Go Back   Yapısal.Net > FotoYapı > Güçlendirme

Konu : yapıda rezonans etkisi

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21-04-2008, 20:08   #1 (permalink)
Katılımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 7
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder uğur oflaz - MSN üzeri Mesaj gönder
yapıda rezonans etkisi

formumuzun sta-4 cad bölümünde bir arkadaşımız aşağıdaki soruyu soruyor
çok önemli bulduğum için ona verdiğim cevabı buraya taşıdım
umarım faydalı olur.

Sta4-cadin genel deprem raporunda modal analiz sonuçlarında mod1 x yönünde T=0.4108 çıktı benim zemin etüdünden aldığım değerler Ta/Tb=0.15/0.60 To=0.41 ,projenin tasarımında yada analiz sonuçlarında herhangi bir kesit yetersizliği ,kapasite aşımı söz konusu değil,benim merak ettiğim bu T=0.4108 değerinin benim To=0.41 değerimle çakışması normalmi değilmi eğer normal değilse ne yapmam gerekiyor,

DEĞERLİ MESLEKTAŞIM,
ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYLA , ÇOK TİPİK BİR ÖRNEKLE KARŞILAŞMISINIZ.
SİZE ZEMİN ETÜDÜNÜ YAPAN ARKADAŞLAR DOĞRUSUNU YAPMIŞLAR ÖZELLİKLE GÜÇLENDİRME PROJESİ YAPAN ARKADAŞLARIN MUTLAKA ÖZEL OLARAK ZEMİN PERYODUNU İSTEMELERİ GEREKİR. GENELLİKLE ZEMİN ETÜDLERİ SADECE SONDAJ YANİ JEOLEJİK YÖNTEMLERLE YAPILDIĞI İÇİN ZEMİN ETÜD RAPORLARINDA ZEMİN PERYODU VERİLMEZ TDY YE ATIFLA GÇİŞTİRİLİR.
ASLINDA SONDAJIN YANINDA SİSMİK YANİ JEOFİZİK YÖNTEMLERDE KULLANILLARAK ZEMİN PERYODUNUN SPESİFİK OLARK VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.
SİZ ÖN SEZİNİZLE ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYI YAKALAMIŞINIZ.
SİZİN YAPINIZDA ZEMİN PERYDU 0.41 SN YAPI PERYODUDA 0.41 SN BU ÇOK OLUMSUZ BİR DURUM OLUP YAPIDA TÜM ELEMANLAR YETERLİ DAHİ OLSA OLASI BİR DEPREMDE MUTLAKA HASAR OLUŞACAKTIR ÇÜNKİ ZEMİN VE YAPI PERYOTLARININ ÇAKIŞMASI YAPIDA REZONANAS ETKİSİ OLUŞTURUR. BUNU BİR SALINCAĞIN SALLANMASINA BENZETEBİLİRSİN.
ÜLKEMİZDEKİ DEPREMLERDE EN FAZLA HASAR 4- VE 6 KATLI YAPILARDA OLUŞMAKTADIR BUNUN NEDENİ İSE SİZİN YAPINIZDADA OLDUĞU GİBİ REZONANS ETKİSİDİR.
YAPINI MUTLAKA GÜÇLENDİRMEK SURETİYLE RİJİTLİĞİNİ ARTIRIP BU İKİ PERYODU BİRBİRİNDEN AYIRMALISIN
TABİ BURDA DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ BİR HUSUSDA TAŞIYICI OLMAYAN ARA BÖLME DVARLARIN DURUMUDUR.
SENİN BULDUĞUN YAPI PERYODU YANİ 0.41 SN BÖLME DUVARLARI MODELLENMEDEN YANİ YAPININ RİJİTLİĞİNE ETKİSİ HESAPLANMADAN BULUNAN DEĞERDİR.HALBUKİ BİZ BİLMEKTEYİZKİ ARA BÖLME DUVARLAR YAPI RİJİTLİĞİNDE ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLUŞTURMAKTADIR.
BU KONUDA DAHA ÖNCE YAZDIĞIM YAZIDA AŞAĞIDA DIR.DİKATE ALISAN İYİ OLUR.
TUĞLA DOLGU DUVARLARIN MODELLENMESİ
mevcut yapıların güçlendirilmesinde halen biz yani hepimiz tuğla dolgu duvarları sadece ağırlık olarak kirişlerin üzerine yayılı yük olarak yansıtıyoruz o kadar.
ama gerçekte tüm dünyada yapılan bilimsel deneyler ve analitik çalışmalarla da örtüşmektedir ki.. bu dolgu duvarlar yapının deprem davranışını 1.derecede etkileyen peryot, deplasman,gibi değerleri %90 lara varan oranlarda değiştirmektedir.

bunun diğer bir ispatı da büyük Marmara depreminde görülmüştür.tarafımızdan tüm bölgede yapılan 200 e yakın orta hasarlı binanın güçlendirme projelerinin hazırlanma safhasında görülmüştür ki bu binaların % 90 a yakını göçme durumundadır halbuki şiddetli bir depremde bu yapılar göçmemiş bizim can güvenliği dediğimiz seviyeyi sağlamışlardır.

peki bu nasıl izah edilecek bizim hesaplarımıza göre göçmesi gereken yapılar göçmeyerek ayakta kalabilmişlerdir. şu halde ya bizim hesap yöntemlerimiz yanlıştır veya bir şey gözden kaçırılmaktadır. hesap yöntemlerinin yanlış olması mümkün değildir.çünkü bu yöntemlerle bütün dünyada binlerce yapı ayakta durmaktadır o halde bizim gözden kaçırdığımız şey işte bu dolgu duvarlardır.

dolgu duvarları hesaba katan herhangi bir statik program henüz yoktur.bu konuda yalnızca amerikan FEMA'nın bazı önerileri vardır. bizde ise üniversitelerimizde bu konuda yapılmış epey çalışma mevcuttur.

işte bu çalışmalara göre tuğla dolgu duvarlar 2 ucu mafsallı diyagonal basınç çubukları olarak modellenmekte kalınlığı ve yoğunluğu ve elastise modülü tuğla duvarın değerleri alınmaktadır.genişliği içinse muhtelif öneriler vardır FEMA'nın önerdiği MAİNSTONE'nın formülüdür.

UĞUR OFLAZ

PROJE KONTROL MÜŞAVİRİ

İNŞAAT MÜHENDİSİ

[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...]

uğur oflaz
Açık Profil bilgileri
uğur oflaz - Özel Mesaj gönder
uğur oflaz - E-Mail gönder
uğur oflaz´nin Web Sitesini ziyaret edin
uğur oflaz - Daha fazla Mesajını bul
uğur oflaz - Arkadaş Listene ekle

« önceki Konu | sonraki Konu »

<--vBulletin Bilgilendirme Sistemi-->

Değişiklikleri göz ardı et
Hızlı Cevap
Aşağıda belirtilmiş Hatalardan biri oluştu

Evet
Mesajınız:

Seçenekler
Son Mesajdan alıntı yapmak istiyormusunuz?
uğur oflaz isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
The Following 2 Users Say Thank You to uğur oflaz For This Useful Post:
Karatepe (22-04-2008), MaFiAMaX (04-02-2009)
Alt 28-04-2008, 21:07   #2 (permalink)
Katılımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Eğer dolgu duvarları hesaba katan bir porgram kullanılıyor olsaydı emin olun yapılan binaların göçme ihtimali çok daha fazla artardı.Adapazarı depreminde ayakta kalan binalar bile yıkılırdı.
Benim ülkemin insanı dükkan yapmak için giriş katı kiralar sonra bir güzel duvarları yıkar orayı dükkan yapar..Buna benzer örnekler artırılabilir.(Birde ben bu duvarların etkisini hesaba katıp betonarme elemanların narinliğini daha da artıracağım.)

Acaba kaç tane mühendis bu ülkede bu ve buna benzer durumları göz önüne alıp proje yapıyor. Daha kısa kolon hasarının ciddiyeti hatta onu geçelim kısa kolon nasıl oluşur onu bile bilmeyen onlarca mühendis var.

Ayrıca ileride bu mevcut duvaların yerinde kalıp kalmayacağının garantisi bile yok.Eğer ben bunları hesaplarımında taşıyıcı eleman olarak dikkate alırsam bu duvarların kesinlikle yerlerinin değiştirilmemesi lazım.Sanki yığma yapı gibi.O zaman kullandığım duvar malzemesine ait malzeme tanımlamaları elastisite modülü vb . gerekecektir.Acaba ülkemiz binalarında kullanılan tuğlaların elastisite modülü vb. mukavemet özellikleri aynı mı yada belli mi?

Yani kısacası parametreler aşırı derecede artıyor.Tasarımı basitleştirmekten çok zorlaştırmış oluyoruz.Çünkü onlarda artık taşıyıcı sistemin bir elemanı oluyor.
üstelik benim müteahİTim genellikle gidip en dandik gofret gibi dağılan tuğlaları kullanır.

Biz betonumuzu hala düzgün üretip kürlemesini adam gibi yapamıyor(yine de hazır betonun yaygınlaşmasından dolayı kalite yükseldi ama hala bu tip sorunlar var) ve donatıları adam gibi yerleştirmeyi bile beceremiyoruz(bu sorun hala ciddi biçimde devam ediyor.).

1999 depreminde binlerce binası yıkılmış olan bir ülkede Birde dolgu duvarların taşıma gücüne katkısını dikkate alıp kendimize ödül vermeyelim.

tabii ki Dolgu duvarların taşıma gücüne ciddi katkısı olduğu bir gerçektir.Bence, bu etki bir sigorta olarak düşünülmeli ve hesaplarda dikkate alınmamalıdır.Eğer dikkate alınacak ise sadece akademik çalışmalarda dikkate alınması yeterlidir.

Ayrıca eğer yığma bir bina yapıyorsanız bu yapılar için de bir deprem hesabı yapılmalıdır.Ve bununla ilgili de bir deprem hesabı vardır.
aligator isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-05-2008, 20:42   #3 (permalink)
Katılımcı Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 7

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder uğur oflaz - MSN üzeri Mesaj gönder
değerli meslektaşım,
benim yazımı tam okumadığınız kanısındayım.yazdıklarınıza aynen katılıyorum
fakat ben farklı bir şey anlattım
şöyleki:
tuğla duvarların modellenmesini YALNIZCA GÜÇLENDİRME PROJELERİNDE mevcut yapıların analizinde iç kuvvetlere etkisi olmadan sadece rijitlik ve deplasman ve b2 düzensizliklerinin tesbiti için modellenmelidir .dikkat ederseniz konu başlığı rezonans etkisidir.
rezonans zemin peryodu ile yapı peryodunun çakışması sonucu oluşur ve depremlerde en öenemli yıkım nedenlerinden birisidir
şu halde tuğla duvarları göz ardı ederek bulacağımız yapı perydu doğru olmayacaktır. dolayısyla yapının rezonans durumunun sıhhatli tesbiti için modellenmelidir yalnızca doğru peryot ve deplasman değerleri için.
yoksa yeni proje yaparken bu duvarları taşıyıcı duvar olarak hesaplamak için değil.
ayrıca affınıza sığınarak ve bir büyüğünüz olarak, hepimiz hep birilerini (müteahhitler gibi) suçlamak yerine kendimizi iyi yetiştirsek her kes böyle yaparsa şikayetci olduğumuz tüm konularda hallolmuş olur.biz kendi işimizi en iyi şekilde yaparsak göreceksiinzki en kısa zamanda çok şey yoluna girecektir.
saygılarımla,
uğur oflaz
uğur oflaz isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2008, 22:15   #4 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
sn uğur oflaz,
güçlendirme konusunda çok sık olmamakla birlikte ara ara önemli konulardaki yazılarıınzdan yararlanıyorum.bu yapıda rezonans konusuda beni çok meşgul ediyordu aydınlattığınız için teşekkür ederim.
saygılarımla
nikomedya isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-05-2009, 02:46   #5 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder TEKEMRE - MSN üzeri Mesaj gönder
bilgi için çok teşekkürler... hesaplarda beton değeri w.b. gibi konular indirgenirken bu hesaplara + koymak doğru olmaz.. türkiyede hiç doğru olmaz düşüncesindeyim.. uygulamada çok az usta kalfa o tuğla duwarı kirişe tam yaslayabilir... genelde 1-2 cm gibi açıklıklara ben köpük sıktırıyorum..
güçlendirme hakkında bi kaç bir şey sormak istiyorum [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] ilgilenirseniz sewinirim
TEKEMRE isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil