-
Yeni Üye
Karayolu Ulaşımının Yeri ve Önemi
Arkadaşlar ben inşaat 1. sınıf öğrencisiyim inşaat müh giriş dersi için word veya power pointte sunu yapacagız benim aldıgım konu : ülkemizde kara yolu ulasımının yeri ve önemi.Gelişmiş ülkelere göre kıyaslandıgımızda ülkemizin durumu
yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar not: final sınavında sunuyu yapacagız
-
-
Türkiye gibi 8333km kıyısı bulunan bir deniz ülkesinde yolcu ve yük taşımacılığının yaklaşık %95 i karayolu ile yapılıyor. Gelişmiş deniz ülkelerinde denizyolu,karayolu ve demiryolu taşımacılığının payları yaklaşık olarak birbirine eşittir. Mesela tren geminin içine kadar girer, diğer limana geldiğinde tren raylarla gemiyi terk edip nakliye yapılacak yere ulaşır. Bizde ise ağır yük taşımacılığını karayolu ile yapma alışkanlığı var. Bu da asfaltın çabuk bozulup zırt pırt bakım yapılmasına neden oluyor. Oysaki demiryolu ulaşımının bakım masrafı azdır. Ciddi yüklemelerde de gemi taşımacılığının üstüne yoktur. Şu da bir gerçekki demiryolu ulaşımında bürokrasi çok fazladır. Bir yük taşıyacaksınız bin yere gidersiniz. Onu imzalat oraya götürler çoktur. Yolcu taşımacılığı içinde demiryolu daha ekonomiktir. Yurtdışında demiryolları köylere kadar girer.
Karayolu ulaşımı;
-Esnektir,kapıdan kapıya ulaşılabilen tek sistemdir.
-Kolay bir ulaşım sistemidir, yol eğimleri demiryolu gibi düşük olmadığından dağa bayıra tırmanması kolaydır.
- Otoyol hariç ilk yapım maliyeti düşüktür.
-Kısa mesefali yolculuklarda Hızlıdır
- Diğer tüm ulaştırma sistemlerine alt yapı oluşturur.
-Bürokratik engelleri bulunmaz.
-Kitle taşımacılığı için uygun değildir
-Kaza riski yüksektir.
-Enerji tüketimi fazla ve dışa bağımlıdır.
-Çevre tahribatı demiryoluna göre daha fazladır
Ayrıca yurtdışında betonarme yol yaygınlaşmaya başladı. Türkiye'de bir kaç yerde denendi ama yaygın değil. İkisi arasındaki fark hakkında sitede konu açılmış ve güzel şeyler yazılmıştı bakmanı tavsiye ederim.
Ayrıca kütüphanene git Nadir Yayla - Karayolu Mühendisliği kitabına bir bak derim.
-
-
Yeni Üye
-
-
Yeni Üye
link ölmüş arkadslar lütfen yeniliyebilirmisiniz rica etsem
( cünki cook acil bu ödev
-