Orijinalini görmek için tıklayınız : minare ama basit değil
Halil ÇAKICI 07-08-2007, 07:52 arkadaşlar minarenin altındaki kapılardan 1.sinden girdiğinizde 1. şerefeye çıkıyorsunuz 2.sinden girdiğinizde 2. şerefeye çıkıyorsunuz 3.sünden girdiğinizde 3. şerefeye çıkıyorsunuz prototipte hazır fakat projelendirmesini yapmadım
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Yapı Mühendisi 07-08-2007, 09:45 Güzel tasarım.
Farklı şerefeye aynı anda çıkanlar birbirlerini görmüyorlar mı yani ?
Bunu tasarlarken minarenin alt kısmı boşalttığınızı düşünerek statik ve dinamik davranışını ve alt kısımdaki olası kırılmaları da dikkate aldınız mı ?
Bunu zaten, şu anda var olmadığı idda edilen, Mimar Sinan Edirne Selimiye Camii'nde uygulamıştır. Minareye çıkanlar ayrıca birbirlerini görmemektedirler. Ama malesef yerinde görmek nasip olmadı. Üçüncü boyutta bunu başarabilmek gerçekten akıl ister. Ellerinize sağlık.
İmkanın varsa , Selimiye'yi yerinde görmelisin...
nrcn1113 07-08-2007, 20:20 Tebrik ederim. Çok güzel bir minare olmaya aday ama Salihin dediğini de yabana atmamak lazım.
Yalnız tarif bir Laz işi olmuş sanki kapıdan giren minareden atlıyormuş gibi tarif edilmiş.
Halil ÇAKICI 08-08-2007, 07:21 evet mimar sinanın yaptığı minaredir bu sadece mantığını çözdüm proje konusunda deneyimli olmadığım için sadece kafamda canlandırdım kağıda dökemedim :(
statiker 08-08-2007, 20:23 gerçekten süper bir tasarım:)
Halil ÇAKICI 10-08-2007, 10:02 minarenin 4 kapıdan 4 şerefeli olan tipinide yaptım ama sadece autocad de çizdim basamaklar biraz dar oluyor.amacım ilerde camilerimizde mimar sinanın bu tip minaresini tekrar canandırmak osmanlı mimarisini yaşatmak.günümüzde çok basit mimarili camiler yapılıyor.kalıp kur beton dök bir kubbe bir minare bitti.aslında camilerin bulunduğu merkez açısından bir kompleks olmalı çevredeki insanlar için bir yaşama alanı olmalı diye düşünüyorum
Değerli Meslektaşım,
Sana tamamen katılıyorum. Camiler sadece bir kaç saf kadar toplanan yaşlılar için 5 vakit namaz kılınan mekanlar olmaktan çıkmalı. Bunun için ecdadımızın yaptığı örneklere bakarsak bize yeterli olacaktır. Sadece namaz kılınan mekanlar değil aynı zamnada ilim, sağlık ve hatta kimsesizler için barınma merkezi olarak tasarlanmış yani külliye olarak yapılmıştır. Bunun yanında günümüz mimarisine baktığımızda mesela osmanlı zamanında sadece sultanlar veya padişahlar belli sayıda minare ve şerefeli camiler yaptırırken şimdilerde her mahalle köy birbirleriyle yarışır duruma gelmiş. Bence şehirlerimizde mahallelerde külliye tarzı bir cami bunun yanında ise sokaklar için küçük bir cami (illaki minare de olmasına gerek olmadığını düşünüyorum) yapılmalıdır.
mmetin_60 30-09-2007, 12:08 Selimiye'nin minaresine çıkmış biri olarak, bu 3lü bağımsız merdiven uygulamasının yapı tasarımı ile ilgilenenleri heyecanladırmaya hala devam ettiğini görüyorum. Şu an ibadethane yapımı Cami Yaptırma Derneklerinin insafına kalmış durumda. Tip cami projelerinden yeterince yapıldı. Birşeyler yapmak lazım.
Şu da benim bir tasarımım:
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Saygılar,
7 ayrı merdivenle çıkılanını duymuştum endülüsten kalma...
Halil ÇAKICI 15-10-2007, 07:55 minarenin yüksekliği arttıkça yukarı çıkılabilen merdiven sayısınıda artırmak mümkündür tabi merdiven sayısı arttıkça bu sefer de minarenin çapı artacaktır
Selimiye'nin minaresine çıkmış biri olarak, bu 3lü bağımsız merdiven uygulamasının yapı tasarımı ile ilgilenenleri heyecanladırmaya hala devam ettiğini görüyorum. Şu an ibadethane yapımı Cami Yaptırma Derneklerinin insafına kalmış durumda. Tip cami projelerinden yeterince yapıldı. Birşeyler yapmak lazım.
Şu da benim bir tasarımım:
Saygılar,
Emeğine sağlık dostum. baya orjinal bir mimarisi var.
Çok hoş ve modern camii tasarımları da var günümüzde. Mesela istanbul otogarında ki camiiyi ben çok beğendim.
Samsunda da farklı bir tasarım gördüm. betonarme ama biraz eskimiş. 4 kolona oturtnuşlar ama kolonlar kenarda. devasa kemerlerle halletmişler olayı. caminin ortası bomboş. ama işçilikten olsa gerek çok güzel görünmüyor..
Fakat taş duvardan yapılmış eski bir camide namaz kılmanın verdiği iç huzuru nedense betonarmeler vermiyor. Galiba ortamda ki tarihi hava duyguları törpülüyor... Deneyin tavsiye ederim..
Isparta otogar camii
İstanbul otogar camii
Samsun modern merkez camiisi
[Only registered and activated users can see links] pg ([Only registered and activated users can see links] 122_830lo.jpg)
Dünyanın resmi olarak en büyük camiisi;
The Shah Faisal Mosque Guiness Rekorlar kitabına girebilmis dunyanın en buyuk camisidir. Pakistan'in baskenti Islamabad'da bulunuyor. Yapimi 1976 yilinda baslayip, 1986 yilinda sona erdi.
Caminin alani 5000 metrekare, 70000 kisinin ibadet edebilecegi alan var. Cami bir Turk mimar olan Vedat Dalokay tarafından dizayn edildi.
Geleneksel camilerin aksine gorunumu cok farkli. Arap cadirlari seklinde, cok genis ibadet yeri var ve 4 minareye sahip.
Caminin ic bolgesindeki duvarlarda Pakistan'ın unlu sanatcisi Gul Jee'ye ait mozaikler ve kalografiler bulunmakta.
Bunlarda internetten bulduğum farklı camii tasarımlaarı.
[img=[Only registered and activated users can see links] n_mosque_32_122_904lo.jpg] ([Only registered and activated users can see links] t_haci_hasan_mosque_32_122_904lo.jpg)[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])
En Basta Verilern Tasrim Gercekten Ilginç Ve Bu Tasarimin Su Anda Selimiye De Kullanildigini Bilmiyordum...
Ayrica M Metin 60 In Da Dedigi Gibi Camilerde De Bence Tek Duzeylilikten Cikilmasi Daha Ozgun Tasarimlar Yapilabilir...bu Acidan Arkadasimi En Azindan Boyle Bi Fikri Ve Tasarimi Oldugu Icin Kutluyorum..
|