+ Konu Cevaplama Paneli
3. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var
BirinciBirinci 1 2 3
Gösterilen sonuçlar: 21 ile 30 ve 30

Konu: shell elemanda ic kuvvetler

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    3

Herkeze Katkilarindan Dolayi Tesekkur Ederim.
    Ozetle Sap 2000 Le Hesaplanan Radye Temel Ve Dosemelerin Ic Kuvvetlerinden Ozellikle (m -v) Degerlerinden Donati Hesabina Gidilebildigi Ve Solid Olarak Tasarlanan Elemanlarida Gerilmeye Dayali Donati Hesaplarinin Yapilabildigi Yukarida Vurgulanmis.
    Bunun Yanisira Radye Temelde Sadece Elemanin Ic Gerilmeleri Degil,zemin Gerilmesininde Asilip Asilmadigi Kontrol Edilmesi Hatta Temelde Keme Ve Zimbalama Etkilerininde Goz Onunde Bulundurulup Ona Gore Boyutlandirma Yapilmasi Ve Donati Hesabina Gidilmesi Vurgulanmistir.
    Bende Su Eklemeyi Yapmak Isterim.

Ic Gerilmeler Bulunduktan Sonra O Gerilmelden Nasil Donati Hesabi Yapilabilecegi Arkadaslarimizin Belirttigi Kitaplarda Ve Ugur Ersoyun Temeller Ve Dosemeler Kitabinda Mevcuttur. Ayrica Ayni Kitaplardan Keme Ve Zimbalama Guvenliklerinin Saglanip Saglanamadigi,boyutlandirma Gibi Sorularin Cevaplarida Bulunabilir.su Durumda Sadece Sap 2000 De Elde Edilen Gerilmelerin Dogru Birsekilde Okunmasi Kaliyor

Ayrica Gunay Ozmenin Sap 2000 V-8 Kitabindada Zemin Emniyet Gerilmesi Ile Kiyaslamanin Nasil Yapilacagida Guzel Birsekilde Anlatilmistir.

Herkeze Katkilarindan Dolayi Tesekkur Ederim.

2. The Following User Says Thank You to SUKOCEK For This Useful Post:

zamora (11-06-2008)

Paylaşımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    17
    Alıntı algorist Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gönderdiğim örnek te m11 diyağramını inceleyin .
    display show analiz result tan deplasmanları yazdırın
    file dan excele aktarın .
    u3 değerini yanda yeni bir kutu açıp zemin yatak katsayısı ile çarpın .
    zemin yatak katsayısının birimi t/m* deplasman = gerilme
    gerilme bulunduktan sonra donatı hesabı rahatlıkla yapılabilir .

http://www.speedyshare.com/942751512.html
    gerilmeye göre donatı alanı bulunmaz bu zemin gerilmesini verir. sen o hesapla zemin emniyet gerilmesini aşıp aşmadığının tahkik edersin..

İnşaat Mühendisi
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    156
    Alıntı jeffreyy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gerilmeye göre donatı alanı bulunmaz ..
    Diğer yorumu katmıyorum bilgiler birbirine karışmış ancak şu ifadeye dikkat çekiyorum.

"Gerilmeden donatı alanı bulunmaz" demek yerine "Ben gerilmeden donatı hesaplamayı bilmiyorum demek daha doğru olurdu.

Gerilmeden donatı alanı bulunur.
    Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa; düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”

Paylaşımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    17
    Alıntı zamora Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Diğer yorumu katmıyorum bilgiler birbirine karışmış ancak şu ifadeye dikkat çekiyorum.

"Gerilmeden donatı alanı bulunmaz" demek yerine "Ben gerilmeden donatı hesaplamayı bilmiyorum demek daha doğru olurdu.

Gerilmeden donatı alanı bulunur.

sayın zamora siz biliyormusunuz? eğer biliyorsanız nasıl hesaplanır anlatırmısınız?

İnşaat Mühendisi
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    156
    Alıntı jeffreyy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    sayın zamora siz biliyormusunuz? eğer biliyorsanız nasıl hesaplanır anlatırmısınız?
    Biliyorum ama onu buradan anlatmak için zamanım yok. Daha önce burada aynı yönde sorulan cevaplara solid çözümleme örneğini vermiştim. Sap ta solid çözümlemede sonuçlar gerilme cinsinden verilir moment yoktur.Demek ki solid modellemeden elde edilecek değerlerden solid bir kirişin donatı alanı hesaplanabilmektedir.

Yalnız kısaca bahsedersek mukavemette hani bir momentten gerilmeye geçiş formülü vardır.

Sigma=Mx/Ix*h/2 çıkan sonuç gerilmedir.

Elinizde bir moment var sonuçta gerilmeye geçebiliyorsanız gerilmelerden de momente Bu gerilmeler mukavemetten hatırlanabileceği üzere beton (ya da her ne hesaplanıyorsa) yapının üst ve alt lif çekme basınç gerilme limitleridir. Gerilmeden elde edilen iç kuvvet bileşkeleri hesaplanır Oradan bileşke momenti bulduktan sonra da donatı hesabı yapılabilir doğal olarak.Hem de çok kolaydır.
    Konu zamora tarafından (12-04-2009 Saat 17:13 ) değiştirilmiştir.
    Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa; düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    2
    Bu Gerilmeden nasıl donatı hesaplanacağı aslında betonarme deki formüller incelenerek çıkarıbilir sonuçta hepsi birbirine bağlı.Demirin akması betonun ezilmesi hep gerilme değerlerinden ortaya çıkıyor ve bu değerlere göre hesaplanıyor.Ben solid hiç kullanmadım ama merak ettiğim gerilme değerlerini veriyorza 3 boyutlu olarak veriyordur sanırım ? yoksa bileşik olarak da veriyormu yani ben radye temelde herhangi bi kalınlık noktasında ki gerilmeyi görebiliyormuyum yoksa radye betonunun alt kısmı ve üst kısmı yani basınç ve çekmedeki maksimumları mı görebiliyorum bide betonarmeden hatırladığım kadarıyla betonarme kesitte mukavemette gördüğümüz gibi hep h değerinin en fazla olduğu noktada maksimum olmuyordu sanki, betonarmede mesela çekme bölgesinde daha az gerilmeyle başlayıp çoğalyor sonra azalıyordu orta noktada negatif değerini alıp kesitin diğer ucuna aynı şekilde gidiyordu ve bu gerilmeler sonra bi takım değişiklikle kullanılabilir hale getiriliyordu yani parabol şeklide değilde dikdörtgen şeklinde alınıyordu sap ta solid modellemede aynı yaklaşımmı var yoksa farklımı ?.
    Konu loyalmate tarafından (13-04-2009 Saat 16:20 ) değiştirilmiştir.

İnşaat Mühendisi
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    156
    Alıntı loyalmate Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu Gerilmeden nasıl donatı hesaplanacağı aslında betonarme deki formüller incelenerek çıkarıbilir sonuçta hepsi birbirine bağlı.Demirin akması betonun ezilmesi hep gerilme değerlerinden ortaya çıkıyor ve bu değerlere göre hesaplanıyor.Ben solid hiç kullanmadım ama merak ettiğim gerilme değerlerini veriyorza 3 boyutlu olarak veriyordur sanırım ? yoksa bileşik olarak da veriyormu yani ben radye temelde herhangi bi kalınlık noktasında ki gerilmeyi görebiliyormuyum yoksa radye betonunun alt kısmı ve üst kısmı yani basınç ve çekmedeki maksimumları mı görebiliyorum bide betonarmeden hatırladığım kadarıyla betonarme kesitte mukavemette gördüğümüz gibi hep h değerinin en fazla olduğu noktada maksimum olmuyordu sanki, betonarmede mesela çekme bölgesinde daha az gerilmeyle başlayıp çoğalyor sonra azalıyordu orta noktada negatif değerini alıp kesitin diğer ucuna aynı şekilde gidiyordu ve bu gerilmeler sonra bi takım değişiklikle kullanılabilir hale getiriliyordu yani parabol şeklide değilde dikdörtgen şeklinde alınıyordu sap ta solid modellemede aynı yaklaşımmı var yoksa farklımı ?.
    Ben aşağıda gerilmeden donatı hesabına geçiş için bir yaklaşım olsun diye öyle bir örnek verdim. Yani gerilmeyi gören birisi momente geçiş yapabilir ve oradan da donatıya geçebilir.Radye temelde herhangi bir noktadaki gerilmeyi görmek için shell de modellenebilir. maksimum görmek istenirse maksimum local görmek istenirse lokal görülür. Direkt olarak gerilmeden de gidilebilir. Solid ile frame eleman hesap sonuçları arasında da az bir fark çıkabilir.Fakat anlatımı şekilli olarak yapmak lazım o da zaman alır.

Aslında solidde hesap daha farklı. Sadece örnek olsun diye belki bir çözümleme yapılabilir ama ara adımları olmadan kimseye yararı olmaz.Yine de müsait bir zamanda eklemeye çalışırım.
    Konu zamora tarafından (13-04-2009 Saat 20:41 ) değiştirilmiştir.

Deneyimli Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    12
    Sayın Zamora ,
    Betonarme sistemlerde yani beton ve çeliğin işin içine girdiği ve shell veya brick elemanlarla modellenmiş sistemlerde gerilmeden momente geçiş ne yazık ki bu kadar basit değil. Brick elemanlarla modellenen bu tarz sistemleri fiber barlarla modellemeniz gerekir , bu durumda da , gerilme direk olarak işinize yarar zaten. Shell elemanlarda gerilme ve moment arasındaki ilişki de basit değil ekte size yardımcı olmak açısından bir dokuman ekliyorum.

http://www.comp-engineering.com/down.../E-MAN-008.pdf

Kolay gelsin

Sayfa 32 de 2.3 başlığında anlatılıyor.

In structural analysis it is standard practice to write equilibrium equations in
    terms of stress resultants rather than in terms of stresses. Force stress resultants
    are calculated by the integration of normal or shear stresses acting on a surface.
    Moment stress resultants are the integration of stresses on a surface times a
    distance from an axis.
    A point load, which is a stress resultant, is by definition an infinite stress times an
    infinitesimal area and is physically impossible on all real structures. Also, a point
    moment is a mathematical definition and does not have a unique stress field as a
    physical interpretation. Clearly, the use of forces and moments is fundamental in
    structural analysis and design. However, a clear understanding of their use in

EQUILIBRIUM AND COMPATIBILITY 2-3
    finite element analysis is absolutely necessary if stress results are to be physically
    evaluated.
    For a finite size element or joint, a substructure, or a complete structural system
    the following six equilibrium equations must be satisfied:

ΣFx = 0 ΣFy = 0 ΣFz = 0
    ΣMx = 0 ΣMy = 0 ΣMz = 0

For two dimensional structures only three of these equations need to be satisfied.
    Konu cassabotanic tarafından (13-04-2009 Saat 21:08 ) değiştirilmiştir.

İnşaat Mühendisi
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    156
    Alıntı cassabotanic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sayın Zamora ,
    Betonarme sistemlerde yani beton ve çeliğin işin içine girdiği ve shell veya brick elemanlarla modellenmiş sistemlerde gerilmeden momente geçiş ne yazık ki bu kadar basit değil. Brick elemanlarla modellenen bu tarz sistemleri fiber barlarla modellemeniz gerekir , bu durumda da , gerilme direk olarak işinize yarar zaten. Shell elemanlarda gerilme ve moment arasındaki ilişki de basit değil ekte size yardımcı olmak açısından bir dokuman ekliyorum.

http://www.comp-engineering.com/down.../E-MAN-008.pdf

Kolay gelsin

Sayfa 32 de 2.3 başlığında anlatılıyor.

In structural analysis it is standard practice to write equilibrium equations in
    terms of stress resultants rather than in terms of stresses. Force stress resultants
    are calculated by the integration of normal or shear stresses acting on a surface.
    Moment stress resultants are the integration of stresses on a surface times a
    distance from an axis.
    A point load, which is a stress resultant, is by definition an infinite stress times an
    infinitesimal area and is physically impossible on all real structures. Also, a point
    moment is a mathematical definition and does not have a unique stress field as a
    physical interpretation. Clearly, the use of forces and moments is fundamental in
    structural analysis and design. However, a clear understanding of their use in

EQUILIBRIUM AND COMPATIBILITY 2-3
    finite element analysis is absolutely necessary if stress results are to be physically
    evaluated.
    For a finite size element or joint, a substructure, or a complete structural system
    the following six equilibrium equations must be satisfied:

ΣFx = 0 ΣFy = 0 ΣFz = 0
    ΣMx = 0 ΣMy = 0 ΣMz = 0

For two dimensional structures only three of these equations need to be satisfied.
    Bu konu ile ilgili forumda temel sorun şu: Shell ya da Solid çözümleme konusunda gerilmenin ne şekilde kullanılacağıdır. Burada çözüm arayışında olan arkadaşlarımız genelde mukavemet bilgilerini işin dışında tutarak anlamaya gayret ediyorlar. Genel sorun ise gerek shell gerekse solidde face kullanımını bilememek,local aksları anlayamamak,gerilme yönlerini tayin edememek. Bu mukavemeti doğru anlamamaktan gelen bir konu.Ben öncelikle o konuya ilk dikkati çekmeye çalışıyorum. "F" kuvvetlerini ile ilgilenmeyen birisinin solid çözümlemeye çalışması beyhude olur. Bence asıl sorun da notasyon farklarından geliyor entegrasyon sorunu var. Yani zaman bulup sayın elmalının XSTEEL de yaptığı gibi sırf bu konuları açıklayan bir döküman hazırlamalı belki. Hem de forumda çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Sap 2000 kitaplarında bile bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamış. Hatta forumda direkt bu çeşit çözümleme yapan bir arkadaşımız da var idi ama böyle bir dökümanı kim ne zaman hazırlar onu bilemem.
    Konu zamora tarafından (14-04-2009 Saat 00:01 ) değiştirilmiştir.

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    2

Sayın Zamora Ben tam açıklayamadım galiba yada sizin anlattıklarınızı anlayamadım, Solid de üç boyutlu olduğu için hangi doğrultuda gerilmeleri inceleyebiliyoruz tek bir solid yapıda, tek bir gerilmemi çıkıyor yoksa hem x hemm y hemde z ekseninde farkli gerilmeler çıkıyor farklı gerilmeler çıkıyorsa bunun bileşkesinide almak sorun olur çünkü mukavemette gerilmeler tek boyutta değişim gösteriyordu oda kesitin kalınlığı doğrultusunca.Şimdi solid 3 boyutluysa her yönden farklı gerilme çıkar gibi geliyor bana bunun için nasıl bir yol izlemek grekiyor yani sap bileşkesini veriyormu.Aslında en güzeli solide model yapıp incelemek ama hiç yapmadığım için bilmiyorum.

+ Konu Cevaplama Paneli