![]() |
|
||
|
|||||||
Konu : Adım adım DBYBHY-2007' e göre mevcut bir yapının performans değerlendirmesi çalışması |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#21 (permalink) | ||
|
Deneyimli Üye
|
sn. sermer madem program programı bekiyoruz ozaman bu süre zarfında konuyu tarşışabiliriz. malum bu performans analizinin birçok yüntemi war ( artımsal itme, modal, time his. vs. gibi).bunlar arasındaki farklar nedir? mesela artımsal itme yönteminde yapının mekanizma durumuna gelene kadar taşıyaacağı yanal yükü buluyoruz bildiğim kadarıyla ama time historyde biz bir ivme tanımlıyoruz, belki bu tanımladığımız ivme yapıyı göçme konumuna getirmeyecek kadar küçük. biz bu göçme ivmesini nerden bilecez??? ayrıca sekiz kattan sonraki yapılarda ya time his. yada modal kullanmamızı yönetmelik söylüyor ama biz hangi spec eğrilerini kullanacaz??? kafamda birtürlü izah edemediğim sorular war. burdan arkadaşlara ricam bunları düzgün bir şekilde izah eden bir makale, kitap vs. bilen warsa lütfen buraya yazsın. iyi çalışmalar... | ||
|
|
| The Following User Says Thank You to torunoğlu For This Useful Post: | algorist (18-03-2008) |
|
|
#22 (permalink) | |
|
Sap2000-ETABS Ekibi
|
el_cevap bide avatara bi göz atın + yorum
Alıntı:
Öncelikle kendi içinde çok akademik ve profesyonel olan time history konusuna hiç girmememizi tavsiye ederim.Zaten yönetmeliği hazırlayanlarda böyle düşünmüşler(günümüz mühendislerine hitap etsin diye) ve yüzeysel geçmişler bu konuyu. Spektrum analizi konusuna gelince yönetmelikte gayet açık hangi spektrum eğrilerinin kullanıcağı zemin türüne bağlı olarak (açıkçası bu konuda ne sormak istediğini tam anlayamadım). Gelelim birde kat adedi 8'i geçmese bile düzensiz binalarda (1.mod katkısı %70'ten az olan yapılar) performans analizinin nasıl uygulanacağı konusuna.İşte bu konuda yönetmeliğin ilgili kısmında geçen Artımsal Mod birleştirme ile itme analizini ( Prof M.N. Aydınoğlu'nun aynı zamanda kendi yöntemi de sayılan) yapabilen program varmıdır yokmudur bu tabi tartışma konusu açıkçası bizim açımızdan (yerli programları bilmediğim için bişey diyemeceğim onlar hakkında). Konu sermer tarafından (25-02-2008 Saat 13:58 ) değiştirilmiştir. | |
|
|
| The Following User Says Thank You to sermer For This Useful Post: | algorist (18-03-2008) |
|
|
#23 (permalink) |
|
Paylaşımcı Üye
|
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]
Geometrilerinden veya yükleme şekillerinden dolayı nonlineer ve/veya p-delta analizleri yapılması/davranışları incelenmesi gereken yeni yapılacak özellikle bina türü olmayan yapılarda , malzemenin çelik (S235 , S355 , BÇIII vs.) veya betonarme (frame elemanlardan ziyade shell elemanlar için) olması durumuna göre moment-eğrilik grafikleri nasıl tanımlanmalıdır? Bir diğer sorum ise St37 ve St52 için aşağıda yuvarlak içine aldığım Fy,Fu,Fye,Fue değerleri ne olmalıdır ? [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
| The Following User Says Thank You to İCLAL For This Useful Post: | algorist (18-03-2008) |
|
|
#24 (permalink) | |
|
Sap2000-ETABS Ekibi
|
biraz daha ayrıntı
Alıntı:
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] Betonarme elemanlar için ise örneğin shell (perde gibi) eleman gibi moment-eğrilik grafikleri ayrı programlarla yapılabilmekedir.Bunlardan en iyisi bana göre Xtract programıdır.Forumda daha önce bahsettiğimiz gibi bu programı free (educational) olarak bulabilseydik nasıl yapıldığını göstermeye çalışacaktım fakat o kadar e-mail yollamamıza rağmen ,programı henüz elde edemedik. 2.sorunuzun cevabı zaten yönetmelikten alıntı yaptığımız şekilde çelik için verilmiştir.fye ve fue değerleri sırasıyla (efektif akma ve efektif kopma dayanımları) akma dayanımının 1.5 katı ve kopma dayanımının 1.1 katı olarak alınabilmektedir.Bu katsayılar bir nevi malzeme güvenlik katsayıları gibi dikkate alınmıştır.
| The Following User Says Thank You to sermer For This Useful Post: | algorist (18-03-2008) |
|
|
#25 (permalink) |
|
Paylaşımcı Üye
| |
|
|
| The Following User Says Thank You to İCLAL For This Useful Post: | algorist (18-03-2008) |
|
|
#26 (permalink) |
|
Sap2000-ETABS Ekibi
|
Bahsetiğimiz programda her türlü çelik kesitler (I,Tüp vb kompozit kesit) için ve betonarme kesitler (boşluklu, boşluksuz kesit ve kompozit kesit) için ,nonlineer analizde kullanmak üzere moment-eğrilik grafikleri elde edilebilmektedir.Son olarak sonunda verdircekler 1000$ aldırcaklar programı (just kidding).Araştırmalar devam ediyor.
|
|
#27 (permalink) |
|
Yeni Üye
|
Mevcut Betoanerme Binaların Performans Değerlendirmeleri
Arkadaşlar bu konuda 2006 yılında bir yüksek lisans tezi yaptım. O zamanlar yeni depren yönetmeliği taslak aşamasındaydı.Biri 1975 biri 1997 yönetmeliklerine göre tasarlanmış iki mevcut binayı yeni yönetmeliğe ve FEMA ya göre değerlendirp karşılaştırmıştım.Analizleri SAP2000 ile yaptım.Moment eğrilik bağlantıları için de bahsettiğiniz Xtract isimli programı; 6 aylık lisans alarak kullanmıştım.Arzu eden arkadaslara yardımcı olmak isterim.
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
| The Following User Says Thank You to meeendiz For This Useful Post: | algorist (18-03-2008) |
|
|
#28 (permalink) |
|
Paylaşımcı Üye
| |
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
Sap2000-ETABS Ekibi
|
devam ediyoruz
Forumda bu konuda bize başka arkadaşlarında yardımcı olması dileğiyle.
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]
| The Following 5 Users Say Thank You to sermer For This Useful Post: | algorist (18-03-2008), H.Kumral (29-03-2008), riprap (16-03-2008), Yapı Mühendisi (16-03-2008), İCLAL (17-03-2008) |
|
|
#30 (permalink) |
|
Paylaşımcı Üye
|
Sanırım bundan sonra sadece Xtract ile Sap2000 veya kullanacağız.Xtract'a veri giriş resimlerine açıklayıcı birer cümle eklese idiniz iyi olurdu.
Kolonlar için girdiğimiz eksenel yükü lineer G+Q dan mı alıyoruz? Xtract'tan elde ettiğimiz grafiklerin değerlerini ekrandan mı okuyacağız? Sap2000 e txt dosya halinde import etme olanağı var mı? |
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|