![]() |
|
||
|
|||||||
Konu : çelik yapılarda dilatasyon derzi |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) | ||
|
Yeni Üye
|
çelik yapılarda dilatasyon derzi
merhabalar elimde 72 m genişliğinde 84 m uzunluğunda fabrika projesi var. Burası komple çelik olarak yapılacak. Sistemi modelledim ve projeyi çizdim. Proje 72 m olan kısıma 18m açıklıklı yanyana 4 makas yerleştirdim. 84 m olan kısımın her 24 m de bir yüksekliği değiştiği için (h1= 9m-h2=15m-h=6m) bu kısımları 24 m de bir dilatasyn derziyle ayırdım. temellerde dahil olmak üzere. Fakat 72 m lik kısımda 36 m de dilatasyon derzi yaptım. Fakat bu kısmın temelinde herhangi bir dilatasyon derzi yapmadım. TSE 500 e göre 40m de bir dilatasyon derzi yapmamız gerekiyor. gerekli önlemler alınırsa bu 60m ye çıkabiliyor. Fakat TSE 500 fazla detaya inmiyor. Sorum şu olacak 72 m lik kısımda dilatasyon derzi yapmasak olurmu. İllaki dilatasyon derzi yapmak gerekiyorsa temelini, taban levhalarını ayırmak gerekiyormu. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler. | ||
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Deneyimli Üye
|
Eger kolon makas birleşimin moment almayan tarzda ise 72 metre olabilir gibi görünüyor.Ama moment alacak şekilde düşündüysen dilatasyonsuz gecmen mümkün değil
AHMET ÇELİKKOLLU İNŞAAT MÜHENDİSİ [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Konu Yöneticisi
|
Temellerinizde dilatasyon yoksa üst yapıda bir dilatasyon uygulamanız işe yaramaz. Oturmadan ötürü oluşan gerilmeler bu sefer temeller vasıtasıyla aktarılacaktır. Yada bunun tam tersi de geçerli üst yapıda olmayan, alt yapıdaki bir dilatasyon derzi de iş görmez... Yapının tün elemanlarıyla dilate edilmesi gereklidir.
Eğer kaplamalarınız (cephe ve çatı) modülerse fasülye deliği açılmış bağ kirişi ve aşıklarla ikincil (dilatasyon) çerçeve yapmadan da olayı çözebilirsiniz.
Mühendis : Ulum-i riyaziyeden, ecsamın eşkalinden ve mesafelerin ölçülmesiyle her nev’i ebniye ve sairenin sureti tertib ve tesisi ile memur alim... Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısına Tepki için Güzel Fikirleriniz Gerekiyor [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
| The Following User Says Thank You to Raphsody For This Useful Post: | celik6809 (19-12-2008) |
|
|
#8 (permalink) |
|
Yeni Üye
|
merhabalar
ben moskovada yapilan bir avm insaatinda calimaktayim. 2 bodrum kat betonarme sonraki 3 kat celik yapi olarak dizayn edilmis. betonarmedeki dilatasyonlardan bazilari celik yapidada devam ederken bazi dilatasyonlar celik yapida devam etmemektedir. zemin asiri gevsek oldugundan kaziklar uzerine tekil temel yapilmis. betonarmedeki dilatasyonlarin calistigi gozle gorulebilir seviyede. bu konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim. burada dizayn hatasi varmi yoksa normal mi |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Konu Yöneticisi
|
Çeliğin deplasman kapasitesi ile betonarmenin deplasman kapasitesi birbirinden çok farklıdır. Çelik betonarmeye göre çok daha büyük deplasmanlar yapabilir. O yüzden (eğer dağılımları ve hesapları doğru yapılmışsa) betonarme yapıdaki dilatasyon derzlerinin devam ettirilmemesi normal.
Ama tabii direkt düşününce böyle bir durum yanlış görünüyor insana. Fakat ben, Çelik konstrüksiyon, betonarme yapıdaki farklı oturmalardan dolayı oluşan gerilmeleri deplasman kapasitesi içerisinde halledebilir kanısındayım.
Mühendis : Ulum-i riyaziyeden, ecsamın eşkalinden ve mesafelerin ölçülmesiyle her nev’i ebniye ve sairenin sureti tertib ve tesisi ile memur alim... Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısına Tepki için Güzel Fikirleriniz Gerekiyor [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|