+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var
1 2 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 11

Konu: Kule Hesaplaması

Yeni Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    1

Kule Hesaplaması

Arkadaşlar öncelikle herkese iyi bayramlar...Elimde yerden yüksekliği 76 m olan basit,boru kesitli bir kule projesi ödevi mevcut.Sistemi çözüyorum fakat deprem kombinasyonlarını hesaplamıyor program sorun nerde bulamıyorum..Sap bilgim cok ıyı degıl bır aydır ogrenıyorum..Sistemi mod birleştirme ile çözüyorum spektrumu hesaplayıp SAPA tanıttım base reaction kısmında deprem yükünüde göremiyorum sapı iyi bilen arkdaşlar varsa ve yardım ederlerse cok memnun olurum..Sdb yi gönderiyorum 9 versiynunda çözdüm..

http://rapidshare.com/files/77653709/SZKule.SDB.html

Yeni Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    1

BU arada çelik kuleyi radye üstüne böle çizdik ama tam 0.0.0 noktasında radye ve kule birleşimine ek bir mesnet daha atamalımıyım??ben sadece radyenin bütün noktlarını translation 1 ,2 ve rotation 3 şeklinde mesnetledim etkili yay alanını buldum ve butun noktlarına ılgılı yay katsayısını da atadım..

İnşaat Mühendisi
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    156
    Osse Kardeşim

Radyede bir sorun yok yeniden mesnet atman da yanlış olur.Frame elemanları, meshlediğin shell elemanların YÜK AKTARIMI YAPTIĞI kesişim noktalarına oturttuğun zaman gerilme dağılımını rahat bir şekilde yapabilir onda sorun yok.

Detaylı incelemeye vaktim yok.
    Ancak gördüğüm kadar ile 76 m yüksekliğindeki bir kuleye sabit rüzgar yükü vermişsin TS 498 sayfa 11 e bakarak aşağıdan yukarıya artan bir rüzgar yüklemesi tanımlaman daha doğru olur idi.

Hesap esasların genel manada doğru gözüküyor endişe etmene gerek yok. Yalnız kule tipi yapılar için scale factorünü tekrar gözden geçirmeni tavsiye ederim. Onlar özel yapılar olduğu için R katsayısı kullanılıyor mu kullanılmıyor mu bilemiyorum.Sanırım .Ona kendin karar verirsin.

Ayrıca sonucu ne kadar değiştirir bilmem ama deprem doğrultusunu her iki yönde vermen daha doğru olur.Bu kulenin ne amaçla tasarlandığını bilmiyorum.

Ancak ben olsaydım radyenin dayanımını artırarak dönme etkilerini azaltmak için ve deprem ya da rüzgar etkisinde radyenin çekme gerilmesi almasını engellemek için radyeyi çevreleyen en dış kuturda küçük kazıklar tasarlardım.

Ayrıca display-->show tables--->Select Analysis Case bölümünde deprem etkilerini de analiz case lere kattığın zaman dinamik etkileri tablo halinde görmen mümkün olacaktır.

Sap ı 1 ayda öğrenmiş birisi olarak ayrıca seni tebrik ediyorum.

İyi Bayramlar
    Konu zamora tarafından (23-12-2007 Saat 13:10 ) değiştirilmiştir.
    Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa; düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”

Yeni Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    1
    oncelıklı vakıt ayırdıgın ıcın cok tesekkur ederım haklısın deprem kuvvetını o sekılde gordum ogrencezz ınsallah yavas yavas tabı dedım ya cok cahılım henuz..Sistemde kazık ıstenmıyor z2 sınıff zemın oldukca ıyı bı tasıma gucu var ruzgar yukunde cok haklısın bı an dıkkatsızlıgıme gelmıstı bende sonradan farkettım ve duselttım.R konusunda bu yapıya aıt belırgın bı R katsayısı goremedım yonetmelıgın bır yerınde kule tarzından 4 olarak bahsettıgı ıcın bende 4 aldım...şimdi içim daha rahat teslim edebilirim...cok tesekkur edıyorum kolay gelsın sizede...

Paylaşımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    70
    bu tür yapılarda rüzgar yükünün yapıya etkisi çok önemli .2 yada 3 farklı parabolik
    yük etkisi kombine edilse bence daha gerçeğe uygun olur . amerikada yüksek yapılarda rüzgar yükünün etkisini görmek için rüzgar tüneline model binalar sokuluyor .deneysel çalışmalar en çok rüzgar yükünü değişken kesitli olmayan yukarıya doğru daralmayan geometrisin de değişim olmayan tiplerde olduğu nu gösteriyor .

Deneyimli Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    33
    Modeline bir göz attım. Bence boruyuda frame yerine shell olarak tanımlarsan hem zeminle etkileşim daha düzgün olur, hemde daha şık bir model elde edersin.

Yeni Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    1
    hepınızee ılgınızden dolayı tesekkur ederım..Kısa sürede oldukça faydalı bilgiler öğrettiniz...kolay gelsinn herkese..

Uzman Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    129

kesit shell yerine frame tanımlandığı için gerçek değerlere ulaşılamamış gözüküyor.
    zeminde çekme var.
    plak ortasındaki nodda spring yok.
    rüzgar yok.
    tekrar bende baktım DBYBHY ye sanki R=2 olmalı gibi yorumladım.
    bu tür modellerde p-delta da olmalı.

bir öğrenci için oldukça başarılı bir model.

Yeni Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    0
    arkadaslar ben makine müh. sondaj işinde çalısıyorum. sondaj da bildiginiz gibi kuleler mevcut. dış kule 16 metre iç kule açılınca toplam 35 metreye kadar çıkıyor. bu kule 200 ton yük kaldırıyor. sap 2000 programı kule için statik analiz yapmamda yardımcı olur mu ?

Katılımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    14

Rezonans

Kule hesabi ciddi bir istir, gerceklesecek bir projemi?

Evden yaziyorum, dolayisi ile SAp modelinizi acamadim yarin büroda firsat bulursam bakarim.

Daha önce Almanyada calistigim büroda, RWA firmasina 15x14x120 m ebatlarinda bir termik santral kulesi yapmistim. Bu konuda oldukca tecübeliyimdir. Eger gerceklesecek bir proje ise dikkatli olun. Sisteminizi incelliyemedigim icin öncelikle genel bilgiler vereyim;

1. 20 m den sonra yapilarin salinima olan megili arastirilmalidir.
    2. Dinamik analiz yapilmali ve yapinin 2 ayri salinim cesidine karsi hassasiyeti arastirlmalidir. Bunlar wirbel enine salinimlar ve bildiginiz karma rezonans salinimlaridir.
    3. Bu anlamda yapinin frekansi cok önemlidir. Yapi ince uzun gittiginden kutleye ihtiyaciniza rtacaktir ancak kutle rijitlik oranina müdahale edildikce frekans düsecek ve salinima olan megil artacaktir.
    4. Rüzgar degerleri yerinde ölcüm ile alinmali ve rüygrin frekansini bu degerlerle hesaplamalisiniz, böylece yapi ve rüzgarin frekansini karsilastirarak hangi konumda oldugunuzu anlarsiniz.
    5. Eurocode da 20 m üzeri kule yapilar icin yapinin son b m (kulenin eni yani 15x15x70 m lik bir kule yaiyorsan yapinin son b=15m lik kismi anlaminda) lik kisminda rüzgar degerleini bir katsayi ile büyütüyorsun buda ankastre calisan yapinin boyutlandirmasini direk etkiler cünkü tepe rüzgar kuvvetleri ile olusan moment yapinin (a ve b) x ve y eksenindeki boyutlarinca karsilanacaktir.bunlarda kule yapilarinda boya göre kücük oldugundan daha büyük normal kuvvetler anlamina gelecektir ve gelmelidirde.

6. Rüzgarin eksentrik geldigi durumuda analiz edip ve hatta ayri bir kombinasyon larak girip (yapi kafes sistem seklinde olsa dahi.) yapinin burulma yüklerini dikkatealman gerekicektir. Bu burulma yüklerinide rüzgar caprazlarin (tam türkcesini bilemiyorum) karsilayacaktir bunu unutma.

7. Bir imperfeksiyon tanimlaman llazim. yAni yapina bir önegiklik tanimlayip bunlarida her bir rüzgar yönü ile kombine edip ikinci mertebeye göre cözüm yapman lazim.

8. yanal sehimler belli bir siniri asmamali.

simdilik bu kadar,

kolay gelsin

+ Konu Cevaplama Paneli