Umarım kısa dönem çıkar, ağaca börtü böceğe selam verdirmezler veya kazaya sebep olup bir askerin ölümüne sebep olan bir aracın başında nöbet beklemezsin. Askerlik beni en çok geren şeydir. Bakalım ne olcak benim halim.
Arkadaslar içimizde vatani gorevini yapan yapmayanlarımız mevcuttur.Bende aralık ayında askerligimi yapıcam Allah izin verirse.Askerlik hakkındaki dusunceleriniz fikirleriniz nelerdir?
Askere gidecek arkadaslar biliyordur aralıgın 1-2-3 unde sınav olunacak.10 aralıkta gidecegimiz yer, uzun donem, kısa donem belli olacak.
Bu zamanda herkes askerligi anlatır askere gidecek insanlara ve cogu abartıdan olusmaktadır.Nasıl universiteyi kazandıgınızda ogrenci efsaneleri vardır ya herkes anlatır(genellikle ust donemler) cogu abartıdan ibarettir aynı onun gibi.Ancak gercek paylarıda vardır bunların askerligini yapan abilerimin arkadaslarımın anlatmak istedigi bazı anılar nebileyim askerde yapılması gereken yapılmaması gereken davranıslar gibi?Bu konuda tecrubeli kişilerin bu sayfaya fikir olması amacıyla birseyler yazmasını umuyorum.
Öncelikle bir kac soru ile baslayacagım.Askere gidecek baska arkadaslarında bu konu baslıgı altında sorularını sormalarını umuyorum
Aralıktaki bu sınavda soruları gercekten yapınca mı kısa donem, uzun donem, dogu yada batı geliyor yoksa yapmayınca mı?Sınava giren yapan yapmayan bir cok kişinin soyledikleri genellikle celişkili cevaplardı bu konudaki dusunceleriniz nedir?
Baska bir soru ise insaat muhendisi olan kişilerin kısa donem cıkma sansı cok az oldugu soyleniyor bu konudaki dusunceleriniz fikirleriniz ve yorumlarınız nelerdir?
Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...

Umarım kısa dönem çıkar, ağaca börtü böceğe selam verdirmezler veya kazaya sebep olup bir askerin ölümüne sebep olan bir aracın başında nöbet beklemezsin. Askerlik beni en çok geren şeydir. Bakalım ne olcak benim halim.
Herkesin askerliği bir diğerinden farklıdır.
Ama ortak birçok nokta da mevcuttur.
Askerliğin kısa ya da uzun dönem olmasının sınavla hiç bir bağlantısı yoktur. Dolayısı ile sınavı kazanma ya da kaybetme diye bir şey de yoktur. TSK nın O zamanki ihtiyacına binaen kısa dönem ya da yedek subay olarak yapma durumu ortaya çıkar. Sınav aralıkta ise 1 aralıktan itibaren asker sayılırsınız. Uzun dönem olarak askerlik yapanlar hem maaş alırlar hem de orduevi vs gibi askeriyenin imkanlarından yararlanırlar. Sabah 8:00 akşam 17:00 memur gibi görev yaparlar.Ancak zaman zaman nöbetçi subay olarak kışlada sabaha kadar kalma durumu vardır.
Tabii nöbetçi astsubay da vardır. Dolayısı ile uzun dönem askerlik diğerine göre oldukça rahattır.
Kısa döneme gelince nöbet tutmazsınız ancak çavuş olarak nöbetçileri kontrol edersiniz. Uzun dönem erden çok ta farklı muamele görmezsiniz. İlk 1 hafta " Benim burada ne işim var ben önemli işlerin adamıyım" havasından kendinizi kurtaramazsınız. İlk şoku atlattıktan sonra da askerliğin rutin işlerine kendinizi kaptırıp kendinizi orada doğmuş ve hep orada yaşamışsınız gibi bir ruh hali sarar.
Çevrenizdeki insanların üstüne başına dikkatli bakın 3-5 hafta sivil kıyafetli insanlar göremeyebilirsiniz.
Zor askerlik yoktur. Zaman ve yer şartları insanı zorlar. Ama işin sıkıntısı biraz da kişinin ruh haline bağlıdır.
Ben yeni yürüyen bir çocuk gördüğümde çok şaşırmıştım. Bu insancıkları ne kadar sevdiğinizi o zaman daha net anlayabilirsiniz.
Askerlik kolaydır. Zor olan insan kaprisleridir. Dışarda merhaba dediğiniz insanların orada ne kadar saçma davranışlar gösterdiğine şahit olacaksınız.
Üstelik üniversite mezunu olan kişilerin -ki kiminin örneğin yürüyüş yaparken aynı anda eli ile ayağını bile kontrol edemeyen, kimisinin de kendisini ortaköyde bir kafede zannettiğini-vs göreceksiniz. Belki de "Adam ölmesin ya da kaybolmasın" diye bazılarını üzerinize zimmetleyecekler.
Uzun dönemler ise daha da faciadır. Adamlara deliği tutturabilsinler diye "Tuvalette nasıl yapılır" dersi verildiği bile olmuştur. Ahmaklığı yüzünden bir ton dayak yiyen hiç bir asker, dışarda ben çok kötü bir askerlik yaptım" demez. Çünkü adam olması için gördüğü en ciddi eğitimdir.
Ben askerliğin aklı başında bir üniversite mezununun karakterine çok fazla bir katkısı olduğunu zannetmiyorum.
Ancak belki de en önemli katkısı içinde yaşadığı toplumu tanıması için çok önemli bir basamaktır. Ayrıca bu güne kadar imkanlarından yararlandığı kutsal vatan toprağına az da olsa hizmet etmek için bir fırsattır.
Tabii ki bu yazdıklarım batıda ekmek elden su gölden askerlik yapan benim gibi sıradan askerler içindir. Şu anda Doğuda vatanına hizmet etmek için canını ortaya koyan vatan evlatları bu yazdıklarımın tamamen dışındadır.
Konu zamora tarafından (18-11-2007 Saat 15:47 ) değiştirilmiştir.
Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa; düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”
Hayırlısı ile insallah tum askerlerimiz sag salim gorevlerini tamamlar gelirler.Daha onunde cok yol var powerslave simdiden dusunup kendini uzme yada negatif elektirkle yukleme.Su bi gercek askerlik bir erkegin onundeki en buyuk engel hayata atılmadaki (yanlıs anlasılmasın).Sıra bana geldi bende gorevimi yapıp gelicem insallah.İstegim kısa donem gelmesi ama kaderimizde ne varsa onu yasadık yasamayada devam edicem.Hayırlısı insallah
Zamora acıklamaların için cok tesekkur ederim.O psikolojiyi bulundugum bolgedeki askerlik subesine girince yada yanından gecince anlayabiliyorum.Ancak içinde olmak tabiki cok farklı olacaktır.Hayırlısı insallah.Bu arada sınav olayında herkes farklı birsey soylemekte.Acaba hangisi dogru bunun?Birisi sınav formaliteden yapılıyor TSK ihtiyacı olan astegmenleri ihtiyaca gore alıyor yani kontrole gittiginizde kagıtta ben kısa donem istiyoru yerine uzun donem istiyorum yazanları alıyorlar mesela 100 kişi alınacaksa kagıda uzun donem istiyorum diyen 75 kişiyi uzun donem olarak alıyor geri kalan 25 kişiyi ise kısa donem istiyorum diyen kişiler içinden seciliyor deniliyor(rakamlar ornek içindir gercek rakamlar degildir)bazıları ise sınav cok onemli ben hepsini yaptım kısa donem batıya cıktı diyor bazıları ise bende hepsini yaptım uzun donem dogu cıktı diyor bu konuda insanın aklını cok karıstırıyorlar.
Askerlik hakkında baska yorum yapmak isteyen bilgisini tecrubesini paylasmak isteyenleri bu baslık altına bekliyorum.Benim gibi askere yeni gidecek bir cok kişiyi bilgilendirecek bilgilerin olacagını dusunuyorum.
Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...
Askerliğin her türlü karaktere ortak etkisi sabır.
Bu dönemde daha çok askere giden olduğu için, kısa dönem çıkma ihtimali daha yüksek.
Tamamen kısmet işi...önemli olan kısa veya uzun dönem olması değil...düştüğün yerdeki üstlerinin davranışlarıdır..ben kısa dönem olarak yaptım..şırnak merkezde yaparken fazla rahat sayılmazdım.gereksiz işlerin peşinden koştum hep,kaprislerine katlandık büyüklerin
daha sonra Kuzey Irakta 2 ay kaldım,bölük inşaatı yaptırdım.belki her gece çatışmalara şahit oldum,şartları çok zordu..ama albayla aynı masada oturup yemek yiyecek kadar rahattımne nöbet vardı,ne ast-üst derdi
istediğim zaman inşaata gidip kontrolü yapıp dönerdim...ama psikoloji olarak berbat durumda idik![]()
Bende aralıkta gidiyorum. Allah bizim gibi olan tüm askerlere veya olacaklara yardımcı olsun. Herkes birşeyler anlatıyor ama gidip yapmak vatan borcudur. Hayırlısı diyelim...
Arkadaslar askerlik hakkında onerilerini paylasmak isteyen yok mu?Yada aralık celbinde gidecek baska kimse yok mu?
Var olmaz mı ?
Kendine çok dikkat et kardeşim.
Askerlik bu , orada neler yaşayacağını gitmeden tahmin edemezsin.
Birileri çok zor olduğunu söyler ama seninki öyle olmaz.Ya da çok rahat olduğunu söyler ama gittiğin birliğin denetleme zamanına filan denk gelir,eğitimler zor geçer.Bunu bilemezsin.
Bu yüzden çok kafana takma.
Güle güle git , güle güle gel.
Bir de şunu unutma Zamora'da bahsetmiş, askerliğin kendisi zor değildir.Askerliği zorlaştıran askerlerin psikolojileridir.Oranın kendine özgü bir disiplini , anlayışı , yönetim düzeni vardır.Bu senin düşüncelerinle uyuşmayabilir.Bu noktada askerlik zordur.
Senin ruh halin ve askerliğe uyum yeteneğin, askerliğinin zor veya kolay olmasını belirleyecektir.
Benim önerim uyum sağlamaya çalışmandır.Tersi durumda zaman geçmez.
Her şey vatan için,gerisi boştur...
Paylaş