Orijinalini görmek için tıklayınız : Iran Inşaat Teknolojisi

zamora
28-09-2007, 23:10
Arkadaşlar İran' da çektiğim bazı fotoğrafları burada paylaşıyorum.İlginç bir uygulama olduğunu kabul etmeliyim. Çelik bir bina uygulamasına ait örnektir.

Ayrıca aynı tarz da inşaa edilmiş ve üzerinde çok ağır yükler bulunan fabrika binaları da bulunmaktadır.

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

Yapı Mühendisi
29-09-2007, 10:37
Acaba betonarme yapı ile uyum sağlayamadıklarından mı yoksa yalıtım amaçlı mı kaplamışlar her yeri ?

Gerçekten çok ağır ve riskli gözüküyor.O tavandaki taşlarda dökülebilir,kafa-göz yarabilir.

zamora
29-09-2007, 22:15
Buradaki tuğlalar kaplama değil. Döşemelerin tamamını tuğla ile yapmışlar.Kullandıkları bağlayıcı çok ilgimi çekti ama zamanım olmadığı için uygulamayı görme imkanım olmadı.Dayanım için ise döşemede yaptıkları kemerlenme etkisinden medet umuyorlar.

Çok az sayıda betonarme inşaata rastladım. Betonarme inşaat ise İran da çok pahalı.Hatta kalıp işini bile tuğla duvarlar ile yapıyorlar.

Çelik üretimi fazla olduğu için bulunduğum bölgede konutların tamamına yakını çelik ve tuğladan idi.

Nasıl ki Türkiyede ilave katlar için üst katlarda filizler bırakılıyor ise orada da ilave kat için çelik kolonlar yukarı doğru uzatılıyor.

Aslında İran'da deprem bölgesi hayli geniş bir alanı kaplıyor ve değil kafa göz yarılması, bu görüntüler İran da her deprem sonrasında neden 20-30 bin ölü verildiğinin en önemli kanıtı olsa gerek.

Çelik profillerin arasına düşey doğrultuda dikine ateş tuğlası doldurularak döşemeler teşkil ediliyor.Sonra sıvanıyor.

Erman GÜDÜ
30-09-2007, 01:57
Çok ilginç duruyor döşeme sistemi diyeceğim ama bildiğimiz döşemelere de hiç benzemiyor. Bana baya bi sakat geldi...

mmetin_60
30-09-2007, 11:32
Çimento ya da kereste üretimi mi kısıtlı acaba?

nirengi
06-10-2007, 11:57
Benim anlamadığım betonarmeye tuğladan kalıp örenler, Tuğladan döşeme yapıp tutturuncaya kadar kalıbı neyle yapıyorlar?
Madem çelik çok ayriyeten kalıp pahalı.. Ve sen kemer formu verip döşeme yapacaksın ve bunada kalıp lazım.

Ee o zaman.. B.a yapsana be adam..

Allah Allah? Harbiden ilginç.

nirengi
06-10-2007, 11:59
Ve ayrıca ; zorunlu olmadıkça ben o binalara gezmek için falan çıkamam..:)
Neme lazım!

recepkum
17-10-2007, 15:50
Çatı ve Döşemeler
Yığma kagir yapı duvarlarına oturan döşeme ve çatılar; ahşap aşık ve mertekli, ahşap kirişli, çelik kirişli (volta), prekast beton kirişli yada yerinde dökme betonarme döşeme olarak yapılır.
Kagir duvarlar üzerine oturan ahşap kirişli döşemeler tek doğrultuda çalışır. Ahşap döşeme kirişleri kagir duvar neminden korunmalı, hizmet süresince düşmemesi için duvara iyi bağlanmalı, herhangi bir nedenle yerinden oynadığında duvarı parçalamayacak şekilde dönebilmesi sağlanmalıdır.
Çelik I profil kirişler arasının tuğla tonozlarla örüldüğü volta döşeme, tek doğrultuda çalışan döşemelerdendir (Şekil 11). Düşey döşeme yüklerini tuğla tonoz kemerleri basınca çalışarak uzun doğrultudaki çelik kirişlere, kirişler de üzerine oturduğu duvarlara ya da kirişlere aktarır. Yatay deprem yükleri altında çelik profiller kayabilir; tuğla kemerler, düzlemine dik ve düzlemi doğrultusundaki eğilme ile zayıflayabilir; çelik kirişlerle tuğla arasında dinamik etkileşim olabilir ve sistem bir diyafram çalışması
göstermeyebilir.

I profil kiriş uçlarını dik kirişlerle bağlamak, ya da I kirişler arasında ızgara oluşturacak şekilde I profiller düzenlemek, geleneksel volta döşemelerin sismik dayanımını artırır. Tarihi yığma yapıların çatı ve döşemeleri tonoz ya da kubbe ile oluşturulmuştur. Bu eğrilikli yüzeyler, mesnetlerindeki itki kuvvetleri yeterli bir şekilde karşılanırsa, oldukça stabildir.[Only registered and activated users can see links] and Settings\Recep\Desktop\tonoz

teramit
26-10-2007, 22:14
Bu gözüken sistem volta döşemenin yandan yemiş hali,Normalde kirişler arası açıklığın bu kadar olmaması lazım çok dahaz az açıklıkla yerleştirilip arasına tuğla konulur.Cumhuriyet öncesi yapılar ve cumhuriyetin ilk yıllarında birçok yapı bu döşeme sistemiyle yapılmıştır.Beyoğlu ve galata çevresindeki o tarihi binaların ahşap olmayanarı komple bu sistemdir diyebiliriz.Balkonlarda dikine çelik kirişlerle payandasız şekilde 1,5 m bile durabilmektedir.

Y.Yıldırım
04-03-2008, 20:24
arkadaşlar ülkere göre uygulamalar çok büyük farklılıklar göstermektedir.
Biz irana bir otel projesi hazırlamıştık betonarme orda pahalıymış hakkaten de herşeyi bu yüzden aracı türk firması bize geldi , olay şu bizim yönetmeliklerimiz ,kullanılmasını zorunlu kıldığımız ve kullanılamaz dediğimiz malzemelerle onlarınki çok farkli,
biz probina ile analiz yapmıştık ama güvenlik katsayılarına kadar herşeyi değiştirdik alınan yükler falan herişey çok farklı
ve sanıldığının aksine bizim ülkemizde çok daha sıkı şartlar var ,
adamların deprem yönetmeliği bile birkaç sayfa bizimki biraz daha olursa harbi kitap gibi olacak....
uygulamalrı doğru mu tartışılır ama birşeyi tartışmadan önce sebebini amacını bilmek lazım ,
ve tabi orda kullnaılan malzemenin de özellliklerini....

kolay gelsin

zamora
04-03-2008, 22:48
Betonarme ve ahşap hakikaten pahalı. Çelik daha ucuz.
Betonarme binalarda kolon kiriş ve döşemelerde olmasa da örneğin bina temellerini kalıplarını tuğladan örüyorlar. Bir hayli ilginç ama öyle.

MGuldas
17-03-2008, 15:34
Kanımca mantık şu: Yaptığın bina yaptığın an ve sonraki 5 sene ayakta duruyosa iyidir, depremmiş, zeminmiş, ağırlıkmış... bunların hiç önemi yok. Karşıdan baktığında düzgün duruyosa ve ayaktaysa sorun yok!

selcuk5454
22-03-2008, 09:44
bu döşeme sisteminin çelik üretimininin, çelik sektörünün güçlü olduğunu söylediğiniz bir ülkede ,( heleki tanıdığım İranlı İnşaat Mühendisi Projeciler var piyasada en çok iş yapan adamlardan biridir diyebilirim) mademki çelik bu seviyede çok kullanılabiliyor, bu göz ve hesapgüvenliğinde uzak, adeta Allah'a emanet imalatın terk edilmesi gerekirdi.
Demekki insanlar tutumlu olmanın ötesinde vurdum duymaz.

designtery
01-06-2008, 19:51
mühendis değilim ama bu yapının tuğlalarının geometrisi yamuk prizma şeklinde ise ve döşemede kemerimsi bir eğrilik söz konusu ise bir kilitlenme olayı vardır ve dökülmez gibi geliyor

unutmayalım halen daha şelçuklu döneminden kalma tuğladan yapılan kubbeler, kemerler ve tonozlar mevcuttur

armin
29-09-2008, 00:55
Merhabalar,
Öncelikle kendimi biraz tanıtmak istiyorum,Adım Armin ,aslen iranlıyım ,inşaat mühendisliği orda bitirdim,ITÜ de master yaptım yapı analızınde .bu konu ile ilgili heralde en sağlam bilgi bende olduğunu düşenerek bazı düzeltmeler yapmak istedim.
birinicisi merak ediyorum bu konuyu açan arkadaş hangi şehiri gezmiş,evet iranda betonarme çeliğe göre belki biraz daha azdır ama yok değil.ikincisi bahsettiğin tuğla döşeme çok eski bir sistemdir ve şu an çok nadir görünuyor kaldıkı döşemenin yük dağılımı bakımından en güzel sistemlerden biridir ama bazı dezavantajlarından dolayı hemen hemen kalkmışdır bu sistemi daha fazla aaraştırmak isteyenler "tagh zarbi" olarak araştıra bilirler.
madem bu konu açıldı,elimden geldiği kadar zaman bulduğumda irandaki inşaatlar hakkında bilgi vermeye çalışırım,şimdilik hoşçakalın,herkesin ramazan bayramını kutluyorum.
Armin MOKARRAMİ
Yük.İnş.Müh.
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

zamora
29-09-2008, 01:02
Çimento,kereste pahalı.Hatta benzin bile sırayla veriliyor. Ve karneye bağlı. Halk çok şikayetçi.

Hazır beton sınırlı. Depremde bizim gibi dağılıyorlar. Aslında tuğla ve çelik üretimi çok iyi durumda. 2-3 katlı hemen hemen tüm binalar çelik karkas. Ama merdiven ve döşemeleri böyle çok görmüşlüğüm var. Hatta temelde bazı kalıpları yapmak için her iki taraftan tuğla duvar örüp içine beton döküyorlar :)

Ben zaten inşaatların tamamı ile böyle demedim. Betonarme binalar da var. Çelik karkas-kompozit çoğunlukta Ama sıklıkla az katlı binalarda kullanılan bir sistemi gösterdim.

Gezdiğim yerler şunlar:

Batıda Tebriz, Urumiye (Urumiye gölünü feribotla geçtim.Üzerinde bir köprü inşaatı devam ediyordu.)

Nagadeh,Bokan,Sanandaj, Zanjan,Tahran,Karaj, (Tahranda da bir kule inşaatı vardı.)

Gorgan,

En doğuda :

"Sakın gitmeyin kim vurduya gidersiniz" dedikleri halde

Birjand ve Zahedan.

Hatta Birjanda ve Zahedan arasını (6 saat) otomobille geçtik.

( Ek li resme bakınız.Zahedan havaalanı,Tahran İmam Humeyni Mezarı,İran Haritası)

Diğerlerini yazmıyorum. Saydığım yerler de en doğusunda Afganistan sınırından İran ın en batısına güzergahlardır.

Hatta ben binmedim ama minibüs ile Van dan minibüs ile Urumiye ye seferler olduğunu biliyorum.Ve ayrıca Van daki dağlarımızı sınırın öteki yanından görmüşlüğüm vardır. Gerekirse resimlerle de gösterebilirim.

Not : Zahedan da uçağa giriş için sadece bilet var mı yok mu kabilinden biletlerimize bakıldı. Uçakta hangi yerin kime ait olduğu belli değildi. Kim nereyi kaparsa oraya oturuyordu. Minibüs gibi :)

Zahedan da "Türk" olduğumu anlatana kadar göbeğim çatladı. Herhalde oraya giden ilk Türk olarak tarihe geçtim. (Ama Tarihin henüz bundan haberi yok ! :)

Müslüman mısın sorusuna "Yes" deseydim ömür billah oradan çıkamazdım."Elhamdulillah" diyince sıyırdık.

Sakin davrandığımız için de uçağın en arka kuyruk bölümü düştü bize.

Bindiğim bütün uçaklarda cep telefonu serbest. Airbus dahil.(Türkiye den pilotu ile birlikte kiralanmıştı. Urumiye-Tahran arası)

1) Bu yüzden bir uçağın cep telefonu nedeni ile düşebileceğine kesinlikle inanmıyorum. :)

2) Bizde de uçak düşüyor "Bakımsız" filan diyorlar. İnanmıyorum. Uçakların tamamı 30 yıl öncesi Şah zamanına ait ve Rus uçakları. Iran Air ve THY ile ile İstanbul-Tebriz, Ankara-Tahran seferlerine bindim.

Umarım bu yazdıklarım nereleri gezdiğim konusunda yardımcı olmuştur.

Sevgili İran lı Armin kardeşim:

Ben bunları İran ı kötülemek için yazmıyorum. Bilakis İranı Çok sevdim. Bize de çok benzeyen ve Orta Doğuda kendimize en yakın "Asil bir Ulus" olarak görüyorum. Zira çok muhteşem bir tarihi ve kültürü var.

Ayrıca dünyada herhalde bizi samimiyetle seven tek millettir de diyebilirim. Bizim basında zaman zaman yer alan ve İran ın Rejim bakımından Türkiye ye tehdit oluşturduğu zırvalarının ne derece yalan ve yanlı olduğunu da en iyi bilenlerdenim. İranın bizimle belki en iyi dostluk kurabilecek ülkelerin başında geldiğine inanıyorum.

Orada çok zengin bazı insanlarla görüşmelerim oldu. Hayatımda ilk kez Tahran da gerçek anlamda bir Malikaneye davet edildim.Orada misafir edildim.

Çok güzel kebapları var. :)

Fakat İranın da paradan 5-10 sıfır atması şart. Riyal ile Tümen hala kafamı karıştırmakta :) 1 Tümen=10 000 Riyal (Herhalde :))

Siz eğer sitede yeni değilseniz ve FOTOHATA bölümünü dikkatle gezerseniz Türkiyedeki rezaletleri arkadaşlarımızın nasıl sergilediklerini daha iyi görürsünüz.

Aşağıdaki linkte başka bir bina ilgili olarak Türkiye de kendi çektiğim rezalet fotoğrafların da olduğunu göreceksiniz.

[Only registered and activated users can see links]

Kişisel almayın lütfen.Amacımız kötü inşaat örneklerini göstererek ders alınmasıdır. Çünkü insan hayatıdır söz konusu olan. Milliyeti fark etmez.

Bu vesile ile ben de Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.

Selamlar

ttugrul
07-01-2009, 17:04
arkadaşlar yorum yapmadan önce bizim kendi binalarımızı incelememizi tavsiye ediyorum
benim işim bu olduğu için dayanamadm yazmak istedim
herkezin gözü önünde taksimde bizim bu şekide inşaa edilmiş çok binamız vardır çelik yerinede ahşap kullanılmış
bu oldukça eski yığma bir bina teşgil yöntemidir eleştirilerinizi mimar sinan a vs yapmış oluyorsunuz
tarihi binalarımıza bakmanızı tavsiye ederim isteyene döküman gönderebilirim

saygılar
tuğrul akalın