Alıntı:
muhendis_ferhat Nickli Üyeden Alıntı
yukarıda arkadaşların belirlemerlerine katılıyorum.Bir proje mühendisi olarak tunel kalıbın statik çözümlemelerinin oldukça dikkat edilmesi gerektiği kanısındayım.özellikle türkiyedeki bir çok firmanın piyasada bulunan hazır entegre statik programlarını kullanması özünde büyük bir hatayı beraberinde getirmekte.özellikle belli noktalarda deprem yönetmeliği es geçilmeke. kapı boşlukları çogunlukla kiriş olarak tanımlanmakta. oysaki boşluklu perde ile kirişli mantık birbirinden farklıdır.Türkiyedeki programlar kapı bşluklarının üzerine deprem yönetmeliğinin 7.6.8 maddedini uygulamamaktadır.Buradaki çizimler kullancıya aittir dikkat edilmesi gerekir.o yüzden bu tür sıkıntıları aşmanın tek yolu sistemi ETABS vb. moment çözümleri optimum olan programlarla çözmektir.aksi halde hazır programlar kesinlikle sistemi hatalı çözmektedir.Bir diğer hususta tünel kalıp sistemler eğer TR deki programlarla çözülecekse A.B.Y.Y.H.Y 1997 e göre madde 7.6.1-7.6.2-7.6.3 teki şartları göz önünde alarak sadece perde girmek yanlıştır. tüm perdelerin uçlarına söz konusu maddelerdeki ölçü ve standarlara göre kolon başlıkları tanımlanmalı ve sistem tümüyle kolon+perde sistemiyle çözülmelidir.kolonların kesiti 20 lik perde kullanılırsa bw=20 cm, 17 lik kulanılırsa 17 cm olacak.tabi 1/7 oranına göre mümkün olduğunca da kolonları perde mantığıyla çalıştırmayalım.
selamlarımla
ferhat baş
|
Merhaba, saptamanızda haklı olabilirseniz belki ama, ETABS kullandığınızda da Türk deprem yönetmeliği yüksek süneklik kontrollerini
vb. birçok kontrolü tek tek elle yapmanız gerekmektedir. Sizi tenzih ederek söylüyorum, ETABS ile çözdüm kırmızı kesit çıkmadı mantığı paket program kullanımından daha tehlikelidir.