Go Back   Yapısal.Net > FotoYapı > İnşaat Sistemleri > Kolonlar

Konu : etriye yönü

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-12-2008, 13:10   #1 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 1
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
etriye yönü

Kolonlarda ve kirişlerde etriyelerin düzeni nasıl olmalıdır? Yanı kancalar hep aynı çubuk üstünde mi olmalı (çoğunlukla uygulandığı gibi), yoksa sağ sol şaşırtma yapılması daha mı iyi?( Yani kanca yeri hep aynı çubukta değil, böylelikle kancaların açılması zorlaştırılmış olur) Bu konuda değişik görüş bildiren mühendisler var kafam karıştı.
Herkese iyi çalışmalar
fatossiv isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-12-2008, 13:43   #2 (permalink)
Konu Yöneticisi

Halil ÇAKICI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder Halil ÇAKICI - YAHOO üzeri Mesaj gönder
deprem yönetmeliğine bakmanı tavsiye ederim
şaşırtmalı yaptırmanda fayda var

AT BİNENİN KILIÇ KUŞANANINDIR

LÜTFEN EMEĞE SAYGI
Halil ÇAKICI isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-12-2008, 15:54   #3 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
şaşırtmalı yapman ii olur .yaptırabilirsen tabii
bykoc isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-12-2008, 15:58   #4 (permalink)
Uzman Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
fatossiv Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kolonlarda ve kirişlerde etriyelerin düzeni nasıl olmalıdır? Yanı kancalar hep aynı çubuk üstünde mi olmalı (çoğunlukla uygulandığı gibi), yoksa sağ sol şaşırtma yapılması daha mı iyi?( Yani kanca yeri hep aynı çubukta değil, böylelikle kancaların açılması zorlaştırılmış olur) Bu konuda değişik görüş bildiren mühendisler var kafam karıştı.
Herkese iyi çalışmalar
Sn Fatossiv öncelikle foruma hosgeldiniz.

Sorunuza gelince.Uygulamada etriye kancalarının oldugu yon hep aynı dusey cubukta yapılmakta.Yonetmelikte 3.2.8.2 nolu madde de etriye kancalarının aynı donatı uzerinde olması gerektigi vurgulanmıs.Deprem yonetmeliginde belirtilen maddeyi resim olarak ekledim.

Ancak su da bir gercek Deprem yonetmeligindeki bize sunulan sartnamedir.Zorundalık olan kısmı oldugu kadar biz muhendislere bırakılan kısımları da vardır ki.Bana gore bu etriye kancalarının farklı boyuna donatı uzerinde olmasının daha faydalı olacagı gorusundeyim.Aynı konuyu daha once acmıs oldugum "proje tamamda uygulamada nelere dikkat ediyorsunuz" konu baslıgı altında yazmıstım.Cizim olarakta ertiyenin sasırtmalı halini cizip eklemiştim.O konuya da asagıdaki adresten ulasabilirsiniz.

[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]

Sonuc olarak deprem yonetmeliginde yazan maddeyi size sundum.Bana gore dogru olan etriyelerin kancalarının aynı donatı uzerinde olmaması gerektigidir yani uygulamada karar size kalmıs...

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

Yapı Mühendisliği, kesin olarak belirlenemeyen yükler etkisinde, özellikleri ancak tahmin edilebilen malzemeler kullanılarak, sadece yaklaşık olarak analiz edilebilen gerçek yapılar yapma sanatıdır.

Edward L. Wilson

M.Kemal VARCIN isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
The Following User Says Thank You to M.Kemal VARCIN For This Useful Post:
arex (31-05-2009)
Alt 01-12-2008, 16:10   #5 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Ben uygulamada daha önce bana daha önce bir proje müellifi mühendisin söylediği gibi şaşırtmalı yaptırıyorum zaten (bana da bu şekil mantıklı geliyor) ama kimi mühendisler yönetmelikte tek donatı etrafında olması gerektiği yazıyor dedi, (eğer farklı yön olması faydalıysa neden yönetmelikte tersi yazıyor?) ustalar da bazı mühendislerin şaşırtmalıyı kabul etmediğini söyledi. Sanırım çoğunluk şaşırtmalının doğru olduğunu düşünüyor. Teşekkürler
Alt 01-12-2008, 16:19   #6 (permalink)
Uzman Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
Ben uygulamada daha önce bana daha önce bir proje müellifi mühendisin söylediği gibi şaşırtmalı yaptırıyorum zaten (bana da bu şekil mantıklı geliyor) ama kimi mühendisler yönetmelikte tek donatı etrafında olması gerektiği yazıyor dedi, (eğer farklı yön olması faydalıysa neden yönetmelikte tersi yazıyor?) ustalar da bazı mühendislerin şaşırtmalıyı kabul etmediğini söyledi. Sanırım çoğunluk şaşırtmalının doğru olduğunu düşünüyor. Teşekkürler

Basta da soyledigim gibi deprem yonetmeligi muhendisleri bazı kısımlarda zorunluluklara iterken(mesela minimum boyutlar bunlara uymak zorundayız) bazı kısımları ise bize bırakmakta.Sizin sorunuz da bize bıraktıgı kısımlara girmekte.Bazı muhendis arkadasların aynı donatı uzerinde olması gerektigini savunma nedeni yonetmelikte o sekilde oldugunun belirtilmesi.Ancak bana sorarsanız sasırtmalı olması tek donatı uzerine sarılmasından faha faydalı.Ben olsam o sekilde yaptırtırım ustaya.Baska bir ornek isterseniz.Dosemelerde pilye kullanıyoruz degil mi? Bana gore pilyenin sakıncası var su bir gercek en ekonomik kesitleri saglayan donatı o ama depremin yon degiştirdigini biliyoruz bu sartlarda doseme de pilye yerine hasır donatı(alt-ust) kullanmak daha saglıklı.(Bu benim fikrim tabiki)

Neyse fazla uzatmayayım.Uygulamada etriye kancalarının aynı yada sasırtmalı baglatmak size kalmıs birsey.Yonetmelikte (ustteki yazımda madde halinde yazılı) belirtilen bir kısım var.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

Yapı Mühendisliği, kesin olarak belirlenemeyen yükler etkisinde, özellikleri ancak tahmin edilebilen malzemeler kullanılarak, sadece yaklaşık olarak analiz edilebilen gerçek yapılar yapma sanatıdır.

Edward L. Wilson

Alt 01-12-2008, 16:31   #7 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Yanlız diğer linkte gördüğüm resimde kirişte etriye şaşırtmasında bence yanlışlık var. Kancalar bence altta getirilmemeli
Alt 01-12-2008, 16:47   #8 (permalink)
Uzman Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
Yanlız diğer linkte gördüğüm resimde kirişte etriye şaşırtmasında bence yanlışlık var. Kancalar bence altta getirilmemeli
Sasırtmalıdan kasıt 4 donatı içinde gecerli oldugu için bu sekilde yaptım ve aynı cizim kolon içinde cizildigi içinde bu sekilde sasırtmalı cizdim.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

Edward L. Wilson

The Following User Says Thank You to M.Kemal VARCIN For This Useful Post:
fatossiv (01-12-2008)
Alt 01-12-2008, 19:12   #9 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
etriyeler kolonlar da çok önemli dir .betonun çelik le çalışmasın da deprem de en önemli faktördür .kirişte kesme kuvvetini alır kirişte aynı yön de olması normal ama kolon da gelen deprem kuvvetini karşılayan kolon iç gerilmeler den dolayı açılmak isteyecektir burada etriye devreye giriyor saten 135 lik kancanın mantığı da bu açılmanın önlenmesi için .bunu şartnameden öğrenmeye gerek yok elastik bir çubuk düşünün ve ona etriyelerin aynı yönde bağlandığını hayal edin şimdi kancalanan yöne doğru kuvvet uygulayın en zayıf yer olan yerden açılmak isteyecek o da kancalanan bölge ama kolon da farklı yön de yaparsanız aderans etkisi ile bu etkileşim daha sağlam olacak ve zayıf nokta dağıtılacak
bykoc isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-12-2008, 23:55   #10 (permalink)
İnşaat Mühendisi

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
M.Kemal VARCIN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
[color="Navy"]

COLOR]
Burada ben konuya şöyle yaklaşıyorum:

-İnsanlar üst üste birbirinin omuzuna çıksa ve aynı direğe iki eliyle yapışsa -ve diyelim ki alttaki üsttekinin ağırlığı altında ezilmese salınım esnasında bu mu daha kolay ve düzenli salınım yapar yoksa yine birbirinin omuzunda dururken her biri farklı farklı farklı direklere yapışsalar mı daha kolay ve düzenli salınım yaparlar. Buna karar vermek gerekiyor.

-Kirişlerde değişen deprem momentleri altında kesme kuvvetleri yanında depremin düşey etkisi de hesaba katılırsa bir ters bir düz etriye zaten yapılıyor. Burada da neden olmasın? (Ama laf aramızda 5 yıl önce ustaya bir ters bir düz etriyeyi anlatıncaya kadar göbeğim de çatlamadı değil)

Ama mantığım hepsinin aynı yönde olmasının daha uygun olduğunu söylüyor.(1. maddenin ilk ihtimalinin daha uygun olduğunu)

Selamlar

Konu zamora tarafından (01-12-2008 Saat 23:58 ) değiştirilmiştir.
zamora isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil