Go Back   Yapısal.Net > Proje, Statik Hesap, Çizim ve Planlama Programları > Sap2000

Konu : Adım adım DBYBHY-2007' e göre mevcut bir yapının performans değerlendirmesi çalışması

Konu Kapatılmıştır

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08-02-2008, 13:11   #1 (permalink)
Sap2000-ETABS Ekibi

sermer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 1
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Adım adım DBYBHY-2007' e göre mevcut bir yapının performans değerlendirmesi çalışması

Arkadaşlar konu uzmanlık alanım olduğu için ve forumda bu konuda eksiklik hissettiğimden dolayı ,katılım ve yorumlar olursa böyle bir örnek (aslında gerçek bi bina) performans çözümünü sizlerin paylaşımına adım adım sunmak isterdim.

Aslında burada en büyük sıkıntı çözümün , betonarme çözüm gibi bir veya iki programdan yaralanarak değilde birden çok programdan yararlanarak yapılmasıdır.

Çözümde daha açık ifade edersek, paket programlardan yararlanmak yerine, konunun yönetmeliğimizde yer alan ifadelerini daha iyi anlamak için yeri geldiğinde akademik programlardan yararlanılacaktır.

Çözümde aynı zamanda farklı programların çözümleri de karşılaştırılacaktır.

Bunun için kullanılacak programlar:

1) Statik itme (push-over) analizinde kullanılmak üzere betonarme kesitlerin moment kapasiteleri hesabı ve moment-eğrilik ilişkilerinin belirlenmesi için Prof.Dr. Uğur ERSOY hocanın excel programı.
(Ayrıca elde edebilirsem akademik kişilere 6 aylık free(ücretsiz) verilen Xtract adlı müthiş bi program.)
Elinde olanlar varsa free versiyonunu forumda paylaşırsa çok güzel olur.

2) SeismoStruct adlı her türlü nonlineer statik ve dinamik analizi yapan akademik seviyedeki program.

2) ZeusNL adlı her türlü nonlineer statik ve dinamik analizi yapan akademik seviyedeki benzer program.

4)Gelelim esas analizi yapmak isteyipte yapamadığımız, (demo ve crack versiyonlarındada push-over analizini maalesef tamamlayamadığımız ,nedenini merak edenler benim tarafımdan forumda tartışılmıştı bakabilirler) Sap2000 ve ETABS nonlineer programlarına.

Bu noktada aslında benim bi önerim olacaktı, forumda elinde her iki programdan herhangi birisinin lisanslı-advanced-nonlinner versiyonuna sahip olan arkadaş varsa, bizim söyleyeceklerimiz doğrultusunda çözümü kendi bilgisayarında yapıp çözümü bizlerle paylaşırsa çok mükemmel olur.

Uğur hocanın programı
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]

ZeusNL
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]

SeismoStruct

Xtract

Çözmeye çalışacağımız örneğin detaylarını en kısa zamanda vereceğim .Saygılar! Herkese kolay gelsin!
sermer isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)  
The Following 5 Users Say Thank You to sermer For This Useful Post:
algorist (18-03-2008), alone00 (13-04-2008), beşiktaşlı (04-04-2008), cba (11-01-2009), mecihan (03-09-2008)
Alt 08-02-2008, 16:46   #2 (permalink)
Forum Yöneticisi

İsmail SKBN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 0
Uploads: 18

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder İsmail SKBN - MSN üzeri Mesaj gönder
Paylaşım için teşekkürler çok güzel bir konu başlığı açmışsın Eğer uzun soluklu bir paylaşım düşünüyorsan konu başlığı altında moderatörlük dahil her türlü destek verilebilir. paylaşımlarının devamı dileğiyle
İsmail SKBN isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)  
Alt 08-02-2008, 17:35   #3 (permalink)
Bölüm Yöneticisi

Ç.ÇALIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Çok teşekkür ederim Sayın Sermer, ben de yüksek lisans çalışmalarım dahilinde buna benzer bir çalışma yaptım ancak işin nonlinner kısmında birçok sıkıntı yaşadım. Gerek forumda , gerekse akademik çalışmalarda ;yeni gelişmekte olan bu konu üzerinde elle tutulabilir bir kaynak bulmak çok zor hatta yok denecek kadar az. Bu bağlamda yapacağınız çalışmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum. Elimizden gelecek desteği vermeye hazırız. Başarı dileklerimle...
Ç.ÇALIK isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)  
Alt 08-02-2008, 18:11   #4 (permalink)
Sap2000-ETABS Ekibi

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Ele alacağımız mevcut yapı

Mevcut yapının 3D görünüşü ve kalıp planı yalnız acele ettiğimiz için ölçüler net görünmedi galiba neyse çözüm sırasında tekrar gözden geçirilecek.

Konu sermer tarafından (08-02-2008 Saat 18:21 ) değiştirilmiştir.
The Following User Says Thank You to sermer For This Useful Post:
algorist (18-03-2008)
Alt 08-02-2008, 23:09   #5 (permalink)
Sap2000-ETABS Ekibi

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Başlamadan önceki çekinceler

Alıntı:
İsmail SEKBAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Paylaşım için teşekkürler çok güzel bir konu başlığı açmışsın Eğer uzun soluklu bir paylaşım düşünüyorsan konu başlığı altında moderatörlük dahil her türlü destek verilebilir. paylaşımlarının devamı dileğiyle
Öncelikle ilgi ve alakadan memnun oldum,lakin moderatörlük kelimesinin ne anlama geldiğini ne işe yaradığını bilmediğim için o konuda bişey söyleyemeceğim.

Aslında esas söylemek istediğim ve çekindiğim şey, konu başlığında da belirttiğim üzere özellikle push-over analizini yaparken kullanmak zorunda kalabileceğimiz SeismoStruct veya ZeusNL programlarının kullanılabilirliğinin (özellikle piyasa dönük olmayışı ve tamamen akademik olması açısından)
problem arzetmesidir.

Destek derken bu bağlamda, eğer çözümün SAP2000 veya ETABS (Nonlineer) gibi programlarda yapılabilmesi sağlanırsa ve de Xtract (kesit analizi) adlı programda elde edilebilirse çözüm gerçekten her yönden harikulade olur kanısındayım.

Bu konuda dipnot olarak şunu söylemek isterim Xtract programının CD anahtarını (6 aylık süreli free versiyon) akademik olmasa bile bir lisans veya master yapan bir öğrenci e-mail yoluyla forumda verdiğim sitesinden isteyebilmekte idi ben master yaparken, fakat şimdi durumun değişip değişmediği hakkında fikrim yok.

Yorum ve destekleri bekliyorum.
The Following 2 Users Say Thank You to sermer For This Useful Post:
algorist (18-03-2008), alone00 (13-04-2008)
Alt 09-02-2008, 08:53   #6 (permalink)
Onursal Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
xtract deneme sürümü için key hala alınabiliyor [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]

konunun devamını getirirseniz etabs sap2000 konusunda elimizden gelen desteği sizlere verebiliriz kanaatindeyim
H.Kumral isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)  
The Following User Says Thank You to H.Kumral For This Useful Post:
algorist (18-03-2008)
Alt 09-02-2008, 11:05   #7 (permalink)
Bölüm Yöneticisi

Ç.ÇALIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Sap 2000 programı diğer paket programlardaki gibi gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra pushover analizi yapıyor. Ben çalışmamda nonlineer kısmın işlem adımlarını teker teker kendim yapıp plastik mafsal oluşan kesitlerin gerilme almasını engellemek istemiştim. Ancak bu konuda bir sonuca varamadım. Yani amaç analizi tamamen programa bırakmaksa program bunu yapıyor, ancak amaç kontrolü kendi elimizde tutarak neler olduğunu anlayarak devam etmekse bu konu da Sap 2000 ile çalışmak çıkmaza sürükleyebiliyor. Bu nedenle burada bu şekildeki analizin Sap2000 ile nasıl yapılacağı hakkında fikri olan varsa belirtmelerini rica ediyorum..

Konu Ç.ÇALIK tarafından (09-02-2008 Saat 11:10 ) değiştirilmiştir.
Ç.ÇALIK isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)  
Alt 09-02-2008, 12:32   #8 (permalink)
Sap2000-ETABS Ekibi

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
Ç.ÇALIK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sap 2000 programı diğer paket programlardaki gibi gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra pushover analizi yapıyor. Ben çalışmamda nonlineer kısmın işlem adımlarını teker teker kendim yapıp plastik mafsal oluşan kesitlerin gerilme almasını engellemek istemiştim. Ancak bu konuda bir sonuca varamadım. Yani amaç analizi tamamen programa bırakmaksa program bunu yapıyor, ancak amaç kontrolü kendi elimizde tutarak neler olduğunu anlayarak devam etmekse bu konu da Sap 2000 ile çalışmak çıkmaza sürükleyebiliyor. Bu nedenle burada bu şekildeki analizin Sap2000 ile nasıl yapılacağı hakkında fikri olan varsa belirtmelerini rica ediyorum..
Bu konu daha önce tartışılmıltı ama neyse bu konuya son bi açıklama getirmek için ortaya şöyle bi öneri sunmak istiyorum.

Bu konuda yorumcu arkadaş gibi düşünenlerin (gerekli ayarlamalar vs neyse tam bilemiyorum) Kutlu DARILMAZ hocanın etabs kitabındaki örneğini tüm işlem adımlarını aynen yapmalarını ve analiz sayfasını incelemelerini istiyorum , kitapta da hocanın belirrttiği gibi herhangi bi yerde warning hatası vermiyorsa ve de plastik mafsallara ait sonuçlar görülebiliyorsa dediğiniz doğrudur demektir. Fakat hata veriyorsa ki her zaman (sebep tahminim demo ve denildiği gibi gerekli ayarlamaların yeterli gelmemesi) o zaman çözüm tamamlanamıyo demektir.

Son olarak sıkıntımız, çözümü ve analizi ne tamamen programa bırakmak ne de kontrolü kendi elimizde tutarak neler olduğunu anlayarak gidememek, asıl sıkıntımız problemi ilgili programda hiçbir şekilde çözemiyo olmak.
The Following 2 Users Say Thank You to sermer For This Useful Post:
algorist (18-03-2008), alone00 (13-04-2008)
Alt 11-02-2008, 19:24   #9 (permalink)
Sap2000-ETABS Ekibi

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Çalışmaya yavaş yavaş başlıyoruz

Kimseden ses seda çıkmadığına göre projemizin yönetmeliğin ilgili maddelerinde yer alan değerlendirmelerinde kullanmak üzere datalarını vermeye başlıyoruz.Amacım olayı biraz zamana yayıp daha iyi anlaşılmasını sağlamak olduğu için yavaş yavaş ilerlemek istiyorum.Gerisi bundan sonra yavaş ama sık olarak devam edecek.
Eklenmiş Dosya
Dosya tipi: rar forum.rar (99,0 KB (Kilobyte), 237x kez indirilmiştir)
The Following 3 Users Say Thank You to sermer For This Useful Post:
algorist (18-03-2008), alone00 (13-04-2008), beşiktaşlı (04-04-2008)
Alt 15-02-2008, 14:58   #10 (permalink)
Sap2000-ETABS Ekibi

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
devam

Devamı geliyor bu arada ilgi biraz az gibi geliyo ama neyse paylaşım arttıkça artacağını tahmin ediyorum.

[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...][Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]
Eklenmiş Dosya
Dosya tipi: rar forum.rar (124,4 KB (Kilobyte), 184x kez indirilmiştir)

Konu sermer tarafından (15-02-2008 Saat 15:48 ) değiştirilmiştir.
The Following 3 Users Say Thank You to sermer For This Useful Post:
algorist (18-03-2008), alone00 (13-04-2008), beşiktaşlı (04-04-2008)
Konu Kapatılmıştır

Bookmarks

Seçenekler
Stil