-
Yeni Üye
yumuşak kat hakkında bilgi
sevgili arkadaşlar bu yumuşak katlar hakkında bilgisi olan varsa bana biraz bilgi verebilir mi acaba?
tşk ederim.........
-
-
Yeni Üye
örneğin bir yapıda, ara katlardaki kolonları veya kirişleri güzel görünmesi için kaldırırsan ozaman üstteki katların yükü aşağıdaki kata daha yüklü bi şeklide geliyor ve sen kolon-kiriş kaldırımı yaptığın zaman ara kat yumuşak kat haline geliyor ve mukavmeti azalıyor!depremlerdeki en önemli yıkım çeşitlerinden ve en sık yapılan hatalardan birisi.. (umarım açıklayıcı olmuştur
)
-
-
forumda fotoğrafta bilgide var forumda arama yapmanı tavsiye ederim
Yumuşak kat etkisi
Bir binanın, bir veya birden fazla katının yatay rijitliği diğer katlarına oranla önemli derecede az olmasıdır. Buna örnek olarak kolonlar üzerindeki binalar gösterilebilir. Aynı zamanda bazı katların büyük açıklıkları vitrinleri ve pencereleri olan binalarda ( ticari binalar, garajlar, oteller yönetim binaları) bu kategoriye girmektedir. Bu katların yükseklikleri çoğunlukla diğer katların yüksekliklerinden açık bir biçimde daha fazladır ve düşey taşıyıcı elemanların narinlikleri daha önemlidir. Yıkıcı depremlerde bu katlar sıklıkla, kolonların ucundaki kopmalara bağlı olarak ezilmektedir.
foruma yumuşak kat ile ilgili bir çok fotoğraf eklediğim için buraya eklemiyorum arama özelliğini kullanarak rahatça bulabilirsin
Konu İsmail SKBN tarafından (16-10-2006 Saat 03:25 ) değiştirilmiştir.
-
-
Üye
yumuşak katların depremdeki zayıflığı ile ilgili foto resimleri ayrıca www.benkoltd.com ve www.kiptas.com adreslerinde bulabilirsin.
-
-
Yeni Üye
selam yumusak kat genelde dukkanlarda görülür ve kat yuksekliğine bağlı olarak kat rijitliğinin düşmesi veya diğer katlara oranla daha az olması şeklinde açıklanabilir. yumusak kat mantığı;
rijitlik formulü k = 12EI formulde kat yuksekliği(L) arttıkça rijitlik düşmektedir. L3
Dolayısıyla diğer katlar arasında rijitlik düzensizliği oluşmaktadır. Umarım açıklayıcı olmuştur. İyi çalışmalar.
-
-
Yeni Üye
arkadaşlaşlar satik projeye girilen kat yüksekliklerine lütfen dikkat edin....siz 270 cm e göre çözer...müteahhit 'basık olur 290 '' yapayım derse kat rijitliği azalır...ve statik deplasman artar
-
-
Yeni Üye
sevgili arkadaşlar bu yumuşak katlar hakkında bilgisi olan varsa bana biraz bilgi verebilir mi acaba?
Arkadasım mühendislik egitimi aldıysan eğer bu soru sana yakışmamış öyle yumusak katı bana anlatın demek olmaz acarsın kitaplarını yönetmeliği okursun önce bir sonra kafana takılan seyleri forumda bizlerle paylasırsın.Unutma ki burası okul degil.
-
-
Katılımcı Üye
yumusak kat nedir
yumuşak kat bir yapı düzensizliğidir. sünek tasarımlı yapılarda sorun arzeder. özellikle 1. derece deprem bölgelerinde yapılarımızda ortadan kaldırmamız gereken bir düzensizliktir. yumuşak kat düzensizliği kısaca; bir yapıda üst kat rijitliğinin alt kata oranla fazla oluşudur.yapılar bu durumda düzensiz salınım gösterir. bu nedenle deprem esnasında yapı ciddi hasarlar görebilir ve yıkılabilir.17 agustos 1999 marmara depraminde bu nedenle yıkılan 100 lerce yapı vardır.hatta bu yapıların geneli zemin katları üzerine oturmuş üst katlarda hasar oluşmamıştır.. bu düzensizlik genellikle zemin katı dükkan olan yapılarda vardır. üst kat çerçeveleri tuğla örülü olan yapıların dükkan kat çerçevelerinin içi tuğla örülü değildir. tuğla örülü çerçeveler tuğlasız çerçevelere göre %15 daha fazla rijitlik gösterir. bu düzensizliği çözmek için ya perdeli yapılar yapılır yada üst katların rijitliklerini alt kata göre azaltacak önlemler alınır..... bu konuda daha fazla bilgi için yard.doc.dr.mizan doğan ın eskişehir osmangazi üniversitesinden çıkan depreme dayanıklı tasarım kitabını edinebilirsin.. umarım faydalı olabilmişimdir. böyle bir soru sorduğun için teşekkür ederim
-
-
Kıdemli Üye
Arkadaşlar yumuşak kat, bir binanın zemin katını dükkan yapıp ara duvarlarınıda örmezsek yani dükkan olduğu işin boş bırakırsak.Diğer katları daire yaparsak.Ülkemizde en çok yapılan tip binalar oldugu için bunu söylüyorum.Bu binanın zemin katı yani dükkanların oldugu kısım yumuşak kat olur...Benim öğrendiğim bu...bu tabii sadece bir örnektir yumuşak kata...
-
-
Yeni Üye
okullarda neyin ne kadar iyi öğretildiği tartışma konusudur. ayrıca kitaplardan herşey anlaşılmaz her zaman. aklına bi soru gelir cümleyle ilgili, kitaba soramazsın. o yüzden böyle yerlerde genel soruların sorulması ve bu sorulara tecrübeli ve bilgili kişilerin cevap yazması teknolojinin bu hayata sağladığı en büyük kolaylıktır.
-