+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var
1 2 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 15

Konu: deprem hesabı yardım

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    5

deprem hesabı yardım

deprem hesabında dfi kat yer değiştirmelerini nasıl hesaplıcaz.yardım eden olursa sevinirim.yada açıklamaalı bi priyod hesabı gönderebilirseniz sevinirim

Uzman Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    318
    Thanked 1.206 Times in 435 Posts
    Kat yerdegiştirmelerini bulman için kat seviyelerindeki deprem yukunu bulman gerekmekte.Ve Vt yi(toplam kesme kuvveti) bilmen gerekmekte.Yonetmelikte Kat seviyesindeki deprem yuku için sart var o formul ile kat seviyesindeki dprem yukunu bulmalısın.Bunu bulduktan sonra F=k*x ile matrisleri olusturmalısın.F i yukarıdakil verileri kullanarak biliyorsun.k da herhangi kattaki kolonların rijitlikleri toplamı onu da bilmelisin.Geriye x ler kalıyor.Bunlarda katlardaki yerdegiştirmelerdir.Her bir kattaki yerdegiştirmeleri bulduktan sonra yine yonetmelikte yerdegiştirme ile ilgili bir formul var o formul ile buldugun deger kıyaslanır. Eger bu deger yonetmelik geregindeki degerden kucuk ise yer degiştirme yapmamıs kabul edilir.

Saygılarımla....

İyi Çalışmalar...

3. The Following User Says Thank You to M.Kemal VARCIN For This Useful Post:

uzaktan (23-01-2009)

Bölüm Yöneticisi Ç.ÇALIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    336
    eğer matrislerle uğraşmak istemiyorsanız sap2000 programında sisteminizi modelleyip bulduğunuz deprem yüklerini kat seviyelerine etkitip analiz yaptırdığınızda kat yerdeğiştirmelelerini bulabilirsiniz.bulduğunuz değerleri deprem yönetmeliğimizdeki değerlerle karşılaştırabilirsiniz.

5. The Following User Says Thank You to Ç.ÇALIK For This Useful Post:

uzaktan (23-01-2009)

Paylaşımcı Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    0
    artık binalarda perde denen yapı elemanını kullanmak zorunluluğu oldugundan yatay yukler için elle cozum yapmak olanaksız, sap 2000 programı gibi paket program kullanmakta fayda var,

Uzman Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    318
    Thanked 1.206 Times in 435 Posts
    Alıntı extremeengineer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    artık binalarda perde denen yapı elemanını kullanmak zorunluluğu oldugundan yatay yukler için elle cozum yapmak olanaksız, sap 2000 programı gibi paket program kullanmakta fayda var,
    Tabiki sap 2000 olsun diger paket programlar kullanarak yatay yuklerde cozum yapmak en dogrusu ancak el ile hesap yapılacak ise daha once anlattıgım gibi hesap edilmelidir.

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    5
    arkadaşlar bilgileriniz için teşekkurler. hala kafamda çözülmemiş sorular var.vt yi bulmam için önce binanın doğal titreşim periyodunu bulmam gerekiiyo. titreşimi bulmam içinse zaten katlar gelen kesme kuvvetini bilmem gerekiyo.iki bilinmeyenli tek denklem gibi. ilk kesme kuvveti 1000 kabulu ile bi frekans buluyoruz sonra bulduğumuz kuveete göre frekans belirliyoz.burda k lardan yararlanrak Di katsayılarını bulmam gerekiyo.bu k değerlerini nasıl bulcağımı ? bu arada D ve k nın tam açıklaması ne oluyo anlatırsanız sevinirim. bu arada ben çelik bina analizi yapıyorum.bu k katsayılarının bulunması çelik binalarda farklımı?yardımlarınızı bekliyorum

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    336
    eşdeğer deprem yükü yöntemine göre deprem hesabı yaparken öncelikle yapının birinci periyodunu belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken birinci işlem yapının kat ağırlıklarını ve kat kütle merkezlerini bulmak ,ki bu işlemi yapıya gelen ağırlıklardan faydalanarak ell yapabilirsiniz,daha sonra yapıyı SAP200 vb. bir programda modellyerek bulduğunuz ağırlıkları yapının kat kütle ağırlık merkezlerine etkinmeniz ve analiz yaptırmanız gerekmektedir. Analiz sonrasında katların yaptığı deplasmanlara ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki linkden daha önceden hesaplarını yaptığım eşdeğer deprem yükü ve periyot hesabının bir kısmına ulaşabilirsiniz. Umarım işinize yarar . Çalışmalarınızda başarılar dilerim....

http://rapidshare.com/files/52276210..._yuku.doc.html

10. The Following 2 Users Say Thank You to Ç.ÇALIK For This Useful Post:

MaFiAMaX (07-02-2009), uzaktan (23-01-2009)

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    5
    gönderidiğin hesapta yükldiğin fiktif yükü sap ta nerelere nasıl etkittircem.bu hesap bana hafif çelik yapılar için gerekli iç duvarlarıda taşıyıcı sistemmiş gibi çalışıyoçgenelde 60 cm aralıklı bi sürü koloncuk atıyoruz.kütle merkezini tam olarak nasıl bulcam plan üzerinden duvarların ağırlık merkezini mi bulcam.bide burda bulduğun kesme kuvvetlerini.x düzleminde örneğin 5 kolon varsa derinlemesine beşe mi bölcem
    yoksa o bulduğum kesme kuvvti kattaki tüm kolonlara gelen kuveetlerin (x se x,y ise y)toplamımı. yardımların için teşekkurler

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    336
    buradan örnek olmadan anlatacağım çözüm yönteminin çok açıklayıcı olabileceğini düşünmüyorum o nedenle size örneğin tamamını yolluyorum buradan kendi sisteminize uyarlayarak hesap yapabilir ve aklınıza takılan soruları tekrar sorabilirsiniz.

http://rapidshare.com/files/52539505...ntemi.pdf.html

13. The Following User Says Thank You to Ç.ÇALIK For This Useful Post:

uzaktan (23-01-2009)

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    5

merhaba gönderdiğiniz örnek deprem davranışını daha iyi anlamam konusunda faydalı oldu.umarım diğer arkdaşlarda yaralanıyodur.
    yinede kendi sorunumu tam olarak çöezebilmiş deilim.gönderdiğiniz örnek temel olarak iyi yalnız hafif çelikde çoksayıda küçük kesitli kolon olduğu için bu hesap çok uzun sürebilir.acaba kütle merkezi ile rijitlik merkezini sap kendi belirleyebiliyomu.gerçi deprem sırasında haifi çelik bi yapı ile göderdiğiniz örnekteki yapı aynı davranışı göstermez sanırım.hafif çelik bi yapıda binanın tamamı (iç dış duvarlar dahil)depremde bir çalışır.kolon ve koloncuklar duvarlar içinde sık kullanıdığı için.periyod hesabını daha önceki deprem yönetmeliğindeki basit bi formülle buluyodum.T=Ct*(Hn)3/4 (Hn 25m küçük binalar için)Ct katsayısı ilgili formülde bina özelliklerine göre verilmişti.yeni revize edilen deprem yönetmeliğinde(2007) bu formül yok.
    başka bi sorumda deprem yükünü buldum diyelim ve ağırlık merkezide tamam.ağırlık merkezi herhangi bi aks üzerinde kolona denk gelmezse sap2000 kuvveti boşluğa etkittirsem,deprem yükü olarak tanımladığım için bu etkileri göz önüne alcakmı.yardımların için teşekkurler

+ Konu Cevaplama Paneli