Sayın meslektaşlarım;
Çelik yapılar konusunda ülkemizde olan boşluğu iyi görmek ve algılamak lazımdır. Öncelikle üniversitelerimizde çelik yapılar konusunda eğitim yetersiz, piyasada bulunan çelik programlar çok yüksek ücretli ve meslektaşlarımızın çoğu bu programları alabilecek ücretleri proje çizerek kazanmaları zor. Maalesef önemli projelerin hazırlanması konusunda bazı meslektaşlarımızın çakal dediği, benim farklı bir yaklaşımla dinazor olarak da değerlendirdiğim kişilerin köşe başlarını ucuz fiyatlarla tuttuğu, mesleğimizin özellikle mimarların fiyat insiyatifine bırakıldığı zor bir dönemdeyiz. Bu durum içinde dahi inşaat mühendisleri odasının siyasi hedefler peşinde koştuğu, zemin mekaniği dalında ki ekmeğimizin jeoloji mühendisleri tarafından çalınmasına seyirci kalındığını da açıkça görmek lazım. Meslekde bilginin değil bedelin önemli olduğu bu dönemde müşterilerin sağlam zeminlerde ısrarla radye temel imal etmek istemesi ise başka bir soru işaretidir? Soru şu; 250m2 bir alanda plak radye uygulamasının mütemadi temel uygulamasından 10000YTL daha pahalı olmasına rağmen, bunu defalarca müşterilere ispat etmiş olmama rağmen, benimle 500YTL pazarlığı yapanların 10000YTL'yi gereksiz yere harcamaktan çekinmediklerine defalarca şahit oldum. Bunlar şunu göstermektedir; Mesleğimiz yetim, sahipsiz, yanlış ellerde. Bunun sebeplerine girmek istemiyorum, çünkü sebepler siyasi, siyaset ise mesleğimizin üzerinde tam bir karabulut.
Ben Serdar Bey ve Onur Bey'in işlerini ne kadar mükemmel yaptıklarını biliyorum ve kendilerine öncelikle sevgi ve saygılarımı yolluyorum. Çelik Programını da mükemmel bir şekilde ve kaliteli olarak yapacaklarını tahmin ediyorum. Serdar Beyin çelik konusunda ciddi bir geçmişi olduğunu da biliyorum. Programın arkadaşların bazılarının düşündüklerinin aksine, her mühendisin rahatça anlayabileceği, rahatça proje hazırlayabileceği, kolayca modelleme ve bileşim detayı hesabı yapabileceği, çizimlerin pratikçe hazırlanabileceği şekilde hazırlanmış olmasının daha iyi olacağı kanaatindeyim. Yönetmeliklerimizin ve standartlarımızın esaslarına uygun ve tam türkçe bir program, yurtdışına da pazarlanabilecek iyi bir program neden olmasın?
Teknikerlerin Sta4 ve benzeri programları kullanmalarının sebebini bu arkadaşların hazırladıkları projeye imza atacak mühendis bulabiliyor olmalarında aramalıyız bence. Veya teknikerlerin küçük şantiyelerde şantiye şefliği yapabilecek şekilde bir yapı denetim yönetmeliği çıkartarak bu arkadaşları iş sahibi yapmak için birileri düğmeye basınca, başka birilerinin engel olmak için yönetmeliğin uygulanmasının nasıl yapılacağı ile ilgili bakanlığa yazdırdıkları uygulama yazılarında 3A yapı sınıfına kadar sınırlandırılmaları hangi zihniyetin eseri ben çözemiyorum. Ya bırakın adamlar küçük villa, 500m2'ye kadar 3B yapıların şantiye şefi olsunlar, mesleklerini icra etsinler. Birilerinin ekmeğine böyle sebebsiz saçmalıklarla engel olursanız sizin ekmeğinize ortak olmak ister. Bunu iyi görmek ve algılamak lazım.
Bugün hesaplı bir program arayan arkadaşlara da Steel diye bir program var. Yalnız XSteel değil, sadece Steel. Program bir izmir firması tarafından pazarlanıyor, ve maalesef yunan programı. Ancak arkadaşların hakkını vermek lazım, güzel bir statik modülü var, TDY2007'ye tam uyumlu, TS648' e uyumlu bir program. Bileşim hesaplarında sonlu elemanlar yöntemi kullanıyor. Çizim modülü var ve intellicad üzerinden çizim modülü çalışıyor. Bunlar +lar. -lere gelince; bileşim hesapları sonlu elemanlar yöntemi ile olduğu için çok uzun zaman alıyor. Bir bileşen iyi bir bilgisayarla bile 10-15dk'da hesaplanıyor. Tasarımı düzeltip tekrar tekrar hesap yapıyorsunuz, tüm bileşenleri düşününce bazı kritik gördüğünüz bileşen için hesap yapıp geçmek zorunda kalıyorsunuz. Çizimler çok kaliteli değil. Temel betonarme hesap ve çizimleri vasat. Ancak fiyat/fayda analizi yaptığımızda iyi bir program. Tavsiye ediyorum. http://www.4msa.com.tr/steelTR.html bu adresten inceleyebilirsiniz. Ben yine de Serdar Bey'in daha mükemmel bir yazılım çıracağından %100 eminim, ve ekonomik gücüm yeterse çıktığı gibi almak isterim.

LinkBack URL
About LinkBacks

Alıntı

Paylaş