Orijinalini görmek için tıklayınız : duvarda oluşan çatlaklar

buse957
16-08-2007, 14:06
duvarlarda kiriş altında kiriş boyunca oluşan kolona doğru yaklaşık 45 derece açıyla devam eden çatlaklar var. bu çatlakların sebebi nedir. ne yapmak gerek

mfo_55
16-08-2007, 14:44
tabliyeyi askıya alın....büyük ihtimalle beton atıldıktan kısa bi süre sonra kalıplar çıkarılmış ise beton henüz prizini almamıştır....bi kiriş donatılarının yeterli olmaması zayıf kalması nedenyle de olabilir....dediğim gibi askıya alın tabliyeyi eger kolon yakınında ise hemen güçlendirmeye başlayın derim...

nrcn1113
16-08-2007, 19:36
Tabliyeyi askıya almak mı ? Ne demek istediğinizi anlayamadım.

Bina kaç katlı ? Çatlak binanın kaçın katında? Zeminde su var mı vs vs bunları bilmeden cevap yazmak zor ama klasik bir mesnet çökmesi gibi gözükmesine rağmen duvar imalatı yapılırken en üst kiriş birleşim noktalarına kama çakılmazsa veya sıva aşamasında rabitz teli kullanılmazsa da o tür çatlaklar oluşabilir.
Bodrum kata bir inip su durumunu görmekte yarar var. Hemen telaşlanmayın ama bence deneyimli bir mühendisten yardım alın.

M.Kemal VARCIN
16-08-2007, 23:26
duvarlarda kiriş altında kiriş boyunca oluşan kolona doğru yaklaşık 45 derece açıyla devam eden çatlaklar var. bu çatlakların sebebi nedir. ne yapmak gerek

Buse957 oncelikle bu catlagın yerini belirtseniz daha acıklayıcı olurdu.Cunku çatlaklar cok cesitli nedenlerle cok cesitli sekillerde olmakta.
Bu catlak konsol kirişin altında mı olusmus?İki kolon arasında olusan bir catlak mı?Oncelikle catlagın olustugu yer hakkında bilgi vermeniz daha iyi olacaktır.Hatta resim var ise resimi forumda paylasmanız durumunda daha net cevaplar alabilirsiniz.
45 derecelik catlaklar;
1-) Eger iki kolon arasında kalıyor ise temelde farklı oturmalardan kaynaklanır.Cunku farklı oturmalar sonucunda asal cekme gerilmeleri kosegenden kosegene olusacaktır.Catlaklar da asal cekme gerilmelerine dik olustugundan asal cekme gerilmesinin olustugu kosegene dik dogrultudaki kosegen dogrultusunda olusacaktır.

2-) Eger konsol kirişin kolon ile birlesen kısmında 45 derecelik bir acı ile catlak olusmus ise bu da konsolun sehim yapmasıyla olusmustur.

Arkadaslar çatlaklar cok cesitli tiplerde ve cok cesitli nedenlerle olusur.Ve corap sokugu gibi devam eder taki gerilmelerin negatif yerden pozitif yere gecinceye kadar.Bunun için catlaklar konusunda bir sorunuz var ise fotograf ekleyebiliyor iseniz eklemeniz catlaklar hakkında daha dogru yorumlar ve daha dogru acıklamalar yapmamıza neden olur.Eger fotograf yok ise catlagın sekli ve yerini mutlaka bildirmenizde fayda var.

[Arkadaslar tugla duvar ile kirişin uzunlugu boyunca birlesim bolgesinde duz bi sekilde devam etse catlak dediginiz gibi rabitz teli ile bu kısmın sıvanması bu sorunu giderecektir.(Bu catlakta tugla derz catlagıdır)Yada catlagın uzeri kalekim ile beslenerek bu catlagın gorunumu engellenebilir.Ancak catlakların 45 derece oldugunu soyluyor arkadasımız.]

Yukarıdaki catlaklarla ilgili çizmiş oldugum autocad dosyasını asagıdaki linkten indirebilirsiniz.

[Only registered and activated users can see links]

Saygılarımla…

İyi Çalışmalar…

mfo_55
17-08-2007, 08:50
dediğim gibi 45 derece çatlak demek kirişlerin zayıflığından ve kendini taşıyayamasından aşağı doğru sehim vermesinden kaynaklanabilir....başıma şöyle bişey gelmişti...kolon+tab. şeklinde beton atılmıştı....ama 1 gün sonra hemen kalıplar sökülmüştü....balkonun ucundaki hafif kılcallanma şeklinde çatlak tespit ettimm...kolon kalıpları sökülmemişti ancak söküldüğünde 1 tane kolon prizini almamış halde çıktı...hemen tabliyeyi askıya aldırdım çelik dikmemelerle...kolonu boşalttırdım...hiltiyle ....askıdayken o okolona kalıp yaptırdım....tabliyenin bi kısmına kırdırdım(ufak)....beton döktürdüm(ancak betonda kaynaşmayı sağlayıcı özel bi madde wardı)....eğer duvar örülmüş olsa idi aynı şey olcaktı yani kolon konsolu taşımayı 45 derece çatlaklar oluşacaktı...bunu bu deneyimime istinaden söyledim...ama uygulaması zor ve müteahht,n zor kabullenceği bişey...saygılarımla

baris2003
27-09-2007, 08:39
slm öncelikle çatlağın kolona gelen istikametinde sıvayı kaldırın ve kolon beton yüzeyine ulaşın.iyice temizleyin sonra inceleyin.eger kolon betonunda benzer çatlak varsa en yakın bi bile ne danışarak çözüm üretin.şayet çatlak yoksa endişelenmeye hiç gerek yok.