YAYLARI KAZIK KENARLARINA TANIMLAYABİLİRSİN BELİRLİ ARALIKLARLA AMA TABİİ SANA YATAY MODÜL GEREKLİ ZEMİN ETÜDÜNÜ YATAY E MODÜLÜNÜN DE TESPİTİNİ YAPTIR
AHMET ÇELİKKOLLU
İNŞAAT MÜHENDİSİ
celikkollu@mynet.com
ESKİŞEHİR
Arkadaşlar 2 sorum olacak :
1) SAP 2000 de radye temel altına kazık yerleştirdiğimizde yayları SADECE kazığa mı tanımlıyoruz yoksa kazıkla beraber radye altına da yay tanımlamasıda yapıyomuyuz ?
2) Radye temele herhangi bir mesnetleme yapıyomuyuz ?
YAYLARI KAZIK KENARLARINA TANIMLAYABİLİRSİN BELİRLİ ARALIKLARLA AMA TABİİ SANA YATAY MODÜL GEREKLİ ZEMİN ETÜDÜNÜ YATAY E MODÜLÜNÜN DE TESPİTİNİ YAPTIR
AHMET ÇELİKKOLLU
İNŞAAT MÜHENDİSİ
celikkollu@mynet.com
ESKİŞEHİR
mrfix (25-05-2009)
sap2000de kazıklı temel hesabı için başvurulan yöntemlerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. bu benim kişisel düşüncem. radye temel için mesnetleme yapabilirsin fakat yatay yönde ötelenmeyi ve 3 yönünde dönme serbestliklerini kaldırman gerekiyor
mrfix (25-05-2009)
ben olsam kazıklarla beraber radyenin zemine oturduğu kısımlara da yay tanımlardım. neticede kazıplar radyenin taban alanının her yerinde yok belirli aralıklarla var.
mesnetlemeye gelince sap 2000 de sistemin stabil çıkması için sistemin en az 3 serbestliğinin tutulu olması lazım.( günay özmen hocanın kitabinda war) radyedeki tüm düğümleri seçip restraint kısmında u1, u2 ve r3 kutularını tıklarsan sistemin sadece düşey etkiler ve r1, r2 dönmeleri altında analiz edilir.
Arkadaşlar kazık mevzusu çok uzun ve çok değişik uygulama şekilleri var. Çakma kazıklar var yerinde döküm kazıklar var. Kazıklar uç taşımalı veya sürtünmeli çalışıyor olabilir...Veyahut herikisi aynı anda olabilir. Ona göre modellenmesi de değişken olacaktır. Ayrıca kazıklı radye temellerde radyenin zeminle olan etkileşimi ihmal edilir ve yapının tüm yükü kazıklarla zemine aktarılır...
Paylaş