Go Back   Yapısal.Net > Proje, Statik Hesap, Çizim ve Planlama Programları > Sta4CAD

Konu : STA nın çıkarmayı düşündügü çelik programında neler olmasını isterdiniz

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15-07-2008, 08:48   #21 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 2
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Çuvaldızı kendimize, İğneyi TEKNİKERLERE...

Alıntı:
dmrmrt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
....... Bugün teknikerler veya daha kötüsü operatörler tarafından sta4cad probina idecad gibi programlarda projeler çizliyor.Bu ne kadar acı bir durum......

sayın dmrmrt,

Betonarme projeleri teknikerlerin veya operatörlerin yaptığından şikayet edenlerdensiniz anlaşılan.

Peki bir İnşaat Teknikerinin

*Proje Bürosu açma,
*Projeye imza atma,
*odadan proje geçirme,
*belediyeye projeci olarak kayıt yaptırma

hakları var mı? YOK.

Bu proje çizen tekniker arkadaşlar piyasada fason proje yapıyorlarsa, onları koruyup kollayan; yaptıkları projeye imza koyan kim?

Veya işleri yoğun olanlarımız var aramızda.. Bürosunda bir sürü mühendisle birlikte, kendilerince yeterli gördükleri teknikerlere de iş verenlerimiz var.. Var mı? VAR.

SUÇ MU? DEĞİL..

Sta4'te, İde Statikte proje yapabilen bir tekniker, kendini yetiştirse sap 2000'de de yapabilir. Yapabilir mi? YAPABİLİR? önemli olan programa hakim olabilmektir.

Kusura bakmayın Sayın dmrmrt; sözlerim her ne kadar da sizi hedef alıyormuş gibi gözükse de yazdığınız bir çok şeye katılıyorum. konu açılmışken bu teknikerler meselesine değineyim dedim. Sorun duvardaki diplomada değil çünkü. kafada.

Sizde bahsetmişsiniz, bir çok mühendis arkadaşımız xsteel'i, sap2000'i kırık kullanıyor. kaç tane yeni mühendis (xsteel) tekla structure (betonarme+çelik) için 25.000 ytl ayırabilir. Şahsen elime geçtiği halde ben kırığını bilgisayarıma bile kurmadım. Hem de çok merak ettiğim halde. Ne yapalım Bir süre çelik proje yapamayacağız? Zaten yarım yamalak yapmaktansa hiç yapmamak daha eftaldir. Onun içindir ki; Sta'nın Çelik program çıkarmasına ihtiyacımız var. Ayağa düşecekmiş. Düşmedi mi ki zaten, KIRIK program kullananlardan dolayı??? Bari dürüst mühendislere de bu şans verilsin.. (biliyorum bir çok kişi kızacak bana ama renklerini/ kırık program kullandıklarını belli etmeyecekler)

Teknikerlerin proje çizmesinde sakınca görülebilir. Ama mühendis bürosunda teknikere proje işi vermiş ise sorumluluk mühendisindir. İnsiyatif kendisinde kalacak şekilde, verileri teknikere aktarıp, analiz safhasını ya kendi yapıp ya da refakat ederek takip etmeli ve bütün kontrolleri yapmalıdır.

Fason olarak tekniker tarafından çiilmiş bir projeye HATIR veya BELEŞTEN PARA için imza atacak MÜHENDİS ! arkadaşlarımızın hiç mi suçu yok...

Kaldı ki, en iyi projeyi mühendis çizer diye bir kaide de yok. Piyasada bir çok tekniker, bir çok mühendisten daha başarılı ve -2 yıllıkta olsa- aldığı eğitimin hakkını daha çok vermektedir. Burada bahsettiğim MÜHENDİS ! arkadaşlardan hepinizin çevresinde vardır; fazla izah etmeye gerek yok sanırım.

Bağ kiriş atılacak yere mütemadi temel atan; Mütemadi temel yapılacak bodrum perdesinin altına, sırf şekli benziyor diye, bağ kirişi modelleyen; Grobetonda "vibratör isterim" diye tutturan; 3000 m³'lük bir beton dökümü esnasında "her mikserden 3 numune istiyorum" diyen; genellikle bodrum katlarda bulunan bant pencereleri gibi detayları dikkate almayıp, oluşacak kısa kolon etkisine "bana ne; ben çizer geçerim" diyen MÜHENDİS ! arkadaşlar yok mu aranızda...

Ben teknikerler proje çizmeli demiyorum ama
TEKNİKERLERDEN DAHA TEHLİKELİ MÜHENDİSLER YOK MU ARAMIZDA???

( forumumuzun fotohata bölümünü bi inceleyin isterseniz )

Saygılarımla..

Hasan Çolak
İnşaat Mühendisi

[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]
nirengi isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 17-07-2008, 02:30   #22 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Sayın meslektaşlarım;
Çelik yapılar konusunda ülkemizde olan boşluğu iyi görmek ve algılamak lazımdır. Öncelikle üniversitelerimizde çelik yapılar konusunda eğitim yetersiz, piyasada bulunan çelik programlar çok yüksek ücretli ve meslektaşlarımızın çoğu bu programları alabilecek ücretleri proje çizerek kazanmaları zor. Maalesef önemli projelerin hazırlanması konusunda bazı meslektaşlarımızın çakal dediği, benim farklı bir yaklaşımla dinazor olarak da değerlendirdiğim kişilerin köşe başlarını ucuz fiyatlarla tuttuğu, mesleğimizin özellikle mimarların fiyat insiyatifine bırakıldığı zor bir dönemdeyiz. Bu durum içinde dahi inşaat mühendisleri odasının siyasi hedefler peşinde koştuğu, zemin mekaniği dalında ki ekmeğimizin jeoloji mühendisleri tarafından çalınmasına seyirci kalındığını da açıkça görmek lazım. Meslekde bilginin değil bedelin önemli olduğu bu dönemde müşterilerin sağlam zeminlerde ısrarla radye temel imal etmek istemesi ise başka bir soru işaretidir? Soru şu; 250m2 bir alanda plak radye uygulamasının mütemadi temel uygulamasından 10000YTL daha pahalı olmasına rağmen, bunu defalarca müşterilere ispat etmiş olmama rağmen, benimle 500YTL pazarlığı yapanların 10000YTL'yi gereksiz yere harcamaktan çekinmediklerine defalarca şahit oldum. Bunlar şunu göstermektedir; Mesleğimiz yetim, sahipsiz, yanlış ellerde. Bunun sebeplerine girmek istemiyorum, çünkü sebepler siyasi, siyaset ise mesleğimizin üzerinde tam bir karabulut.

Ben Serdar Bey ve Onur Bey'in işlerini ne kadar mükemmel yaptıklarını biliyorum ve kendilerine öncelikle sevgi ve saygılarımı yolluyorum. Çelik Programını da mükemmel bir şekilde ve kaliteli olarak yapacaklarını tahmin ediyorum. Serdar Beyin çelik konusunda ciddi bir geçmişi olduğunu da biliyorum. Programın arkadaşların bazılarının düşündüklerinin aksine, her mühendisin rahatça anlayabileceği, rahatça proje hazırlayabileceği, kolayca modelleme ve bileşim detayı hesabı yapabileceği, çizimlerin pratikçe hazırlanabileceği şekilde hazırlanmış olmasının daha iyi olacağı kanaatindeyim. Yönetmeliklerimizin ve standartlarımızın esaslarına uygun ve tam türkçe bir program, yurtdışına da pazarlanabilecek iyi bir program neden olmasın?

Teknikerlerin Sta4 ve benzeri programları kullanmalarının sebebini bu arkadaşların hazırladıkları projeye imza atacak mühendis bulabiliyor olmalarında aramalıyız bence. Veya teknikerlerin küçük şantiyelerde şantiye şefliği yapabilecek şekilde bir yapı denetim yönetmeliği çıkartarak bu arkadaşları iş sahibi yapmak için birileri düğmeye basınca, başka birilerinin engel olmak için yönetmeliğin uygulanmasının nasıl yapılacağı ile ilgili bakanlığa yazdırdıkları uygulama yazılarında 3A yapı sınıfına kadar sınırlandırılmaları hangi zihniyetin eseri ben çözemiyorum. Ya bırakın adamlar küçük villa, 500m2'ye kadar 3B yapıların şantiye şefi olsunlar, mesleklerini icra etsinler. Birilerinin ekmeğine böyle sebebsiz saçmalıklarla engel olursanız sizin ekmeğinize ortak olmak ister. Bunu iyi görmek ve algılamak lazım.

Bugün hesaplı bir program arayan arkadaşlara da Steel diye bir program var. Yalnız XSteel değil, sadece Steel. Program bir izmir firması tarafından pazarlanıyor, ve maalesef yunan programı. Ancak arkadaşların hakkını vermek lazım, güzel bir statik modülü var, TDY2007'ye tam uyumlu, TS648' e uyumlu bir program. Bileşim hesaplarında sonlu elemanlar yöntemi kullanıyor. Çizim modülü var ve intellicad üzerinden çizim modülü çalışıyor. Bunlar +lar. -lere gelince; bileşim hesapları sonlu elemanlar yöntemi ile olduğu için çok uzun zaman alıyor. Bir bileşen iyi bir bilgisayarla bile 10-15dk'da hesaplanıyor. Tasarımı düzeltip tekrar tekrar hesap yapıyorsunuz, tüm bileşenleri düşününce bazı kritik gördüğünüz bileşen için hesap yapıp geçmek zorunda kalıyorsunuz. Çizimler çok kaliteli değil. Temel betonarme hesap ve çizimleri vasat. Ancak fiyat/fayda analizi yaptığımızda iyi bir program. Tavsiye ediyorum. [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] bu adresten inceleyebilirsiniz. Ben yine de Serdar Bey'in daha mükemmel bir yazılım çıracağından %100 eminim, ve ekonomik gücüm yeterse çıktığı gibi almak isterim.
Gilgin isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 23-02-2009, 15:45   #23 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
serdar beyin çelik modül'ü çıkaracağından eminim çünki sta4cad'de sta3D nin tanıtımını
yapmazdı,neden böyle bir programı tanıtsınki?.Birde ciddi ve tutarlı program yapımcılarının hazırladığı programların mesleğimize olan katkılarını görmezden gelinmesi nederece doğrudur ?
.
turug isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 26-02-2009, 13:43   #24 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
bence serdar bey tanıtım amaçlıda olsa çelik modülü sta4 ced'e eklemesi boşuna değildir,bekleyelim görelim.
turug isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 26-02-2009, 14:37   #25 (permalink)
Özel Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Alıntı:
nirengi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

sayın dmrmrt,

Betonarme projeleri teknikerlerin veya operatörlerin yaptığından şikayet edenlerdensiniz anlaşılan.

Peki bir İnşaat Teknikerinin

*Proje Bürosu açma,
*Projeye imza atma,
*odadan proje geçirme,
*belediyeye projeci olarak kayıt yaptırma

hakları var mı? YOK.

Bu proje çizen tekniker arkadaşlar piyasada fason proje yapıyorlarsa, onları koruyup kollayan; yaptıkları projeye imza koyan kim?

Veya işleri yoğun olanlarımız var aramızda.. Bürosunda bir sürü mühendisle birlikte, kendilerince yeterli gördükleri teknikerlere de iş verenlerimiz var.. Var mı? VAR.

SUÇ MU? DEĞİL..

Sta4'te, İde Statikte proje yapabilen bir tekniker, kendini yetiştirse sap 2000'de de yapabilir. Yapabilir mi? YAPABİLİR? önemli olan programa hakim olabilmektir.

Kusura bakmayın Sayın dmrmrt; sözlerim her ne kadar da sizi hedef alıyormuş gibi gözükse de yazdığınız bir çok şeye katılıyorum. konu açılmışken bu teknikerler meselesine değineyim dedim. Sorun duvardaki diplomada değil çünkü. kafada.

Sizde bahsetmişsiniz, bir çok mühendis arkadaşımız xsteel'i, sap2000'i kırık kullanıyor. kaç tane yeni mühendis (xsteel) tekla structure (betonarme+çelik) için 25.000 ytl ayırabilir. Şahsen elime geçtiği halde ben kırığını bilgisayarıma bile kurmadım. Hem de çok merak ettiğim halde. Ne yapalım Bir süre çelik proje yapamayacağız? Zaten yarım yamalak yapmaktansa hiç yapmamak daha eftaldir. Onun içindir ki; Sta'nın Çelik program çıkarmasına ihtiyacımız var. Ayağa düşecekmiş. Düşmedi mi ki zaten, KIRIK program kullananlardan dolayı??? Bari dürüst mühendislere de bu şans verilsin.. (biliyorum bir çok kişi kızacak bana ama renklerini/ kırık program kullandıklarını belli etmeyecekler)

Teknikerlerin proje çizmesinde sakınca görülebilir. Ama mühendis bürosunda teknikere proje işi vermiş ise sorumluluk mühendisindir. İnsiyatif kendisinde kalacak şekilde, verileri teknikere aktarıp, analiz safhasını ya kendi yapıp ya da refakat ederek takip etmeli ve bütün kontrolleri yapmalıdır.

Fason olarak tekniker tarafından çiilmiş bir projeye HATIR veya BELEŞTEN PARA için imza atacak MÜHENDİS ! arkadaşlarımızın hiç mi suçu yok...

Kaldı ki, en iyi projeyi mühendis çizer diye bir kaide de yok. Piyasada bir çok tekniker, bir çok mühendisten daha başarılı ve -2 yıllıkta olsa- aldığı eğitimin hakkını daha çok vermektedir. Burada bahsettiğim MÜHENDİS ! arkadaşlardan hepinizin çevresinde vardır; fazla izah etmeye gerek yok sanırım.

Bağ kiriş atılacak yere mütemadi temel atan; Mütemadi temel yapılacak bodrum perdesinin altına, sırf şekli benziyor diye, bağ kirişi modelleyen; Grobetonda "vibratör isterim" diye tutturan; 3000 m³'lük bir beton dökümü esnasında "her mikserden 3 numune istiyorum" diyen; genellikle bodrum katlarda bulunan bant pencereleri gibi detayları dikkate almayıp, oluşacak kısa kolon etkisine "bana ne; ben çizer geçerim" diyen MÜHENDİS ! arkadaşlar yok mu aranızda...

Ben teknikerler proje çizmeli demiyorum ama
TEKNİKERLERDEN DAHA TEHLİKELİ MÜHENDİSLER YOK MU ARAMIZDA???

( forumumuzun fotohata bölümünü bi inceleyin isterseniz )

Saygılarımla..

Hasan Çolak
İnşaat Mühendisi

[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]
Yazdıklarınızda doğruluk payı çok yüksek. Mimar Sinan da sonuçta bir usta idi.
Ancak bu bir bakış meselesi. Ben teknikerlerin bu meslek için olmazsa olmazları olduğuna inananlardanım.

Zaten yazdığınız teknikerler de istisnadır.

Ama ne çizdiğinden haberi olmayan iyi bir çizimcidense kötü çizim yapan ama işin teorisini bilen bir mühendis evladır.

Mühendis için bile lisans ve meslek içi eğitim meselesini çözememiş bir ülke için teknikere şantiye şefliği veren zihniyette sorun vardır.

İyi bir teknikeri kötü bir mühendise tercih etmek işin doğasında vardır ama böyle bir tercih yapabilmek için öncelikle eğitimdeki sorunların kaldırılmış olması gerekir.Yani kötü mühendis olmak öncelikle kişinin şahsi yetersizliğinden kaynaklanmalıdır ki bu tez savunulsun. Adam 3-5 yıl mimarlarla mühendislerle sadece tek iş bünyesinde çalışmış,onlardan duyduğu gördüğü şeylerle pratik şantiye ya da proje bilgileri edinmiş "ama teori sıfır", diğer mühendis ise kötü ve gerçeklerden uzak bir eğitim ve işe girince de 50 tane konu ile uğraşmak zorunda bırakılmış olsa "Bu tekniker ondan iyidir" mantığı ne derece geçerlidir.

Mühendisliğin kendisi tehlikelidir, hele deneyimi artmış mühendiste oluşan özgüven duygusu daha da tehlikelidir. Bu nedenle de sürekli şüpheci olmak zorundadır. Teknikerlerde eksik olan budur. Teori olmayınca neden şüphe edeceğini bile bilememektedir.

Yazdıklarım genel bir konunun kritiğidir yoksa kimseyi üzmek ya da hakir görmek amaçlı değildir.
Saygılarımla
angela isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-03-2009, 09:49   #26 (permalink)
Paylaşımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 2

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Sn. Angela.

Ne demek istediğinizi anlıyorum..Dediğiniz gibi bu konu nereden baktığınızla alakalı.. Siz de söylediklerinizi ispatlayacak bir sürü tekniker-mühendis örneği verebilirsiniz bende..

yalnız teori yok dediğinizz teknikerlerde hemen hemen bütün mühendislik eğitimini hızlandırılmış olarak almakta.. hazmeder hazmedemez orasını bilemem..

saygılarımla...
nirengi isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil