![]() |
|
||
|
|||||||
Konu : Zemin İyileştirme Yöntemleri |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#3 (permalink) | |
|
Uzman Üye
|
Alıntı:
| |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Paylaşımcı Üye
|
tekrar merhaba.
zemin emniyet gerilmesi hayli düşük bir değerde.bunda yass'nin etkisi büyük galiba. burada sesli düşünerek konuşmak ve paylaşmak isterim. temel alt kotuna kazı sırasında gelinse bile hala zemin dayanımsız ise ve sağlam zemin çok daha derinlerdeyse su içinde olan bir zemini dolgu ile sağlamlaştırmanın hiçte emniyetli olmaz. kazık sistemi gerekebilir diye düşünüyorum. şayet temel alt kotundan az bir mesafede sağlam zemin bulunabiliyorsa kazıya devam edip sağlam zemin ve temel alt kotuna dolgu ve sıkıştırma yapmak mümkün. ama burada en önemli sorun su. zeminden suyu uzaklaştırmak için daha alt kotlarda toplama çukurları açıp suyu toplamak ve yass düşürmek gerekli. en azından imalat sırasında su uzaklaşmış olacaktır. bukadar düşük emniyet gerilmesi için ekonomik bir çözüm olabileceğini düşünmüyorum fakat. benim aklıma gelenler bunlar. ama proje uygulamadaki drenaj derseniz, radye çevresince drenaj hattı oluşturmak gerekecektir. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Uzman Üye
|
Zemin iyileştirme
Zemin 10 metreye kadar aynı şekilde devam ediyor.Taşıma gücünü artırmak pek mümkün gözükmüyor.(Kazık temel yapamıyorum) Temel alanını büyüterek 0,51 kg/cm2 için temeli boyutlandırdım.Kirişli radye temel yaptım.Kiriş donatıları çok fazla çıktı özellikle perde altlarında.Sormak istedğim temelde su yalıtımı için membran türü malzeme yerine 1 metrelik nitelikli zemin değişimi yapsam 470 m2 lik bir temelde hangisi daha ekonomik olur.Nitelikli zeminden kastım granülometrik bileşimi iyi dağiılmış , çakıl ,kum gibi kalın malzeme , uçucu kül,çimento gibi ince malzeme ve çimento , kireç gibi bağlayıcı maddelerden oluşan bir karışım.Zeminde sıvılaşma riskide var,Sıvılaşma için zeminin taşlaştırılması uygun bir yöntem olur mu?
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Paylaşımcı Üye
|
zemin iyileştirmesi hakk.
merhaba Salih pehlivan kardeş...
evet haklısınız dedikleriniz doğru olmakla birlikte taş kolonları da düşünmenizde yarar olabilir. Daha sağlıklı karar verebilmek için yapının kat adedı, zeminin tüm özellikleri, arazinin topoğrafik yapısı, zemin suyunun drenaj la uzaklaştırma imkanı olup olmnadığı,vsg. diğer tüm parametreleri de dikkate alarak Dinamik kompaksiyon.skıştırma enjeksiyonu,taş kolonlar.vibroflotasyon,Zemin değiştirme ve drenaj tekniklerinin biri veya uygun birkaçı olarak uygulanabilir.Pratik olarak belli derinliğe kadar zemine kireç veya çimento enjekte edilebilir.... vsg. ancak dediğim gibi zeminin tüm özelliklerini dikkate alarak operasyona isabetli bir karar vermek gerekir. bence böyle kritik zeminler için özellikle deneyimli bir geoteknik mühendisi ile birlikte çalışmak daha isabetli olacaktır. saygı ve selamlarımı sunar başarılar dilerim. Konu Ahmet Pervane tarafından (30-09-2006 Saat 21:42 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Uzman Üye
|
Sayın Ahmet Bey ,
Mevcut zeminde üç kritik durum var. -Taşıma gücünün azlığı -Yeraltı suyu problemi -Sıvılaşma Taşıma gücüne müdahele edemiyorum zeminde yapılan standart penetrasyon deneyi sonuçlarına göre darbe sayısında düşeyde önemli değişiklik olmuyor. Diğer iki probleme müdahele edeceğim. Tüm metodlardan bahsetmişsiniz ama bulunduğum şehirde bu metodları uygulama şansım yok.Hem de zemin üzerinde çok büyük bir yapı oluştulmayacak.5 katlı 4x3 dairelik bir konut.Bu nedenle ekonomide önem kazanıyor.Hem uygulanabilecek yöntem azlığı hemde ekonomik nedenlerle zeminin taşlaştırılması yöntemini düşündüm.Sizce bu yöntem en uygun yöntem midir bu yapı için ? Kalınlık sizce ne olmalıdır ? Yardımınız için teşekkür eder saygılar sunarım. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Katılımcı Üye
|
Valla bizde aynı sorunla karşılaştık.Prof.Dr.Ahmet SAĞLAMER'e temel projesi yaptırdık.(Kendisi dünya geoteknik komitesi başkan yardımcısı ve türkiye zemin komitesi başkanıdır.)Bİzde zemin taşıma gücü neredeyse sıfırdı.O zemin iyileştirmesi için en uygun ve ekonomik çözümün kazıklı temel olduğunu söyledi.(Jet grout yöntemi de var ama çok pahalı dedi)Bu iki yöntem dışında Başka hiç bir şekilde böyle bir zeminin güçlendirilemiyeceğini söyledi.Ve 50m^2 lik temele 34 adet 30 cm çapında ve 25 m boyunda kazık çaktırttı.Gerçi bizim temel çok extreme bir temel oldu.Çünkü temelde 1cm bile oturma olması istenmiyordu.Belki sizinkinde daha az çıkar.
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Katılımcı Üye
|
Ayrıca bizim fabrikanın zeminin emniyet gerilmesi 4kg/cm^2 düzeyinde.Ayrıca Eğer kolay bir yöntem arıyorsan ve oturma ile ilgili çok sert(1cm gibi) zorunluluğun yok ise ve yass zemin seviyesinde değil ise en uygun yöntem bence jeotekstil ile zemin iyileştirmesi yapmaktır.Biz dedeman oteli inşaatında uyguladık.zemin enniyeti 7kg/cm^2 idi.Biz 50 cm'lik katlar halinde granülometrik çakıl arasına iki kat jeotekstil serdik.Toplam 3 m yüksekliği buldu.İtu'den Prof.Dr.Mete İncecik yaptırtmıştı bunu da.Onun dediğine göre bu şekilde zemin emniyet gerilmesi en az 4 kat artmış.
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yeni Üye
|
zemin iyileştirme, donatılı zemin, drenaj
geogrid, wick drain gibi zemin iyileştirme ve donatılandırma metodları için aşağıdaki siteler de yardımcı olur kanısındayım.
[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için TIKLAYIN...] (ingilizce) |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|