Go Back   Yapısal.Net > FotoYapı > Güçlendirme

Konu : Yapımda Projeye Uymama Söz Konusu Olduğunda Yapılacaklar ile ilgili yardımlarınız

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-12-2007, 09:29   #1 (permalink)
Yeni Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Download/Ekleme Bilgileri
Downloads: 0
Uploads: 0

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Yapımda Projeye Uymama Söz Konusu Olduğunda Yapılacaklar ile ilgili yardımlarınız

Sizden istediğim yardım benim oturduğum bina ile ilgili;
elimde sadece mimarisi mevcut olan binada ön cepheye bakan döşemeler 1.2 m çıkma yapması gerekirken bizim müteahhit abimiz ev geniş olsun mantığı ile 1.5 m. yapmış ve sonunda o döşemeyi taşıyan kirişlerde ve döşemede kolon birleşiminden dış cepheye olan çıkmalarda 45 derecelik çatlaklar oluşmuş ve bu çatlaklar gözle görülmekle kalmıyor neredeyse karşısı görünecek düzeyde. bu konsolların uçlarına çelik borularla takviye yapmak istiyoruz fakat bunun kesit özelliklerini ve altına yapılacak temel boyutlandırmasını yapmak için gereken hesap değerlerini nasıl hesaplamak gerekiyor bir fikir verirseniz teşekkür ederim.
daha yeni mühendis olduğum için pekte akıl yürütemiyorum.
çelik yerine betonarme kolonlar koysam orada aderansta sorun çıkarmı ve bu kolonların boylarıda bayağı yüksek narinlik etkisi gösterebilir.(yaklaşık 4 m.)
crusher isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 22-09-2008, 07:59   #2 (permalink)
Deneyimli Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder elmali123 - MSN üzeri Mesaj gönder
Birincisi olarak; acilen bulunduğunuz şehirdeki konunun uzmanı biri ile direk olarak irtibata geçin. Kolonlarınız mafsallaşmak üzere ve ne yazıkki !!! Kolonda oluşan kesme çatlakları ani yıkılmaların habercisidir. Yanlış anlamadıysam kolonda bulunan çatlaklardan karşısı görünüyorsada yapınız ağır hasarlı.

İkincisi; yapınızı komple inceletin ve aklı başında bir güçlendirme projeyi hazırlatın.

Bir teknik eleman olarak yapacağınız, eğer kendim halledeyim diyorsanız !!!
Yapınızın mevcut projesini bulun, (mimari ve statik), ve bu proje ile mevcut arasındaki tüm farkları (röleve) tespit edin. Beton ve donatı sınıfını, mevcutunu tespit etmek için gerekli testleri bir beton laboratuarı ile anlaşıp yaptırın. Ayrıca ya zemin etüdü yapın yada eski yapılan zemin etüdü veya kısa süre zarfında komşu yapıların zemin etüdü yapılmış yerlerdeki değerlere ulaşın. Deprem yönetmeliğindeki ilgili kısımını çok iyi okuyun ve daha sonra örnek proje incelemesi yaparak, yapınızı modelleyin. Performansı hakkında gerçek bilgiye sahip olun. Güçlendirme için sistem veya lokal bazda takviye yaparak bir proje hazırlayın.

Borularla bu işi çözemezsiniz. Zira bu müteahhite ne kadar güveniyorsunuz ? Başka noktalarda sorun yaşayacağınıza da bu örnekten yola çıkarak garanti gözü ile bakıyorum. Güçlendirmede sistem tasarımı yapılmalı ve lokal müdehalelerden kaçınılmalıdır. Zira bilinçsiz yapılan müdehaleler zarar getirecektir.

Son olarak yapacağın çalışmalarda takılırsan bana ulaş sana bilgim çerçevesinde yardım edeyim.
didiserdos (28-09-2008), slymn06 (24-09-2008)
Alt 22-09-2008, 08:56   #3 (permalink)
Uzman Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

Downloads: 1

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder
Çatlaklar; nasıl insanlar hastalanmadan once hastalık belirtisi olarak birseyler olusur yapılar içinde aynıdır,bir belirtidir.Biliyorsunuz bir cok catlak cesidi var(Kesme,egilme,deprem,...)Tam teshis koyabilmek için catlagın oldugu yapının fotografını koysanız bunun için yeterli olacaktır.(Bir kac adet)Anlattıgınıza gore bir teshis koymak aslında ilk adım olarak cok dogru bir durum olusturmayacaktır.Yine de anlattıgınıza gore:

Bana gore catlagın cesidi cok onemli anladıgım kadarıyla kolonda catlak yok.Dosemeyi tasıyan kirişte kolon ile birlesim noktasından itibaren baslayan bir 45 derecelik bir catlak var.(Benim anladıgım)Eger boyle ise bu catlak egilme catlagıdır.Bu nedemektir.O balkonun egilmeye(asırı sehim) ugradıgıdır.Konsol calısan kirişin dosemeyi tasıyamadıgı ve sehim yaptıgıdır.

Cozum olarak dedigim gibi catlagı gormek en uygun adımı attıracaktır.Fotografı koyarsanız catlagın cesitine gore catlaga sebep olan sorunu bulup ona gore cozum bulmalıyız.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

Yapı Mühendisliği, kesin olarak belirlenemeyen yükler etkisinde, özellikleri ancak tahmin edilebilen malzemeler kullanılarak, sadece yaklaşık olarak analiz edilebilen gerçek yapılar yapma sanatıdır.

Edward L. Wilson

M.Kemal VARCIN isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 24-09-2008, 11:24   #4 (permalink)
Deneyimli Üye

Üye Bilgileri   

Teşekkür Bilgileri

İletişim Bilgileri
Özel mesaj gönder elmali123 - MSN üzeri Mesaj gönder
Pardon ben okurken ... kolonda çatlak var gibi algılamışım. buna göre düzeltme yapıyorum...
slymn06 (24-09-2008)

Bookmarks

Seçenekler
Stil