+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 5 ve 5

Konu: Auto lateral load

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    6

Auto lateral load

Arkadaşlar deprem yükünü tanımlarken (Define Loads kısmında)
    auto lateral load seçeneğinde user loads ve user coefficient seçenekleri nerdir.
    bu seçenekleri Eşdeğer deprem yöntemi ve Dinamik analiz için kullanabilirmiyiz bu konuyla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler

Deneyimli Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    66
    user loads seçili olursa kendin kat hizasında istediğin bir noktaya veya kat kütle merkezine yatay yük ve burulma uygulayabilirsin. eksantristeyi ayarlayabilirsin. bunu ben eşdeğer deprem yükü yönteminde kullanıyorum. kat deprem yüklerini hesapladıktan sonra kat kütle merkezine burdan etkitiyorum. mod birleştirme yönteminde bu kısmın kullanıldığını görmedim. hatırlamıyorum yani. coefficient kısmına gelince bi fikrim yok maalesef...
    kolay gelsin...

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    25
    Alıntı coral78 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar deprem yükünü tanımlarken (Define Loads kısmında)
    auto lateral load seçeneğinde user loads ve user coefficient seçenekleri nerdir.
    bu seçenekleri Eşdeğer deprem yöntemi ve Dinamik analiz için kullanabilirmiyiz bu konuyla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler
    'User Loads' ile ilgili cevabi torunoğlu vermiş. 'User Coefficients' secenegi ile ilgili tafsilât deprem kuvvetini nasil hesaplar baslikli Sap2000 konusunda var. Ama orayi biliyorsunuz zaten.
    Yine de kisaca cevap vermek gerekirse, user coefficients seçeneği, Mass Source'ta verilen bilgileri kullanarak, C nin (A0 x I x S(T)/R) doğru girilmesi koşuluyla taban kesmesini hesapliyor ve tum dugum noktalarina kutle ve yukseklik oraninda dagitiyor. Deprem kuvvetini nasil hesaplar basliginda bu ozellik basit bir model uzerinde deneniyor. Hesaplanan yukler grafik olarak gosterilmemekle beraber her derde deva Display-Show Tables yolu izlenerek (devaminda Load Definitions-Auto Seismic Loads-orda kime sorsan gösterir) gorulebilir, Excel'e gonderilerek elle kontrol edilebilir vb. Bu ozelligin bizim sartnameye gore tek eksigi DeltaFn. SAP2000 tum Vt yi dagitiyor, bizim sartnameye gore ise Vtx0.0075xN buyuklugundeki yuk en ust kata etkitilmeli, (Vt-DeltaFn) olarak bulunan yuk yapiya dagitilmali. Eskiden bu yalnizca 25 m den yuksek binalarda gecerliydi, DY07'de kaldirimis bu 25 m ifadesi.
    Dinamik analizden kastinizin mod superpozisyonu oldugunu tahmin ediyorum ki bunun da auto lateral load kismi ile hic iliskisi yok.

Aydin

Not: Daha önce bahsettiginiz diyaframsiz yapiya yatay yuku eksantrik olarak etkitme ile ilgili sayisal ornek yapmaya firsat bulamadim. Pek yakinda insallah.
    Konu Clausewitz tarafından (26-05-2009 Saat 13:11 ) değiştirilmiştir.

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    6
    Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkürler.
    acaba doğrumu anlamışım:
    user loads ve 'User Coefficients seçenekleri Eşdeğer deprem yüklemesi için kullanılıyor. Dinamik analiz yöntemiyle bir alakası yok.

sap2000 de denediğimde user loads seçeneğinde diafram tanımlamazsam analiz yapmıyor. diafram olan kata yüklemeyi yapıyor.

'User Coefficients seçeneğinde diafram olmaksızında analiz yapıyor.
    ancak burdaki sorunum eklediğim resimdeki dialog pencerelerinde ne yapmam gerektiği konusunu anlayamadım
    sol taraftaki dialog penceresinde "Ecc. Ratio(All Diaph.)" diaframlı yapılar içinmi yoksa diaframsız yapılar içinmi. buraya girdiğim 0.05 değeri %5 eksantremi oluyor.
    Override Diaph. Eccen seçeneğindeki Override ikonunu tıkladığımda sağ taraftadki dialog penceresi açılıyor, burada ne yapmam gerekiyor ve bu seçenek diaframlı yapılar içinmi yoksa diaframsız yapılar içinmi.

Arkadaşlar ilginiz ve yardımlarınız için çok teşekkürler.
    Emeğinize sağlık, kolay gelsin
    Eklenen Resim Ön İzlemesi
    • Dosya tipi: jpg diafram.JPG (41.6 KB (Kilobyte), 16x kez indirilmiştir)

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    25

Aynen anladiginiz gibi. O eksantrisite degeri, bildiginiz%5 eksantrisite ve yapidaki tum diyaframlara uygulaniyor. Modelde diyafram yoksa, orada ne yazdiginin da önemi yok. Modeldeki diyaframlarin hepsine ayni eksantrisite uygulanmasini istemeyen kullanici override dugmesi ile gelen pencerede hangi diyaframa ne kadar eksantrisite uygulanacagini kendisi belirtiyor. Bunu hic kullanmadim ama pencerenin basliginda parantez icinde length yazdigina gore burada eksantrisite yuzde olarak degil gercek uzunluk olarak belirtiliyor olsa gerek.

Aydin

+ Konu Cevaplama Paneli