+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var
1 2 3 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 30

Konu: shell elemanda ic kuvvetler

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    3

shell elemanda ic kuvvetler

shell elemanlari dosemede veya radye temelde genelde meshlere ayirarak kullaniyoruz.analiz sonrasinda dosemede veya temelde hangi momenti kullanmaliyim.eger yanlissa duzeltiniz lutfen.
    shelin cekmeye maruzkalan kisimlari genelde alt kisimidir.dal dosemede m1-1 ve m2-2 momentlerini kullanirsam bana cekme bolgelerondeki momentleri gosterecektir.momentin negatif ciktigi yerlerde cekme altta yani aciklik momenti postif ciktigi yerlerde mesnet tepkimesi olusmasindan dolayi olusan moment.bu busekilde dogrumudur.
    birde frame elemanlarda burkulma varsa program uyariyormu.nasil kontrol edebiliriz.
    herkeze iyi calismalar.

Yapısal Çelik Uzmanı
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    30
    M11 ya da M22 içinde pozitif moment altta çekme (donatı alta konulacak), negatif moment ise üstte çekme (donatı üste konulacak) anlamına geliyor.
    Eğer istediğin herhangi bir yere grid tanımlayıp düzlem görünüşü oluşturabilirsen, oradaki mesh elamanlara ait noktalara bakarak deplasmanları ve haliyle kesitteki çekme bölgelerini de izleybilirsin.

Burkulma olayını tam anlayamadım ama eğer tasarımı programa yaptırıyorsan bir fikrim yok, yani düşününce kiriş burkulması (döşeme içindeki) olası değil gibi ....kolay gelsin

Özel Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    96
    Teşekkürler ama esas sorun bence çekme alan bölgelerde donatı hesabı yapmakta. Nasıl yapılması gerekiyor onu bilmiyorum. Örneğin düzlem bir elemanda saptan gelen pozitif momentler için nasıl hesap yapmalıyım o konuda hiç bir fikrim yok. Ayrıca sap kitaplarında da momente getirip bırakmış. Hesabı (nasıl yapmak gerekiyor sa) bizden beklemişler.

Yapısal Çelik Uzmanı
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    30
    Alıntı angela Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Örneğin düzlem bir elemanda saptan gelen pozitif momentler için nasıl hesap yapmalıyım o konuda hiç bir fikrim yok. .....
    Sap ta mesela sağ altta gözüken birimler "t-cm" olarak gözüküyor diyelim,,bu durumda shell elemanlarda verilen moment değerleri tcm/cm dir. (yani birim uzunluktaki)..Bu değeri 100 ile çarparsak t-cm/m ye çevirmiş oluruz.

Diyelim ki elimizde var olan moment 900 t-cm/m. Malzeme olarak BÇIII (Fyd=3.65 t/cm^2)..

Buna gerekli donatı alanı As~=Md/(0.9*d*Fyd) ile bulunabilir.

d=Faydalı yükseklik (h-paspayı)

h=50 cm radye kalınlığı paspayı da 5 cm olsun. O zaman,

As=900/(3.65*0.9*45)=6.08 cm^2/m donatı gerek demektir. Bu hesap eğilme etkisindeki elemanlar için yaklaşık olarak doğrudur ki abaklar ya da değişik programlar kullanılırsa gerçek değer 5.6 cm^2/m çıkıyor.

Burada aslında asıl sıkıntı şurada; örneğin radye temeli sonlu elemanlarla modellediğimiz zaman bazı mesh lerde ciddi moment yığılmaları oluyor,,,bu değerlere göre hesap yapmak hem ekonomik değil hem de gerçekçi değil. Safe programında oldugu gibi uygun aralıklarda "strip" ler tanımlayarak moment değerlerini okumalı ve ona göre boyutlandırmalıyız bence ya da illa SAP ta yapalım diyorsak uygun bi mesafede örneğin 1m.lik bi mesafede section cut kullanarak moment değerini bulup ona göre donatıyı hesaplamalıyız..

Kolay gelsin...

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    3
    sap2000 v11 de kullanilan cod lara gore kullanilacak demir alanlarini veriyor galiba ornegin."member force design"a girip "concrete desig"i secersek bize bazi secenekler sunuyor.orada "output type"la topface ve bottom face deki demir alanlarini"component"ast1 ve ast2 yi kullanarak bulunabilinecegini saniyorum.ben bir denedim soyle birseyle karsilastim.yukumun oldukca fazla olmasina ramen meslerden elde ettigim degerler mm olarak oldukca kucuktu.bu degerlerin birim uzunluktaki gerekli olan demir alani oldugunu dusunuyorum.soyle bir durum daha var burada bize demir alanlarini versede aci veya eurocod vs gore hesap yaptigi icin turk standartlariyla kullanilabilirligi dusundurucu.veya turk standartlarina uydurulabilirmi.bu konuda bilgisi olan arkadaslardan yine yardim talep ediyorum.cevaplariniz icin simdiden tesekkurler. iyi calismalar.

Özel Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    96
    Çok teşekkür ederim O halde sizden bir şey daha rica edeyim. Bir de section cut nasıl tanımlanır ve nasıl okunur izah etmeniz mümkün mü?

Yapısal Çelik Uzmanı
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    30
    Safe programında kullanılan strip mantığı ile birlikte section cut ı anlatmaya çalıştım. Ekteki dosyalarda sdb-fdb klasörünün içerisinde sap ve safe programlarında kullanılan modelleri de koydum.

Strip.jpg dosyasında “x” doğrultusunda Safe programına tanıtılan stripleri gösterdim ve section cut ı anlatacağımız bölümü yuvarlak içine aldım. (Markası CSx6) Safe’te bunu view menusunden set x-strip layer ile de görebilirsiniz.

Safe programından modeli SAP a export ettikten sonra , draw menusunden section cut seçilerek “sap-sc.jpg” dosyasında yuvarlak içerisina aldığım yerde gözüken doğrunun aynısını yukardan aşağıya doğru iki nokta arasında sürükleyerek bırakın. Bundan sonra ekrana resimde gözüktüğü gibi section cut stresses/forces menusu geliyor,,orda isterseniz lokasyonları da değiştirebilirsiniz ama refresh demeyi unutmayın. Sap ta gözüken değer 69321.62 t-mm olarak gozukuyor Mx de. Dikkat ederseniz eğer bu değer t-mm/mm değil , t-mm. Yani section cutla çizilen doğru boyunca bulunan momentler toplanmış ve tek değer olarak verilmiştir.

safe-strip force.JPG dosyasında ise safe te tanımlanan strip için verilen Mx momentleri gözüküyor..ordaki değerde 69609 t-mm olarak gözüküyor.

Bu işlem kritik görülen kesitler te tekrarlanıp yapılarak donatı hesabını yapıyorum ama safe gerçekten bu işi o kadar kolayca yapıyor ki,,,mesh leri bile kendi otomatik ayarlıyor,,sap 2000 de bunu elle yapmak bile çok zahmetli,,,ben şiddetle Safe i temel ve döşeme çözümlemeleriniz için tavsiye ederim..

Neyse çıkan moment i section cut alınan toplam uzunluk ya da strip genişliğine bölersek 69609/2=34805 tmm/m gibi bi tasarım momenti buluruz,,buradan da artık kesit hesabı yapılabilir. Burada 2m. lik bir genişliği almak ya da bunu 1 m. için ayrı ayrı yapmak da sizlerin vereceği karara bağlı ,,ben orta bölgede 2m.lik şerit almıştım.

Safe ayrıca donatı hesabı da yapabiliyor,,ben kontrol ettiklerimde çok yaklaşık olarak aynı sonuçları bulabiliyorum. Tavsiyem döşeme ve temel hesaplarında safe i kullanın section cut ile filan ugraşmanıza gerek kalmaz…Kolay gelsin.

Dosyalar ekte arkadaşlar.

http://rapidshare.com/files/43817388/forum.rar.html

Paylaşımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    87
    merhb. sn. Fatih Coşkun yazında belittiğin sap la çözülmüş bir radye temel örneğini indirebilseydim size teşekkür edecektim. ancak dosya bulunamadı mesajı alınca sizin çalışmanızın bana faydası olmuyor. Mümkünse çalışmalarınıza ve dosyaya direkt ulaşabileceğimiz bir yöntemle yüklemeniz faydalı olacak.
    selamlar

Özel Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    169
    linki yenilemenizi ben de rica ediyorum.

Deneyimli Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    438

gönderdiğim örnek te m11 diyağramını inceleyin .
    display show analiz result tan deplasmanları yazdırın
    file dan excele aktarın .
    u3 değerini yanda yeni bir kutu açıp zemin yatak katsayısı ile çarpın .
    zemin yatak katsayısının birimi t/m* deplasman = gerilme
    gerilme bulunduktan sonra donatı hesabı rahatlıkla yapılabilir .

http://www.speedyshare.com/942751512.html

+ Konu Cevaplama Paneli