Kanalizasyon şebekesinde kullanacağımız boru çaplarını nüfusa göre mi belirliyoruz?
Sayın arkadaşlar,
kanalizasyon ve yağmursuyu şebekelendirmelerinin hesabı için; kullanabileceğimiz bildiğiniz bi program var mı? bi de yağmursuyu hesabında yağış değerlerinden rasyonel metodu kullanarak akış değerlerine nasıl geçmekteyiz? Aydınlatan olursa müteşekkir olurum...
Kanalizasyon şebekesinde kullanacağımız boru çaplarını nüfusa göre mi belirliyoruz?
merhaba ayşegülcüm.
tabiki nüfustan yola cıkıyorsun.nüfusa göre atık debisini buluyorsun.sonra da birim debiyi.her boru için atık debi değişiyor boyuta göre.kutter tablolarından da kurallarına göre çapını seçiyorsunn...
Özgecim çok teşekkür edeyim önce.benim kanalizasyon hakkında fazla bir bilgim yok beleidyede çalışıyorum ve bir proje öncesi yaklaşık olarak bir maliyet hesaplicam o yüzden sormuştum.daha kolay olarak belirleyeceğimiz bir yolu varsa söylersen sevinirim sadece yaklaşık bu kanalizasyon hattınını maliyetni nasıl bulabilirim.yardımcı olursan sevinirim...
kanilazasyon borusunun debisini arkadaşında dediği gibi nüfustan buluyosun ona nüfusa göre bir miktar daha ekliyerek debiyi buluyorsun. Debi belli oluınca boru çapını bulursun süreklilik denkleminden. Debiyi bulmak için çeşitli yaklaşımlar var ama belediyeler için iller bankası yöntemi uygun olacaktır.
Kanilazsyon hattının maliyetini;
gerekli olan boruların toplam maliyeti + kazı + işçilik şeklinde bulabilirsin. Bütün bunları elle tek tek hesaplaman gerekiyor.
kanalizasyon debi hesabı basit yöntemle günlük içmesuyu ihtiyacının 2 katı alınarak hesap edilir(günlük ihtiyaç 10lt/s ise kanal için 20lt/s alınır. Bu debi toplam kanal boyuna bölünerek 1m için birim debi bulunur) Borularda doluluk oranı çapa göre değişir buda %85 i geçemez
yağmursuyu ise havza hesabı ve kabul edilen yıla göre (genelde 2 yıl)taşkın debisi bulunarak hesaplanır. yağmursuyunda doluluk oranı %100 kabul edilebilir.
ülkemizde yağmursuyu ve kanalizasyon ayrık sistem olarak projelendirilir.
hakan arkadaşa katılıyorum. Türkiyede bir kaç il dışında hiç bir ilde yağmur suyu şebekesi yok. İlave masraf olmasın diye kanalizasyona ilave olarak yapılıyor. Üç kuruş ucuza malolsun diye böyle yapıyorlar ama bir yağmur yağdığında haberlerde görüyoruz, Şu kadar eve sel bastı, şu kadar ekonomik kayıp falan... Bu senen muğlada yağmurdan dolayı 7 trilyonluk zarar varmış. Yağmur suyu şebekesini ayrı yapmak çok daha ucuza gelirdi .Ayrıca bir dahada evlere su basmazdı. Ama nerde bunları düşüneccek belediye başkanları???
İller bankasının yaptığı sistemde birleşik sistemin uygulandığını görmedim.
(genelde kanal tek başına yapılır yağmursuyu düşünülmez)
zaten beraber yapılırsa kanalizasyonların ters teptiği görülürdü
nufusun yanı sıra ordaki kanalizasyon kullanımıda göz önüne alınmalıdır eger bölgede endüstriyel bir tesis olabilir veya şehir merkezi olabilir ve iş yerleri cok fazladır orda kayıtlara göre ikamet sayısı azdır ama kanalizasyon kullanımı coktur veya tatil yerlesim bölgesidir kışın kullanım yok denecek kadar azdır bu yüzden burda yagısları göz önene almaya gerek yoktur çünkü insan oldugu zaman yazdır yagıs olmaz, yagış oldugu zaman kıs veya bahardır insan olmaz uygun bir boru çapıyla dengelenebilir yani anlatmak istediğim kulllanım çok önemlidir mühendislik de burda devreye girer ve optimum seviyeyi ekonomik ölçüde yakalayarak bir boyutlandırma yapılabilir...
saygılar...![]()
Paylaş