Orijinalini görmek için tıklayınız : Segregasyon (ayrışma)

kumpas
09-08-2007, 02:11
[Only registered and activated users can see links]

kumpas
09-08-2007, 02:32
Bu kolonda ileri derecede segregasyon görülmekte.Segregasyonda bir yere kadar tolerans gösterilebilir ama;bu kolonda nerdeyse donatılar sayılmakta...
Merak edenler için kolonun akıbeti konusunda bilgi vereyim:Beton tekrar dökülmek üzere,tamamen kırıldı...
Birazda segregasyonun oluşum sebeplerinden bahsedelim:
Hatalı vibrasyon ya da betonun kıvamı ile ilgili sorunlardır.Vibratör gerektiğinden uzun(5-6 saniyeden fazla) süreli aynı bölgeye tutulursa bu manzaranın oluşumu kaçınılmaz bir sondur.Bir diğeri kıvam demiştik,betonun slump değeri fazla olmamalıdır.Slump değeri fazla olan(akışkan) beton bu denli bir agrega ayrışmasına yol açacaktır...
1

statiker
09-08-2007, 08:20
ülkemizde henüz vibrasyon olayını alıştıramadık insanlara..

M.Kemal VARCIN
09-08-2007, 20:34
Segragasyon vibrasyon hatası,betonun kıvamı ve kiriş alt-ust donatılarının sık olmasından kaynaklanan bir durumdur.Bu resimdeki segragasyonun nedeni donatı sıklıgı ve betonun kıvamı degildir.Cunku beton rahat bir sekilde kesite girmiş ancak iyi vibrasyon yapılmamıs yada cok uzun sure vibrasyona maruz kalmıs betonun suyu kalıp dısına cıkmıs ve agregalar gorunmustur.
Bu segragasyon yine iyi segragasyon.Oyle segragasyonlar olusuyor ki tam kolon kiriş birlesim yerlerinde olusuyor.Bunlar cok daha kotu.Caresi tamir harcı ile bosluklar iyice doldurulmalıdır.Tamir harcının içine katılan baglayıcı malzeme yada kimyasal malzemenin oranı normalden biraz daha fazla olmasında fayda vardır.

Örnegin bir tamir harcının 2-7-28 gunde ulastıgı basınc ve egilme dayanım asagıdaki gibidir.

BASINC MUKAVEMETİ;

1-) 2 gün >= 10 N/mm²
2-) 7 gün >= 35 N/mm²
3-) 28 gün >= 50 N/mm²

EGİLME DAYANIMI

1-) 2 gün >= 5.0 N/mm²
2-) 7 gün >= 6.5 N/mm²
3-) 28 gün >= 10 N/mm² dir

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

boza
09-08-2007, 22:47
Eline keser alana, üç kuruş parası olana bu ülkede iş yaptırırsan olacağı bu. Ben bile bundan daha beter durumda kesitler gördüm ama nafile kafa aynı kafa bunu yapanlara bişey dedinmi adamlar otomatikmen kendilerine küfür ediliyo sanıyor. Şüphesiz hiç gözlerinin yaşına bakmam, kovmuştum yine yapsınlar yine kovarım (MüteahhİTi)!

A.Gökhan ALPTEKİN
10-08-2007, 03:23
Bu kolonun yıkılıp yerine tekrar yapılması beni şaşırttı hangi şehirde bu uygulama yapıldı acaba?

helsing
15-08-2007, 20:45
barız segragasyon var ama ne derece tehlıkelı bılmıyorum
kolon kırıs bırlesımı

M.Kemal VARCIN
15-08-2007, 20:54
Kumpası vermiş oldugu segregasyon fotografından daha kotu segregasyon fotografı bunlar.Ozellikle kiriş-kolon birlesim bolgesindeki segregasyon cok ama cok kotu.Biliyorsunuz ki depremlerde en cok zarar goren bolgeler burası.Ayrıca dugum noktası olan bu birlesim bolgesindeki bogaz etriyeleri donatı yogunlugundan dolayı duzgun bicimde yerlestirilemez burda da aynı durum var.Ustteki bogaz etriyeleri birbiriyle yapısık halde duruyor.Ayrıca bu segregasyonun nedeni kolonlar dokulmus daha sonra kiriş kalıbı ve doseme kalıbı yapıldıktan sonra beton dokulmus(kolon kiriş birlesim bolgesinde soguk derz olusmus)ve bu kiriş ve doseme betonunda vibrasyon uygulanmamıs.Bu nedenle bu birlesim bolgesinde segregasyon olusmus.Saygılarımla....

İyi Çalışmalar...

SerkanÇelik
15-08-2007, 23:21
Özellikle düşey taşıyıcı elemanlarda(kolon,perde)beton dökümü esnasında çok özen gösterilse dahi segregasyon oluşabiliyor özellikle kolonun döşeme birleşiminde ki kesitlerinde.Önerim beton dökülürken belli bir mesafede betonu durdurun ve dökülmüş kısma vibrasyon yaptırın, böylelikle segregasyonun önüne geçmiş olursunuz, uygulamada genelde yapılan yarıdan yukarı kısmı dolduktan sonra vibrasyon yapılır ki buda yeterli olmayabiliyor.Tabi bu söylediğim pompa hortumunun kalıp içine alınması 3 m den beton dökülmemesinde olumlu sonuç alınabilir.Eğer kesitte özellikle birleşim bölgelerinde donatı yoğun ise önlemi önceden alınmalı gerekirse akışkanlaştırıcılarla betonun kıvamı ayarlanmalıdır(su ile değil)

canylmz
16-08-2007, 20:58
kumpasin resminde yani 1. resim; santiye profesyonel gozukuyor.benim anladigim kadariyla en onemli kolonlardan bir tanesi,cunku guseli olmasi demek uzerine celik cati bindirilecegini anliyorum.bir de kalipci kalfasi sabah kolonu soker sokmez mudahale etmeye calismis (ince kum ve biraz da cimento) ama kolonu goren arkadas mudahalesini yerinde yapmis.:D

kumpas
16-08-2007, 21:50
Bu kolonun yıkılıp yerine tekrar yapılması beni şaşırttı hangi şehirde bu uygulama yapıldı acaba?

Ankarada yapılmakta olan bir AVM projesi.Bunun haricinde yapılan kolonların neredeyse kusursuz olması sebebiyle,bu kolonun yıkılması bana çok normal geldi...

kumpas
16-08-2007, 21:58
kumpasin resminde yani 1. resim; santiye profesyonel gozukuyor.benim anladigim kadariyla en onemli kolonlardan bir tanesi,cunku guseli olmasi demek uzerine celik cati bindirilecegini anliyorum.bir de kalipci kalfasi sabah kolonu soker sokmez mudahale etmeye calismis (ince kum ve biraz da cimento) ama kolonu goren arkadas mudahalesini yerinde yapmis.:D

Evet şantiye son derece profesyonel.Türkiyede ve uluslararası alanda bir çok havaalanı projesine imza atmış olan "Tepe inşaat" ın yürüttüğü bir proje.Türkiyenin ulusal düzeyde aktiflik gösteren şirketlerinden biri ve şantiye şefinden çaycısına herkes işin uzmanı...
Teknik konuda da ,evet sizin dediğiniz gibi bir çelik çatı gelecek(bu guseli kolona).Belki de bundandır kolonun yıkılması.Çatıyı taşıyacak olduğundan daha bir itina gösteriliyor olabilir...

M.Kemal VARCIN
16-08-2007, 21:58
Alptechin in garipsemesi gibi bende garipsedim yıkım olayını.Buyuk ihtimalle benim gibi dusunuyordur onun için garipsemiştir.Cunku o gibi durumlarda yıkım yerine genelde ince kum+çimento+su ile harc yapılıp orası kapatılırdı.Ya da sıva denen sey var kapatır ya denilip o sekilde bırakılırdı.Eger kolon kırılıp tekrar yapıldıysa guzel tebrik etmek isterim projeyi yapan firmayı.En guzel cozumu yapmıslar.Yada tamir harcı ile o kısımlar tamir edilebilirdi.(Tamir harcının basınc dayanımlarını gozden gecirmek gerekir.Konu icerisinde dayanımlarını yazdım)

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

canylmz
16-08-2007, 22:26
evet diger yapilan imalatlara bakilirsa dedigim gibi duzenli bir santiye.tepe insaatin icraatlari guzel isler. tabii ki bu gibi durmlarda yapilmasi gereken kalfa akliyla degil muhendis veya mantikli insan olarak dusunmek lazim...

Erman GÜDÜ
17-08-2007, 09:28
Vibrasyon uygulamasındaki eksiklikler böyle sonuçlar doğurabilmektedir. Tasarım aşamasında özellikle mesnet bölgelerinde bu durum söz konusudur. Buna da neden olarak donatı sıklığı gösterilebilir. Keza kolon alt ve uç bölgelerinde aynı şey söz konusudur. Bence buna çözüm olarak pas payı 2.5 yerine 3-3.5 cm yapılabilir.

Saygılarımla...

mfo_55
17-08-2007, 09:32
Helsing In Gösterdiği Resimdeki Kolonun Akibetini O Sölemeden Ben Tahmin Etmek Istiyorum....normal Harçla Hemen Kapatilmiş Olabilir...saygilarimla...

M.Kemal VARCIN
17-08-2007, 11:37
Helsing In Gösterdiği Resimdeki Kolonun Akibetini O Sölemeden Ben Tahmin Etmek Istiyorum....normal Harçla Hemen Kapatilmiş Olabilir...saygilarimla...

Bende aynı sekilde dusunmustum yukarıdaki yazımda.Ya dedigin gibi katkı maddesi katılmamıs normal harc ile(katkı maddesi tamir harcları için ozel urunler vardır(ornegin sika monotop 610 ile monotop 612 urunleri gibi)sıvanır yada amaan bosver nasıl olsa sıva var denilip sıvaya bırakılır.Ama daha oncede belirttigim gibi en guzel cozumu yıkılıp tekrar yapmak yada tamir harcı ile tamiratının yapılmasıdır.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

othello
23-08-2007, 10:41
uygulamada çok sık görülen bir hata örneği. yukarıda belirtildiği gibi pas payını 3-3,5 cm yapmak bir çözüm getirebiliyor. Bu sayede beyon kalıp ile donatı arasına daha rahat yerleşir. Yapı denetimler ise ustalar vibratör kullansın da nasıl kullanırsa kullansın şeklinde bir düşünceye sahipler. Vibratörün nasıl kullanıldığını çok önemsemiyorlar. Bütün şantiyelerde mühendis arkadaşlar beton döken ustakarı vibratörün nasıl kullanılacağı konusunda eğitime tabi tutmalıdır. Ben ayda bir bu şekilde toplantılar yaparak insanları bu tür konularda bilgilendirmeye çalışıyorum ve çok faydasını görüyorum. Size de tavsiye ederim.