
Kadir ustam, anlattıklarınızda çelişkiler var.
Bina 5 katlı demişsiniz ve subasman perdesinden bahsetmişsiniz.
5 katlı bir binada en az bir tane bodrum kat bulunur ve bodrum olmasından dolayı subasman perdesi olmaz.
Subasman perdesi bodrumsuz yapılarda kotu yükseltmek için kullanılır ve uygulaması sizin yaptığınız gibidir.
İç perdeleri çizmek az bir süre alır doğrudur ama gerek var ise çizilir.
Mimari projesine bir bakar mısınız ? Bodrum kat var mı ?
Eğer var ise ifadeleriniz yanlıştır.
binanın tamamını yollamadım!!
fotoğraftaki kısım bodrum olan yer değil bodrum olmıyan yerdir
(bodrumu arka tarafa yaptık) binanın yarısı bodrumdur (sığınak) diğer yarısı su basman perdelidir & projeler elimizdedir....
sizlerde bilirsinizki toplam inş alanı 800 m2
(+iş yeri & sekiz daire) yi geçer ise bodrum yapılır burasıda geçiyor "800m2 yi geçmeyipde su basman perdeli (beş katlı) resimlerimizde vardır ortasında perde olmıyan!!"
üzülerek söylüyorumki ben bir kaçtane projeden bahsetmiyorum daha çook var eğer bir iki tane olsa zaten buralara taşınmazdı..
saygılarımla Kadir Atlı (usta)
celalsungu
10-02-2008, 18:34
Deprem yönetmeliği 2007
6.3.4.5 – Bağ kirişleri yerine betonarme döşemeler de kullanılabilir. Bu durumda,
döşeme kalınlığı 150 mm’den az olmayacaktır. Döşemenin ve içine konulan donatının,Tablo 6.3’te bağ kirişleri için verilen yatay yüklere eşit yükleri güvenli biçimde aktarabildiği hesapla gösterilecektir.
Deprem yönetmeliği 2007
6.3.4.5 – Bağ kirişleri yerine betonarme döşemeler de kullanılabilir. Bu durumda,
döşeme kalınlığı 150 mm’den az olmayacaktır. Döşemenin ve içine konulan donatının,Tablo 6.3’te bağ kirişleri için verilen yatay yüklere eşit yükleri güvenli biçimde aktarabildiği hesapla gösterilecektir.
deprem yönetmeliğinde var peki bunu ustalarımız biliyormu!!!!
bu fazla beton ve demir demektir ortaya perde yapmak daha karlıdır
perdenin verdiği sağlamlığı vermez.......
eski projeleri bilirmisiniz bilmem hani pabuç(sömel) kazılırdı onlardada su basman perdesi vardır ama birde zelzele hatılı gösterirdi!!!..
Ustalarımız bilmesede bazı Mühendislerimiz biliyordur.Fakat uygulama konusunda her mühendis bu kadar iyi olamıyor.Her zamanki gibi iş müteahhitte bitiyor.Bende bu sene mühendis olacam inşallah ancak.Biz ne kadar minumum hesap yapmaya calıssakda bu muteahhitin kasasına yetmeyecek buna eminim...
celalsungu
11-02-2008, 22:38
deprem yönetmeliğinde var peki bunu ustalarımız biliyormu!!!!
ANLATTIKLARINDAN YANLIŞ ANLAMADIYSAM, BUNU BİR MÜHENDİSLİK VEYA PROJE EKSİĞİ OLARAK SUNMUŞSUN, BURADA DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN SENİN KABUL ETMEDİĞİN BİR TERCİH VAR.
ESKİ PROJELERDEKİ BETON SINIFI B160 İDİ, DEMİR DÜZ DEMİR İDİ.
BİZ ŞANTİYECİLER UYGULAMACIYIZ, HATALI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KONUYU YETKİLİSİNE AKTARIRIZ, VERİLEN CEVABI MAKUL GÖRÜRSEK İŞE DEVAM EDERİZ, MAKUL GÖRMEZSEK İŞİN UYGULAMASINDAN ÇEKİLİRİZ, AMA İLLAKİ PERDE YAPAYIM DİYE DİRETMENİ NE YAZIK Kİ ANLAYAMIYORUM.
BAHSETTİĞİN PROJE ONAYLI BİR PROJE İSE, BAHSETTİĞİN KONUDA BİR YANLIŞ GÖRÜLMÜYOR.
SELAM VE SEVGİLERİMLE,
ANLATTIKLARINDAN YANLIŞ ANLAMADIYSAM, BUNU BİR MÜHENDİSLİK VEYA PROJE EKSİĞİ OLARAK SUNMUŞSUN, BURADA DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN SENİN KABUL ETMEDİĞİN BİR TERCİH VAR.
ESKİ PROJELERDEKİ BETON SINIFI B160 İDİ, DEMİR DÜZ DEMİR İDİ.
BİZ ŞANTİYECİLER UYGULAMACIYIZ, HATALI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KONUYU YETKİLİSİNE AKTARIRIZ, VERİLEN CEVABI MAKUL GÖRÜRSEK İŞE DEVAM EDERİZ, MAKUL GÖRMEZSEK İŞİN UYGULAMASINDAN ÇEKİLİRİZ, AMA İLLAKİ PERDE YAPAYIM DİYE DİRETMENİ NE YAZIK Kİ ANLAYAMIYORUM.
BAHSETTİĞİN PROJE ONAYLI BİR PROJE İSE, BAHSETTİĞİN KONUDA BİR YANLIŞ GÖRÜLMÜYOR.
SELAM VE SEVGİLERİMLE,
birincisi büyük harfle yazmamanız gerekirdi....
eski betonun mukavemeti ile yenisini elbette biliyoruz!!!
burda yazılan anlaşılmış olaydı eski projelerde en azından zelzele hatılı gösterirdi yenilerin bir çoğunda yoktur elimizde her proje vardır sırası geldikçe ve zamanımız oldukça yayınlamaya çalışacağım maksadımız böyle projelerin mühendisler odasından geçmemesidir!!!.............
burada polemik yapmak amacımız değildir birebir görüşülecekse telefonumuz zaten yazıyor...... burada bu ve bunun gibi projeleri söylemekten maksad bir daha olmamasıdır.
evet bu bir proje hatasıdır ve eksikdir mutlaka perde veya hasır döşeme göstermesi gerekirdi yani kolonlarda ve perdelerde (perdede bir nevi temeldir ve beş katın yükünü çeker!!) ek yeri kesinlikle olamaz ve olmamalıdır!!
bir kaç resim daha göndereyim konu daha ayrıntılı olarak anlaşılır...
[/URL]
burdada başka bir proje ve bunun gibi maalesef çok var projede olmıyan ve uygulanmıyan su basman perdeli inşaat var ve bu bina 2008 modeldir!! ama ne yazıkki ortada perde yok ve perdenin depremde sallanmamasını sağlıyacak her hangi bir uygulama yoktur......
sadece toprak dolgu çökmesin diye (toprak dolgu illaki çöker) ve duvarların üst tarafında çatlama yapmasın diye iki adet kancasız demir konmuştur bunun hiç bir faydası yoktur.....
duvar düşünülüyor ama perde düşünülmüyor ve binayı ayakta tutacak olan perdeler ve kısa kolonlardır...
(http://img28.imagevenue.com/img.php?image=03892_DSCN3531_122_867lo.JPG)
projeler elimizdedir!!! istenen yere istenildiği zaman takdim edilir!!
(http://img44.imagevenue.com/img.php?image=03931_DSCN2882_122_1167lo.jpg)[URL="http://img125.imagevenue.com/img.php?image=03940_DSCN3502_122_1139lo.jpg"]
kadir usta her zaman söyler:
böyle projelere imza atan ve emeği geçenler ha elinize bir silah alıp evdekileri vurmuşsunuz veya böyle bir proje yapmışsınız ikiside aynı şeydir
kusuruma bakmayın bazen ağır konuşabiliyorum ama bu böyledir ve başka açıklaması olamaz......
evet burdada su basman perdeli bir bina projesinde vu uygulamasında kenarlarda ve binanın ortalarında perde olan temel.
Depremde perdenin ve ortalardaki kısa kolonların sallanması imkansızdır
çünük ek yeri yoktur ve bu çook önemlidir.
insanlar sizlere ve bizlere güveniyor canını ve ailesini adeta bizlere teslim ediyor bunun yükü ağırdır, vebalide ağır olmalıdır
(yükümüz maalesef ağır ama iş kazanca gelince inşaatlarda en az alan sizler ve bizleriz)
[/URL] (http://img22.imagevenue.com/img.php?image=05207_olmas6_gereken_perde_122_1082l o.JPG)
bu uygulamada perdelerde kesinlikle oynama olmaz benim anlıyamadığım niye hepsi aynı değil bunu yapmak bu kadar zormudur...
(http://img170.imagevenue.com/img.php?image=05230_olmas0_gereken_perde_820_122_1 136lo.jpg)[URL=http://img142.imagevenue.com/img.php?image=05185_olmas1_gereken_perde_958_122_1 164lo.jpg] (http://img182.imagevenue.com/img.php?image=05183_olmas7_gereken_perde_943_122_4 6lo.jpg)
ustam duyarlılığın için sana teşekkür ederim,keşke herkez senin gibi düşünse,yanlız şöyle bi durumda var,mühendis hesap yaparken binanın maruz kalacağı tüm kuvvetleri hesaba katar ve bunu güvenli bölgenin dışına çıkmadan yapar,eğer bu resimlerdeki mühendisler doğru hesap ve planlama yapmışlarsa o bina bulunduğu deprem bölgesine göre en şiddetli depreme dayanır,illaki bu perdeler yapılmalı yapılırsa kesinlikle bişey olmaz yapılmazsa çok kötü olur diye bişey yoktur bana göre hesaplar güvenlikli çıkarsa tekil temel bile uygulanır,,bide bu resimlerin projelerine bakmak gerekir.. ilgine teşekkürler saygılar...
ustam duyarlılığın için sana teşekkür ederim,keşke herkez senin gibi düşünse,yanlız şöyle bi durumda var,mühendis hesap yaparken binanın maruz kalacağı tüm kuvvetleri hesaba katar ve bunu güvenli bölgenin dışına çıkmadan yapar,eğer bu resimlerdeki mühendisler doğru hesap ve planlama yapmışlarsa o bina bulunduğu deprem bölgesine göre en şiddetli depreme dayanır,illaki bu perdeler yapılmalı yapılırsa kesinlikle bişey olmaz yapılmazsa çok kötü olur diye bişey yoktur bana göre hesaplar güvenlikli çıkarsa tekil temel bile uygulanır,,bide bu resimlerin projelerine bakmak gerekir.. ilgine teşekkürler saygılar...
cevap için bende teşekkür ederim evet ben biraz duyarlıyım hemde çok
çünkü bizim işler bir sefer
(bazen bizimde hatalarımız oluyor sonuçta insanız ama bu devamlı olursa iyi değildir ve affedilmez ) olur ve geri dönüşü yoktur sıvayı fayansı kazıyıp tekrar tekrar yapabilirsiniz ama bizim işler yani kaba inşaat bir sefer olur ama günümüzde maalesef bir boyaya veya bir mutfak çeşmesine gösterilen özen kaba inşaatta gösterilmiyor!!!!............................
binalarımız birinci derece deprem bölgesindedir!! deprem bölgesinde olmasa dahi bu şekilde yapılmaz ve yapılmaması gerekir...
bana hesaptan bahsettiniz bu nasıl bir hesaptır lütfen bunun bir açıklamasını yaparmısınız cevabı merakla bekliyorum??
burda bir kısa kolon uygulaması vardır ve illaki iki kolonun ek yeri diğer kolonlarla birbirine bağlı olması gerekir...,
perdelerde kullanılan sekizlik demirdir, tevzilerde sekizlik demirdir
bırakın sekizliği on sekizlik demir dahi kullanılsa ek yerine mutlaka bağlantı olması gerekir on sekizlik demiride geçelim komple dolu demirden yapalım perdeleri ve ortalardaki kısa kolonlarıda yinede blokaj
(ek yeri olan bölgede) seviyesinde mutlaka bağlantı yapmak gerekirki bunu bir çok örnekle açıklıyabiliriz............
bakın burada beş katın yükü vardır!! derpemde beş katın yükünden dolayı nasıl karpuzu yukarıdan aşağıya attığınız zaman yarılır bu şekilde yapılan binaların durumuda aynı karpuz kadar sağlamdır .....,
deprem olunca ve insanlar ölüncemi önlem alınacak....
benim çalıştığım yerde maalesef su basman perdeli projelerin ortalama 10 projeden ancak bir tanesinde ortalarında perde vardır!!!
bakın bu basit bir mesele değildir.
insanlar sizlere ve bizlere güveniyor (mimarlarımızı sorumluluk alanına pek katmıyorum onların işi çizimdir ama binanın ayakta durması veya yıkılması sizlerin ve bizlerin işlerine bağlıdır) tüm mal varlığını ailesini sevdiklerini canını teslim ediyor yani bizlere güveniyor bakın bu büyük bir sorumluluktur bu güveni boşa çıkarmamamız lazımdır ......
bakın binayı bildiğimiz 18.5 luk tuğladan (kolonsuz) dahi yapsanız ayakta durur...........................................
maksat binaların depremde (yatay) sallantıda ayakta kalmasıdır......
evet maalesef ortaya perde yapılmazsa çok kötü olur sonuç yıkımdır bunu hiç inşaattan anlamıyan birine dahi sorsanız bu şekilde yapılmaz der ve bunun başka bir açıklaması yoktur.....
sayın ustam,,ben bu bina da hata yoktur demedim genel bi açıklama yapmak istedim,binanın 1.derece deprem bölegesinde olması,kısa kolon oluşması,perdelerde kullanılan donatı çapları ve buna karşın uygulanan kalıp planı hatalı olabilir,hesaptan bahsettim evet bunu sizin verdiğiniz resimlerdeki bina için değil genel bi açıklama olsun die bahsettim,depremin yapıyı nasıl salladığını biliyorum neler yapabileceğinide..ama ustam 18.5 luk tuğla örneği,depremin yatay kuvvet olduğunu açıklaman ve hiç inşaattan anlamayan birinin bile bunları bilmesi biraz ağır olmuş..bana şunu söylettin sonunda"maliyeti karşılayın o binayı tek kolonla bile ayakta tutarım hangi deprem bölgesinde olursa olsun"...
Volkan Donbaloğlu
18-02-2008, 00:17
ama ustam 18.5 luk tuğla örneği,depremin yatay kuvvet olduğunu açıklaman ve hiç inşaattan anlamayan birinin bile bunları bilmesi biraz ağır olmuş..bana şunu söylettin sonunda"maliyeti karşılayın o binayı tek kolonla bile ayakta tutarım hangi deprem bölgesinde olursa olsun"...
Size bütünüyle hak veriyorum sayın gegof. Kadir Ustam tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Fakat;
bana hesaptan bahsettiniz bu nasıl bir hesaptır lütfen bunun bir açıklamasını yaparmısınız cevabı merakla bekliyorum??
Kadir Ustam dünyada tek kolon ile 190 metre yüksekliğinde eşsiz bir bina yapılmıştı "Santiago Calatrava - Turning Torso". Hesaplar her zaman belli şeylerin yapılmasını gerektirmez. 1000 yıl dayanımlı betonarme bina yapabilirsiniz, bu mümkündür fakat masraflıdır. Bir şeye ihtiyaç yoksa, hesaplar onu gösterir. Israrla insanlar bize mallarını canlarını emanet ediyor diyorsunuz. Bizlerde inanın bu konuda oldukça duyarlıyız. Bu forumdaki hiçbir mühendisin yaptığı binada birilerinin can vermesini istemez. Fakat bir şey gerekmiyorsa da yapılmaz.
evet maalesef ortaya perde yapılmazsa çok kötü olur sonuç yıkımdır bunu hiç inşaattan anlamıyan birine dahi sorsanız bu şekilde yapılmaz der ve bunun başka bir açıklaması yoktur.....
İnşaattan anlamayan demişsiniz, fakat güzel olmamış bu. Siz tecrübelerinizi burada paylaşıyorsunuz, Allah sizden razı olsun fakat buradaki mühendislerin bildiklerini de basite almamak lazım. İnanın mühendis sizden oldukça farklı görüyor olayları. Siz hiçbir hesap yapmadan tecrübelerinizden edindiğiniz bilgilerle "Burda bu olmalı" diyorsunuz fakat mühendis onun orda neden olmalı neden olmamalısını da sizden iyi biliyor. Mühendislik eğitimini hepten basite alıp, mühendislerin yapılar hakkındaki fikirlerini hafife almak inşaattan anlamayan gibi bir ibare kullanmak, sanki umursamıyormuşuz gibi "insanlar canlarını emanet ediyor, bana hesaptan bahsediyorsunuz, ne hesabı" gibi sözler sarfetmek pek hoş olmuyor.
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.