slm, moment diyagramları sadece yüke, mesnetlenme şartlarına ve mesafelere bağlıdır. donatı duzenı ve mıktarını değıstırmenın moment diagramına bi ektisi olmaz.
Bir kirişteki donatı düzenini, ya da miktarını değiştirerek moment diyagramını değiştirmek mümkün mü ?
Konu zamora tarafından (03-12-2006 Saat 10:24 ) değiştirilmiştir.
slm, moment diyagramları sadece yüke, mesnetlenme şartlarına ve mesafelere bağlıdır. donatı duzenı ve mıktarını değıstırmenın moment diagramına bi ektisi olmaz.
moment diyagramı donatı olsun olmasın gelen yüklerde hesaplanarak, basit yapı statiği kuralları yada hiperstatik yapı statiği kurallarıyla bir kirişte çizilir ve moment diyagramına bakarak kirişte basınç mı çekmemi yoksa her iki çeşit kuvvet de oluşmuş mu oluşmamış mı diye bakılır, bu bize donatının yerini ve donatı alanını tayin etmemize olanak kılar, böylece gerekirse donatıyı kirişin üst kısmına ki bu kirişin çekmeye çalıştığını, yada alt tarafına ki bu da kirişin basınca çalıştığını, yada hem alt hem üst tarafına ki bu da bize kirişin hem basınca hem çekmeye çalıştığını gösterir. Örneğin kirişi bir çubuk gibi düşün ve mesnetleri uç taraflarında olsun yani her iki ucundada mesnet var o zaman üstten yüklenecek bir kuvvet ile çizilecek bir moment diyagramı gösterir ki bu kiriş sadece basınca çalışıyor, bu yüzden donatı alanı yeterli olursa ve kirişe sığarsa donatıyı kirişin alt bölgesine koymak daha mantıklı olacaktır. Şimdi yine bir çubuk düşünelim bu sefer mesnetler en uç da değilde kirişin biraz daha orta bölgelerinde olsun. Yine donatı alanına bakılmaksızın çizilecek bir moment diyagramında görükür ki hem eksi(çekme) hem pozitif(basınç) momentleri oluşmuş, tabi bunu düşünürken kirişe üstten yayılı veya tekil yük yüklüyorum, (unutmamak lazım bazen kirişe alttan da kuvvet gelebilir). Neyse sonuç olarak böyle bir durumda donatıyı hem üste yani çekmeye çalışması için hem altta yani basınca çalışması için hesaplayarak yerleştirmek uygun olacaktır. Yani moment diyagramı basit olarak kafamızda statik hesabın başlangıcını oluşturur, gelen moment diyagram bilgileri ile kirişin max. taşıyacağı momenti ve basınca mı çekmeye mi çalışacağını bilerek statik çalışmalarımıza başlayabiliriz. Umarım yardımcı olabilmişimdir ve sorunuzu yanıtlayabilmişimdir, saygılarımla...
Ben değiştirilebileceğini düşünüyorum.
Hiperstatik sistemlerde, eleman uçlarındaki moment dağılımında sistem geometrisi ve yük dağılımı etkili olduğu gibi, elemanların rijitlikleri de önemlidir.Moment dağılımı için elemanların eğilme rijitliği doğrudan etkilidir.Yani E*I değeri. (Eğilme rijitliği büyük olan elemanlar daha çok moment alma eğilimindedir.) "I " atalet momenti, eleman kesit geometrisiyle alakalı."E" elastisite modülü ise malzemeyle alakalı bir değer. Eğer siz kiriş içerisindeki donatı düzenini ve yoğunluğunu, kirişin iki ucunda farklı "E" değerleri oluşacak şekilde değiştirebilirseniz(Betonarme kesitteki donatı yoğunluğunun elastisite modülünü ne ölçüde değitirdiğini bilmiyorum, fakat neticede teorik olarak değiştireceğini düşünüyorum) teorik olarak moment diyagramının da değişebileceğini söyleyebiliriz diye düşünüyorum. Denemesini şöyle yapabiliriz sanırım.("E" değerinin etkisini görmek için) Sap2000 de iki ucu ankastre, iki parçadan oluşan bir kiriş tanımlayın. İki parçayıda örneğin 25*50 lik betonarme kesit olarak tanımlayın ve yükleyerek bir moment diyagramı elde edin. Sonra bir parçayı 25*50 lik çelikten, diğerini de 25*50 lik aynı betonarme kesitten oluşturun ve aynı yüklemeyi yapıp bir moment diyagramı daha elde edin. Diyagramların farklı olduğunu göreceksiniz.
Not: Şu an elimin altında Sap2000 yok, deneyip kesin sonucu söyleyemiyorum.
Yorumunuz için teşekkür ederim. Güzel yorumlar geliyor. Bu soru için bira daha fazla katılım umuyorum.
Konu zamora tarafından (03-12-2006 Saat 16:12 ) değiştirilmiştir.
her iki kirişe de 25 kN yayılı yük verdim. boyutlar aynı. dikkat edilmesi gereken sap2000 de kirişin kendi yükünü 0 almak. daha sonra yükler aynı olduğu için ve momentin yükleme ile ilgili olduğu için aynı sonucu gördük. yani elastiste ile hiç ilgisi yok. hatta ataletle de ilgisi olmadığını daha sonra kirişin birini tamamen farklı boyutlarda farklı bir malzeme vererek çözdüm ve sonuç yine değişmedi.
herkese başarılar.
Konu tevekkül tarafından (03-12-2006 Saat 16:36 ) değiştirilmiştir.
değişmeyeceği aşikar zaten, elestiste modülü ile moment diyagramının ne alakası var??? moment diyagramı malzeme ile alakalı değil sadece yük ve uzaklıkla alakalıdır. Ayrıca yükde sadece kesme kuvveti olmalıdır. Tevekkül arkadaşım zaten sap2000 de basit fakat anlaşılır bir diyagram yapmış, ankastre mesnet kullanarak oluşturduğu bu hiperstatik sistemde kiriş hem çekmeye hem basınca çalışmış ve her türlü moment değişmemiş. Zannedersem kashif arkadaşım düşüncesi ancak şu yönde olabilir, kirişi oluşturan malzemelerin yani beton ve çeliğin malzeme çeşidine göre bir ağırlığı var bunlar değişirse moment diyagramı değişebilir diyor ancak biz moment diyagramlarını buna göre çizmiyoruz, ancak belli bir açıklıktan büyük olursa kirişler kendi ağırlığını bile taşıyamaz hale geleceğinden çünkü moment çok artıyor, o zamanlarda kendi ağırlığını dahil ediyoruz, bir sistemi çözerken tabikide kendi ağırlığınıda dahil ediyoruz bu da tabikide moment diyagramını değiştiriyor çünkü en nihayetinde kirişinde bir ağırlığı var ve bz bu ağırlığı düzenli yayılı yükmüş gibi tabiykide alıyoruz, ama soruda sorulduğu gibi donatı miktarını arttırmak moment diyagramını ancak olumsuz yönde arttırır çünkü donatının özkütlesi daha yoğun olduğundan ağırlık artar ve mesnetlere binen yük artar yani biz sorulan soruya göre yorum yaptık, eğer bir kiriş gelecek bir moment kuvvetini taşımıyorsa ve biz ek donatı koyuyorsak bunu moment diyagramını değiştirmek için değil kirişin o yükü taşıması için yaparız, ama yok biz illada moment diyagramını değiştirip gelecek moment kuvvetini düşürmek istiyorsak, o zaman tek çare açıklığı azaltmaktan başka bir şey değildir, çünkü temel prensipte momente mesafe ve kesme kuvvetinden başka bir şey etkili olamaz. Saygılarımla...
Konu AYALUM tarafından (03-12-2006 Saat 17:36 ) değiştirilmiştir.
*Mevcut donatı düzenini değiştirmek momenti etkilemez.
*Donatı miktarını değiştirmek momenti etkileyebilir. Çünkü farklı miktar donatı demek, farklı ölü yük değeri değeri demektir. Yükün farklılaşması da momenti değiştirir.
* E ve I değerleri momenti etkilemez. Sehim'e etkisi olur.
denmıs, dogru donatı miktarı hatta betonun kalıtesini bile değiştirerek birim hacim agırlık( kengi ağırlığı) değistirilebilir. Ancak kuyumculuk yapmaya gerek yok, mühendisliğin her alanında kabuller ve hataları orten guvenlik katsayıları kullanılır, onemli olan ne yaptıgının farkında olmak.
yaw arkadaşlar yapmayın. bir iki demirin farkettireceği demirin ağırlığından ne olacak. bunlar zaten sonsuz küçük etki değiştireceklerinden hesaplarda kullanılmaz bile. bildiğimiz gibi demirli beton birim ağırlığı 25 kN. yani şu kadar demir varsa birim ağırlığı şu kadar diye hesap yapmıyoruz. güvenli bir rakam alıyoruz ve hesabımızı ona göre yapıyoruz. ama yine de haklısınız. demir artırmak biraz ağırlık değiştirir ve moment de değiştirir sonuçta.![]()
Bookmarks