Orijinalini görmek için tıklayınız : probina 15 sürümünde nelerin olmasını isterdiniz
H.Kumral 24-08-2007, 17:11 arkadaşlar gelin hep beraber burada tartışalım ve isteklerimizi yetkililere iletelim;
yeni sürümde (v15) hangi özelliklerin ilave edilmesini, mevcut hangi özelliklerin nasıl değiştirilmesini isterseniz ?
fikirlerinizi bekliyorum,
H.Kumral 24-08-2007, 17:13 1- üst yapı temel birlikte analizi ( yönetmeliğin belirttiği gibi )
2- farklı eksenler için farklı süneklik değerlerinin alınabilmesi
benim ilk aklıma gelenler bunlar,
Yapı Mühendisi 24-08-2007, 17:21 Ben hiç probina kullanmadım.
Bu konuda bir şey diyemem ama isteklerin dikkatimi çekti.
Bunlar mevcut sürümde nasıl yok !
1.madde 1997 den beri zorunluyken, hala programa entegre edilmemiş olması ilginç.
2.madde yeni girdi yönetmeliğe ama ide ile sta buna uyum sağladı.
Probina çok mu geriden geliyor ?
H.Kumral 24-08-2007, 17:33 çok geri demek haksızlık olur kendilerine aslına bakarsınız bu iki husus dışında ciddi bir eksiklikleri yok diğer hususlar tamamen konfor ile alakalı olacaktır kanaatimce
insmuhgk 25-08-2007, 05:48 Yıllardan beri talep edipte, hala bir türlü çözüm bulunamayan bir sıkıntıda, bodrum perdeleri altına sürekli temel modellenememesidir.
İlk göz ağrım olan probina illaki bu soruna bir çözüm bulmalıdır.
G.KOSE
H.Kumral 25-08-2007, 09:20 G. Köse haklısınız bu sorun sürekli dile getiriliyor bunuda ekleriz yazımıza
* Merdiven analiz modülü geliştirilip çizimde eklenebilir.
* Tünel kalıp sistemlerde döşeme hasırlarıda çizim modülüne eklenmelidir.
* Döşeme betonarme hesap akslarını kendisi varsayılan olarak oluşturabilir.
* Betonarme tasarımı ağır kalıyor hızlandırılabilir.
* Paftalama Modülü kiriş be kolon için değil tüm elemanları kapsamalı bu sayede tüm çizime hakimiyet arttırılmalı.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar...
P-Delta versiyon 14 de var denilmişti.Umarım 15 e yetişir.Yoksa hala TS500 deki moment büyütme yöntemiyle cebelleşip dururuz.
mühendis1973 03-09-2007, 23:31 bence çizim konusunda ilerleme yapmaları lazım yani sözün özü hesaplardan hemen sonra paftalamlara geçip bastırabilmeliyim....
onurtunaboyu 08-09-2007, 14:58 Temel Kirişerinde eğik akstaki kirişlerin de donatıları diğer kirişlere uzatılıp hesaplara dahil edilse iyi olur.
Anlatabilmişimdir inşallah.
Aşağıya şekli çiziyom. Mesela bu kirişlerin donatıları 12m yi geçmediği sürece baştan sona uzatılabilse.
|
/
|
Aslında eskiden sıkı bir probina kullanıcısıydım ama arkadaşların dediği gibi sadece temel ve bodrum perdeleri yüzünden bıraktım probinayı temel hesap yöntemini tamamen değiştirmeliler bence mesela aynı sta'da olduğu gibi biz belirli ölçülerde girdikten sonra hesap yapılmalı ve kesitler yetersizse uyarmalı bizi o yüzden ben probinanın temel hesaplarına pek güvenemiyorum ...
örneğin
1) ota böceğe runtime eror vermese, hata veriyosada neden olduğunu belirtse haşırt diye programı kapamasa
2) bir katta kullandığım aksı diğer katta kullanmyosam o katta aksı silebilsem bu özellikle aks yereşim bölgesine döşeme yerleştirirken iyi olur
3) merdiven hesabını kat ile birlkte yapıp çizim detaylarını verebilse
4) çizim pafta düzenleme yapımı işkence olmaktan çıksa eleman etiket sırasına göre otomatik olarak pafta düzenlenebilse
5) poligon kolon editörü boş bir sayfada değilde çizim üzerinde yada aksların referans alınabildiği bir sayfada yapıabilse
mühendis1973 01-10-2007, 08:02 çizim Işkence Olmaktan çikta Hemen Paftalanip Az Bir Oynamayla Basima Geçebilsem,dünyanin Vaktini Harcamasam....
çizim,çizim,çizim,,,,,
Bende arkadaşlarıma katılıyorum.
ide,sta,probina yı çizimleri için tercih ediyorum. Güvenilirlik hepsinde aşağı yukarı aynı zaten. Sadece analiz olsa iş 1000 - 1500 dolar a ( ki bu yazılımların birçoğunun yarı fiyatı bile yok) Sap2000 alır, detayları kendim oluştururdum. Lütfen, başta Probina mutlaka çizim gücünü arttırmalıdır. Paftalama olayının ide gibi pratik bir biçimde halletmelidir. Autocad tarzı komut kullanımı ve nesnelerim seçimi yine Autocad gibi rahat bir biçimde olmalıdır. Sadece kalıp planı yetersiz kalıyor; mutlaka 3. boyutta veri girişi yapılabilmelidir.
Saygılarımla...
Ben probinanın çizim editörünün yetersiz olduğuna katılmıyorum arkadaşlar eksikleri var ama bir sta (çizim editörü felaket ) ve bir ideye göre ( zoom ve panı da yeni keşfettiler ) göre başarılı. Kirişler de tüm kirişleri tek paftada çizdir seçeneği zaten eleman etiketine göre sıralam yapıyor. TAbi donatıları düzgün hesaplayıp kırmızıda bırakmıyosanız. Probinanın en büyük eksiği temellerde perde altına atılan kirişleri hesaplıyamaması bence bunu halletmelri çok iyi olcak.
mühendis1973 03-10-2007, 12:08 SAYIN ARKADAŞIM !
Çizim editörü fena değil demişsin söz konusu olan sadece kiriş çizimleri değil kolon aplikasyon planları ve kalıp planlarını herhalde dxf den aldığın gibi bastırmıyorsun...
Mesela kolon aplikasyon planında etriyeleri son sürümde kolonların yanına açıyor, böyle bastırman mümkün değil çünkü bütün çizimler içiçe geçmiş durumda kalıp planlarına gelince durum daha berbat ,donatı yazıları tamamen karmaşa halinde yani uzun lafın kısası sistemimiz ne kadar ortogonal olusa olsun çizim de yine karmaşalar var düzeltmek bize kalıyor.Ha şunu diye bilirsin hiç mi emek sarf etmeyeceğiz ?Hayır sadece programa verdiğimiz paranın daha fazla karşılını almak bizim istediğimiz.Aklıma gelmişken kiriş paftalamasında da yeni çizim modülünü kullan seçeneğini işaretlersen gövde donatıları ile asal donatılar üst üste çiziliyor.
Yani sayın arkadaşım bu bizim mesleğimiz zaten hiçbir meslektaşımın hesaplamalar konusunda taviz verdiğini zannetmiyorum. Hatta çoğumuzunda çok fazla emniyetli bölgede kaldığı hepimizin malumu bizden hizmet alanlar projelerimizde her türlü ayrıntıyı görmek istiyor ve biz ona göre iş üretiyoruz meselemiz program dxf lerinde düzeltmelerde fazla uğraşmayalım diyoruz..
Selam ve saygılarımla...
Tamam bende kalıp planlarını düzeltirken zevk almıyorum. Ama programada haksızlık yapmamk gerektiğine inanıyorum. Kolon aplikasyonda kolon etriyelerini pafta yanına açmanız daha mantıklı ve sorunsuz. Ayrıca kiriş çizimlerinde dediğiniz yeni çizim tekniğini kullan seçeneği tamamen deneme amaçlı ve geliştirmeye devam edilen bir konu . Bende çizimlerin iyileştirilmesinden yanayım.Mesela kalıp planlarında donatı boy yazıları demirlerin sağ ve sol köşesine yerleştirilse çok uğrasmayız düzenli gözükür.
mühendis1973 04-10-2007, 11:31 Valla Sayin Arkadaşim Sen Bilirsin Memnuniyet Göreceli Bir Kavram.hayirlisi Olmasi Dileğimle.
Ayrica Site Yöneticilerimden Ricam Olacak ;yazilan Istekleri Prota Ya Bildirebiliyormuyuz.saygilar...
H.Kumral 04-10-2007, 15:14 arkadaşlar taleplerin bir çoğu iletildi karşı tarafa kullanıcılar olarak sizlerde isteklerinizi direk iletebilirsiniz elbette dahada etkin olacağı kanaatindeyim
mühendis1973 21-10-2007, 23:55 çizimler menüsüne !
1) KOLON KİRİŞ BİRLEŞİM DETAYI
2)TÜM KOLONLARI TEK PAFTADA GÖSTER KOMUTU
EKLENİRSE İYİ OLUR...
SAYGILAR.
honolululu 20-11-2007, 12:42 Ben hiç probina kullanmadım.
Bu konuda bir şey diyemem ama isteklerin dikkatimi çekti.
Bunlar mevcut sürümde nasıl yok !
1.madde 1997 den beri zorunluyken, hala programa entegre edilmemiş olması ilginç.
2.madde yeni girdi yönetmeliğe ama ide ile sta buna uyum sağladı.
Probina çok mu geriden geliyor ?
Yönetmelikte yapı ile temel birlikte çözülmelidir diye bir ifade geçmiyor. Sadece 2.2.1.5 maddesinde C ve D grubu zeminlerde kolon ve perdelerde zeminden kaynaklanan dönmeler hesaba dahil edilmelidir diyor. Bunu da zaten Probina'da kolon ve perdelerin altına istediğiniz tarzda yay tanımlayarak yapabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken nokta elastik özellik göstermeyen bir malzemeyi yani zemini elastik yaylarla modellemiş oluyorsunuz. Eksenel yük seviyesine göre değişebilen yatak katsayısı denen "kesinliği çoğu zaman şüpheli" parametreyi kullanarak binanın altına yay döşediğiniz zaman hiç beklemediğiniz snuçlar alabilirsiniz. Tasarım açısından ankastre mesnet çözümler her zaman daha güvenlidir. Zemin yapı etkileşimi deyince benim aklıma daha çok iteratif çözümler geliyor. Tek bir elastik analizle bunu yapmak bence yetersiz. Bahsettiğiniz programlar bunu ne şekilde yapıyor? Zemin-Yapı etkileşimi hadi dahil edelim diyip de ele alınabilecek basitlikte bir olay değil kanımca. Bunların yanısıra temel boyutlarının da biliniyor olması gerekiyor.
Yapının altına bilinçsizce döşenen yaylar sebebiyle yanlış tasarım yapılmış bir çok bina gördüm maalesef.
bence probinanın 15.0 versiyonunda,
mantar temel uygulamasıyla ilgili bize kapsamlıca yardım olabilecek bir tanıtım videosu eklenirse,
proje pafta düzenlemeleriyle ilgili gelişme gösterilirse yani direk proje çıktısı olarak alabileceğimiz bir sistem oluşturulursa,
genellikle verdigi hatalardan olan 'run time error..' gibi sorunlar asılırsa
çok çok çok iyi olur...
aliosmand 17-04-2008, 11:49 -Kirişli radye temel çözümlerinde eğik akslardaki kirişleri sürekli temel hesabında olduğu gibi tek kiriş grubu gibi değilde parça parça alıyor buda uygulamada zorluk çıkartıyor.(normalde demirlerin süreklilik arz etmesi gerekirken parçalanan kirişlerin başlangıç ve bitişlerinde demirler gönye yapıldığı için süreklilik sağlanmıyor ve gereksiz ilave donatılar çıkıyor)
aliosmand 17-04-2008, 12:00 -Kirişli radye temel çözümlerinde eğik akslardaki kirişleri sürekli temel hesabında olduğu gibi tek kiriş grubu gibi değilde parça parça alıyor buda uygulamada zorluk çıkartıyor.(normalde demirlerin süreklilik arz etmesi gerekirken parçalanan kirişlerin başlangıç ve bitişlerinde demirler gönye yapıldığı için süreklilik sağlanmıyor ve gereksiz ilave donatılar çıkıyor)
-Kirişli radye temel çözümlerinde eğik akslardaki kirişleri sürekli temel hesabında olduğu gibi tek kiriş grubu gibi değilde parça parça alıyor buda uygulamada zorluk çıkartıyor.(normalde demirlerin süreklilik arz etmesi gerekirken parçalanan kirişlerin başlangıç ve bitişlerinde demirler gönye yapıldığı için süreklilik sağlanmıyor ve gereksiz ilave donatılar çıkıyor)
-iki akstan çalışan kolonların temellerinde tanımlı olduğu aks dışında diğer aksta tanımlı kolon bulunamadı uyarısı ile temel kirişi tanımına izin verilmiyor
-konsol döşemelerde düzlem tanımı(eğim verilemiyor) yapılamıyor
-dairesel kolonlara bağlanan kirişlerin hesabında diresel kolona bağlanan kısım konsolmuş gibi kabul ediliyor.
-kirişsiz radye hesabında sabit bant aksı kullanıldığında demir metrajı sabit bant genişliğince alınıyor.donatı miktarı eksik çıkmış oluyor.
Y.Yıldırım 17-04-2008, 12:40 çizimler menüsüne !
1) KOLON KİRİŞ BİRLEŞİM DETAYI
2)TÜM KOLONLARI TEK PAFTADA GÖSTER KOMUTU
EKLENİRSE İYİ OLUR...
SAYGILAR.
bunları eklemenin zor şeyler olacağını sanmıorum doğrudan prota ya bunu hiç bildirdiniz mi zira hala çalışmalar sürüyor eğer kimse talepde bulunmamışsa bir kaç kişinin söylemesi eklenmesinde daha etkili olacaktır...
ben bir çok şeyi eklemeleri için talepde bulundum ve bulunmaktayım da ama bir kişinin talebi doğrultusunda birşey yapılmaz doğal olarak ben burda gördüğüm güzel fikirleri de iletiyorum ama lisanslı kullanıcı olan herkesin fikrini doğrudan iletmesinden yanayım....
Mesela ben aylardır bir driver istiyorum hasp ı macos de de çalışmasını sağlatacak ama meselektaşlarım arasında benden başka mac driver talep edem mac bilgisyar kullanan yokmuş bunu duyuyorum sürekli hakkatten mi yok bilmiyorum ama mac kullanılmasının yaygınlaşmasını isteğimde tek kalmamak için sabırsızlıkla bekliyorum......
ne kadar çok ses çıkarsa o kadar gelişme olur...
bunu prota mühendisleri de söylüyor talepler doğrultusunda geliştiriyorlar tabii ki biz talep etmeden de eklentiler var muhakkak ki ama memnun olmak istiyorsan eksik olarak birşeyleri görüyorsan taleplerimizi doğrudan iletmeliyiz...
Buraya yazmış olduklarınızın bir kısmını ben ilettim sizler de söylerseniz çoğunluk oluruz ;)
uğur oflaz 17-04-2008, 19:21 ülkemizde Ilk Güçlendirme Projeleri Probina Tarafindan (dinarda Ve Adana Ceyhanda) Yapilmiş Olmasina Rağmen
Maalesef Güçlendirme De En Yetersiz Programalardan Biri Durumunda Probinanin Bu Versiyonuyla Güçlendirme Projesi Yapilmasi Imkansiz Gibi Zaten Kendileride Böyle Bir örnek Ortaya Koyamiyorlar.
Ileriki Yillarda çok Fazla Ihtiyaç Duyulacak Olan Güçlendirme Projesi Hazirlanmasinda:
Probina Gibi Bu Konuda Pratik Tecrübeleride Olan Bir Ekipten Dört Başi Mamur Gerekirse Ayri Bir Versiyon/sürüm Olarak Güçlendirme Programi Hazirlamasini Bekliyoruz.
Taşiyici Olmayan Tuğla Duvar Modellesini Yapmiş Olmalari Güçlendirme Projesi Yapan Arkadaşlar Için çok Faydali Olduğu Kansindayim.
Saygilarimla
Uğur Oflaz
torunoğlu 11-08-2008, 23:41 tekil ve sürekli temellerde ampatmanın papuca eksantrik oturması konusunu da ele alırlarsa iyi olur. bu konuyu sorduğumda bitişik nizamlı yapıların temellerinde bu durumun mevcut olmadığını söylediler. V15 de eklenirse iyi olur.
siz bu problemi nasıl çözüyorsunuz???
H.Kumral 13-08-2008, 08:32 dediğinize katılıyorum bu özellik olmalı programda
aslında özellikli bir yapı ise çalıştığım
başka bir analiz programında temeli yeniden çözümlüyorum
ama yapı az katlı ve sürekli temel kullanıyorsam temelin rijitliğini dikkate alarak yorum
yapıyorum
tekil temel için sanırım en pratik çözüm yeniden elle kontrol yapıp hareket etmek olacaktır.
mühendis1973 11-09-2008, 00:42 !) dairesel kiriş çizimlerinin sta ve ide de olduğu gibi kolay çizilmesi
2)döşeme boşluklarının ölçüleri verildikten sonra mouse ile yerinde tanımlanabilmesi
3)cami statiği çözebilmek için kubbe ve tonoz tanımlamarı ve çizimleri yapılabilmesi
taleblerim.
bence çizim modülünün yenilenmesi gerekli. Daha pratik ve daha basit bir şekilde çizim yapabilmeliyiz. Ayrıca bodrum katta subasmanı perdesi tanımlanabilmeli.
Probina nın Sta4CAD ve ideCAD Statik in yeni sürümlerinde eklenecek olan özelliklerin gerisinde kalmaması gerekir.
cassabotanic 29-09-2008, 14:24 sta4CAD yeni 13 sürümüne ne ekleyecek bileniniz var mı ? . Versiyon 13 animasyon dedikleri şeyden ne anlıyorsunuz siz . ideYAPI sitesine yazmış şunları şunları eklemeyi planladık , yıl sonuna kadar da çıkacak demiş. Sta4 ne diyor. Neyi çıkaracak ne zamana kadar çıkaracak.
|