Orijinalini görmek için tıklayınız : içme suyu tesisleri

Şermin
22-07-2007, 11:26
merhabalar
içme suyu tesislerinde, depodan döşenen anahat borusu ve anahattan meskenlere dağıtım için döşenen boru çapı nasıl hesaplanır?
teşekkürler.

dev-genc
02-08-2007, 13:30
Boru çapları debi hesaplandıktan sonra uygun bir hız seçilelerek süreklilik denkleminden hesaplanabilir. Debiyi iller bankası yöntemine göre hesablarsan makul olur.

hakangorduk
15-08-2007, 17:45
hız aralıklarına göre çap seçilir her boru tipinin tahammül edebileceği yük kayıplarına göre hesap yapılır

h.aydoğdu
15-08-2007, 20:49
İçme sularında da atık sularda da boru çapı %50akış için, yağmur sularında ise %100 akış için hesap yapmak gerekir.Bu nedenle hızlar farklıdır.Şayet boru %50 doluluk oranın üstüne çıkarsa tam dolu hesap yaparız.
Depolardan su getirirken belirli şartlara uymak gerekir.
Hazneler şebekeye düzenli olarak su gelmesi için gereklidir.Cazibeli iletimde kaptajlardan depoya akım 24 saat boyunca üniform olarak iletildiğinden ve iletilen debi sabit olduğundan saat başına su 24 saat boyunca değilde tulumbalar yardımıyla daha az zamanda iletilir.Bu yüzden gün içerisindeki su kullanım miktarıda göz önüne alınarak günün yoğun saatlarinde su şebekeye max. debiyle daha seyrek saatlerde min. debi ile gönderilir.
Şebekelerde belirli bir basıçla su istenir. Genelde Hmin=30m, Hmax=80m su sutunu yüksekliğinde olması istenir.Bu değerlerden az veya çok basınç istenmez. Buna bağlı olarak depo yeri min 30m, max 80m basıncı aşmayacak şekilde tayin edilir.
Biz;MAXiletimi, nufusu ve hız limitlerimizi bildiğimizi var sayıyoruz.
Qiletim=MAXiletim*Ng/86400 => Qiletim bulunur. 86400=24 saatin saniye değeri.
D=1.50*Qiletim½ => D bulunur.
daha sonra D kontrol edilir.
Qiletim=V*A =>V bulunur. A=Boru Alanı
Bize verilen hız limitlerinin içerisindeyse D çapı uygundur.
Saygılarımla!

Erman GÜDÜ
16-08-2007, 09:56
İçme sularında da atık sularda da boru çapı %50akış için, yağmur sularında ise %100 akış için hesap yapmak gerekir.Bu nedenle hızlar farklıdır.Şayet boru %50 doluluk oranın üstüne çıkarsa tam dolu hesap yaparız.
Depolardan su getirirken belirli şartlara uymak gerekir.
Hazneler şebekeye düzenli olarak su gelmesi için gereklidir.Cazibeli iletimde kaptajlardan depoya akım 24 saat boyunca üniform olarak iletildiğinden ve iletilen debi sabit olduğundan saat başına su 24 saat boyunca değilde tulumbalar yardımıyla daha az zamanda iletilir.Bu yüzden gün içerisindeki su kullanım miktarıda göz önüne alınarak günün yoğun saatlarinde su şebekeye max. debiyle daha seyrek saatlerde min. debi ile gönderilir.
Şebekelerde belirli bir basıçla su istenir. Genelde Hmin=30m, Hmax=80m su sutunu yüksekliğinde olması istenir.Bu değerlerden az veya çok basınç istenmez. Buna bağlı olarak depo yeri min 30m, max 80m basıncı aşmayacak şekilde tayin edilir.
Biz;MAXiletimi, nufusu ve hız limitlerimizi bildiğimizi var sayıyoruz.
Qiletim=MAXiletim*Ng/86400 => Qiletim bulunur. 86400=24 saatin saniye değeri.
D=1.50*Qiletim½ => D bulunur.
daha sonra D kontrol edilir.
Qiletim=V*A =>V bulunur. A=Boru Alanı
Bize verilen hız limitlerinin içerisindeyse D çapı uygundur.
Saygılarımla!

Sevgili Aydoğdu gerekli ve faydalı açıklamalarınız için teşekkürler. İyi çalışmalar...