-
Katılımcı Üye
2007 Tdy "vur Deyİnce ÖldÜr."?
2007 Yenİ Deprem YÖnetmenlİĞİ
(vur Deyİnce ÖldÜr )
6 Mart Ta YÜrÜrlÜĞe Gİren Yenİ Deprem YÖnetmenlİĞİ Yenİ Yapilarin Hesaplarinda Çok Fazla Bİr DeĞİŞİklİk Getİrmemektedİr.
Asil Yenİlİk Yenİ İlave Olan 7. BÖlÜm Yanİ Mevcut Yapilarin Performanslarinin Tesbİtİ Ve GÜÇlendİrİlmelerİ Halİnde Uygulanacak Hesap YÖntemlerİ Ve Buna BaĞli Olarak KonsruktÜf Esaslari İÇermektedİr.
Kanaatİmİzce Her Konuda OlduĞu Gİbİ Maalesef Bu Konuda Da Ülke GerÇeklerİ GÖz Ardi EdİlmİŞtİr.
Ülkemİzdekİ Mevcut Yapi StoĞunun %80 Kolon Ebatlari 20x50 Ve KİrİŞ Ebatlarida 20 X50 Olan Beton Dayinimi 8-10 Mpa Olan (kİ İstanbul BÜyÜkŞehİr Beledİyesİnce Japon Lara Hazirlattirilan İstanbul Deprem Master Planinda Beton Sinifi Ortalamasi Daha DÜŞÜk DeĞerlerdedİr.) Yapilardir.
Yenİ YÖnetmenlİĞe GÖre Hesap YapildiĞinda Mevcut Yapilarin Tamami GÖÇme Sevİyesİndedİr. Şu Halde Mevcut Durumu GÖÇmede Olan Bİr Yapinin GÜÇlendİrİlmesİ Yİne Yenİ YÖnetmenlİĞe GÖre Zorunludur Ve İÇİnde Oturulmasi Yasaktir.
Pekİ Ne Yapilacaktir. Yapi GÜÇlendİrİlecektİr Veya Yikilacaktir.
Yenİ YÖnetmenlİĞe GÖre YaptiĞimiz Onlarca GÜÇlendİrme Hesap ÇaliŞmasinda Yukarida Belİrtİlen Özellİklere Sahİp Yapilarin, Mİmarİ AÇidan Mahzuru Olmayan TÜm Alanlarina B.a Perdeler KonulmuŞ (enaz 30 Cm KalinliĞinda) , Ayrica TÜm Kolonlar Temelden EnÜst Kata Kadar 10 Cm KalinliĞinda MantolanmiŞ Ve Yİne AŞaĞi Yukari TÜm KİrİŞler MantolanmiŞtir. SonuÇ: Performans Sevİyesİ Etkİ Kapasİte Oranlarina GÖre Ancak GÖÇmenİn Önlenmesİne ÇikarilabİlmİŞtİr. Kİ Yenİ YÖnetmenlİĞe GÖre Bu Durum Yeterlİ DeĞİldİr. Can GÜvenlİĞİ Sevİyesİ SaĞlanmalidir .bİraz Daha Manto Kesİtlerİnİ Artirarak Can GÜvenlİĞİ Sevİyesİ SaĞlanabİlmektedİr.
Teorİk Olarak Yapi MÜkemmel Şekİlde GÜÇlendİrİlmİŞtİr.
Pekİ Ya GerÇek Hayatta , Pekİ Ya Ülke GerÇeklerİ
Öncekİ YÖnetmenlİĞe GÖre Daİra BaŞi 15- 20 Bİn Ytl Ye Malolan GÜÇlendİrme Malİyetİ Yenİ Durumda En Az İkİye KatlamiŞ Ve 40 Bİn Ytl Dolaylarina ÇikmiŞtir.
15 Bİn Ytl Malİyetİ KarŞiliyamayip Hasarli Bİnalarda Oturan İnsanlar Yenİ Durumda Ne Yapacaklardir.
Şİmdİ ŞÖyle Bİr Soru Akla Gelecektİr. Bİlİm Ne Gerektİrİyorsa O Yapilacaktir .bundan Parasal Nedenlerle Tavİz Verİlemez.
Acaba GerÇek Öylemİ Veya Bu GerÇek Ülkenİn Ekonomİk Durumu GÖz ÖnÜne Alinarak DeĞerlendİrİlemezmİ.
1999 Marmara Depremİnde BÖlgede Bulunan Ve 200 Den Fazla Yapini Mevcut Durum Analİzlerİ Ve GÜÇlendİrme Projelerİ Hazirlayan Bİrİsİ Olarak YaptiĞimiz TÜm Hesaplarda Eskİ 97 YÖnetmenlİĞİne GÖre Bİle GÖÇme Sevİyesİnde Olan Yapilarin Sadece % 4 GÖÇmÜŞ Yanİ Can Kaybina Neden OlmuŞtur. Pekİ Bu Hesaplara GÖre DİĞerlerİ Nasil Ayakta KalmiŞtir. Burda GÖz Ardi Edİlen Şey TuĞla Ara BÖlme Duvarlarin Etkİsİdİr. Bunlar Bu Yapilarin GÖÇmesİnİ EngellemİŞtİr. Pekİ Yenİ YÖnetmenlİkte Bunlar Bİr Şekİlde Modellenemezmİydİ .
Kİ Bu Konuda Ülkemİzde Akademİk Sevİyede ÇaliŞmalarda Mevcuttur. Amerİkan Fema Da Vardir . Maİstonun ÇaliŞmalari Fema Ya GİrmİŞtİr.
Bunlar GÖz Ardi Edİlmekte Emnİyette Kalinmaktadir.
Acaba Hangİsİ DoĞru , Emnİyette KalacaĞiz Dİye Malİyetlerİ İkİye Katlayip HİÇ GÜÇlendİrme Yapmamakmi Yoksa Çok Emnİyette Kalmayip GÜÇlendİrme Yapilmasinin ÖnÜnÜ AÇmakmi. Tercİh Emnİyetten Yana KullanilmiŞtir.
Takdİr Zamanla Bu Problemlerle KarŞilaŞacak DeĞerlİ MeslektaŞlarimindir.
UĞur Oflaz
Proje Kontrol MÜŞavİrİ /www.y-gm.net
-
The Following User Says Thank You to uğur oflaz For This Useful Post:
-
Üye
öncelikle yazınızı bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim kendi adıma...çok güzel bir yazı gerçekten.
Yeni yönetmeliğin uygulamadaki zorlukları, imar affını gündeme getirecek diye düşünüyorum. Hazır seçimler de yaklaşırken, bu durum tam bir seçim malzemesi olabilir siyasetçilerimiz için.
-
-
Uzman Üye
Güçlendirmenin kat artımı için kullanılması kötü olur.
Ama olmaz değil.
Asıl amaç mevcut yapının sismik performansını artırmak.
Rant performansına hizmet etmesi amaç dışı olmalı.
-
-
Üye
Aslında mevcut yapıyı dıştan perdelerle güçlendirmek en uygun çözüm gibi fakat çoğu bina çıkmalı olunca bu seferde imarda problem çıkıyo..
Bu arada yeni yapılar içinde bazı sistemler için rijitlik katsayıları değişmiştir. Bence önemli bi değişiklik.
-
-
Katılımcı Üye
perdeli güçlendirmeme
arkadaşlar ben sakaryalıyım. 17,08,1999 depreminden sonra bir sürü güçlendirilmiş yapı gördüm.ancak yapıya yarar mı sağlanmak istendiğinin ya da güçlendirme adı altında zarar verilmeye mi çalışıldığını anlamadım.. iyi uygulamalar da var elbette ancak zemin + 3 katlı bir yapı biliyorum. zemin kat açık garaj olarak kullanılıyordu. yani zemin kat duvarsız.(yumuşak kat düzensizliği) deprem de ayakta kalan bu yapıya depremden sonra dış akslara 1 metre yüksekliğinde betonarme perde döküldü. yani kısa kolon oluşturuldu. 1 düzensizlikle yıkamadıkları yapıyı belki iki düzensizlikle yıkmaya çalışıyorlardır. ben de dahil olmak üzere güçlendirme uygulamalarına hakim mühendis sayısı epey az sanırım. başarılar...
-
-
Katılımcı Üye
sayın meslektaşım
görüşlerinize aynen katılıyorum
Adapazarında bizde güçlendirme işi yaptık örneğin nasıl yapılacak denilen çark caddesindeki platin iş hanını güçlendirdik ve mükemmel oldu
bu aradada dediğin gibi çok fazlada hatalar yapıldı ama o bölgede deperemden hemen sonra 5 yılını geçirmiş biri olarak söyleyebilirimki yapılan işlerin %90 doğrudur.
Allah vermesin ama yeni bir deprem olsa can kaybı 10 lu rakamları geçmez
selamlar
uğur oflaz
www.y-gm.net
-
-
Kıdemli Üye
Yeni deprem yönetmeliğinde ki eklenen yeni bölümü oldukça güzel değerlendirmş vemavcut yapılara uygulanmasında ki zorluklardan bahsetmişsiniz. Ben yazınızı çok beğendim. ama benim yorumum şöyle olacaktır ; göreceksiniz hiç birşey yapılmayacak. Bundan önce 98 yönetmeliği çıkınca da aynı şeyler oldu. Umarız güzel gelişmeler olur.
Sayglarımla...
-