Go Back   Yapısal.Net > Proje, Statik Hesap, Çizim ve Planlama Programları > Sta4CAD

Konu : Kısa kolon etkisi

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18-11-2008, 16:14   #1 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 0
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Kısa kolon etkisi

Arkadaşlar,
Yaklaşık 20 yaşında mevcut bir binanın şu an geçerli olan yönetmeliklere göre depreme dayanımını test etmek amacıyla STA4 te modelliyorum... Binanın bodrum katında kuranglez'e bakan bant pencereler var. Bu pencerelerden dolayı ortaya çıkacak "kısa kolon" etkisini programın hesaba katabilmesi için, modelde nasıl bir tanımlama yapmalıyım... Yardımlarını bekliyorum...
bsinangul isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-11-2008, 13:24   #2 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 1

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder insmuhgk - MSN üzeri Mesaj gönder
Bant pencere olan akstaki perdeleri modelleyip, perde ust kotunu pencere yuksekligi kadar aşağı cekerek analiz yaparsanız amacınıza buyuk olcude ulaşmış olursunuz.

Selamlar.

G.KOSE

Konu insmuhgk tarafından (19-11-2008 Saat 13:55 ) değiştirilmiştir.
insmuhgk isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
The Following User Says Thank You to insmuhgk For This Useful Post:
bsinangul (19-11-2008)
Alt 19-11-2008, 15:01   #3 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Sayın KÖSE,
Yardımınız için teşekkür ederim. Peki bodrum perdesinin bulunmadığı durumlarda yani duvarın pencere dolayısıyla kolondan kısa kaldığı durumlarda, kısa kolon etkisini modele yansıtabileceğimiz bir çözüm var mı yoksa bu durum ihmal edilebilir mi ?
Alt 19-11-2008, 15:27   #4 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
kısa kolon

Alıntı:
bsinangul Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın KÖSE,
Yardımınız için teşekkür ederim. Peki bodrum perdesinin bulunmadığı durumlarda yani duvarın pencere dolayısıyla kolondan kısa kaldığı durumlarda, kısa kolon etkisini modele yansıtabileceğimiz bir çözüm var mı yoksa bu durum ihmal edilebilir mi ?
Sta4CAD de sürekli temel hatılları ve radye temelde kolonlar arasına koyulan BAĞ KİRİŞLERİ kısa kolon hesabında gözönüne alınmaktadır. Böyle bir durumda temel hatılı veya bağ kirişi kullanın
avcioglu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-11-2008, 18:37   #5 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 1

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder insmuhgk - MSN üzeri Mesaj gönder
Alıntı:
bsinangul Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın KÖSE,
duvar var ise, perde gibi modelleyip, elastisite modulunu 10000-30000 aralığına çekip, donatısız beton seceneğini kullanarak analize gecebilirsiniz.

Selamlar

G.KOSE
insmuhgk isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
The Following User Says Thank You to insmuhgk For This Useful Post:
bsinangul (19-11-2008)
Alt 19-11-2008, 20:00   #6 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
sayın KOSE,
İilginize çok teşekkür ederim... Bu programı kullanmaya yeni başlayan bir lisanslı kullanıcıyım... Sanırım bundan sonra da yardımlarınıza ihtiyacım oalcak iyi çalışmalar dilerim...
Alt 19-11-2008, 21:36   #7 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
eğer duvarları perde gibi girip elastisite modülünü değiştirecekseniz diğer katlarda da duvarlı kısımları aynı şekil de girmeniz gerektiği kanatin deyim .bu da genel de sta da proje çözerken pek yapılmayan bir durum. evet güçlendirme projesi çözüyorsunuz kısa kolon etkisini görmek istiyorsunuz fakat 50-50 lik bir pencerenin kısa kolon etkisi çıkaracağını sanmıyorum .güçlendirme projelerin de en önemli sorun çözüm alğoritmasını bilmemekten kaynaklanıyor ben ce .
ilk olarak ts 10 465 e göre alınan numuneler ve donatı tertipi ne durum da ile başlanmalı ve proje nin deprem davranışı kestirilmeli .yapılan analiz den çıkan sonuçlar nasıl yorumlanacak o da ayrı bir konu .
aslın da ben çözdüğüm projeler de çok pratik bazı hesap yöntemleri geliştirdim .ama bunlar bana kalsın
bykoc isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 20-11-2008, 00:05   #8 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
bykoc Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
eğer duvarları perde gibi girip elastisite modülünü değiştirecekseniz diğer katlarda da duvarlı kısımları aynı şekil de girmeniz gerektiği kanatin deyim .bu da genel de sta da proje çözerken pek yapılmayan bir durum. evet güçlendirme projesi çözüyorsunuz kısa kolon etkisini görmek istiyorsunuz fakat 50-50 lik bir pencerenin kısa kolon etkisi çıkaracağını sanmıyorum .güçlendirme projelerin de en önemli sorun çözüm alğoritmasını bilmemekten kaynaklanıyor ben ce .
ilk olarak ts 10 465 e göre alınan numuneler ve donatı tertipi ne durum da ile başlanmalı ve proje nin deprem davranışı kestirilmeli .yapılan analiz den çıkan sonuçlar nasıl yorumlanacak o da ayrı bir konu .
aslın da ben çözdüğüm projeler de çok pratik bazı hesap yöntemleri geliştirdim .ama bunlar bana kalsın
Bahsettiğim binanın mevcut durumu doğal olarak, "DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA ESASLAR" 7. Bölümünde tarif edildiği gibi (dolayısıyla 10465'e de uygun olarak ) incelenmiş ve ulaşılan bilgilere göre, bina geometrisi, zemin bilgileri ve malzeme özellikleri modele yansıtılmıştır.
Tüm bunların yanında kat yüksekliği 3,2 m olan bodrum katta 1,0 m yüksekliğinde kolondan kolona kadar uzanan bant pencerelerin olumsuz etkilerini modele yansıtmak isteği çok da lüks olmasa gerek... Kısa kolon etkisinin neler yapabildiğini Adapazarı depreminden sonra bölgede çekilmiş bir çok fotoğrafta da görmüştük...

Sn Bykoc 15 kez teşekkür edilmiş bir üyesiniz, bu konuya dair bilgilerinizi de paylaşmanız temennisi ile iyi çalışmalar dilerim... Zira, bu kadar faydalı bir paylaşım sitesinde bizimle paylaşmayacağınız bir bilgiye sahip olup olmadığınızın da kimse için bir anlamı olacağını sanmıyorum....
Alt 30-11-2008, 21:18   #9 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
benim bilği paylaşmakla ilğili herhangi bir sıkıntım yok bir çok güçlendirme projesi yaptım .ve yaptığım projeleri enine boyuna inceledim .fakat benim geliştirdiğim hesap yöntemleri çok basit fakat burada bi şeyler yazmak saçma olur güçlendirme yapının kendisi ile özdeştir evet sorunlar bilindik sorunlar dır fakat her yapının kendine göre bir ana sorunu vardır ts10465 e göre numune almak sadece malzemeyi tanıtır .istatistiki değerlendirmeler le başlar tüm belirsizlikler .
ts500 de çok basit bir kural vardır eğer .5 ac fck dan küçük se gelen yük o kolona beton dayanımı çok kötü değil se gelen d.momontleri o kolon çok basit şekil de bir önlem le güçlendirilebilir .
güçlendirme projeleri hazırlamak çok bilği ve deneyim ister .ben kendim de bu kadar deneyim ve bilği görmüyorum .söylediklerim bir söyleşi havasın da olsun .güçlendirme projesi hazırlamak sta da çözüm yapmak la ya bu kurtadı demek de dğil dir .,
güçlendirme sistemi mühendisin kafasın da oluşur .der ki bu bina şunları sisteme dahil edilir se
ayakta kalır .önemli olan budur ve hesapla doğrulama yoluna gidilir bun dan sonra iterasyon da doğrulama yoluyna gidilir
yoksa her kolonu mantola bir kaç çelik döşe
bunlar güçlendirme değil dir .
bykoc isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-12-2008, 10:15   #10 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Sevgili Bykoc
Kesinlikle haklısın, şu an üzerinde çalıştığım bir binada daha önce yapılan "sözde" güçlendirme çalışması kapsamında, binanın kolonları mantolanmış fakat katlar arası bağlantı yapılmamış !!! Yani bir üst kattaki kolonun mantosunun alt kattaki kolonla ilgisi yok ... Senin bahsettiğin kötü örneklerden biri de bu galiba... Üstelik bu bina İstanbul'un ileri gelen liselerinden biri... Kimler nasıl iş yapıyor piyasada... Kontrol mekanizması ne kadar sağlıklı işliyor... ????!!!

Kısacası haklısın vesselam, depremden hemen sonra bina güçlendiriyoruz diye çoğu binaya ilave ağırlık eklemekten başka bir şey yapılmadı...

Bookmarks

Etiketler
kısa kolon

Seçenekler
Stil