Sayın Aligator acaba Mete hoca 3 m yüksekliği hangi kritere göre buldu ? Bahsettiği 4 kat artış temel hesaplarında dikkate alındı mı?aligator Nickli Üyeden Alıntı
Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.
Yardımlarınızdan edindiğim kanı Geogrid veya jeotekstil işimi görecek gibi.
Sayın Aligator acaba Mete hoca 3 m yüksekliği hangi kritere göre buldu ? Bahsettiği 4 kat artış temel hesaplarında dikkate alındı mı?aligator Nickli Üyeden Alıntı
ön yükleme ile zemin iyileştirme yöntemi hakkında döküman ararıyorum bu konuda bılgısı olan arkadaslara duyrulur....
zeg ,54 spt n:10 riskli bir zemin. jet denenebilir ama maliyeti fazla.çünkü projeniz 470 m2 4x3 .
drenaj sistemi ile su uzaklaştırılırsa riski azaltabilirsiz. zira sıvılaşma tehlikesi olabilecek bir zemin. yas sığ yerlerde ise kazık sistemi düşünülebilir.
sanırım benim üyeliğimi kullanarak büromuzda çalşan bir arkadaş benim yerime oldukça mantıksız bazı görüşlerini yazmış .Bunları dikkate almayın arkadaşlar.Bunlar benim sözlerim değildir.Bilginize sunarım.kusuruma bakmayın.Şaştım kaldım valla.
Arkadaşların hepsi jet denenebilir demiş,fakat zemin index ve özellilkerini bilmeden jetin uygulanıp , uygulanamayacağı hakkında yorum yapamayız.Yapı Mühendisi kardeş şu zeminin SPT dışında zemin özellikleri varsa şuraya bir yazarsan daha iyi yorum yapabiliriz.Hep faraziler üzerinden konuşuyoruz.Zemini bilmiyoruz çünkü..... Saygılarımla...
Sayın yapı mühendisi öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. Bende "sağlam yapı sağlam zeminde bulunur" düşüncesi ağır basmakta. Jeolojik etüd raporundaki deprem ivme katsayılarını ve zemin sınıfını önemseyiniz lütfen. Anlatımınıza bakılırsa sıkıntılı bir zeminle karşı karşıyasınız ve daha kötüsü sanırım maliyet nedeni ile gönlünüzde yatan tasarımı yapamıyorsunuz.. Buna benzer bir zeminle bende karşılaşmıştım. Taşıma gücü çok düşüktü ve yeraltı su seviyesi oldukça sığ bir zemindi.. Yapılarımız 2 şer katlı 2 bina ve bir seyir kulesi idi. Seyir kulesi için kazıklı temel tasarlandı. diğer yapılar için ise sağlıklı drenaj işlemleri yapılarak suyun ortamdan uzaklaştırılması ve temel altına 30 ar cm lik 4 katman halinde nitelikli malzeme serilmesi ve sıkıştırılması kararlaştırılmıştı. Sizin yapınızın kat adedi daha fazla ve zemin bilgileri düşündürücü. Özellikle sıvılaşma riski. Yapınızın bulunduğu bölgenin kaçıncı derece deprem bölgesinde olduğu bu hususta çok önemli. zeminin sıvılaşma tehlikesi var ise sıvılaşması beklenen zeminin kaldırılması gerekecek yada kazıklı temel tasarlamanız gerekecek. Maliyeti düşünerek kazıklı temel yapamıyorsunuz ama ileride bir deprem nedeniyle zemin sıvılaşma problemi yaşarsanız radye temele dünyanın donatısını da koysanız kar etmeyecektir. Gölcük depremini hatırlayın lütfen. Çoğu bina sıvılaşma nedeniyle zarar görmüştü. Önce güvenlik sonra maliyet diyor ve tasarımlarınızda başarılar diliyorum.
merhabalar
Anladığım kadarıyla büyük bir yapı olmaması sebebi ile en ekonomik çözümü istiyorsunuz. Bir kere zemin de sıvılaşam tahkiki yapıldı mı? eğer sıvılaşma riski yoksa (ama öyle görünmüyor) Temelin dör bir yanına logarlama metodu ile drenaj yapılıp temel altına bitümlü membran ile izolasyon yapılabilir. Tüm bu metodlar sıvılaşma riski taşımayan zeminler üzerindeki basit yapılar için eğer temel koduna kadar yeraltı suyu seviyesi yüksek ise geçerlidir. En uygun ekonomik çözüm budur. Ancak sizizn sorun bu kategoriye girmiyor gibi. Emniyet gerilmeniz çok düşük. Muhtemeln sıvılama ile birlikte oturma riski de mevcut. Geriye tek seçeneğiniz kalıyor kazık temel.
enjeksiyonla zemin iyileştirme hakkında bilgi alabilirmiyim? acaba
SPT değeri verdiğine göre zeminin kum???
çünkü kilde spt değeriyle hesap yapmak çok yanıltıcı hatta gerçek dışı olabilir.
Paylaş