Orijinalini görmek için tıklayınız : Bod. Perdelerinde Başlık Kolon Donatıları hk.

nirengi
01-09-2007, 07:38
Merhaba.
Bursa dan bir arkadaşım telefonla arayıp Bursa İ.M.O.' ya gönderdiği projede hata olarak bodrum perdelerindeki başlık kolonlarında niçin sıklaştırma olmadığı sorunuyla karşılaşmış. Bana gönderdi.( Antalya'ya )
Burada da sordum. İnceledim. Fakat program da sıklaştırma yapmıyor. Burada ki yetkin mühendis Abiler "olur mu öyle şey? Başlıklarda sıklaştırma olmaz?" diyorlar.
Fakat proje o haliyle odadan geçmedi. İlla sıklaştırma istiyorlar diye; Sta dan sonra Autocad de tüm donatı ve detaylar elden geçirildi.
Bursa İ.M.O. daki yetkili bayan " Bu STA'nın genel sorunu.. sıklaştırma vermiyor.. sürekli Sta kullanıcılarından gelen projelerde bu sorunla karşılaşıyoruz. " diye kendilerinden emin konuşuyorlar.

Sizin görüşünüz nedir? Kendi kanaatim, yetkili bayanın yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun bu.

[img=[Only registered and activated users can see links] g] ([Only registered and activated users can see links] 122_92lo.jpg)

umut_eylul
03-09-2007, 19:23
işi niye bu kadar yokuşa sürüyorsunuz ki? sorunun cevabını yönetmelikte açık bir şekilde bulabilirsin. hem tecrübeli ağabeylerimizi de çok fazla yormamış olursun..

süneklik düzeyi yüksek perde tasarımınında göreceksin ki başlık bölgelerinde de sıklaştırma gerekmektedir.

Yapı Mühendisi
04-09-2007, 09:19
Kolonlar başlık olarak kullanılırsa sıklaştırma gerekmez.

Her şeyi yapan Sta bunu mu yapamayacak !

nirengi
04-09-2007, 14:52
işi niye bu kadar yokuşa sürüyorsunuz ki? sorunun cevabını yönetmelikte açık bir şekilde bulabilirsin. hem tecrübeli ağabeylerimizi de çok fazla yormamış olursun..

süneklik düzeyi yüksek perde tasarımınında göreceksin ki başlık bölgelerinde de sıklaştırma gerekmektedir.

Sn. umut_eylul,

Sorumu ya anlamadınız ya da kabahat bende; Anlatamadım.
Perde uç bölgelerinin nasıl donatılandırılacağı yönetmelikte mevcut. Bakmama gerek yok zaten biliyorum. Herhalde Serdar Bey de biliyordur!

Madem ki; bodrum perdelerin deki başlık kolonlarında (Bursa İMO'dan bir yetkilinin dayatması) sıklaştırma gerekli; Serdar Bey bilmiyor mu ki, programa dahil etmemiş?

Öyle birşeye ihtimal vermiyorum.

Ben de, Salih Pehlivan kardeşim gibi programın doğru bir şekilde donatılandırdığı kanaatindeyim. Ama uyarı Oda'dan geldi ve de diyor ki iddialı ve kendinden emin bir şekilde;
"STA kullanıcılarının genel sorunu bu" .

Her ne kadar da siz başkalarını " çok fazla yorduğumu ! " düşünsenizde, bu olay karşısında yapılması gereken en doğru ve pratik şey tecrübeli STA kullanıcılarına danışmaktır. Ben de çevremde ki en tecrübeli Sta kullanıcısı olarak bana programı satan Süleyman Bey'i arayıp sordum. "Yok öyle bir şey! Şimdiye kadar bu tür bi sorunla karşılaşmadım" cevabını aldım. Sonra da foruma girip sizlere soruyorum.. İyi ki de soruyorum; Çünkü ihtiyaç var gibi gözüküyor.

Sanırım bu forumun da amacı bu olsa gerek.. Doğruyu tartışıp bulmak ya da yaygın bir şekilde yapılan hatalara dikkat çekmek. Sizleri çok fazla yorarak forumu amaçları dışında kullanıyorsam da herkesten özür dilerim.

Bu forumda soruyu sormadan önce kendi kendime cevap vermiştim zaten...
Yine de foruma katılan diğer meslektaşlarımızın, özellikle de; "bütün Sta kullanıcılarının genel sorunu" denilerek kusurlu gösterilen Bursa'lı sta kullanıcılarının görüşlerini ve bu tür çelişkileri nasıl aştıklarını öğrenmek istedim.

Saygılarımla..

Hasan Çolak
İnşaat Müh.

insmuhgk
05-09-2007, 08:21
Kolon elemanları yatay da donatılandırılırken, kesme kuvveti diyağramına uygun şekilde davranılmakta, herkesin bildiği gibide sarılma bölgeleri oluşturulup, sıklaştırma yapılmaktadır.

Ancak; bodrum perdeleri ile elişkilenerek perdelerle entegre olmuş bir kolon tabidir ki, bir kolon davranışı göstermeyecektir.
kolon artık perde ile bütünleşmiş ve bir perde uç bölgesi oluşturmuştur.
bu itibarla, bu kolona artık müstakil bir kolon muamelesi yapılıp, etriyeleri de
müstakil gibi yerleştirilmesinin de espirisi yoktur.
Yapılması gereken bu kolona perde uç bölgesi olarak yatay donatı dizayn edilmeli,
ve perde yatay donatı aralığı ile uyumlu etriye tanzimine gidilmelidir ki,

STA4 DE YAPILANDA BUDUR.!

İncelendiğinde, kolon orta bölgesinden daha sık bir etriye aralığı uç bölgesi oluşturan kolonlara konulduğu görülecektir.

Ayrıca,

3.6.5 Perde Uç bölgelerinde Donatı Koşulları:

(b) 3.6.2.2 de tanımlanan kritik perde yüksekliği boyunca perde uç bölgelerine,kolonların sarılma bölgeleri için3.3.4.1 de Denk.(3.1)in ikinci koşulu ile belirlenen enine donatının en az 2/3 ü konulacaktır.

Buradanda anlaşılacağı üzre, kolon sarılma bölgesinin 2/3 enine donatısı, perde uç bölgesi haline gelen kolon için yeterli görülmüştür.

Sonuç olarak,

Sn. İMO Bursa Proje denetçisi bayan arkadaşın zannı olarak yukarıda ifade edilen,
Sta nın genel bir sorunu söz konusu değildir.

Neyin ,nerede, ne için kullanıldığını iyi etüd etmede fayda vardır.

Selamlar, saygılar...

G.KÖSE

insmuhgk
05-09-2007, 10:59
Soru2: Panel uç bölgesindeki kolonlarında niye sarılma bölgesi yapılmıyor? Normal kolonlarla, panel uç kolonu arasındaki fark nedir?

Cavap2: Paneller, perde olup, perdelerin donatı koşullarına uygun olarak düzenlenmelidir.
Uç bölgesindeki kolonlar perdenin bir parçası olup, onun uç bölgesi koşullarına uygun olarak donatılandırılmalıdır.
Perdeler, normal sünek yapılardada, yüksek sünek olarak tasarlanmalıdır. Perdeler her şartlarda kesme güvenlik kontrolu yapılmalıdır.

Normal kolonlarda, depremden dolayı alt ve üst noktalarında deprem eğillme etkileri yüksek olup, bu bölgedeki süneklilik koşulları nedeniyle
sarılma bölgesi oluşturulmalı ve donatılarında simetrik düzenlendiği için basıç donatısı koşulu sağlanmış olacaktır.

Perdeler ve paneller yüksek eğilme ve kesme etkilerine maruz kalırlar. Kesme etkileri gövde beton alanı ve yatay donatı ile karşılanmaktadır.
Eğilme etkileri, her iki uç bölgelerinin basınç ve çekme kolonunun meydana getirdiği kuvvet çifti ile karşılanmaktadır.

Perde ve panel uç bölgeleri eğilme etkisinin az, eksenel kuvvetin çok büyük olduğu kolon gibi tasarlanmaktadır. Bu nedenle uç bölgedeki
basıç ve çekme bölgeleri eşit aralıklı beton basınç mukavemetini artıran etriyelerle sarılırlar. Kritik perde bölgesinde, deprem momentlerinin
en büyük olduğu katlarda 50mm-100mm arası, normal katlarda ise 200mm be perde kalınlığı kadar olması öngörülür.
Bu bölgedeki boyuna donatı oranı, minimum kolon boyuna donatı oarnı ile aynıdır. Bölgenin %20 veya %10 olmasına göre minimum pursantaj aynıdır.

Panel uç bölgelerindeki kolonlar, panelin uç bölgesi olması nedeniyle TDY2007 yönetmeliğinin 3.6.5 uç bölge koşullarına göre yapılması zorunludur.
Panel uç bölgesindeki kolonlara, normal kolonlardaki koşullara göre yapılması; önemli tasarım hatasıdır.
Yüksek basınca ve çekmeye çalışamayan uç bölgesi tasarlanmış olunacaktır.

Normal kolonlar sarılma bölgelerinde yüksek deprem eğilme etkilerine, panel uç kolonlarıda eğilme etkisinin olmadığı,
yüksek basınç ve çekme kuvvetine maruz kalırlar.

Serdar Amasralı
STA Müh. Müş. Ltd. Şti.