Go Back   Yapısal.Net > Proje, Statik Hesap, Çizim ve Planlama Programları > Probina

Konu : Çelik Çatı Betonarme Perde Sistem

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17-09-2008, 20:56   #1 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 0
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder Osse - MSN üzeri Mesaj gönder
Çelik Çatı Betonarme Perde Sistem

Merhaba arkadaşlar;
3 aydır Probına kullanmaktayım..
Yeni yapmakta olduğumuz Askeri Tesis Projesinde Suda Hayatta Kalma Tesisini Modelliyorum.Bina Üç kısımdan oluşuyor.SPOR SALONU,HAVUZ KISMI VE KONDUSYON SALONU.Bu yapıların üçüde bitişik,dilatasyonlu ve üzerilerindeki çelik çatılar Kaidelere(guse) oturuyor.Probina da sistemi tasarladım guse olarak kısa konsollar çıkarak çelik yüklerini bu konsollara verdim.Sistem analizi sırasında Diyafram kat olmadığı için kat ötelemerininde sınır değer aşılıyor.İkinci analizde ise Çelik makas varmış gibi çeliklerin yerine betonarme kiriş attım.Kat ötelemelerini kurtardım fakat benim sorum şurda; bildiğim kadarıyla betonarme üzerine oturan çelik makasların bi ucu sabit diğer ucu hareketli mesnete sahip.Bu halde bizim sistemde tasarım hatası olmuş olmazmı?Bu kirişlerin bir ucunun mesnet şartlarını degıstırrısem dogru tasarım yapmıs olurmuyum?Son olarak baska bı sekılde bu bınanın çelikle olan birleşimini probına da aslına yakın başka nasıl modellerım?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim..
Osse isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 18-09-2008, 08:09   #2 (permalink)
Onursal Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
bahsettiğiniz tarzda benzer yapı çözümlemeleri bende yaptım
açıkçası ben yapıyı hem etabs hemde probinada analiz ettim edindiğim tecrübelere dayanarak
yapının çatı katında diyafram tanımlanmaması uygun olur bir diğer hususta süneklik düzeyidir
bu konudada yönetmeliği incelemenizi öneririm ( üstten mafsallı kolonlardan oluşan yapılarda R=3 alınmalıdır )

elde ettiğim bulgulara göre probina ve etabs analizleri arasında uyumluluk sözkonusu olup
deplasman koşullarını sağlayacak düzenlemeyi taşıyıcı sisteminizde yapmanızı tavsiye ederim

fiktif kirişleri ile yapmış olduğunuz çözümde unutmamız gereken husus o kiriş üzerinde oluşan mesnet iç kuvvetlerini çatı makasınıza veya kirişinize taşıtmanız gerektiğidir.

bir diğer konuda temel hesaplarıdır eğer tek doğrultuda mütemadi temel kullanıyorsanız dikkatli olmanızı tavsiye ederim basit bir elle hesap ile temel boyutlarınızı kontrol edin derim

bunlara ilaveten 15 versiyonunda çatı makaslarıda modele eklencek diye duydum ama bu sadece
yük aktarımı açısından olacaktır diye tahmin ediyorum ( 15 sürümün kasım ayı içerisinde sunulması düşünülüyor )
H.Kumral isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
The Following User Says Thank You to H.Kumral For This Useful Post:
Osse (18-09-2008)
Alt 18-09-2008, 13:09   #3 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder Osse - MSN üzeri Mesaj gönder
Smile

İlginiz için cok tesekkur ederım..Zemınde tasıma gucu dusuk oldugundan radye temel ıle cozum yapmıstık zaten.Sorun makas bolgesındeki durum ıcındı.Ogrencılık zamanında SAP2000 DE betonarme perde celık catı sıstemlerını denemıstım bende.Probınada nasıl olur dıye merak ettım.benımde aklıma etapsla cozmek gelmıstı ama zamanım cok dar oldugundan ve lısanslı bı etaps olmadıgından rafa kalktı..Sanırım bundan sonra bu tarz olaylarla daha sık karsılasacaz..O yusden 15 versıyonunda bu ozellıklerı koymaları bencede cok yerınde olacak..tekrar sagolun ıyı calısmalar..
Osse isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 26-09-2008, 19:06   #4 (permalink)
Deneyimli Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder torunoğlu - MSN üzeri Mesaj gönder
benim düşüncem çelik konstrüksiyondan gelen yükleri (yatay ve düşey) kolon düğüm noktalarına ataman. guseden dolayı oluşacak momenti de ihmal edilemeyecek derecede büyüksek tekil moment olarak kolon uç noktalarına tanımlayabilirsin...
iyi çalışmalar dilerim...
torunoğlu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil