Ekte yapmakta oldugum yurt projesinin datasını gönderiyorum. Yapıyı etabsda analiz ettirdigim zaman kolonlar kırmızı renkte kurtarmıyor olarak gözüküyor. kolonlara cift tıklayıp 'summary' detaylarına baktıgım zaman hiçbir uyarı mesajı göstermiyor. Sebebi nedir ? Sistem güzel ve bu sartlarda kolonların kurtarması lazım nerde hata yapıyorum ya da kolonlar gercekten kurtarmıyor mu yardımlarınızı bekliyorum simdiden herkese tesekkürler?
Ben de zaman zaman SAP ve ETABS gibi programları kırıp kendilerinin dağıttığını düşünmekteyim. Yoksa bu kadar saçma sapan şeylerin çıkması mümkün değil.
ustame seninle yine bir etabs datası üzerinde konuşmuştuk sanırım
o mesajımdaki uyarılara bir daha bakarsan sorununun cevabını bulacaksın
mesh konusundada biraz literatür karıştırmanı tavsiye ederim gereksiz mesh yapmışsın bundan dolayıda çözüm süren gereksiz yere uzuyor
döşemelere automesh atadım bu yüzden gereginden fazla meshe bölmüş olabilirim döşemeleri ama bu sistemi etkilemez ki sadece biraz daha fazla ayrıntılı çözer. benim asıl sormak istediğim kolonların bazılarında
-joint shear ratio exceeds limit
-beam/column capacity ratio exceeds limit
diye iki tane uyarı cıkıyor. bunlar ne manaya geliyor ? kolonları kurtarmak için ne yapmak gerekiyor? bazı kolonlarda ise hiç uyarı cıkmadıgı halde kırmızı yanıyor.
-membran olarak tanımladığın dişli döşemelerde use special one way load dist. seçeneğini seçebilirsin.
- memban döşeme elemanlarını bölmene gerek yok bence auto olarak bırakırsan istediğin cevabı vereceklerdir.
- kat diyaframlarını gözden geçir bazı katlarda iki adet diyafram tanımlamışsın birde bazı noktaları ilave etmeyi unutmuşsun
- kolonlardada öncelikli olarak mininum donatı için donatı tanımlamaları yaparaktan frame section seçeneği altında reinforcement altında reinforcement to checked seçeneği işaretlersen daha kolay takip edersin datanı
- special seismic code effects seçili durumda eğer bunu bilerek seçtiysen diyecek bir şey yok
- live load reduction içince aynı şey geçerli oda seçili durumda
- yükleme kombinasyonalrında diğer yönün %30 u alınması durumu var eğer yerel yönetmeliğimize göre çözüyorsan onuda atlama lütfen
- hareketli yük katılımı 0.6 bizim yönetmelikte sen 0.5 almışsın
- kolonları kat içinde 3 e bölmüşsün neden böldüğünü anlayamadım
- kirişlerin burulma rijitliklerinide gözden geçir bence
bu dediklerim doğrultusunda datanı düzeltip yeniden gönderirsen yine üzerinde konuşabiliriz
uyarılarınızı dikkate alarak datayı düzelttim.
fakat yük kombinasyonlatını kutlu darılmazın kitabındaki kombinasyonların aynısı girdim. dogru olacagını düşünerek standartlarla karsılaştırmadım. dişli döşemeleri tek dogrutuda çalışan döşeme gibi tanımlama konusuna gelince acıkcası tereddütte kaldım sistemi etabsa girmeden önce benzer datalara baktım tek tönde calışan döşeme gibi gösteren de vardı sizin dediğiniz gibi yapan da vardı. kolonlardaki uyarılar ise hala değişmedi.
-joint shear ratio exceeds limit
-beam/column capacity ratio exceeds limit
yardımlarınız için tesekkür ederim kolay gelsin...
şimdi datanızı indirdim size görüşlerimi ileticem
kombinasyonlara gelince darılmaz ın kiler 2007 tdy den önce dir o sebepten son yönetmelik hükümlerini dikkate alınız
döşemeleri plak döşeme olarak atadıgımız zaman da dişli döşmede oldugu gibi tek yönde calışan döşeme olarak tanımlamamız gerekiyo mu? bir de kolonlarda reinforcement to be checked secenegini seçtiğimiz zaman kolonun yapılması gereken kontrolleri tek tek kontrol etmemiz gerekiyor. reinforcement to be designed secenegini seçtiğimiz zaman kolonun en elverişsiz koşula göre dizayn ediyor ve kurtarp kurtarmadıgını gösteriyor bildigim kadarıyla. ben yine kolonların reinforcement to be designed olarak seçtiğimizde niçin kırmızı yandıgını merak etmekteyim.
yardımlarınız için teşekkürler . kolay gelsin.
şöyle diyeyim döşemeler bizim bu projemizde sadece yük aktaran elemanlar
membran tanımlamak bizim model boyutumuzu küçültüyor diğer yandan normal döşemede tek yon opsiyonunu kullanmamıza gerek yok
kolon design konusunda ben dediğim yöntemi kullanıyorum açıkçası diğer husus ile manual lara bak istersen
son datanızı çözdüm ama kırmızı olan kolon göremedim ben
Paylaş