Orijinalini görmek için tıklayınız : İdecad'de Kirişsiz Radye Temel Sorunu (Yardım)

Erman GÜDÜ
07-10-2007, 00:29
Merhaba arkadaşlar;
1.5 yıldır idecad kullanıcısıyım. birçok proje yaptık ve genel olarak kirişli radye kullandık. Raporlarda zemin emniyet olumsuz uyarısıyla hemen hemen hiç karşılaşmadım. Fakat son aylarda kirişsiz radye temeli öncelik olarak kullanmaya çalışıyoruz. Burda zemin emniyet gerilmeleri genellikle 0.70-1.00 arasında. Geçenlerde 3 katlı bodrumsuz bir bina çözdüm. Oturum alanı 11X12 idi ve bunu 70 cm yükseklikle hallettim. Donatı fi16/15 ara ile çıktı. Fakat bu temel tiplerini daha az yükseklikle kurtarabilen arkadaşlar var ve aynı programı kullanıyoruz. Daha sonra oturum alanı 300 m2 olan bodrum+3 kat asmolen döşeme sistemine sahip bir proje daha yaptık fakat burda radye yüksekliğin 50 cm ile kurtarık. Bende ki metrajda çıkan donatıyı sta4 de herşeyiyle aynı fakat donatı benim bulduğumun yarısı kadar. Anlayamadım...

Sorum şu ; program bazen iki kat binaya 70-80 cm kadar olumsuz diyor. Bazen kabul ediyor. Bazı kişiler bana programa elle ilave yada zımbalama donatısı atıldığını söylüyorlar ki ben bunu menüde bulamadım. Kirişsiz radye temellerde bi tutarsızlık söz konusu. KAt yüksekliği fazla zemin emniyeti düşük yerlerde olmaz diyorum fakat sağlıyor. Bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı? Şuan bir projemiz var bodrumsuz 3 kat ve ne yapsak 60 cm radye kurtarmıyor ki o kadar büyük bir binada değil. olmazsa ilgilenen arkadaşlara projeyi göndereceğim. Şimdiden teşekkürler...

KUTLUMÜH
07-10-2007, 12:11
Merhaba arkadaşlar;
1.5 yıldır idecad kullanıcısıyım. birçok proje yaptık ve genel olarak kirişli radye kullandık. Raporlarda zemin emniyet olumsuz uyarısıyla hemen hemen hiç karşılaşmadım. Fakat son aylarda kirişsiz radye temeli öncelik olarak kullanmaya çalışıyoruz. Burda zemin emniyet gerilmeleri genellikle 0.70-1.00 arasında. Geçenlerde 3 katlı bodrumsuz bir bina çözdüm. Oturum alanı 11X12 idi ve bunu 70 cm yükseklikle hallettim. Donatı fi16/15 ara ile çıktı. Fakat bu temel tiplerini daha az yükseklikle kurtarabilen arkadaşlar var ve aynı programı kullanıyoruz. Daha sonra oturum alanı 300 m2 olan bodrum+3 kat asmolen döşeme sistemine sahip bir proje daha yaptık fakat burda radye yüksekliğin 50 cm ile kurtarık. Bende ki metrajda çıkan donatıyı sta4 de herşeyiyle aynı fakat donatı benim bulduğumun yarısı kadar. Anlayamadım...

Sorum şu ; program bazen iki kat binaya 70-80 cm kadar olumsuz diyor. Bazen kabul ediyor. Bazı kişiler bana programa elle ilave yada zımbalama donatısı atıldığını söylüyorlar ki ben bunu menüde bulamadım. Kirişsiz radye temellerde bi tutarsızlık söz konusu. KAt yüksekliği fazla zemin emniyeti düşük yerlerde olmaz diyorum fakat sağlıyor. Bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı? Şuan bir projemiz var bodrumsuz 3 kat ve ne yapsak 60 cm radye kurtarmıyor ki o kadar büyük bir binada değil. olmazsa ilgilenen arkadaşlara projeyi göndereceğim. Şimdiden teşekkürler...

Yükseklik arrtıkça temel daha iyi olcak diye birşey yok.genelde bu zihniyet varıdır.temel genişliğini arttırın.temel sınırından olan mesafeniz 150 cm diyelim bunu 180 cm yapın.mutlaka doğru sonuca ulaşırsınız.bu seferde donatılarla ilgili sorun yaşarsanız yapacağınız temelde hangi yönde zorlanma varsa o yöndeki donatı pursantajlarıyla oynaman.tabi bu oynama Afet yönetmeliği ve TS 500 de verilen değerlerden farklı olamaz.tek bir yön için minumum 0.0015 her iki yön için 0.0035 minumum bu değerler.projeyi yollarsan bir bakabilirim.

Erman GÜDÜ
07-10-2007, 15:00
yorumların için sağol. anpartman genişliğini artırmak yolunu bende biliyorum ama demek istediğim şu. aynı projeyi yapıyoruz adam iki katı 50 cm ile sağlatıyor bense 60 veya 70 cm ile anca kurtarıyorum. demek istediğim şu elle müdahale edilerek temele ilave donatı atılıyormuş. onu soruyorum. anpatmanlarda en az 1 m artırınca oluyor.

muz_o2000
07-10-2007, 15:33
Arkadaşlar sizlere bir öneri de benden. Temellerde deprem yüklerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin. Deprem yükleri kullanıldığında daha kalın bir temel kesidi çıkmaktadır.
Ancak tartışmadan, projeyi buraya eklerseniz herkes fikrini daha net söyler.

Erman GÜDÜ
07-10-2007, 22:59
Arkadaşlar projeyi en yakın zamanda ekliyorum sorunlu şekilde olan yani raporda hatalı olan şekilde. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden ilgilenenlere teşekkür ederim. Dosya İdenin son güncelenen şeklinde haberiniz olsun.

Yapı Mühendisi
07-10-2007, 23:21
Ciddi bir tutarsızlık olduğu aşikar.İdenin yeni versiyonunda temel problemlerinin aşıldığı dile getiriliyordu.Ama sizin açıklamalarınız durumun hiçte öyle olmadığını gösteriyor.

Kirişsiz radye temellerde boyutlandırmaya kat sayısı*10 cm değeri ile başlanır.Boyutlandıra tamamlandığında netice bu ön yaklaşımın çok uzağında olmaz.

2 katlı binaya 80 cm temel yeterli gelmiyorsa ciddi bir sıkıntı mevcut demektir.Zemin eğer çok kötü değilse iki katlı binaya 30 cm lik temel bile yeterli gelebilir.Tabi çok ince plaklardan kaçınmak gerek.(Zımbalama)

Bir arkadaş deprem yüklerinin kullanılması durumunda temel kalınlığının artacağından bahsetmiş.Tabi ki artacak.D grubu olmayan zeminlerde depremli yük birleşimlerinde zemin emniyet gerilmesinin %50 artırılabileceğini de bu bağlamda hatırlatmak yerinde olur.

Erman GÜDÜ
07-10-2007, 23:28
Ciddi bir tutarsızlık olduğu aşikar.İdenin yeni versiyonunda temel problemlerinin aşıldığı dile getiriliyordu.Ama sizin açıklamalarınız durumun hiçte öyle olmadığını gösteriyor.

Kirişsiz radye temellerde boyutlandırmaya kat sayısı*10 cm değeri ile başlanır.Boyutlandıra tamamlandığında netice bu ön yaklaşımın çok uzağında olmaz.

2 katlı binaya 80 cm temel yeterli gelmiyorsa ciddi bir sıkıntı mevcut demektir.Zemin eğer çok kötü değilse iki katlı binaya 30 cm lik temel bile yeterli gelebilir.Tabi çok ince plaklardan kaçınmak gerek.(Zımbalama)

Bir arkadaş deprem yüklerinin kullanılması durumunda temel kalınlığının artacağından bahsetmiş.Tabi ki artacak.D grubu olmayan zeminlerde depremli yük birleşimlerinde zemin emniyet gerilmesinin %50 artırılabileceğini de bu bağlamda hatırlatmak yerinde olur.

Evet size katılıyorum. Fakat zemin emniyet gerilmesi artırma yolu D grubu olmayan zeminlerde kazık uygulamsında veya zemin iyileştirildikten sonra yapılmıyor muydu? Yanlış biliyor olabilirim affınıza sığınıyorum...

Yapı Mühendisi
07-10-2007, 23:37
Hayır D grubu olmayan tüm zeminlerde artırım yapabilirsiniz.

Ama depremli yük birleşimlerinde yapılır.

Aynı anlayış çelik yapıların birleşim hesaplarında da var.

Zemin iyileştirmesi yapılırsa bu da ayrıca düşünülerek artırım yapılabilir ama bu konu biraz daha karışık ve tartışma konusunun dışında.

tomeytos
08-10-2007, 02:30
Merhaba arkadaşlar;

Ben de en son 3-4 projemizi kirişsiz radye ile çözdüm. Bunlardan biri 7 katlı bir yapı idi. Bizi şaşırtan herhangi bir durumla ile karşılaşmadık. Çözümlerimiz oldukça güzel çıktı. Projenizi tekrardan bir gözden geçirin. Hele hele 3 katlı bir binada bir de 60cm ile kurtarmama durumu ile bu zamana kadar hiç karşılaşmadım.

Erman GÜDÜ
08-10-2007, 07:37
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

bu kirişli radyesi olan arkadaşlar. kirişsiz olarak çözebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler. deprem yüklerini kaldırdığım zaman radye 45 cm ile kurtarıyor. ama bu güvenilir bi sonuçmudur?

Haqan
08-10-2007, 13:46
Merhaba,

Projenizi inceledim. Doğru dizaynda kirişsiz radyeniz gayet mantıklı sonuçlar veriyor. İlk gözüme çarpan husus, y istikametindeki perdenin altında oluşan deprem tesirlerininin yapınızda negatif zemin gerilmesi oluşturduğudur. Buna paralel olarak maksimum gerilmeniz panelin altındaki sonlu elamanlarda aşmaktadır.

Arsanız uygunsa yapınızın alt tarafında 1 metre konsol yapmak radye sistemini oldukça rahatlatıyor. Projenizde, alt tarafa konsol yapma şansınız yoksa, diğer istikametlerde mümkün oldukça konsol ilave edip, deneme yapın. Bu da mümkün değilse ortalama gerilmeye göre hesap yapabilirsiniz. Çünkü radye gerilmeleri belirli bölgelerde sıçrama yapıyor.

Deprem yüklemeleri dolayısıyla radye plağında negatif gerilmeler var. Negatif gerilme kontrolünü idecad bize bırakmış. İstersek program uyarıyor. Negatif zemin gerilmelerini bertaraf etmek için plak kalınlığını arttırmak faydalı olabilir. Ama sizin sisteminizde yaptığım örnekte -2 t/m2 civarında. Bence makul seviyede çünkü kirişsiz radyede alt ve üst donatı dizaynı yapılacağından alta konulan donatı -2 t/m2 lik bir gerilmeyi karşılayacaktır. O yüzden negatif zemin gerilmesi kontrolünü kaldırdım.

Projenizde radye paspayını 5 cm aldım. 1.5 cm görünüyordu.

Radye pursantaj oranlarını biraz küçültebilirsiniz. (TS500'e göre)

Yaptığım örneği inceleyin sanırım rahatlıkla kullanabilirsiniz. Radye kalınlığı 45 cm'dir. Link aşağıda

[Only registered and activated users can see links]

Genel olarak radye projelerinde aşağıdaki hususlara dikkat ediyorum:

1-Projede negatif zemin gerilmesi kontrolü yapıp yapılmayacağına karar veriyorum. Değer küçükse dikkate almıyorum. Büyükse radye kalınlığını arttırıyorum. Eğer kalınlık gözünüze başka örnekler göre fazla geliyorsa bilin ki nedeni negatif zemin kontrolüdür. Onu karşılamak için kalınlık arttırılmıştır. Bazen kalınlık yerine taban alanını arttırmak sorunu çözer.
2-Projede maksimum gerilmeyi azaltmak için taban alanını arttırmak gerekir.
3-En basit yöntemle gerilme kontolü (binaağırlığı/tabanalanı+betonağırlığı*radyekalınlığı)'dır. Radye kalınlığını bu değerden az yapmam.
4-Büyük kolonların altına kolon başlığı yerleştirmek maksimum gerilmeyi azaltır. (Başlık yüksekliği sıfır girildiğinde program dikkate almaz)Yapının taban alanı attırılamadığında bu yöntem uygulanabilir.
5-Eğer radye gerilme dağılımı düzgün değilse birden fazla döşeme hesap aksı geçiriyorum. Çalışma mesafelerini ayarlayıp daha ekonomik donatı dizaynı yapıyorum. Örneğin 10 m'lik bir genişlikte 4 hesap aksı tanımlamak makul olabilir. Duruma göre ayarlıyorum.
6-Radye plağına negatif kot girildiğinde toprak ağırlığı dikkate alınıyor. Yapıda kot yoksa bu duruma dikkat etmek gerekiyor.

Son not: idecadin kirişsiz radye dizaynında şu ana kadar hiç bir problem yaşamadım. Her türlü donatı dizaynı yapabiliyorum. Gayet kullanışlı buluyorum.

muz_o2000
09-10-2007, 07:07
Erman kardeşim projene biraz da ben çalıştım. Proje ektedir üstatların yorumlarını,eleştrilerini beklerim.

[Only registered and activated users can see links]

mehmet205
12-10-2007, 16:52
muz_o 2000 ilk projeden farklı neler yaptın 35 cm kurtardı anlat bizede ben çözemedim

muz_o2000
13-10-2007, 07:25
muz_o 2000 ilk projeden farklı neler yaptın 35 cm kurtardı anlat bizede ben çözemedim

Projr ekte ...incelersen neler yapıldığını anlayacaksın

mehmet205
15-10-2007, 09:01
iceledim bulamadım ondan sordum