Orijinalini görmek için tıklayınız : yığma yapıların statik ve betonarme analizi

sgokcentr
27-09-2007, 09:36
arkadaşlar yığma yapıların statik ve betonarme hesabını yapabilen bir program varmı ?

Erman GÜDÜ
28-09-2007, 21:16
Yığma yapıların statik hesabını yaparken yönetmelikte verilen kurallara uymalısın. Örneğin deprem bölgesine göre köşelerden camların mesafesi,bina içinde cam ve kapı arası uzaklıklar gibi...

Ben yığma yapı tasarımı yaparken hatıl olarak minimum 20/40 alarak tasarım yapıyorum ve bu projeyi idecad programına aynen giriyorum. İdecade girmemde ki amaç pafta olayını ayarlamak için ve metraj almak için. Uyguladığım adımlar aynen şöyle ;

1- Mimari tasarım yaptıktan sonra 1.deprem bölgesinde olduğum için iki düşey hatıl arasını 4.4 m'den fazla vermiyorum ve 20/40 olduğu için ve minimum 20'lik duvar kullandığımız için estetiği bozmuyor. (kullanılan tuğla tipine interneten bakbilirsiniz ve gerekli mukavemet değerine üretici firma kataloglarından ulaşabilrisiniz.)

2- Daha sonra yığma yapının statiğini İdecad programına girerek sadece döşeme analizi sonucunu alıyorum.

3- Temel tipi olarak yönetmelikte öngörülen (1.deprem bölgesinde olduğum için) duvar altı temel olarak 40/70 temel kirişlerinden oluşan mütemadi temel sistemi uyguluyorum. Temel donatısı ve hatıl donatısı ile ilgili detaylar için deprem yönetmeliğine başvurabilirsiniz.

4- Sonra yönetmelikte öngörülen dolu duvar hesabını yapıyorum ve uygunluğuna bakıyorum.

5- En son olarak yapıdan gelen yükü temel alanına bölerek (mütemadi temellerde toplam temel alanından boşluk alanlarını çıkararak bulabilirsiniz.) zemin emniyetle kıyaslıyorum. Eğer bir sıkıntı yoksa proje aşamasına geçerek işi bitiriyorum.

Bu saydığım işlemler kalabalık gibi görünsede en fazla 2.saatinizi alır. bu yapılan hesaplar belediye tarafındanda çok olumlu karşılanır emin olun. Çünkü piyasadaki çoğu mühendis belediyeye hesap çıktısı vermez. İşi projeyle geçiştirir.

Not: İdecad kullanıcısı olduğum için bu program ismini kullandım.

Saygılarımla...

Erman GÜDÜ
İnşaat Müh.
Düzce

hüseyin
21-12-2007, 20:08
STA4CAD ile rahatlıkla çözüme ulaşabilirsiniz,bunun reklamla bir ilgisi yok.

tulayt
15-01-2009, 18:52
sta4 cad ile yığma bina çözümlerken nelere dikkat etmek gerekir. çok acil cevaplarsanız sevinirim

elmali123
15-01-2009, 19:31
Hocam benzer konu çok yakın bir zamanda açılmıştı...... Orada bu konu ile ilgili olarak paylaşım yapılmıştı....

Erman GÜDÜ
28-01-2009, 04:42
STA4CAD ile rahatlıkla çözüme ulaşabilirsiniz,bunun reklamla bir ilgisi yok.

Betonarme hesabı yapan bir programda birinci derece deprem bölgesinde,bana 20 cmlik genişliğe sahip kiriş atabilir misiniz ? Merak ettim doğrusu...

CELİKKOLLU
28-01-2009, 11:53
Evet atabilirsin hemde tüm programlarla ama şunu belirteyim çerçeve kirişleri için minımum 25 cm şartı vardır.ayrıca attığın 20 cm kiriç statik olarak yeterli olabilir ama yönetmelik gereği uygun değildir. bunu unutmamak lazım...

Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
[Only registered and activated users can see links]
ESKİŞEHİR

cassabotanic
28-01-2009, 12:11
ideCAD ile yğma duvarları shell elleman , hatılları ve düşey hatılları çubuk olarak girip , Shell elemanın malzeme özleliklerini tanımlayıp çozum yapabilirsiniz. Bu ozelllik hem 5 versiyonunda hem de 6 versiyonunda var.

hsnylmz
24-02-2009, 22:01
mikro modelleme ile tuğla ve harcı ayrı ayrı shell elemanlar oluşturarak çözebilrsiniz. gereken program LUSAS. ben zamanım olmadığından deneyemedim. ama sorununuzu çözecektir.

ayrıca düşey ve yatay hatıllarıda modellemeniz gerekir.