PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : STA4-CAD' in bir sonraki versiyonu için önerileriniz...

nirengi
06-09-2007, 09:13
Sayın Sta4-CAD kullanıcıları,

Bildiğiniz üzere programımız sürekli olarak güncelleştirmelerle geliştirilmektedir. Zamanı geldiğinde de mutlaka yeni bir STA versiyonu çıkacaktır.

Genelde kullanıcıların memnun kaldığından emin olduğum Sta4 CAD'in geliştirilmesinde, bizlerin telefon veya e-posta yoluyla STA Bilgisayar'a ulaşarak, önerilerimizi iletmemizin yararının büyük olduğu kanaatindeyim.

Kullandığı programa hakim bilinçli bir kullanıcı, programın geliştirilmesi yönünde ki, fikirlerini ve yapıcı eleştirilerini açıkça ortaya koymasının, kendi çıkarına olduğunu bilmelidir.

Forumda ki büyük bir çoğunluğun "programa hakim kullanıcı" oldukları varsayımı ile buradan da yararlı önerilerin çıkacağı görüşündeyim. Gerçi forumda farklı başlıklar altında bir çok öneri var ama; Hem dağınık oldukları için hem de zaman faktörünün etkisi ile bir süre sonra satır aralarında kalıp gitmekte. (Programcılar tarafından not alınmadıysa tabi!)

Siz de, Sta4-CAD'in bir sonraki versiyonunun, konfor ve işlevselliğinin arttırılarak hayalinizde ki programa bir adım daha yaklaşması için, önerilerinizi varsa eleştirilerinizi buraya yazabilirsiniz...

Hasan Çolak
İnşaat Mühendisi

nirengi.noktasi@hotmail.com

nirengi
06-09-2007, 10:08
İlk öneriyi yapmak bana düşüyor herhalde..

1- Sağ tuş özelliğine "Komut Tekrarı" özelliği eklenebilir.(Autocad 'deki gibi)

2- Eğik kolon modellemesi yapılabilmeli.

3- Dairesel bir aks belirtmek gerektiğinde sadece bir yay, bu yaya ait yarıçap ve merkez görünse daha iyi olur. Ya da şöyle tarif edeyim; sanki Autocad de çember çiziyormuşuz gibi merkezi ve yarı çapını belirterek dairesel aks oluştursak nasıl olur? Daha sonrada aks üzerinde iki noktaya tıklayarak çemberin gereksiz yerlerini silebiliriz.
Eğrisel kiriş özelliği sayesinde modelleme de sorun olmasa da imalatta böyle bir aksa ihtiyaç oluyor. Paftalar üzerinde düzenlemelerle de yapılabilir gerçi...

ceyarutku
06-09-2007, 15:00
3 boyutlu animasyon kısmının probina ve idecad teki gibi olması güzel olurdu.şimdi sadece tek açıdan bakabiliyoruz.
radye temel hesabında zımbalama kontolu kısmındada projeyi mouse yardımıyla
hareket ettirme imkanı olabilir

nrcn1113
06-09-2007, 15:28
Ben kesme kuvveti ve normal kuvvet diyagramlarını bulamadım programda mı yok yoksa ben mi bulamıyorum

5005
06-09-2007, 19:39
Kısayol tuşları eklenebilir ve bunlar özelleştirilebilir.

Yapı Mühendisi
07-09-2007, 11:38
Analiz sonrası hesap sonuçlarının ide de olduğu gibi menüde toplu halde gözükmesi iyi olur.

Donatıları rahat incelemek açısından çok iyi olur.

Bence bu ciddi acil gerekli.

Bir üst donatı çapına geçmek için maksimum ilave donatı sayısı.

Kat döşemelerinin sonlu eleman analizi, ayrı bölüm yerine opsiyonel olarak statik ve analiz ile birlikte yapılması.

Yapı Mühendisi
07-09-2007, 12:19
Kirişsiz plaklarda her bir kolon için zımbalama alanı b+d , h+d olmasına karşın, plak kenarında bulunan kolonlar için kenarda d/2 lik mesafe zımbalama alanının tam alınması için yeterli iken d kadar mesafe olmadan zımbalama alanı hesaplara tam dahil edilmiyor.

5005
07-09-2007, 14:20
Salih bey e katılıyorum arayüz alışanlara sorun olmamakla birlikte yeni başlayanlara itici geliyor. Bunların idede olduğu gibi toplu olması ve arayüzünün iyileştirilmesi taraftarıyım.

nrcn1113
07-09-2007, 15:37
Ben Sta nın çok güzel bir program olduğunu düşünüyorum. Ama :

1) Autocad importu IDE kadar kullanışlı değil.

2)Başka bir çelik projede çözerek bulduğum momentleri ya da yatay yükleri temel analizinde direkt etkitmek istiyorum.Bunu yapamadığım için uzun ve zahmetli zor yolu tercih ediyorum.Temel analizi her ihtimale açık olmalı.
3) Çelik ünitesi geliştirilip çizim alınabilecek düzeye getirilmeli.Tanımlama olarak ta Sap 2000 gibi bir yol tercih edilmeli.

İyi çalışmalar

bletchley
07-09-2007, 19:57
AutoCAD programındaki gibi komut satırı eklenirse kullanım çok daha basitleşir bence...
Ayrıca klavye ile de komut girilebilirse modelleme yapmak hem daha hızlı hem de daha basit olur kanısındayım...

ceyarutku
08-09-2007, 08:42
sürekli temel kirişlerinin analiz sonuçlarında aynı üst yapıda olduğu gibi kiriş donatıları
çizdirilirse daha iyi olur

5005
08-09-2007, 09:58
Diğer Sta4CAD projelerinin istediğimiz kat ve objelerini çalıştığımız projeye ekleyebilmeliyiz. (örnegin kolonları, tüm bir katı, sadece perdeleri vs...)

Wish
08-09-2007, 19:04
İsteklere bakınca programımız baya güzel anlamı çıkıyor.
Bencede arayüz yalın ve kullanışlı.
Eğik aksa dik bir aks oluşturma fonksiyonu olsa çok işime yarardı doğrusu.
Bu kadar güzel bir programın çelik modülü olması halinde en azından ben nirvana ya ulaşacağım. :)) Çelik modülün data girişi bile bence baya zeka işi.

Bir arkadaşta yazmış eğik kolon olayı bir harika olurdu.

Bekliyorum Serdar Bey :)

ritimkar
08-09-2007, 20:00
panel elemanlara dalga yükü etkitebilsem ve bunu bir kombinasyon olarak analizde görsem çok güzel olurdu.Bu arada bütün bu talep ettiklerimiz eskiden elle yapılıyormuş:) Teşekürler Serdar Bey

erkanaygoren
09-09-2007, 00:52
sanırım yeni versiyon da herkesin beklediğinden çok fazla yenilikler olacaktır..serdar bey herzaman bu işte bi adım önde olmuştur...
işki serdar beyin sağlığı sıhhati yerinde olsun gerisi onun için çocuk oyuncağı sanırım.)..aman dikkat serdar bey kış geliyor..kendinize dikkat edin..siz türkiyeye lazımsınız..

mavore
09-09-2007, 12:02
Sta4 çok güzel bi program buna rağmen sürekli yeni şeyler eklemek için yapılan çalışmalar takdire değer...
1-son verisiyonda dairesel kiriş eklendi fakat bu kirişler içinde oluşacak doşemeleri giremiyorz,dairesel döşemeleri ekleseniz çok iyi olacak
2-autocad te olduğu gibi klavye kısayolları eklenebilir
3-3D kısmı biraz daha geliştirilebilir,görünüş opsiyonlarına duvarlar da eklenebilir.

5005
09-09-2007, 15:07
Arkadaşların sürekli bahsettiği gibi günü gününde hatta bir kaç adım ötede takip eden bir yazılım olmayı sürdürüyor Sta4-CAD. Üretim mantığının ticari olmaktan çok biz kullanıcıların daha yeniye ulaşabilmesini, hemen hemen her gün yayınlanan güncellemeleri ile de kanıtlıyor. Aslında üç aylık peryotları ele alırsak program sanki versiyon atlamış gibi donanıyor. Versiyon modül aldatmacası yok. Gerçek değerinin çok altında satılıyor. Serdar bey ve Onur bey e çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.

nirengi
10-09-2007, 16:23
Sayın meslektaşlarım,
Konuya gösterdiğiniz ilgi gerçekten beni çok sevindirdi. Oldukça önemli ve faydalı öneriler geliyor...

Programımızın çok fazla bir eksiği olmaması nedeniyle bir çok kişi aynı şeyi önermek isteyebilir. Eğer önermek veya eleştirmek istediğiniz şey daha önceden yazılmışsa, o mesajı yazan arkadaşa "teşekkür" ederek siz de katkıda bulunabilirsiniz.

Bu TEŞEKKÜR 'ler bizlere, -bi nevi istatiksel veri olarak - kullanıcıların en çok neye ihtiyaç duyduklarının ve neyi eksik bulduklarının tespitine yönelik önemli faydalar sağlayacaktır.

Şimdiden teşekkürler.

Hasan Çolak
İnşaat Mühendisi

N İ R E N G İ
YAPI MÜHENDİSLİĞİ

nirengi.noktasi@hotmail.com

executioner
10-09-2007, 20:13
Bence analiz sonrası kiriş donatı düznelenen bölüm yenilense daha iyi olur , probina da çok daha kolay donatı düzenlenebiliyor.

nirengi
15-09-2007, 15:42
Stadraw programı biraz daha geliştirilebilir bence. Autocad'ten farklı özellikleri bulunmakla beraber tam anlamı ile herkesin ihtiyaçlarına cevap verebildiğini sanmıyorum.

Yine de "cad" programı ihtiyacını karşılamaya yönelik yerli malı ve iyi niyet eseri bir program..

5005
17-09-2007, 10:28
* Öngerilmeli elemanların tanımlanabilmesi.
* Bilgi girişlerindeki kat yükseklikleri tüm yapıda tek veri girişi ile değiştirilebilmeli buna bağlı olarak diğer yapı elemanlarıda otomatik güncellenmeli.
* Merdiven tanımlamasını model üzerinde yaparken kat yükseklikleri 4.5 m gibi olan katlarda iki sahanlık oluşabiliyor. Bu durumda Sta nasıl 2 kirişi üst üste oluşturabiliyorsa 2 döşemeyide üst üste oluşturabilmeli.
*Kat tanımlaması yapmadan arakat oluşturmalı. 1A - 2A gibi bir gösterimle
*Bilgi girişindeki programcıların grid diye adlandırdığı nesnelerin kullanışlılık yönü zayıf bunlar daha modern bir hale getirilmeli.
*Sap2000, Tekla Structures ve birçok programda olduğu gibi 3 boyutta direkt modeli oluşturabilelim.
*Dairesel döşemeleri ideCAD te olduğu gibi sadece alanın içerisini göstererek oluşturabilelim.
*Yine Probinada olduğu gibi tasarımında problem olan elemanlar tasarım durumu görünümü şeklinde tek renkle hatalı, problemsiz elemanlar tek renkle hatasız olaran görüntülenebilsin.
*Döşemelerde yırtıklar oluşturduğumuzda bunların etrafına donatıyı otomatik olarak atabilsin.
*Sonlu elemanlar modeli oluşturulurken üçgen modellerde kullanılabilsin.
* Döşemeler ve radye plaklar üçgen olarak tanımlanabilsin.
*Undo (Geri al) fonksiyonu 25 adıma çıkarıldı ve gayet yararlı oldu. Redo (İleri al) fonksiyonuda eklenmeli.
*Temeli su altında kalan yapılar için (Su kenarındaki villalar, Yer altı suyu bulunan olan zeminlerdeki yapılar) gerekli tanımlamaların yapılabilmesi.
*Güçlendirme projelerinde çelik çaprazlar kullanılabilmesi.
*Mantar kirişlerinin boyutlarınında, normal kirişler gibi yapı analiz sonuçları kısmında değiştirilebilmeli.
*Havuz programındaki detay modülünün devreye girmesi.
*Otomatik numaralandırmaya temellerinde dahil edilmesi.
*Çizimde elemanlar zoom yapılarak uzaklaştırıldığında sanki bağlandığı elemandan daha büyükmüş olarak gözüküyor. Ya da sanki kaçıklık verilmiş gibi duruyor bu yüzden modeli sık sık kontrol ediyorum. Gösterim daha estetik oluşturulabilir.
*StaDRAW arkadaşlarında bahsettiği gibi iyi niyetli güzel bir program ancak AutoCAD tarzı komut kullanımına yaklaşmıyor. Bunun iyileştirilmesi çok yararlı olur kanaatindeyim.
*ideCAD teki gibi bir nesnenin özellikleri diğer nesnelere aktarılabilmeli.

Eksik fazla aklıma gelenleri yazdım. Amacım programın işlevselliğine katkıda bulunmaktır. İyi çalışmalar

nttn
25-09-2007, 08:51
Panel elemanlara yanal toprak veya herhangi bir itki verilebiliyor ancak hesaplarda elde edilen sonuç bu etkilerin tam manasıyla bir yapıda bir etki oluşturmadığı yönünde.Bence bu özellik geliştirilmeli ki böylece silo tarzı yapıları programda doğru bir şekilde çözebilelim.Farenin sağ tuşuna son yapılan komutun tekrarlanması eklenmeli.Sap2000 den gelen bir alışkanlık olarak kaydetmeden analiz yapma etkinleştirilirse (daha doğrusu analiz butonuna otomatik kayıt eklenmesi) gayet iyi olur, zaten analiz butonuna tıklandığında yapılan son değişiklikler kaydedilmek isteniyordur.Programın yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

nirengi
06-10-2007, 11:52
:) Çok faydalı öneriler gelmiş..
Aynılarını tekrar etmek istemiyorum..

Şimdilik aklıma gelenlerden bazılarını aşağıya yazdım..

1- Döşeme ortalarından da yapının tüm yapının kesiti alınabilmeli (Değişik kotlardaki döşemelerin algılanabilmesine fayda sağlar diye düşünüyorum - Gerçi kalıp apl. planında alınabiliyor ama farklı katlarda farklı çözümlemeler mevcut ise tek paftadan görebilmek iyidir)..

2- Temel aplikasyonunda kolon filizleri, temel içerinde kalan sarılma bölgesi detayları da çizdirilebilmeli..

3- Yapı bilgi girişinde akslar oluşturulurken x ve y yönündeki akslar arası mesafeler aynı anda aralarına virgül konularak girilebilmeli. Böylelikle tek seferde kolayca tüm aksları oluşturmuş oluruz..

4- Analiz sonuçlarında "Kuşatılmamış Kolon" gibi uyarılar daha büyük karakterlerde ve kırmız renkli olmalı.. Ve analiz sonuçları sayfa tasarımları gözden geçirilmeli! Daha işlevsel olabilir.(Bazı arkadaşlar bahsetmişler)

5- Her güncellemeden sonra ekran ve 3b ekran ayarlarım standarda dönüyor. Kişiselleştirdiğimiz Sta ayarlarını kendimiz isim vererek saklasak ve bunları "varsayılan ayarlar" olarak atayarak ikide bir renklerle, tekerlek ön/arka ayarlarıyla uğraşmasak iyi olur.

6- Aks baloncuklarının alternatif şekilleri olsa..(mesela yuvarlak-altıgen-sekizgen) Ve birbirine yakın akslar üst üste yazdırılmak yerine sağa-sola-ileriye-geriye kısaca müsait biryere kaydırılsa / uzatılsa, karışıklık önlenmiş olur.

7- Döşeme yerleştirilmesine otomatik seçeneği de eklense ve tek tıklama ile döşeme yerleştirilebilse fena olmaz..

8- Ana sayfadan giriş çıkş yapılan modüller birleştirilse teknik olarak bir problem olur mu? Eğer olmaz ise; tek pencereden merdiven, temel, kubbe vs. analizleri yaptırılsa ben, kendi adıma, çok memnun olurum. Çünkü bir pencerede işlem yap, kaydet, anasayfadan diğer modüle tıkla, aç ve analiz yap biraz zahmetli. Zahmet derken daha pratiğinin çözümü varken niye işi yokuşa sürelim? Hem böylelikle analiz yaptırdığımız kubbeyi de, merdiveni de direkt olarak yapıya ekleyebilir ve 3b de görebiliriz.

9- Bir plak halinde değilde her basamağın ayrı ayrı donatılandırıldığı dişli merdivenlerinde çözümüne ve çizdirilmesine olanak sağlanmalı..

10- Döşemede ki yırtık, noktasal ve çizgisel yükler gibi verileri yapı bilgi girişi penceresinde girebilmeliyiz.

11- Bodrum perdeleri panel olarak girildiğinde uçlarına başlık kolonu eklemek gerekiyorsa, bunu Sta niçin otomatik olarak yapmıyor? Yapabilmeli aslında. Yapıda kolonlar yerleştirildikten sonra, paneller girilirken panelin bittiği yerde mevcut kolon yoksa program kendiliğinden bir başlık kolonu ekleyebilmeli.. Bu eklenen kolon paneli taşmadıkça kullanıcı için bir dezavantaj oluşturmaz..

12- Fea analizi sonuçlarında gerilmelerin renklerle gösterilmesinde probina'nın görseli biraz daha iyi gibi. Ara renklerde eklenmeli diye düşünüyorum.

13- 3b penceresindeki görüntünün resim olarak kaydedilmesi için bir komut eklenmeli..

(sağ tuş=komut tekrarı, eğimli kolon, her iki yöne eğik döşeme gibi bir çok şey önceden yazıldığı için tekrar etmedim..)

Not : Bu kadar isteğin olması programın gelişimine katkı sağlamak; belki bir fikir vermek adınadır. Yapıcı bir şekilde eleştirmenin faydası büyüktür. Çünkü günü geldikçe programların sürekli geliştirilmeleri sayesinde kullanıcıya pek bir şey bırakmayacak seviyeye ulaşacağını hep birlikte göreceğiz. Onun için herşeyi buraya yazıyoruz.

Bunun Sta4 Cad'in bir çok eksiği varmış gibi algılanmasını istemem.

Programlara yabancı ve arayış içerisinde olan yeni kullanıcı adayları bu yazdıklarımızı görüpte Sta4 Cad'ten soğumasınlar. Bence en iyi B.A. Paket program Sta4 Cad.

Saygılarımla...

Hasan Çolak
İnşaat Mühendisi

MeAkt
11-10-2007, 20:35
kalıp planı çizimlerinde opsiyonlara donatı cizimi opsiyonu olduğu gibi kiriş isimleri opsiyonuda konsa iyi olur

MeAkt
11-10-2007, 20:40
döşeme kalınlıklarının otomatik kontrolu güzel fakat döşemeler beşgen altıgen gibi şekillerde olduğu zaman parçalı tarif etmek yerine ide deki gibi köşe noktaları seçilerek döşeme tarifi olsa iyi olur

has
18-10-2007, 12:01
Bu konunun açılması gerçekten çok iyi olmuş.. Tek endişem ilgililerin bu forumu takip edip etmemesi..

İnşallah ediyorlardır. değilse haberdar etmek lazım.

Ben programımdan genelde memnunum ama analiz sonuçlarını incelerken ekrandaki dos görüntüsünden kurtulmalı diye düşünüyorum.

birde madem çelik modül eklenmiş. dinamik analiz niye yapmıyor ve çıktı vermiyor.. Sanki demo kullanır gibi. Biraz daha geliştirilmeli.

Aynı şekilde çizim editörüde geliştirilmeli. yani beni lisanssız autocad kullanmaya muhtaç bırakmamalı. zaten sta yı alırken içinde çizim editörü var diye aldık. biraz geliştirilirse bizde işimize haram karıştırmamış oluruz.. "ne gerek var autocad'e" diyebilmeliyiz.

nirengi
19-10-2007, 09:21
Tüm bunları derleyip toplayarak sta bilgisayara, ilk parti olarak, gönderme zamanı geldi sanırım..

İdeCad 6,01 çıkmadan bizde isteklerimizi iletelim değil mi? :)

muz_o2000
19-10-2007, 10:52
Tüm bunları derleyip toplayarak sta bilgisayara, ilk parti olarak, gönderme zamanı geldi sanırım..

İdeCad 6,01 çıkmadan bizde isteklerimizi iletelim değil mi? :)

Haklısın nirengi arkadaşım
Mesela;
1. Dairesel perde ve kirişleri yarıçap vererek modelleyebilsek
2. Merdiven ve asansör kovası gibi yerleri panel olarak değil de poligon kolon olarak belirleyebilsek. Mevcut sistemde U şeklindeki poligon kolonlara kiriş atamıyoruz.
3.Çıktılarda; kolon aplikasyonunda kolonlarla birlikte perdelerde aplike edilebilse
4. Etriye için farklı renk ve kalem kalınlıkları seçebilsek
5. Donatı yazıları donatılara çok yakın oluyor heleki donatı kalem kalınlığını artırınca yazılar tamamen donatı çizgisinin içinde kalıyor.
6. Kalıp planlarında ölçülendirme biçimi sadece dot olarak çıkıyor bunu tik olarak alabilsek.
7. Aynı aks üzerinde olmasa bile kaçıklık yaparak devam eden kirilşleri modelleyebilsek.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Bu hususlarda da ide bizlere kolaylık sağlayabilrse iyi olur zannedersem

bahaproje
19-10-2007, 17:04
Plak Sürekliliği Tanimlama Listesinde, Süreklilik Satirlarinin Tümünü Ayni Anda Silmemizi Sağlayacak Bir Silme Komut Düğmesi, Proje Optimizasyonu Sirasinda Tekrar Tekrar çözdürürken Ortaya çikan "plak Sürekliliği Satirlarini Silme Tuşuna Arka Arkaya Yüzlerce Defa Tiklatmak" Gerekliliğini Ortadan Kaldirir Ve Ellerimiz Ağrimaz.
Teşekkürler.

Hanedan
20-10-2007, 08:22
Bu konunun açılması gerçekten çok iyi olmuş. Açan arkadaşa teşekkürler.

Birçok şey yazılmış daha önceden. Benim yazacaklarımda daha önce önerilmiş olabilir belki. Gerçi gözüme çarpmadı ama..

Sta dan dwg formatında çıktı aldıktan sonra autocad de aynı çizimi işleyebilmek için bilgisayar çok kasıyor.
daha sonra farkettim ki scale komutu ile çizimi 5000 defa büyütünce sorun gideriliyor.

*. Ama ben 5000 defa büyütülmüş olarak stadan direk çıktı almak isterdim açıkçası.
autocadde bir birim= 1cm. bu benim alışkanlığım.

*. Analiz sonuçları sayfasında önemli yazıların renkleri ve boyutları daha belirgin hale getirilmeli

5005
20-10-2007, 15:27
C45 ve C50 beton sınıflarıda eklenmeli programa...

nirengi
22-10-2007, 11:33
Arkadaşlar;
buraya yazılan tüm önerileri maddeler halinde düzenleyip sta4group@yahoogroups.com adresine yolladım. Yetkililer inşallah dikkate alırlar.

Saygılarımla.

Hasan Çolak
İnşaat Müh.

5005
23-10-2007, 18:23
Perde üzerinde boşluk açabilme (tünel kalıp ve santral binaları vs..) özelliği eklenmeli. (Bunların detaylarıda üretilebilmeli).

ceyarutku
26-10-2007, 09:36
b1 düzensizliğinin kontrolu için elle hesapladığımız duvar alanlarını programa girebilsek güzel olurdu

MeAkt
28-10-2007, 20:06
7 metreyi aşan nervürlü döşemelerde ts 500 deki formule göre gereken enine nervürü 2 veya kaç gerkiyorsa çizse iyi olur

nirengi
02-11-2007, 15:36
* Plotter ve Çizim Lisan Çevrimi, Stadraw ve Çizim Editörü birleştirilerek tek program haline getirilmeli. Bu üçünün sahip olduğu özellikler ve maksatları tek pencerede toplanmalı. Ayrıca penceredeki ikonlar autocad'den çok farklı olmamalı.

* Kiriş, asmolen detayları + kalıp,kolon ve temel detayları birleştirilerek tek pencereden döküm yaptırılabilmeli. Buraya konulacak bir seçenek ile yapının tümünün dökümü tek pencereye belli bir düzen içerisinde alınabilmeli. Tabiki ihtiyaca görede tek tek veya seçmeli döküm yapılabilmeli..

* Sta yapı bilgi girişi, temel hesapları, merdiven,plak ve radye temel analizleri birleştirilerek tek pencere üzerinden erişim mümkün olmalı.

* "Sonuçların printerden alınması" ile Printer editör birleştirilmeli..

* Sta3d ile Sta 1 birleştirilerek çelik modülü geliştirilmeli ve detayların dökümü çıktı alınabilirlik sağlanmalı...

boza
03-11-2007, 18:19
Bir yazılımın anatomisiyle uğraşıp daha kullanışlı ve görsel hale getirmek tabiki o yazılımın geleceğini daha parlak yapar! Fakat hem yazılım ile uğraşıp hemde günde en az 100 'e yakın sorun ve çözüm telefonu ile boğuşmak zor iş bu nedenle bu anlattıklarım Sayın Serdar AMASRALI 'nın durumunun ne kadar zor olduğunu gözler önüne sermekte. Bu rağmen sevgili sta4 kullanıcıları, bu kadarına bile şükretmenizi dilerim!!!

Gelek bir kaç yıl içinde bu programın yapısı 2 ye ayrılacak. 1. si şuan kullanılan yazılım betonarme modul olarak kalacak! 2.si ise yeni çıkacak olan çelik yapılar yazılımı olacak. Bu yazılımda hesap yönünden 3d analiz yapacak ve çizim ve detay yönünden xsteeli aratmayacak bir pafta düzenine sahip olacak. Fakat bunun içinde sabır ve zaman lazım. Aslında çelik yapı yazılımı açısından TR de bulunan TR kaynak yazılımlar son derece yetersiz fakat bir bakımada böyle bir yazılımın fiyatı bence normal betonarme modülden (şuan ki STA4-CAD) en az 4-5 kat pahalı olması lazım. Yoksa bu çelik projede ele ayağa düşer. Zaten çelik yazılımı Serdar beyin çıkarmamasının bir nedeni de bu.

Dip bir not: Serdar bey aslında ülkemizin yetiştirdiği nadir çelik yapı projecilerinden biridir bunu pek çok insan bilmez hatırlatayım dedim.

erkanaygoren
03-11-2007, 23:50
Valla herşeyi anlatmış boza..merak edenlerin kafasındaki hersoru cevabını buldu sanıyorum..Ben hergün her proje yapışımda iyi ki diyorum almışım şu programı..Benden baya dua alıyor yani Serdar Bey:)..Allah uzun ömür versin ne diyelim başka...Çalışmalarında başarılar..

nirengi
05-11-2007, 12:57
Bir yazılımın anatomisiyle uğraşıp daha kullanışlı ve görsel hale getirmek tabiki o yazılımın geleceğini daha parlak yapar! Fakat hem yazılım ile uğraşıp hemde günde en az 100 'e yakın sorun ve çözüm telefonu ile boğuşmak zor iş bu nedenle bu anlattıklarım Sayın Serdar AMASRALI 'nın durumunun ne kadar zor olduğunu gözler önüne sermekte. Bu rağmen sevgili sta4 kullanıcıları, bu kadarına bile şükretmenizi dilerim!!!

Gelek bir kaç yıl içinde bu programın yapısı 2 ye ayrılacak. 1. si şuan kullanılan yazılım betonarme modul olarak kalacak! 2.si ise yeni çıkacak olan çelik yapılar yazılımı olacak. Bu yazılımda hesap yönünden 3d analiz yapacak ve çizim ve detay yönünden xsteeli aratmayacak bir pafta düzenine sahip olacak. Fakat bunun içinde sabır ve zaman lazım. Aslında çelik yapı yazılımı açısından TR de bulunan TR kaynak yazılımlar son derece yetersiz fakat bir bakımada böyle bir yazılımın fiyatı bence normal betonarme modülden (şuan ki STA4-CAD) en az 4-5 kat pahalı olması lazım. Yoksa bu çelik projede ele ayağa düşer. Zaten çelik yazılımı Serdar beyin çıkarmamasının bir nedeni de bu.

Dip bir not: Serdar bey aslında ülkemizin yetiştirdiği nadir çelik yapı projecilerinden biridir bunu pek çok insan bilmez hatırlatayım dedim.

Öncelikle programın geleceği hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sn. Boza...

Sn Serdar Amasralı'nın ne kadar yoğun olduğunu tahmin edebiliyorum.. Kolay değil gerçekten.. Bundan dolayı kendisinin tek tek kapısını çalmaktansa böyle bir forum altında, programın eksikliklerini, yaşanan sıkıntıları ve ileriye dönük beklentileri toparlamak kötü de değil aslında..

Vakit bulup önerileri incelemek isterse inceler; istemezse bakmaz bile..

Kendisine her zaman saygımız var. Tek başına onca iş!!! Diğer programlar onlarca programcı tarafından yazılıyor. Bunu da biliyoruz. Sta 4 cad Serdar Bey tarafından Onur Bey'in yardımı ile geliştirilmekte. Mütevazi ama başarılı bir kadro.. Birazda bunun katkısı ile bir aile havasında önerilerimizi kendilerine sunmaktan hiç gocunmuyorum. Dediğim gibi vakit bulamazlarsa da incelemeyebilirler doğal olarak..

Burada öneriler toplanmaya devam etmeli.. Mutlaka birkaç dakikalığına da olsa göz atacak vakit bulabilirler..

Her mesaj yazan kişi bir "İYİ NİYET" sahibi olmalı ki; programın geliştirilmesine katkıda bulunmaya çalışıyor.. Bu da bir emektir bir bakıma..

Saygılarımla..

boza
05-11-2007, 15:47
Nirengi, Yazdığım msj la kötü niyetli olduğumu mu ima ediyorsun?

nirengi
06-11-2007, 07:47
Nirengi, Yazdığım msj la kötü niyetli olduğumu mu ima ediyorsun?

Hayır hayır.. Yanlış anlama. :rolleyes: Tam anlamıyla ifade edemedim herhalde..

Burada program hakkında yorum yapmak ve önerilerde bulunmak adına yazılan her mesaj bir iyi niyet taşımaktadır diyorum. sonuçta programın geliştirilmesine dolaylı yoldan katkısı bulunacaktır bu mesajların. Ve kullanıcıların boş yere, kendi kendilerine söylenmelerindense, bu forumda düşüncelerini, emek harcayarak, toplamaları da saygı gösterilecek bir durum.

Hani "şimdilik buna şükredin" diye yazdığın cümle varya.. Ona istinaden burada yorum yazmanın bir "şükürsüzlük" göstergesi olarak algılanmaması gerektiğini ima etmekteyim. Bizimkisi ne Serdar Bey'in emeğini ve içinde bulunduğu şartları görmezlikten gelmek, nede; program "işe yaramaz" diye propaganda yapmak!!

Biz burada -doğru veya yanlış- bir kaç mesaj yazarak iyi niyetli olduğumuzu ön plana çıkarırken, senin kötü niyetli olduğunu nasıl düşünürüz.. senin zamanından fedakarlık ederek, tanımadığın insanlara bile birşeyler vermeye çalıştığını bilmeyen var mı? Buna kim "kötü niyet taşıyor" diyebilir?
Zaten mesajıma da sana teşekkür ederek başlamıştım farkettiysen..

Alınma hemen..

Saygılarımla...

boza
06-11-2007, 10:13
Açıklaman için sağol.

engineer06
13-11-2007, 09:05
1-Radye temellerde zımbalama hesapları gözden geçirilmeli elle hesap yapmaktan bıktık.Panel ara başlıklarında zımbalama kontrolu yapılmaz çok basit bi ifade...
2-Dilatasyonlu binalarda çözüm mantığı değiştirilmeli her bina için rijitlik ve ağırlık merkezi ekranda görülmesine rağmen hesap sonuçlarında 1 tane nbi değeri veriyor dolayısı ile dilatasyonlu bina çözüm mantığı yanlış diye düşünüyor insan...
3-Poligon Kolonlarda kesme uvveti hesabı düzenlenmelidir...vs vs vs...

Saygılarımla...

M.Kemal VARCIN
30-11-2007, 23:02
Benim sıkıntı cektigim bir kac nokta var modelleme yaparken bunlardan bazıları sunlar arkadaslar dosemelere tekil yuk yada yayılı yuk giremiyoruz.Birincisi bu.

İkincisi iki egik aksın birlestigi dugum noktasındaki kolonun nasıl bir aks için acısı verildigi gibi iki egik aks içinde egimlerinin verilmesi daha egik yapıların modellemesi daha rahat olacagını dusunuyorum.(İki egik aksın olustugu dugum noktasındaki kolonu poligon olarak tanımlayabiliriz ama normal kolon menusunden duzenlenebilecegini dusundugum için bunu eklemek istedim)

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

ceyarutku
03-12-2007, 10:22
b1 düzensizliğinin kontrolu için programa katlardaki duvar alanlarını programa girebilsek.buna göre hesapları yapsak

kenankarabacak
17-12-2007, 16:59
1-döşeme ve panallerin sonlu elemanlarla çözümü ve sonlu eleman ölçülerinin bilgi gişinden girilebilmesi
2- döşemelere çizgisel ve noktasal yüklerininde bilgi girişinden girilebilmesi
gerekli görülmektedir.

ceyarutku
17-12-2007, 21:54
idestatik kitabı gibi kapsamlı bir kitabının yazılması

boza
18-12-2007, 10:50
Programın şuan ki yazılım alt yapısı döşemelerde sizin istediğiniz verileri girmeye müsait degil bunun bi süre daha böyle gideceği görünüyor.

Kapsamlı bir çelik proje programıda çıkacak sta4 de ama bu programda en erken 2 yada 3 yıl sonra çıkacak bilginiz olsun.

elmali123
23-01-2008, 09:00
Çizim konusunda farklı layerlar istiyoruz.

Yapı bilgi girişindeki pan işlemindeki kamyonun değişmesini istiyoruz.

Aksa sıfıra sıfıra oturan kirişlerin kolonların akstan çizimde kaymasının engellenmesini istiyoruz.

Sap2000 düzgün data atmasını istiyoruz.

Yapı bilgi girişi ekranında referans çizim açıp, tasarımı alttaki mimari projeden yola çıkarak yapılmasını istiyoruz.

İstinat duvarı modülü eklenmesini istiyoruz.

Perdeli sistemde sürekli temel kiriş sistemini doğru çözmesini istiyoruz.

Radyeli kirişli temel sitemini doğru çözmesini istiyoruz.

Öyle yada böyle bir çözüm bulunup eleman donatı kopyalanmasının yapılmasını istiyoruz.

Sürekli kirişleri tek parça olarak görünmesini istiyoruz.

Eleman numaralandırılırken tip elemanlara aynı numaranın verilebilmesini istiyoruz.

Kiriş çizimlerinde kirişleri seçerek detay almak istiyoruz.

nirengi
26-02-2008, 12:17
son güncelleştirmelerle, yeni aks girişi yaparken mesafe belirtme menüsünde geliştirmeler yapılmış. tek seferde direk uygun mesafeye tıklanarak seçim yapılabiliyor.

Bundan esinlenerek aklıma birşey geldi.

farenin sol tuşu ile kaydırma çubuğunun 1m (+50cm sağ, -50cmsol) etrafında bir yere tıklama yapılınca 10cm 10cm arttırılabilinir veya azaltılabilinir. Aynı şekilde kaydırma çubuğunun sağına ve soluna sağ tuş ile tıklanarak mesafenin basit bir şekilde 1'er cm artması yada azalması sağlanabilir.

mesela;

gireceğimiz aks mesafesi 428 olsun.
ve biz ilk tıklamada 400cm yi seçtiğimizi kabul edelim.

daha sonra kaydırma çubuğunun sağına (yarım metreyi geçmeyecek uzaklıkta) 3 defa SOL TUŞ (Farenin Sol tuşu 10'ar cm atlayacak) ve kaydırma çunuğunun yeni konumunun (430) soluna 2 defa SAĞ TUŞ tıklanarak pratik bir biçimde aks girişi yapılabilir.=428cm

Oldukça mantıklı ve pratik bir çözüm bence..
Saygılarımla...

Ahmet Pervane
09-04-2008, 22:41
Sta4 programında;
1-panel ve perde kolonlarda kapı ve pencere gibi boşluk düzenlemesi yapılısa çok faydalı olacağını düşünüyorum.
2-programın son düzenlemesinde yığma yapıların çözülebilmesi içi donatısız panal düzenleme (tuğla duvar vs.) çok güzel. ancak yığma bina çözümü için; kiriş ten farklı olarak duvar üstü ve pencere veya kapı üstü katıl düzenleme olanağı sağlanmalıdır.
3-panel içibde istenen ölçülerde pencere ve kapı boşluğu oluşturulmalıdır.
4-mevcut programda donatısız panelerde çizim çıktılarında yine donatı atmaktadır.Kontrol edilmesinde fayda var.
sn. Serdar beye direkt olara yaptığımız taleplerin bir kısmını zaman zama eklemektedir. Ancak böyle bir bölümün açılması daha faydalı oldu. Bu durumda bütün talepler birleştirilerek ele alınırsa daha iyi olacak.
başarı dileklerimle...
Ahmet Pervane
İnş. Müh.

has
29-04-2008, 13:30
Stada yapı modellemek bilindiği üzere girilen aksların kesişim noktalarının işaretlenmesi ile yapılıyor. Ama bazı projelerde o kadar çok aks tanımlamamız gerekiyor ki.. çizimi göremiyoruz. ve aks düzenleme menüsü de geliştirilmeli bence. yardımcı aksların mesela radyenin ampatman oluşturmasıiçin, balkonlar ve çatı saçakları için, merdivenler ve sahanlıklar için girdiğimiz aksları projede göstermeye kalkarsak herşey çorba olur. uygulamada da kafa karışır.
bunların düzenlenmesi ve isimlendirilmesini kolaylaştırmak adına birşeyler yapılmalı...

birde yatay ve düşey aksların dik kesiştiği yapılarda aks girişini tek seferde bir yön için verebilmeliyiz.

mesela x yönünde 5 aks olsun . ve mesafeler sırası ile 400,550,350,200,500 olsun.

x yönündeki aksları şu şekilde klavyeden girebiliriz ;
400+550+350+200+500 (enter)

ve bütün akslar karşımızda...(inşallah)

fani
29-05-2008, 00:48
......

Eleman numaralandırılırken tip elemanlara aynı numaranın verilebilmesini istiyoruz.

-diğer maddelerin yanında bu madde önemli.
özellikle kirişlerde kiriş numaraları eleman no olarak alındığından tam simetrik bir yapıda aynı ismi veremiyoruz. Keza benzer basit kirişlerde de farklı isimler otomatik verildiğinden sonradan çizimlerde düzenlemek gerekiyor. Benzer elemanlara aynı isimlerin verilebilmesi sağlanırsa hoş olur.

5005
29-05-2008, 12:14
* Programın menü yapısı toparlanıp idecad benzeri tek arayüz altında tüm detaylara ulaşılabilmeli.

* Kullanım özellikleri daha esnek olmalı elemanlar sadece aksa bağımlı yerleşmemeli. Örneğin kolonu autocad teki gibi kaydırıp istediğimiz noktaya yerleştirebilelim.

* Farklı projelerdeki objeleri mevcut çizimimize taşıyabilelim. Kopyala yapıştır ile.

* Çizim arayüzündeki kaçıklığı olmayan elemanları yerleştirdiğimizde uzaklaşıp yakınlaşırken sanki kaçıklık varmış gibi görünüyor. Bir süre sonra duyarsızlaştırıyor ve istenmeyen kaçıklıklar bu sayede gözümüzden kaçıyor.

* Yüksek kirişlerin donatı detayları yönetmelikte belirtildiği gibi yapılmalı.

* Proje dosyası onlarca küçük dosya değilde tek bir dosyadan ibaret olmalı.

* Kalıp planlarını otomatik düzenleme sihirbazı oluşturulmalı.

* Boşluklu perdeler modellenebilmeli ve bunların donatı detayları oluşturulmalı

* Meshler üçgen eleman olarak oluştulmalı ve döşeme boşluklarıda detaylandırılabilmeli.

* 3. Boyutta eleman girişi yapabilelim.

* Bir katta aynı akslar arasına 2 den fazla kiriş tanımlayabilelim.

*Solid modelleme teknikleri ile geometrisi çeşitli temelleri tanımlayıp detaylandırabilelim.

* Autocad tarzı komut kullanımı olması

* Özelleştirilebilir araç çubukları

* 3. boyutta elemanlar içerisinde donatı yerleşimlerinin şeffaf biçimde gösterilmesi.

* StaDraw ın iyileştirerek tamamen autocad tarzı kullanım özelliklerine sahip olması (Komut isimleri dahil). Ayrıca programın içerisinde kullanılan donatı modellemesi geliştirilerek hasır donatı ve ya diğer donatıların çizilip pozlanıp metrajlanması sağlanabilir.

* Tipik çelik çatıların çözüm ve detaylandırılması sağlanabilir.

* İstinad duvarlarının kullanıcı tanımlı yükler altında hesap, çizim ve metrajı eklenmelir.

* Manuel olarak donatı yerleşiminde As grafiği kalıp planları ile çakıştırılarak donatılandırma kolaylaştırılabilir.

* Programla genel filitremeler kullanılıp, projecinin dikkatinden kaçan durumların gözden kaçması ve müdahale etmek istediğimiz elemanların öznitelerinin değiştirilmesi sağlanabilir. Örneğin 65 cm yüksekliğindeki kirişlerin 70 cm yapılması; veya eksenel yükü 100 t dan fazla olan kolonların listelenmesi.
vs...

* Programın verilerinin staad pro da olduğu gibi tablolarla daha konforlu bir biçimde bize sunulması sağlanmalı.

Ahmet Pervane
18-06-2008, 02:52
STA4 programında konfor olarak istenenler için fazla bir israrım yok ancak;güçlendirme bölümünde karşılaşılan eksikliklerin giderilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum;

ben güçlendirme projeleri konusunda bazı sıkıntıları dile getirmek istiyorum;

1-eski yönetmeliklere göre rolöve projesi yapabilmek için beton değerlerinin C20 nin altındaki değerler(C14,C16,C18)değerlerinin de listeye tekrar eklenmesi gerekiyor.

2-döşemeler ve temellerin E2-E9 malzeme tanımları yapılamadığı için güçlendirme hesap sonuçlarında yeni eklenen elaman gibi E1 değerlerine göre hesaplanıyor. yanı güçlendirme projesinde eski döşeme ve temellerörneğin C16 beton ve STI çeliği dikkate almadan hesaplıyor. Bu durumda eski döşemeler temeller sanki örneğin C30 betonu dökülmüş de hesap buna göre yapmış gibi hesaplanıyor. bu durumun yanlış sonuç verdiğini düşünüyorum.

3-kirişlerin de kolonlar gibi mantolanması hesaplara dahil edilmeli.

4-kirişlerde sargılama donatısı eklenmesi model olarak geliştirilmeli ve hesaplara dahil edilmeli

5-Temel kirişlerinin eski malzeme değerleri tanımlanabilmeli, mantolanarak güçlendirilmesi halinde yeterlilik kontrolü yapılabilmeli.

6-panel ve perdelerde pencere ve kapı açılabilmeli veya enazından küçük çaplı pencere açılması sağlanabilmeli

şimdilik bukadarı yapılabilirse güçlendirme projeleri daha sağlıklı olarak yapılabilir.
selam va sayglarımı sunar emeği geçenlere teşekkürlerimi arz ederim.

obelin
28-06-2008, 23:49
1- her kat icin mimari kat planlarini arka planda soluk olarak görebilme özelligi eklenmeli
2- Zoom in/out özelligi iyilestirilmeli ve acad gibi yumusak gecisli olmali , su anki kesik atlamali sekli iyi degil
3- Programa komposite yapilari analiz yetenegi eklenmelidir ( örn ayni yapida betonarme-celik veya celik-ahsap vs gibi ).

erkirmizi
10-07-2008, 20:29
A2, A3, B3 düzensizliklerinin de hesaplanıp deprem raporunda verilmesi...

nirengi
15-07-2008, 10:10
Benim ara sıra sinir olduğum bir nokta var..

Malumunuz sta4 uygulama penceresi tüm ekranı kaplamakta ve görev çubuğu görülememekte. Görev çubuğunu görmek isteyenler için bir buton konulmuş. Fakat bu butona da basarsanız Aks girişi yaparken sıkıntı yaşıyorsunuz. yani ben Autocad'den mimariyi takip ederek stada bilgi girişi yapmak istediğimde her iki program arasında gidip geliyorum. bu esnada görev çubuğuna ulaşmak için ek bir işlem daha yapmam gerekiyor. Eğer açık bırakırsam , dediğim gibi, alt menüleri kullanamıyorum. tekrar "start" butonuna bastığımda görev çubuğu gizlenmiyor. pencereyi küçültüp tekrar tam ekran yaparsam öyle düzeliyor.

Kısaca,
* görev çubuğuyla birlikte kullanıldığında uygulama penceresi yeniden boyutlandırılmalı ve ekranda görülmeyen yer olmamalı...

* mimari projeden transfer kısmı daha da geliştirilmeli.
mesela ;

5 katlı ve har katının mimarisi dolayısı ile betonarmesi farklı yapılarda, ben sta4'e her katı ayrı ayrı tanıtabilmeliyim ve gerektiğinde gizleyip gerektiğnde açabileceğim katman şeklinde sta bilgi girişinde mimari ile sta4 modelini çakıştırabilmeliyim. Ve bu katmanların saydamlık ayarı yapılabilmeli.

* sta4 otomatik ölçülendirme özelliğinde ölçülerin geçecği hat binaya çok yakın ve buna müdahale etmek ancak çizimleri düzenlerken mümkün. Buna çizim alımırken müdahale edilebilmeli bence..

şimdilik aklıma gelen bunlar..

saygılarımla..

kashif
15-07-2008, 12:22
* Aks yönetimi geliştirilmeli; arkadaşlardan birisi bahsetmiş bazen çok fazla aks kullanmak gerekiyor, her taraf aks dolabiliyor, örneğin şu yapılabilir; o katta kullanılmayan aksları veya istediğimiz aksları kapatma imkanı sağlanabilir.(şu an böyle bir özellik var mı bilmiyorum); ayrıca aksları X-Y mesafelerini girebileceğimiz bir tablo kullanarak oluşturabilmemiz sağlanabilir.

* Çizimlerde Layerlar geliştirilmeli, örneğin sadece kolonlar, sadece kirişler, sadece donatılar vs. gibi aynı cinsten elemanlar ayrı ayrı layerlara konulmalı bir layerda farklı cinsten elemanlar olmamalı.

cassabotanic
15-09-2008, 10:46
Burada Sta dan yapılması istenen yeni ozelliklerin tamamına yakını zaten ideCAD 5 versiyonunda yapılıyor.

boza
15-09-2008, 17:52
Burada Sta dan yapılması istenen yeni ozelliklerin tamamına yakını zaten ideCAD 5 versiyonunda yapılıyor.

yeni çıkacak ide de bile şuan ki sta4 olan özelliklerin bazıları hala yok ;) (Alınma cassabotanic bi art niyetim yok) Neyse gır gır bir yana Programların bir birili ile olan karşılaştırmaları son derece yanlış bence, her program yapabilecekleriyle sınırlıdır bu yüzden kim neye aşina ise onu kullansın. derim

Ahmet Pervane
16-09-2008, 16:32
yeni çıkacak ide de bile şuan ki sta4 olan özelliklerin bazıları hala yok ;) (Alınma cassabotanic bi art niyetim yok) Neyse gır gır bir yana Programların bir birili ile olan karşılaştırmaları son derece yanlış bence, her program yapabilecekleriyle sınırlıdır bu yüzden kim neye aşina ise onu kullansın. derim

Doğru söylüyorsunuz sayın BOZA; aslında bir bölümde İDE CAT içinde açılmış bulunuyor. istenirse İDE den orada rahatlıkla bahsedilebilir. Bu bölüm STA_4 için açıldı ve taleplerimizi dile getirmeye çalışıyoruz.Daha dün Serdar beye bu bölümde yazdığım talepleri ilettim ve cevabını hemen aldım.isteklerimizin çoğunu yerine getirmeye çalışıyor. Ben diğer iki programıda kullanıyorum. o programlar hakkında burada söz etmek istemiyorum. ama STA_4 programının mantığı konforu ve yetersiz kaldığını düşündüğümüz noktalarda yazar ve geliştirilmesi için sn.Serdar Amasralı ile iletişim kurulursa sanırım meslektaşlarımızın değerli uyarılarına duyarlık gösterecektir. saygı ve selamlarımla......

nirengi
20-12-2008, 17:45
* Normal olarak girilmiş kolonların şeklinde yapmak istediğimiz değişiklikleri, "Kolon Bilgisi" açılır menüsüne eklenecek "Poligon Kolon" butonu gerçekleştirebilmeliyiz.

* Sta içerisine dwg çizimlerini alırken, BODRUM, ZEMİN, 1. , 2. , 3., .. , ÇATI KATI gibi her kata ait mimari çizimi ayrı ayrı referans olarak alabilmeliyiz. Bu, çizimler alınırken program tarafından otomatik olarak yapılacak "kat bilgisi" sorgusu ile tanımlanabilir.

Alınan bu çizimleri yarı saydam olarak (AYNI PENCEREDE ! ) sta kat planı ile çakıştırabilmeliyiz. Hangi döşemede boşluk var?, Hangi döşemenin ortasına yük geliyor?, Hangi katta, hangi kirişlerin yerleri değişmeli? vs. gibi soruları monitörden gözümüzü ayırmadan bertaraf edebiliriz. Hem böylece farklı katlarda farklı mimariye sahip karmaşık yapılarda zaman zaman ortaya çıkan proje uyumsuzluğunu en aza indirebiliriz.

Saygılarımla..

(Her ne kadar da Sta4Cad 13.0 versiyonunun çıkmasına az bi süre kalmışsa da, buraya bırakılan önerilerin karşılıksız kalacağını düşünmüyorum.)

cassabotanic
02-01-2009, 16:30
Versiyon 13 Sta kullanıcıları için hayırlı olsun. 13 versiyonunu güncelleyen biri , burada belirtilen yapılması istenilen kullanıcı isteklerinden hangilerinin yapıldığı konusunda bilgi verebilir mi acaba. Çok teşekkürler.

nkemaly
26-02-2009, 17:22
http://mmf.ogu.edu.tr/atopcu/index_dosyalar/Yazilim/Kaplan.pdf adresine girerseniz sta4cad programının, deprem yönetmeliği ve ts500 e göre irdelenmesi konulu yüksek lisans tezi işlenmektedir. Sta4cad programını yazan Serdar AMASRALI beyin dikkatine sunuyor, programın geliştirilmesinde ve eksiklerinin tamamlanmasında büyük faydalar sağlayacağını umuyorum.

insmuhgk
26-02-2009, 17:51
O inceleme sadece STA4 için değil, en çok kulanılan 3 paket program için yapılmış, X-pro, Y-pro, Z-pro diye indislendirilmiş ve hangi indisin hangi pakete ait olduğu gizli tutulmuştur,amacınız üzüm yemek se diger yazılımcılarında adını zikretmeniz gerekmez mi???

G.KOSE

insmuhgk
26-02-2009, 17:59
Versiyon 13 Sta kullanıcıları için hayırlı olsun. 13 versiyonunu güncelleyen biri , burada belirtilen yapılması istenilen kullanıcı isteklerinden hangilerinin yapıldığı konusunda bilgi verebilir mi acaba. Çok teşekkürler.

Siz zaten gelişmeleri yakından takip ediyor, hangi özelliklerin olup olmadığını gayet iyi biliyorsunuz, en son gelen özellik ise duvar etkileşim li yapı analizidir,
mimari deki gibi duvarları modelleyip, kapı ve pencere boşluklarını açabiliyorsunuz, duvar yukleri bu boşluklarda dikkate alınarak net bir şekilde hesap edilmekte olup, istenirse analiz opsiyonlarından seçilerek duvar etkileşimli analiz yapılabilmekte, duvarların taşıyıcı sistem performansına etkisi dikkate alınabilmektedir.
(2008-6 452 sayılı Türkiye Mühendislik Haberleri dergisinde konu ile ilgili geniş bir inceleme yer almaktadır.)

G.KOSE

cassabotanic
26-02-2009, 18:54
Sta4 13 versiyonunda kullanıcı isteklerinin hiçbirisini dikkate almamış görünüyor ...

A.Gökhan ALPTEKİN
26-02-2009, 20:17
V13.0 ile V12.1 arasındaki farklılıklar:
--------------------------------------
1- 5 kat daha hızlı çözüm yapmaktadır.
2- Tuğla duvarlar katı model olarak oluşturulmakta, boşluklar yapılabilmektedir. Duvar yüksekliği, otomatik olarak program tarafından kontrol edilmekte, duvar yük analizi 0 hata ile yapılması nedeniyle yükler yaklaşık %10 daha az olmaktadır. Duvar yükleri kolay kopyalanıp, düzeltilmekedir.
3- Yüksek yapılarda mutlaka hesaplanması gereken, Ölü yük İnşaat Aşamaları Analizi
4- Time History deprem analizi
5- Duvar etkileşimli deprem analizi
6- Eğik kolonlar
7- Plak ve panellerde boşluklar
8- Plaklarda duvar yükü
9- Temellerde kazık hesabı
10-İstinat duvarı ve göçme analizi ve çizimleri
11-Projeye birden fazla yapının ilave edilmesi
12-Veri girişinde makrolar vb..

Bence yeterli ve güzel bir update işlemi...

cassabotanic
26-02-2009, 21:48
Bu forum başlığının konusu , "STA4-CAD' in bir sonraki versiyonu için önerileriniz..."
Bu bölümde kullanıcıların yapılmasını istediği bir tek madde yapılmamış. Ben sta4 hiçbirşey yapmamış demedim. Kullanıcılarının isteklerine kulak asmamaış görünüyor.

A.Gökhan ALPTEKİN
27-02-2009, 00:55

Yazınızı yanlış anlamışım kusura bakmayın...