M.Kemal VARCIN(08-12-2008), uzaktan (22-01-2009)
Yüksek lisans çalışmam kapsamında bir taşıyıcı sistemin nonlineer pushover analizini bilgisayar programlarının pushover analizi özelliğini kullanmadan elle hesaplayarak yapmam gerekiyor. Sistemin sadece kesit diyagramlarının hesabında Sap2000 programından faydalanıyorum. Sistemde her plastik mafsalın oluşumundan sonra o mafsalın artık daha fazla yük almasını engellemem gerekmekte.Birkaç yol denedim ancak bir sonuca varamadım. Sap 2000 de bu şekilde bir moment sabitleme özelliği var mıdır ?
sizin esas yapmanız gereken momenti sabitlemek değil. mafsal oluşan kısıma bir hinge assign etmeniz gerekiyor. iyi günler..
Evet mafsal atanması gerektiğini biliyorum ancak sap2000'de hinge yani mafsal atandığı takdirde o kesitteki moment sabitlenmiyor, ya da diğer elemanları bütün bir elemanmış gibi farzedip ona göre işlem yapıyor. Benim aradığım çözüm bu değildi, aradığım çözüm tamamen o kesitteki momenti sabitlemenin başka yolu olup olmadığıydı.
normal mafsal atayıp o kesitteki dönmeleri engelleyip, tekil moment atayabilirsiniz.
Bu çözüm önerisini denediğimde de dönmeler engellendiği için örneğin döşemede kolon kiriş birşelim bölgesinde plastik mafsal oluşmasını beklediğim kesitte, dönmeler engellendiği için, o momentin kolondaki etkileri ihmal edilmiş oluyor. Oysa ki benim aradığım sonuç; her bir plastik mafsal oluşumundan sonra sabitlediğim değerin fazlasının o birleşim noktasında birleşen elemanlara dağılmasını gerektiriyor. Biliyorum çok karmaşık gibi geliyor burdan anlatınca bu konuda Sayın Zekai Celep'in "BETONARME TAŞIYICI SİSTEMLERDE DOĞRUSAL OLMAYAN DAVRANIŞ VE ÇÖZÜMLEME" adlı kitabında bir örnek var, orada benim yapmak istediğim çalışmaya benzer bir çalışma var ancak orada momenti nasıl sabitlendiği anlatılmamış.
Konu Ç.ÇALIK tarafından (16-05-2008 Saat 12:52 ) değiştirilmiştir.
Momenti sabitlemeye ihtiyacınız yok.
Plastik mafsal oluşturan adıma geldiğinizde. Butun uç kuvvetlerini yazın bir kenara. Sonra mafsalınızı ilgili yere koyun baştan başlayın ittirmeye , her bir artımda uç kuvvetlerini daha önce bir kenera yazdığınız uç kuvvetleriyle toplayın . Boylece yeni bir plastik mafsal oluşuncaya kadar devam edin. Bu iş böyle yapılır. Kolay gelsin
Sorunuzdan anladığım şu:
Misal 2 boyutta tek katlı bir model düşünelim. Burada atadığınız yükler ile itme sonucunda ilk adımda sadece 1. kolonda plastik mafsal oluşuyor diyelim. İkinci adımda ise 1. kolona ek olarak 2. kolonda plastik mafsal oluşuyorken, doğal olarak ilk kolondaki plastikleşme 2. adımda artıyor. Ben 2. adımda da ilk kolonun 1. adımdaki plastikleşme oranıyla aynı olmasını, sabit kalmasını istiyorum.
Eğer anladığım doğruysa define menüsünü kullanarak yeni bir hinge tanımlamanızı öneririm ki bu hinge şu özellikleri içermeli; yapılan analizin ilk adımında gerçekleşen 1. kolondaki plastikleşme ne ise tanımlanan hinge bu özellikte sınır kabul edilerek tasarlanmalı. Bunun için size uğur ersoy exell programını tavsiye ederim. Yada daha önce söylenildiği gibi iç kuvvetleri bir kenara yazarak çözüme gidebilirsiniz. Fakat bu yöntem karışık bir model için gerçekten çok zaman alıcı ve tam istediğiniz gibi programa bunu yaptırmayı sağlamaz. Moment sabitlemeden bahsetmişsiniz, dediğiniz şekilde momenti adım adım sabitlme yoktur. Çünkü analizden sonra elde edilen sonuç, deneylere kilit vasıtasıyla izin verilmez. çok karışık modelde önceden bu momentleri belirleyip sabitlemekse zaten başlı başına yeni bi tezancak malesefki böyle birşeyde mevcut değil
Bu arada çok iyi, çok faydalı bir çalışma üzerindesiniz. size kolaylıklar diliyorum...
Konu erdem_das tarafından (17-05-2008 Saat 07:13 ) değiştirilmiştir.
Cevabınız için çok teşekkür ederim,sorumu güzel açıklamışsınız.Bahsettiğiniz şekilde çözümleme yapmıştım ancak bunun da çok karmaşık modellerde sorun çıkaracağı ortada.İtme analizi konusunda piyasadaki programlar ne kadar güvenilir kimse bilmiyor, ve açıkçası mantığını anlamadan programa bağlı kalmak da hiç bilimsel değil. Bu nedenle böyle bir konu üzerinde araştırma yapıp seminer vermeyi uygun gördük. Ocak ayında açtığım konu burada henüz tartışılmaya başlandı aslında bu bile bir gelişmedir. İlgilendiğiniz için teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Gerçekten sizi haklı buluyorum. İtme analizi konusu gelişmekte ve güçlendirme yapılarda kullanılabilecek çok kullanışlı bir analiz biçimidir. Yönetmeliğimizde de mevcuttur. Ancak ne yazık ki elle çözümü anlatan elimizde doğru dürüst bir kaynak yok. Doğrudan tabiri caizse programla başbaşayız. Ne kadar bilimsel cümlesi bunu gayet güzel açıklamış. Ben isterimki bunu elle çözüp programla kıyaslayabileyim... Sap2000 dünyaca kabul görmüş bir program bu konuda güvenilir diyebiliriz fakat göz görmeden gönül yinede rahat olmuyor. Bu arada seminer nerede olacak acaba? şahsen katılmak isterim. Ben teşekkür ederim ii çalışmalar...
Seminer KTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde olacak, gelemeyecek arkadaşlar için çalışmamı burada yayınlamayı düşünüyorum ilginiz için teşekkür ederim.
Paylaş