+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var
1 2 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 15

Konu: İstinat duvarı apartmanı yıktı .... Denetimsiz yapı denetimlerin sonucu:(

Bölüm Yöneticisi Ç.ÇALIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    336

İstinat duvarı apartmanı yıktı .... Denetimsiz yapı denetimlerin sonucu:(

İstinat duvarı apartmanı yıktı

Ankara’da inşası süren binanın istinat duvarı alttaki apartmanın üstüne yıkıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Ersan, müteahhitlerin başıboş bırakıldığını savunarak "Yıkılan duvarın kesitleri ve donatısı yeterli değildi" dedi.

KEÇİÖREN Aşıkpaşa Caddesi’ndeki inşaat halindeki bir binanın istinat duvarı, dün saat 09.00 sıralarında alttaki apartmanın üzerine yıkıldı. Olayda altı kişi yaralandı. Enkazdan solunumu durmuş olarak çıkarılan 3 yaşındaki Emirhan Ünalan ağır yaralı olarak kaldırıldığı Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde hayata döndürüldü. Olayda yaralanan Rahime Ünalan, Şaban Ünalan, Birkay Ünalan, Muhammet Gökkaya ve Hatice Gökkaya da aynı hastanede tedavi altına alındı. İki katı çöken binadaki dokuz dairenin yedisinin boş olması ve bir ailenin de çökme sırasında evde bulunmaması büyük bir faciayı önledi.

Uzmanlar olayda ihmalin olduğu konusunda birleşirken, kimin sorumlu olduğu teknik incelemeden sonra belirlenecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Bir ihmal olmazsa bunun yıkılması mümkün değil" dedi. Aynı dakikalarda olay yerinde olmasına rağmen Gökçek ile yan yana gelmeyen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da 2000 yılında çıkarılan yasa ile bu yerlerin denetiminin, yapı denetim firmalarına verildiğini hatırlatarak, "İhmali olan varsa hesabını verecektir elbette" dedi.

Tek sorumlu yasa

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Nevzat Ersan, çöken istinat duvarının tek sorumlusunun yürürlükteki "Yapı Denetim Yasası" olduğunu söyledi. Ersan, "Müteahhidin yaptığını denetlemek belediyenin yetkisinde değil. Belediyenin tek yetkisi kağıt üzerindeki projeyi inceleyip onay vermek" dedi. Müteahhitlerin başıboş bırakıldığını savunan Ersan, "Yapılan işler projeye uygun değil. Müteahhitler istinat duvarını genellikle ekstra harcama olarak gördükleri için üzerinde durmuyorlar. Aynı olay burada da var. Yıkılan duvarı bizzat inceledim. Kesitleri ve donatısı yeterli değildi" diye konuştu.

Müteahhit gözaltında

Duvarı yıkılan inşaat halindeki apartmanın müteahhidi Durali Tunç, gözaltına alındı. Tunç, binada ve duvarda hiçbir kusur olmadığını iddia etti. İzinlerin ve denetim belgelerinin tam olduğunu belirten Tunç, "İstinat duvarının çökmesine ben de şaşırdım. Böyle bir şeyin olacağını hayal bile edemezdik" dedi.
    Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10...id=0&oid=0&l=1
    'Kendini boşuna harcamış olur insan Dilediğine erer de sevinç duymazsa. Yıktığın hayat kendininki olsun daha iyi, Yıkmakla kazandığın şey kuşkulu bir mutluluksa.' William Shakespeare

2. The Following 3 Users Say Thank You to Ç.ÇALIK For This Useful Post:

algorist (31-01-2009), M.Kemal VARCIN (23-01-2009), uzaktan (23-01-2009)

Konu Yöneticisi Y.Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    628
    Alıntı Ç.ÇALIK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İstinat duvarı apartmanı yıktı

Ankara’da inşası süren binanın istinat duvarı alttaki apartmanın üstüne yıkıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Ersan, müteahhitlerin başıboş bırakıldığını savunarak "Yıkılan duvarın kesitleri ve donatısı yeterli değildi" dedi.

KEÇİÖREN Aşıkpaşa Caddesi’ndeki inşaat halindeki bir binanın istinat duvarı, dün saat 09.00 sıralarında alttaki apartmanın üzerine yıkıldı. Olayda altı kişi yaralandı. Enkazdan solunumu durmuş olarak çıkarılan 3 yaşındaki Emirhan Ünalan ağır yaralı olarak kaldırıldığı Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde hayata döndürüldü. Olayda yaralanan Rahime Ünalan, Şaban Ünalan, Birkay Ünalan, Muhammet Gökkaya ve Hatice Gökkaya da aynı hastanede tedavi altına alındı. İki katı çöken binadaki dokuz dairenin yedisinin boş olması ve bir ailenin de çökme sırasında evde bulunmaması büyük bir faciayı önledi.

Uzmanlar olayda ihmalin olduğu konusunda birleşirken, kimin sorumlu olduğu teknik incelemeden sonra belirlenecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Bir ihmal olmazsa bunun yıkılması mümkün değil" dedi. Aynı dakikalarda olay yerinde olmasına rağmen Gökçek ile yan yana gelmeyen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da 2000 yılında çıkarılan yasa ile bu yerlerin denetiminin, yapı denetim firmalarına verildiğini hatırlatarak, "İhmali olan varsa hesabını verecektir elbette" dedi.

Tek sorumlu yasa

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Nevzat Ersan, çöken istinat duvarının tek sorumlusunun yürürlükteki "Yapı Denetim Yasası" olduğunu söyledi. Ersan, "Müteahhidin yaptığını denetlemek belediyenin yetkisinde değil. Belediyenin tek yetkisi kağıt üzerindeki projeyi inceleyip onay vermek" dedi. Müteahhitlerin başıboş bırakıldığını savunan Ersan, "Yapılan işler projeye uygun değil. Müteahhitler istinat duvarını genellikle ekstra harcama olarak gördükleri için üzerinde durmuyorlar. Aynı olay burada da var. Yıkılan duvarı bizzat inceledim. Kesitleri ve donatısı yeterli değildi" diye konuştu.

Müteahhit gözaltında

Duvarı yıkılan inşaat halindeki apartmanın müteahhidi Durali Tunç, gözaltına alındı. Tunç, binada ve duvarda hiçbir kusur olmadığını iddia etti. İzinlerin ve denetim belgelerinin tam olduğunu belirten Tunç, "İstinat duvarının çökmesine ben de şaşırdım. Böyle bir şeyin olacağını hayal bile edemezdik" dedi.
    Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10...id=0&oid=0&l=1

Yakar top oynama süreci başladı şimdi daha önceki benzer olaylarda da olduğu gibi herkes topu başkasının üzerine atacak bakalım top en son kimde kalıp yakıcak;

*Firmaların analiz program lisanslarını kontrol etmeyen oda mı?(Zira ankarada oda proje denetimi yapmıyor ne yapıyor çok da anlaşılır değil ya)
    *Teknikerler tarafından statik proje denetimi yaptıran belediye mi ?
    *Varlıkları kağıt üzerinde olan elemanlar ile denetim yapan yapı denetim firmalarına mı ?
    *Şantiyesinde sırf kanunen gerekiyor diye kağıt üzerinde mühendis veya tekniker çalıştıran
    müteahhit mi?

Hadi bakalım top kimde kalıcak....

Yorumum acımasız mı göründü gerçek oldukları içindir belki ne dersiniz?

Unutmayınız Ki Yorumlarınız Referans Özelliği Taşır

Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakilerin anlayabileceği kadardır.

4. The Following 3 Users Say Thank You to Y.Yıldırım For This Useful Post:

algorist (31-01-2009), h.aydoğdu (05-02-2009), uzaktan (23-01-2009)

V.İ.P ÜYE
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    69
    Keçiörendeki Sorun .....

Keçiören ve Ankara'nın birçok yerinde ana sorun. Yap-Sat piyasasının mühendislik ve mimarlık hizmeti almaktan çıkıp, tamamen bir rant kapısı olması.

Belediye müdürlerinin ve çalışanlarının proje yaptığı, kalıp plansız belediyeden proje geçtiği, ilkokulöğretmenliği yapan bir arkadaşın haspel kadar Sta4Cad kilidi alıp proje yaptığı, ozalitçinin proje yaptığı bir yer olmuş çıkmış. Yaşlı bir çakal mühendisin binlerce proje yapmış gözüküp, serbest mahal başına imza parası alması. (Ankara da yaşandı altı ay meslekten men cezası aldı ve ağırlıklı bu amca keçiörene çalışıyordu)

Bu sadece yıkılan bu binanın belediyesine özel değil, bahsettiğim tüm Ankara Belediyeleri için geçerli. Full proje daire başı 50 ytl ye nasıl yapılır.(Betonarme-Mimari-Elektirik-Mekanik vs vs) Merkezden uzak belediyelere gittiğinizde size bu fiyatı çok rahat veriyorlar. Kalıp plansız, kolon aplikasyonsuz, kolon boy açılımsız, etriyesi çirozu belli olmayan birçok proje !!!!! Filiz boylarınn hala tartışma konusu olduğu, çirozun hangi aralıkta atılacağının bilinmediği ofisler. Etriye sıklaştırmasını kavramamış mühendis olmayan proje yapanlar. Diğer bir yönüde projenin birim rüşvetinin olması. Duyduğumuz bazı belediyelerde( bu yıkılan belediye de değil) 100 $ uygulaması olduğu...

Oysa Ankara'da Türkiye nin en büyük mühendislik ofisleri, fakülteleri, hocaları var. Aman diyeceksiniz ne gerek, dış cephenin mermer olması daha önemli. Göçerse nasıl olsa yenisi yapılır. İnsan hayatıda ne kadar ucuz. Deprem bölgelerinde (Marmara Depremi) olduğu gibi. Mühendislere iş çıktı güçlendirme projesi yaptılar (kendi yaptıkları ve hasar alan), müteahhite iş çıktı güçlendirme imalatı yaptılar.

Belki tepki alabilirim, fakat çizin altını ; Ankara ve bunun benzeri birçok ülkemin belediyesinde benzer şeyler yaşanacak. Keşke dış cephelerdeki özen, taşıyıcı sisteme ve iyi projeye de verilse idi.

Çözüm : danışman hocalar tutularak, projeler sözde değil gerçek kriterler ışığı altında incelenmeli. Belediye çalışanlarının öyle yada böyle özel sektörle proje bağı kesilmeli. (Eğer böyle olmasa idi ara sırada başkanlar radikal karar alıp tüm personelin yeri ile oynamazdı) Müdüründen çalışanına kadar. Bu çöken duvar hatırlarsanız Keçiören'de ilk değil. Benim asıl korkum ise binalardan .... Duam ise; Ankara yada yakınlarda ciddi bir depremin olmaması.
    Konu elmali123 tarafından (23-01-2009 Saat 13:52 ) değiştirilmiştir.
    Hanginiz beni daha çok seviyor ?

6. The Following 2 Users Say Thank You to elmali123 For This Useful Post:

algorist (31-01-2009), geotech (23-01-2009)

V.İ.P ÜYE
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    69
    Not : Bu arada ben Keçiören - Gazinoda yani bu yapının çok yakınlarında oturuyorum. Fakat bu anlattıklarımı gördükten sonra Keçiörenle ilgili en ufak bir çalışmam olmadı.

Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    5
    siz zemin etüd raporları hzırlanırken geoteknikçi inş mühendisi istemeyip,geoteknik rapor istemeyip bu işleri jeoloji jeofizikçilere bırakırsanız daha çokk istinad duvarlarıda ,binalarda yıkılır.
    adamlar yakında iksa hesaplarınada başlayacaklar siz bakın bakalım.
    Konu yuksekmuhendis tarafından (23-01-2009 Saat 14:05 ) değiştirilmiştir.

9. The Following User Says Thank You to yuksekmuhendis For This Useful Post:

vendetta (14-02-2009)

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    336
    Daha bu haberdeki olay meydana gelmeden 1 hafta öncesinde, yapı denetim mekanizmasının ne kadar denetimsiz olduğu sonucunu ortaya koyan yüksek lisans tezimi teslim ettim. Tezimin son sözü güçlü bir yapı denetim mekanizması olmadığı durumda depreme dayanıklı yapılar inşaa etmenin mümkün olmadığıydı. Trabzon il merkezi ve Ankara Sincan ve Etimesgut ilçelerinde aynı tez çalışmalarını örneklendirdiğimizde yapı denetim olmayan Trabzon şehrindeki inşaatların , yapı denetim kontrollüğünde yapılan Ankara ilindeki inşaatlardan daha güvenli olduğu ortaya çıktı. Bazı Yapı denetim şirketleri olayı yapıyı denetlememek için para almak olarak algıladıkça bırakın depreme dayanıklı yapı inşa etmeyi böyle durup dururken yıkılan bina örnekleri ne yazıkki artacak gibi gözüküyor.
    'Kendini boşuna harcamış olur insan Dilediğine erer de sevinç duymazsa. Yıktığın hayat kendininki olsun daha iyi, Yıkmakla kazandığın şey kuşkulu bir mutluluksa.' William Shakespeare

11. The Following User Says Thank You to Ç.ÇALIK For This Useful Post:

h.aydoğdu (05-02-2009)

V.İ.P ÜYE
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    69
    Sistem, Sincan Etimesgut ve Keçiören değil bu kurulmuş sistemde. Yoksa orada çalışanlar da para kazanmıyor. 50 ytl full projenin en fazla 20 mimari 15 statik olur. On dairelik bina projesinin statiği 150 ytl olur. Buna proje yapmak değil imza atılmaz. Neticede yapanlar mecburiyetten yapıyorlar çünki sistem onu emrediyor.

13. The Following User Says Thank You to elmali123 For This Useful Post:

M.Kemal VARCIN (24-01-2009)

Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    336
    Bence sorun şu: inşaat yapı denetim sistemi onayı almasının zorunlu olduğunu bilip, denetime gerek olmadığını düşünüp, yapı denetimle onu denetlememesi için uğraşması.Buna bizzat şahit olduğumuz için yazıyorum biz yapı denetime bizi denetlememesi için para veriyoruz diyen inşaat sahipleri var. Etimesgut ve Sincan olarak söyleme sebebim tez çalışmasında buraların örneklendirilmesiydi. Bu örneklerden yola çıkarak genelleme yaptığımı belirtmek istemiştim. Söylediklerinizin haricinde bunları da eklemek istemiştim

V.İ.P ÜYE
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    69
    yapı denetçisi bir abimizin, betonarmede kanca kaldırıldı diye etriyeleri vs. kancasız yaptırdığını biliyorum. daha sonrada bu abimizin önemli bir projenin başına proje müdürü olarak gittiğini biliyorum. birazda hatayı kendimizde arayalım.

kimse kimse için imza atmazsa hiçbir ilkokul öğrentmeni ve hiçbir ressam proje yapamaz. oturup iyi bir projenin adam saati berlilenip, sunum, çizim ve hesap kriterleri ortaya konulursa kalite yakalanmış olunur. danışmanlık hizmeti alınması şart. danışman ve proje kontrolü mekanizması bir şekilde avrupadaki yada amerikadaki standartlarda olması gerekiyor. belediye yada mühendisler odası o bölgedeki kontrol mekanizmalarını yapı denetim yada proje kontrol ofislerini (yasa ile bunlara yetki vereceksin ve bu ofislerde üniversiteden hocalarda olmalı) belki sıra ile belkide bilgi ve kapasitelerine göre aşama aşama belirlemeli.

araba müayeneleri gibi aynı .....

Yeni Üye
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Thanks
    0

Sorun sadece yapı denetim şirketleri değil. İstinat duvarları adeta bahçe duvarı zannedilerek inşa ediliyor. Arkadaki toprak yükü ve su için drenajla ilgili çalışma yapılmıyor. İstinat duvarı için geoteknik mühendislerinden de hizmet alımı zaten yok.

Geçmişte istinat duvrları m2 hesabına girmiyor diye proje ve inaat denetlenmiyordu bu sorun sanırım aşıldı.

eğer biz bu yöntemle duvar inşa etmeğe devam edersek maalesef çok duvar yıkılacak

17. The Following User Says Thank You to alkaya For This Useful Post:

Ç.ÇALIK (25-01-2009)

+ Konu Cevaplama Paneli