Özmen/Orakdöğen/Darılmaz'in "Örneklerle SAP2000-V10" kitabındaki örnekteki (Örnek 10: 4 Katlı Betonarme Yapı-2) durum benim örneklerimdeki 2b ye değil, 4b ye denk geliyor, çünkü sayfa 238'de malzemeyi tanımlarken birim kütleyi 0 almış hoca (Dikkat: 2.Durum: "Kütle 0 değil ve üçüncü seçenek işaretli" iken 4.durum: "Kütle 0 ve üçüncü seçenek işaretli"). Binaenaleyh () program eleman hacimlerini bulup bu "0" değeriyle çarptığından modellenen elemanların kütlesi 0 oluyor. Birim ağırlık ise gerçek değerini taşıdığından (bkz. Sayfa 238) programın bu ağırlığı "g" ye bölerek hesapladığı kütle gerçek kütle değeri oluyor ve eleman kütleleri 0 olarak hesaplandığından mükerrer kütle olmuyor, kahvenizi içip gülümseyerek işinize devam edebiliyorsunuz.
Aydın
Clausewitz`e basarili yardimlarindan oturu tesekkur ederim
Benimde kisa bir sorum olacak.
Ekteki dosya 14.1.0 versiyonuyla yapilmis 3 katli betonarme binadir.
Birim kutle 2.5 t/m^3 olarak tanimlanmis
Mass ikinci secenek secilmis ve DEAD 1
DOSEME+DUVAR YUKLERI 1
LIVE 0,3
tanimlanmistir.
Fakat analiz raporlarindan alinan sonuca gore kat kutlesi 93,45 (sadece kolon ve kisirlerin kat kutlesi) gorunmektedir. (jpeg ekte)
Modal analizde 1 modda 0,47 gibi bir rakam yakalamam gerekirken belki de bu yuzden yuksek cikiyor.
Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
14 ten daha eski bir sürümle çalıştığımdan dosyanızı inceleyemiyorum, bununla beraber eklediğiniz resme göre 93.45 olan, kat kütlesi değil kat ağırlığı. Kat kütlesi 9.53 ton görünüyor. İkinci seçeneği işaretlediğiniz ve kütle hesabında kullanılacak yüklere DEAD i de dahil ettiğinize göre, uygulamanız doğru görünüyor. Dosyayı görmeden söyleyebileceklerim bu kadar. Siteye bir süredir girmediğimden sorunuzu da sizsorduktan iki ay kadar sonra görebildim, şimdiye kadar çözmüşsünüzdür meseleyi zaten herhalde.
Paylaş