Orijinalini görmek için tıklayınız : Önemli: Mimariye bakışımız!


Volkan Donbaloğlu
10-01-2008, 01:01
Türk insanı olarak mimariye pek ilgimizin olmadığını düşünmeye başladım. Geçenlerde çok sevdiğim bir mimarı sizlere tanıtmak istiyordum. Santiago Calatrava. Ama inanır mısınız bilmem bir tane Türkçe biyografi bulamadım. Bir kaç ay önce de Sör Norman Foster'a bakmıştım aynı üzücü tablo ile karşılaştım. Wikipedia Türkiye'de bile hakkında bir cümle yazılmamış bu mimarı dünya el üstünde tutuyor. Bu gerçekten beni çok üzdü. Neden böyle acaba? Bu mimara ve mimariye gösterdiğimiz değerin ölçüsü olabilir mi sizce? Eğer biz mimariye değer verseydik etrafımızda gördüğümüz yapılar hep böyle tekdüze mi olurdu. Bizim bir yapı hakkındaki yorumlarımız neden hep "şahane, vay be elin herifi ne yapmış, Türkiye'de böyle yok" gibi mi olmalı veya bunlara yorum denmeli mi! Binalara bakışımız bile buz gibi. İnsanımız genelde zahmet gösterip okumayacağından burada kesmek ve varsa sizin fikirlerinizle konuşmak isterim.

Ayrıca belirtmem gerek galiba ben mimar değilim.

odengiz
11-01-2008, 15:57
Valla arkadaşım doğru söylüyosun.Ben de seninle aynı görüşleri paylaşıyorum.İkimiz de birer mühendis adayıyız.Hernekadar bazı kaskafalı insanlar her mühendisin, mimarlığa karşı tarif ettiğin soğuk bir görüş açısına sahip olduğunu düşünseler de bu aslında doğru değil.Haklısın yazında ama etrafımızda sürekli tek düze yapıların egemen olmasında sadece bu etkili değil.Birçok faktör var burada..En önemlileri bilgisizlik ve ekonomi..Bunları aşmadıkça mimarlık nekadar da gelişse çok tekdüze yapı görmeye devam ederiz..

SerMimar
12-01-2008, 07:55
Ayrıca belirtmem gerek galiba ben mimar değilim.

KEŞKE OLSAYDIN :(

Ş.ÇELİK
14-01-2008, 08:02
Ülkelerin mimarileri gelişmişlik düzeyini yansıtır.Olaya bütün bakmak gerekiyor,tabi ki biz de özgün eserler vermek isteyen mimarlar ve buna ilgi gösteren insanlar var ama geçim derdine düşmüş insan sayısı daha çok ve bu insanlar için mimarlık lüks demek,ne zaman insanlar geçim derdinden kurtulup standart yaşam şartlarına kavuşur,o zaman ortaya daha güzel eserler çıkar,bunlara olan ilgi de artar..

Volkan Donbaloğlu
14-01-2008, 09:05
Yorumlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.

i)Sanat eğitimi olmayan bir ülkede mimariye bakışın bu şekilde olması galiba normal. İnsanların bir binadan bekledikleri şey malum. 3 oda bir salon olsun, güney cephe olsun, depreme dayansın gibi. Binanın estetik olup olmaması önemli değildir çoğu kişiye göre. Ama biri çıkıp kendisine tekdüze bir ev istediğinde de mimarın onu biraz daha farklı kılacak küçük değişiklikler yapması gerekir. Mimarın lükse kaçmayacak şekilde küçük de olsa değişiklikler yapması gereklidir.

Türk insanı olarak mimariye pek ilgimizin olmadığını düşünmeye başladım.

ii) Ekonomik imkanların iyi olmaması özgün yapıların az olmasının sebebidir ama mimariye olan ilginin azlığının sebebi olamaz. Benim büyük ihtimal hayalimdeki evi yapma imkanım olmayacak. Ev yaptırsam bile hayalimdekinden çok uzak, belki tekdüze bir şey olacak, ama mimariye ilgi faklı bir durum. İnsanımızın genelinin ilgisi bile yok.

iii) Çok sıradışı yapılara "Ne gereksiz şey be, bu ne ya, saçmalık" gibi yorumlar çok duydum. Sıradan insanlardan duymadım mühendislerden duydum. Bu böyle olmamalı. Mühendislik ile mimarlık birbirinden ayrılmaz bir bütün olması gerekirken mühendislik eğitiminde sadece bir dönem mimarlık eğitimi aldık. Orda da neredeyse sınıfın tamamı "Ne gerek var" gibi mantıksız saçma yorumlar yaptı. Sanki mimarlık mühendisliğin düşmanı. Hoca ne yapsa millet umursamadı. Biz kendi içimizdeki sorunları dahi çözemedik.

iv) Bir hocamın enfes bir sözü var "İnsanlığın yaradılışı ile bugünki dünyanın durumunu kıyasalayın, arasında gördüğünüz farkın hepsi inşaat mühendislerinin eseridir." İnşaat mühendisliği derken mimarlığı da kapsar. Toplumun gelişimini sağlayacak kişiler aslında bizleriz. İş bence bizde bitiyor. İnsanların mimariye bakışını biz değiştiremezsek bir başkası değiştiremez.

Bu konu hakkında konuşalım isterim.
İlgilize tekrar teşekkür ederim.

..zeynel..
19-01-2008, 21:21
Ben,millet Olarak Bizim Kendimize Has Mimarimiz Olmasi Gerektiğini Düşünüyorum.bence Mimari Demek Yapiya Anlam Yüklemek,sahip Olunan Kültüre Göre Yapiyi şekillendirmek Demektir.hele De Bizim Gibi Zengin Kültüre Sahip Bir Toplumun Mimarisiz Olmasi Utanilacak Bir Durumdur.ekonomik Anlamda Güçlü Olmamamiz Bence Mimarimizin Olmamasina Mazeret Olamaz.çünkü Osmanli'da Da Selçuklularda Da Gerek Kuruluş Gerekse Gerileme Dönemlerinde Bile Mimari Vardi.örneğin Yapilan Yalilarin Bahçesinde Yetiştirilen Selvi Ağaçlarinin Ve Güllerin Bir Anlami Vardi,ya Da Zemin Katin Sokağa Bakan Duvarinda Pencere Olmamasinin...neticede Bu Tekdüzelikten Ve Mimarisizlikten Kurtulmamiz Gerekiyor.sanirim Bu Konuda Da En önemli Görev Mimar Arkadaşlara Düşüyor.

İsmail SKBN
20-01-2008, 14:31
Santiago Calatrava bizim mimarlık fakültesinde herkesin idolüdür. Herkes proje derslerinde onun eserlerini örnek alır. Ben gittiğimde bana ilk sorulan soru Santiago Calatrava yı tanıyormusun olmuştu.
Mimarlık fakültesinden yetişen arkadaşlar mimarlığa karşı ilgimizi ve mimarlık zevkimizi geliştirmek için yetişiyorlar ileride mimari yapılara zevk katacak ve herkesin mimari zevkini geliştirecek mimarlarımız yetişiyor. Mimarların topluma karşı sorumluluğudur bu zaten. Aynı sınıfta okuduğum arkadaşlara baktıkça ben gelecekten umutluyum...