-
Yeni Üye
çok acil! delta açısı ve brükner diyagramı
merhaba arkadaşlar. çok acil olarak yardımlarınızı bekliyorum. çok minnettar olucam size inşAllah yardım ederseniz... bitirme sunumu hazırlıyorum ve yetiştirmem gerekiyor...
yol projesi hazırlarken R bulunduktan sonra Delta (grad cinsinden) bulunuyor. o delta nasıl hesaplanıyor. aramadığım yer kalmadı. nasıl hesaplandığını bulamadım bir türlü. elimde eski bir bitirme var ve aynısını yaptım ama bitirmede de nasıl bulunduğu yazmıyor. Nadir YAYLA' nın kitabında da yok baştan sona okudum. yardımcı olun lütfen.
2. sorum, brükner diyagramı ile ilgili;
brükner diyaagramında sıkışma katsayısını nasıl, nerede kullanıyoruz?
bir de taşıma mesafeleri hesaplandıktan sonra dozerin ayrı taşıma mesafesi, skreyperin ayrı mesafesi var, bunları biliyor musunuz?
3. kırmızı çizgiyi biz kendimiz keyfiyata göre (tabi ki dolgu yarmanın fazla olmaması, oluyorsa da birbirini karşılaması ve taşıma momentlerinin fazla çıkmaması koşulu ile olacak) seçiyoruz fakat ilk olarak A nın kotu, B nin kotu ve S nin kotu neye göre giriliyor. biliyorsunuz ki bunlar belirlendikten sonra g1 ve g2 eğimleri hesaplanıyor. A, S ve B nin kotları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
cevaplarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler...!
-
-
Dozerin taşıma mesafesi 100 metre, 100-1km skreyper ve 1km üstü kamyonla olacak. Hacim diyagramını çizdikten sonra dolgu yarma dengelemesi yaparken mesafe 100metreye kadar ise dozerle, 100-1000 arası skreyper le 1km üstü kamyonla taşıma yapılır. Hacim ile ortalama taşıma mesafesini çarpıp Taşıma momentini bulursunuz oradan
Kırmızı çizgiyi geçirirken, sizin başlangıç ve bitiş kotunuz belirlidir. A ve B, başlangıç ve bitişi temsil etsin. Bu noktalar ve S kurp noktası ile g1 ve g2 yi bulursunuz.Sonra kırmızı kotları bulmak için de y=(g2-g1)/2L*x^2 diye giden bir formül var, o formülden kırmızı kotları bulursnuz.
Delta nın formülünü unuttum ama bakıcam
-
The Following 2 Users Say Thank You to Volkan Donbaloğlu For This Useful Post:
bilalcelik (27-01-2009), efetolga (18-01-2010)
-
Delta Nadir Yayla nın kitabında sayfa 123 de olmalı.
-
-
Yeni Üye
öncelikle yazdıklarınız için çok teşekkür ediyorum
delta meselesine gelince, orada da delta ile ilgili bilgiler var fakat orası deltanın bulunuşundan sonraki kısımları anlatmış yani deltanın bulunuşunu anlatmıyor maalesef. kitap şu an yanımda ve o sayfa da açık.
ayrıca, S nin kotunu nasıl bulunduğunu da anlatırsanız çok sevinirim...
bir de anlattığınıza bakılırsa, A ve B kotları elimizde mevcut olmalı anlamı çıkıyor. yani elimdeki çözülmüş projeyi yapan arkadaş bu kotları biliyormuş öyle mi oluyor?
tekrar teşekkürler
Konu bilalcelik tarafından (26-01-2009 Saat 23:16 ) değiştirilmiştir.
-
-
Tabi, yolun nereden başlayıp nerede bittiğini bilmeden yol yapılmaz ki. Yol geçecek yerin topoğrafyası belirlidir, başlayacak yerde bellidir, mesela x kotundan başlar, y kotunda bitecektir. Eldeki topoğrafik haritadan sıfır poligonları çizilir. Eğimler de belli bir değere göre verilir tabi, birden düşülmez. x ve y kotu sıfır poligonuyla çizildikten sonra kurp oluşacaksa, oluşacağı yer az çok bellidir. Yarma ve dolgu birbirine denk olacak şekilde iki doğru çizersiniz. Birisini x ten diğerini y den, kesişim noktaları S noktasını verir. Kesiçim noktasından yukarıdaki açı da yanlış hatırlamıyorsam delta/2 derecelik bir açıyı verir. Onu da açı ölçer ile bulursunuz.
hatırladığım kadarıyla böyleydi
-
The Following User Says Thank You to Volkan Donbaloğlu For This Useful Post:
-
Yeni Üye
sağolun, teşekkür ediyorum gerçekten. takıldığım yerde yine dönerim size.
hayırlı geceler...
-
-
Ne demek, kolay gelsin. İyi geceler size de
-
-
Yeni Üye
-
-
Sıkışma katsayıları Nadir Yayla'nın kitabında yok mu acaba? Hiçbiri hatırımda yok benim. Notlarıma bakmam gerekli bulabilirsem.
Brükner de yarmadan dolguya, dolgudan yarmaya veya depoya en ekonomik taşıma nasıl olur, onun diyaramı bildiğiniz gibi.
Hacim diyagramını yığışımlı olarak çizdikten sonra kapalı alanlar oluşturuyorsunuz. Kapalı alanlarda yarmadan dolguya taşımalar yapıyorsunuz. Mesafelere göre en ekonomik hangi araçla taşıma olur onu belirliyorsunuz. Mesela 100 metre altıysa dozer gibi. Eğer messafe çok uzak ise taşıma çok masraflı olacağından depoya göndermek daha ekonomiktir.
Forumda bir kaç tane ulaşım projesi olacaktı. Onların faydası olacaktır. Kafanıza takılan yeri sorabilirsiniz. Brükner de nerede sorun yaşıyorsunuz mesela.
-
-
Yeni Üye
Arkadaslar ,
Toprak islerinde Sıkışma/kabarma faktorleri , yarma ya da ariyet malzemesinden elde edilen 1 m3 dolgu malzemesinin, dolguda islem gordukten sonraki sıkışmis halinin durumunu verir.
Ornegin sıkışma katsayisi %5 olan 1 m3 kazi malzemesini dolguya goturdugumuzu varsayalim. Yani 1 m3 malzemeyi kazdik. Bunun kazi miktari 1 m3, nakledecegimiz miktar 1 m3 ve dolguya serilip sıkıştirildiktan sonraki miktarimiz ise 1m3 x (1-0.05) = 0.95 m3 olur. Acikca bu 1 m3 kazi malzemesi ile 0.95 m3 dolgu yapabiliriz anlamina gelir. Ayni sekilde kabarma katsayisi %10 olan 1 m3 kazi malzemesi ile de 1m3 x (1+0.1) = 1.10 m3 dolgu yapabiliriz anlamindadir.
Dikkat edilirse burada sıkışma ve kabarma katsayilari ile malzemenin hemen kazildiktan sonraki alacagi hacim degil, dolguya goturulup serme ve sıkıştirma islemleri yapildiktan sonra alacagi hacim bulunmaktadir.
Hacimler tablosunda kazi ve dolgu hacimleri bulunduktan sonra ayrica kazi miktarlari malzemenin cinsine gore kabarma ve sıkışma katsayilari ile de arttirilarak/azaltilarak bulunan kazi hacimleri brukcner degerine esas alinir.
Genelde toprak cinsi malzemeler dolguda islem gordukten sonra sıkışir. Kuskuluk cinsi malzemeler de kabarma ya da sıkışma olmaz. Kaya cinsi malzemeler ise kabarir. Toprak icin %5-7 sıkışma , kuskuluk icin % 0 (kabarma ya da sıkışma yok) , kaya icin ise %10-15 civarinda kabarma olur.
Kabarma ve sıkışma katsayilari ilgili idarelerin arastirma bolumler tarafindan tespit edilir ve daha sonra o proje icin degismez bir deger olur.
Bir projede her yarma ya da ariyet ocaginin sıkışma/kabarma degerleri farkli farkli olabilir. Bu durumda da hacimler tablosunda da hangi yarmanin/ariyet ocaginin kazisi var ise o kesime ait sıkışma/kabarma degerleri kullanilir.
Umarim yardimci olabilmisimdir.
-