Hafif çelik yapıların içini hiç gezdiniz mi?! Yukarıdaki resimde görülen evler gibi hafif çelikle yapılmış yapıları gezdiğinizde sanki ayağınızı bastığınız yer çökecek ya da devrilecekmiş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Genelde duvarları çok az yalıtımlı ve hafif olduğundan ses geçirgenliği çok fazla. Ayrıca sevgili mimarlara ve müteahhitlere sesleniyorum.. Neden sürekli Amerikan panel kullanmakta ısrar ediyorsunuz?? Çok itici geliyor bana. Ucuz diye mi kullanıyorsunuz? Çok sevdiğinizden mi? Lütfen daha başka malzemeler kullanın.
Hafif çelik yapıların en önemli dezavantajı yükü tek bir noktaya değil de yüzeye yayarak sündürmeye çalışmak. Bu durumda örneğin iki katın birleşim noktasına odaklanmış bir yük geldiğinde (deprem gibi) malzeme bazında çok zayıf kalacaktır. Hafif çelik dediğimiz yapının taşıyıcı elemanları bildiğiniz alüminyum sacın kıvrılmasından yapılmaktadır ve karşılayabileceği yük ağır çelik yapıya, ahşaba ya da betona göre çok çok azdır. Bunu da belirteyim..
Öte yandan ağır çelik yapılar çok daha dayanıklıdır ve yüksek katlı yapı yapabilirsiniz ve imalatı iyi yapılmışsa sahada montajı çocuk oyuncağıdır. Yapım süresi çok azdır. Ekonomikliği ise bence betonarme yapılarla hemen hemen aynıdır. Mimarlar ve mühendislere sesleniyorum.. Arkadaşlar neden halen daha o hantal ve ağır beton yapılarla uğraşıyorsunuz ki?!! Dünya bırakın çeliği başka malzemelere geçiyor konstrüksiyonda. Siz de halen o klasik Türk mimarisi ile beton yapılar yapmaya çalışıyorsunuz.. Hiç zevkli değilsiniz.

LinkBack URL
About LinkBacks
Alıntı

Paylaş