Orijinalini görmek için tıklayınız : Gayret etse kolon koymadan binayı dikecekmiş

tamermanav
22-08-2007, 22:39
evet arkadaslar adam okadar güzel saplamalar yapmıski az daha gayret etse kolon koymadan binayı dikecekmiş....:mad:

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

M.Kemal VARCIN
22-08-2007, 22:51
Eger statigi gercekten yapılmıssa bu kadar saplama kirişe ne gerek var.Ortadaki saplama kirişdeki gerilme yıgılmalarını dusunemiyorum.Ortadaki saplamaya 5 tane daha saplama kiriş yapılmıs.Peki bunu yapmasındaki sebep ne olabilir?Mimari mi?

Eger yanlıs gormuyorsam o kadar buyuk bir acıklık yok.Yani o saplamalar olmadan cozumleme yapılabilir.Neden boyle birsey dusunulmus?

Bu bina projelendirilmiş mi bu sekilde imalat yapılmıs merak ediyorum dogrusu?

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

tevekkül
23-08-2007, 07:44
öncelikle tahmini konuştuğumu belirteyim.

bazı illerde belediyeler 20'lik duvar altlarına kiriş atmayı (tartışılmalı) zorunlu istiyorlar. belki bu kirişler 20'lik duvar altına geliyor olabilir. alt kat ise görüldüğü gibi zemin kat. yani mimari sebeplerden dolayı kolon atılamıyor.

kirişler yüksekliği en az 60 cm gibi gözüküyor. ben burada çözümü yapan mühendise hak vermiyor değilim. mimariyi görmeden eleştirmek doğru olmaz. açıklığın kaç metre olduğu resimden yanıltabilir de. ayrıca;

ortadaki kiriş tam bir sabit mesnetli basit kiriş. genişliği 30-35 cm yine yüksekliği 60-70 cm gibi görünüyor. yani üzerine gelecek gerilmeleri aktarabilecek güçte olabilir.

hem bu kirişe aynı açıklıkta tek bir saplama kiriş gelse idi aynı yük tek bir tekil yükte toplanmış olmayacak mıydı? bu arada ortadaki kirişe 5 tane değil 3 tane saplama kiriş var. diğer ikisi kendisi saplanıyor.

geniş açıklıklarda kaset döşemeler tercih ediliyor. peki kaset döşeme dişleri birbirlerine saplama değiller mi? bir tane dişe kaç tane saplama diş geliyor. diş aralığını azaltırsak saplamaları da azaltmış oluruz. peki doğru mu yapmış oluruz?

ben burada mühendisin tercihine saygı duyuyorum. sistemi görmeden de eleştiri yapmayı doğru bulmuyorum.

Yapı Mühendisi
23-08-2007, 10:32
Herkes saplama yapıyor bende dahil ama binanın dış kenarlarında saplama genelde yapılmaz.

Sanki oraya araç koymak için bu iş yapılmış.

Bu yapının projeleri olduğunu sanmıyorum.

statiker
23-08-2007, 11:30
bahanesi ne olursa olsun,böyle proje-böyle mühendislik olmaz!!!

tevekkül
23-08-2007, 12:13
bahanesi ne olursa olsun,böyle proje-böyle mühendislik olmaz!!!

bu kadar basit eleştiri yapmayın derim. siz olsaydınız böyle bir sistemi nasıl geçerdiniz? bu şekilde yargılamak çok yıkıcı. adam yapmış taş gibi duruyor. herhangi sehim vs. gözükmüyor. hem belki yapı deprem bölgesinde yapılmamıştır (karaman gibi). birgün sizin projeleriniz burada çekilir siz de eleştirilirsiniz.

sayın mühendisler lütfen böyle bir sistemin mimarisini hayal edelim ve statiğini nasıl çözersek daha uygun olurdu onu konuşalım. herkes böyle olmaz diyeceğine şöyle olsaydı daha iyi olurdu desin.bakalım görelim mühendisliğimizi. herkese saygılar.

tamermanav
23-08-2007, 13:16
bu kadar basit eleştiri yapmayın derim. siz olsaydınız böyle bir sistemi nasıl geçerdiniz? bu şekilde yargılamak çok yıkıcı. adam yapmış taş gibi duruyor. herhangi sehim vs. gözükmüyor. hem belki yapı deprem bölgesinde yapılmamıştır (karaman gibi). birgün sizin projeleriniz burada çekilir siz de eleştirilirsiniz.

sayın mühendisler lütfen böyle bir sistemin mimarisini hayal edelim ve statiğini nasıl çözersek daha uygun olurdu onu konuşalım. herkes böyle olmaz diyeceğine şöyle olsaydı daha iyi olurdu desin.bakalım görelim mühendisliğimizi. herkese saygılar.

bu yapı eskisehirde (2.deprem bölgesi) ve ayrıca bu binanın bütün katlarıda böyle projeside böyle...

tevekkül
23-08-2007, 14:42
evet sayın arkadaşlar. şöyle yapılsaydı daha uygun olurdu diyecek yok mu?

M.Kemal VARCIN
23-08-2007, 21:41
evet sayın arkadaşlar. şöyle yapılsaydı daha uygun olurdu diyecek yok mu?

Tevekkul bu sekilde yorum yapabilmek için mimari projeyide gormekte fayda var nedeni bastada soyledigim gibi mimari proje olabilir.Cunku bazen odadan onay alınmıs mimari uzerinde degişiklik yapılamayacagından statigi projelendiren insaat muhendisi bu sekilde bir cozume gitmiş olabilir.(Tamer Projeli dedigi için bu yorumu yapıyorum aksi takdirde cok kotu bir durum olusmus)Tamer kardesim eger mumkun ise mimarisini ekleyebilir yada kendisi bakıp nedenin mimari olmadıgını soylerse daha dogru yorumlar yapılacaktır.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

tevekkül
24-08-2007, 08:40
sayın varcın, sistemin mimarisinin görülmeden mühendisinin eleştirilmesi de doğru değil. yukarıdaki ilk yazımı tekrar okuyun. hangi şartlar altında, ne tür mimarileri statiğe çevirmek zorunda kalıyoruz. mimarlar özgür ama biz de bu tip yapılar yapmak zorunda kalabiliyoruz. söylemek istediğim buydu.

saygılarımla.

tamermanav
24-08-2007, 10:02
Tevekkul bu sekilde yorum yapabilmek için mimari projeyide gormekte fayda var nedeni bastada soyledigim gibi mimari proje olabilir.Cunku bazen odadan onay alınmıs mimari uzerinde degişiklik yapılamayacagından statigi projelendiren insaat muhendisi bu sekilde bir cozume gitmiş olabilir.(Tamer Projeli dedigi için bu yorumu yapıyorum aksi takdirde cok kotu bir durum olusmus)Tamer kardesim eger mumkun ise mimarisini ekleyebilir yada kendisi bakıp nedenin mimari olmadıgını soylerse daha dogru yorumlar yapılacaktır.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

MİMARİ PROJESİNİ GÖRME ŞANSIM YOK AMA BENİM TAHMİNİM İKİ ODADAN AYNI BALKONA ACILAN BİYER OLABİLİR...

M.Kemal VARCIN
24-08-2007, 11:37
sayın varcın, sistemin mimarisinin görülmeden mühendisinin eleştirilmesi de doğru değil. yukarıdaki ilk yazımı tekrar okuyun. hangi şartlar altında, ne tür mimarileri statiğe çevirmek zorunda kalıyoruz. mimarlar özgür ama biz de bu tip yapılar yapmak zorunda kalabiliyoruz. söylemek istediğim buydu.

saygılarımla.

Sn tevekkul bende aynı seylerden bahsettim sizi elestirmedim.Ve sizden once yazdıgım yazıyı okursanız aynı kanida birlestigimizi anlamıs olursunuz.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

Erman GÜDÜ
24-08-2007, 22:41
Bu yapı cahilce yapılmış. Mimarisi ne olursa olsun o saplama kirişlerden doğacak olan kesme kuvvetini düşündünüz mü hiç? İster duvar geçsin ister başka bir nesne. Bu kadar saplama affedilir gibi değil...

Alpmax
24-08-2007, 22:43
her duvara kiriş atmak zorunda değiliz. kısa mesafede kiriş atılmayabilir. ha bu arada inşallah üst kat yığma değildir. altı karkas üstü yığma çok bina var...

ergiyapı
25-08-2007, 10:25
1.büyük ihtimalle burası tuvalet lavabo ve banyonun olduğu döşeme.yanlış görmüyorsam soldaki döşemeler ("düşük kotlu" lar)
2.böyle döşemeleri bu şekilde çözmek burulmadan dolayı mantıklı değil.en kötü ihtimalle sadece bir bölme kirişle geçilebilirdi.(eğer bu bölme kirişin de burulma etkisini düşünerek 40 veya 45 cm lik (döşeme kalınlığının 3 katı)olarak tasarlayabiliriz.bölme duvarların yükünü de direk döşemeye aktarırsınız.kalıcı yükü artırmalısınız güvenlik açısından hareketli yükü de 0.5 t\m2 ye yükseltirsiniz.
3." belediyeler de 20 lik duvarların altına kiriş atma zorunluluğu"olması doğrudur.fakat bu şart binayı çevreleyen dış kirişler için geçerlidir.çünkü 20 lik bölme duvarlar dış cephelerde havalandırma boşluklarını çevreleyen duvarlarda ve merdivenlerin etrafında kullanılıyor. yani mimarın böyle bir döşeme üstünde bölme duvarları 20 lik olarak tasarladığını düşünmüyorum.böyle olsa bile bu durum döşemede böyle bir sisteme gerek olmadığı ve yapıya burulma etkisi yapacağı olarak ifade edilirse kimsenin 20 lik duvar altı kiriş zorunluluğu için dayatacağını sanmıyorum.

4.arkadaşımızın biri böyle bir uygulamada gözle görülür bir sehimin olmadığından bahsetmiş.
unutmayalım ki
biz mühendisler yapıları tasarlarken deprem gibi 20 yada 30 yılda etkilemesi muhtemel kuvvetlere göre yapılarımızı tasarlıyoruz.
burulma büyük zorlamalarda saplama kirişlerin dönme eğiliminden dolayı mesnetlik eden kolonlara aşırı yük binmesi olarak tanımlanır.yani bir resme bakıp ve sadece kirişlerdeki sehimi gözlemleyerek sistemin burulmaya karşı güvenli oluğunu söylemek mantıklı olmaz.

Toros
30-08-2007, 23:20
Eskişehir 1. deprem bölgesinde yer alıyor.Ayrıca buna saygı duymanın anlamı nedir?

Ve kaset döşemedeki yük aktarımı ile klasik plak döşemedeki yü aktarımının ne ilgisi var?Nasıl bağdaştırıp yorum yapabildiniz hayret!

Yapı denetim firmasında çalışırken, bir usta C-30 yerine C-25 beton gelen bina için şu yorumu yapmış.

"Şefim bir kaç gün önce falancaların inşaattaydım.Orasının alanı bunun 1.5 katıydı, ama kolon sayısı 10 tane eksikti.Bence zararı olmaz bu betonu kullanmanın..."

Sizin yorumda buna benzemiş kusra bakmayın.

Aslında sorun depreme dayanıklı yapı tasarımı bilgisi eksiğinizde sanırım.Sizin bir kolunuz 50 kg taşır belki ama kolunuzu 2 esnet arasına koyup 50 Kg ı asarsanız o kol kırılır arkadaşım.Burda da aynı olay var.Hatalı tasarım!

Mimardan kaynaklanan ve mühendisin umursamazlığından ve bilgisizliğinden gelen hatalar zinciri.

nirengi
24-09-2007, 15:44
Bu yapı cahilce yapılmış. Mimarisi ne olursa olsun o saplama kirişlerden doğacak olan kesme kuvvetini düşündünüz mü hiç? İster duvar geçsin ister başka bir nesne. Bu kadar saplama affedilir gibi değil...

Eğer bu binanın projesi varsa ve mimariden dolayı tek çözüm bu ise analiz sonuçlarında sorun yoksa ve projeye onay verilmişse neyini affetmeyeceksiniz ki? Oradaki kesme kuvvetinde ne var çok mu fazla?

Ha açıkçası bana da ilginç geldi.. Tam anlamıyla üniversitelerde SAPLAMA KİRİŞ konusu anlatılırken gösterilmesi gereken bir fotoğraf..

Mühendisler olarak bizler çok fazla alternatif sahibi değiliz. Mühendis-mimar koordinasyonu olsa proje aşamasında belki bu kirişler böyle olmazdı.

Ama istisna olarak "saplama" fantazisi olan bir arkadaşımız da yapmış olabilir :)

tamermanav
24-09-2007, 16:30
Eğer bu binanın projesi varsa ve mimariden dolayı tek çözüm bu ise analiz sonuçlarında sorun yoksa ve projeye onay verilmişse neyini affetmeyeceksiniz ki? Oradaki kesme kuvvetinde ne var çok mu fazla?

Ha açıkçası bana da ilginç geldi.. Tam anlamıyla üniversitelerde SAPLAMA KİRİŞ konusu anlatılırken gösterilmesi gereken bir fotoğraf..

Mühendisler olarak bizler çok fazla alternatif sahibi değiliz. Mühendis-mimar koordinasyonu olsa proje aşamasında belki bu kirişler böyle olmazdı.

Ama istisna olarak "saplama" fantazisi olan bir arkadaşımız da yapmış olabilir :)

analiz sonuclarında hata olmaması demek kirişlerin patlamayacak anlamına gelmez su türkiyede neler dogru yapılıyoki paspayları düzgünmü, vibrasyon iyi yapılıyormu düzgün katkı kullanılıyormu su katılmıyormu etriyeler düzgün baglanıyormu bunların hepsi muamma projedeki yükleri karsılayabilir ama gercek hayattaki deprem yüklerini karsılayabilecekmi bu kadar saplama bilmiyorum ve bilmediğim bu belirsizlik beni düsündürüyor....

saygılar

nirengi
25-09-2007, 06:45
Sn tamermanav kardeşime;

Doğru söylüyorsun.. ben pratikte yapılacak hataları es geçmiş oldum o yazımla.. Fakat aynı durum ve aynı risk saplamasızlarda yok mu sanki? var..

fotoğrafa bakalım.. kolonlara yük ileten, ana kirişlere saplanan kirişleri kaldırın.. ortaya çıkan o yeni döşeme taşınamayacak kadar büyük mü? örneklerini görüyoruz. hesaplıyoruz.. çözümlenebilir. Ama kolon ve kiriş eklemek varken niçin büyük bir döşeme yapalım ki? Burada belli gereksinimler neticesinde yapılan saplama kirişler, bilinçli ve mantıklı bir projelendirme sürecinden geçtiyse eğer ve de analiz sonuçlarında bir sıkıntı yoksa ben kendi adıma çok rahat bir şekilde olumsuz yorum yapamam.

Aslını bilmediğimiz için varsayımlar üzerinden konuşuyoruz. Belki de arkadaşların dediği doğrudur.. Projesi bile yoktur. Binayı bilen arkadaş varsa bi açıklama yapsın lütfen..

Saygılarımla..

Raphsody
25-09-2007, 11:22
Öncelikle kirişlerin sürekli kiriş olacak şekilde dizay edilmemesi yanlış bence... Ben olsam, sürekli kiriş olacak şekilde döşeme kirişlerini oturturdum.

ikincisi, döeşemenin üzerindeki yüklerin fazlalığından ötürü böyle bir mecburiyet oluşsaydı da, ben öncelikle asmolen döşemeyi dener, olmaması durumunda açıklık bölmeye giderdim. Fakat gördüğüm kadarıyla böyle bir durum da gerekmeyecek. Yani açıklıklar çok büyük değil...

Hem dıştaki kirişle içteki kirişin yükesklikleri niye aynı??? Yük alanları farklı iken??? Ortadaki kirişlerin üzerinde özel bir yükleme mi var ki böyle yapılmış???