arkadaşlar çek cumhuriyeti gibi sağlam defansı olan bir takımı 15 dakika da 2 0 dan 3 2 maglup ettiysek herşey mümkün. 800 katlı değil, 1800 katlı bile olabilir.
Efendim japonyada bir fuji dağı varmış, bir rivayete göre Japonlar bu dağı eskiden beri kutsal sayar ve taparlarmış. Bu dağ 3.776 metre imiş. Japon Mühendis insanları bu dağdan esinlenerek bir proje hazırlamışlar. Adını X-Seed 4000 koymuşlar. Koymuşlar ama öyle kalmış. Nedeni ise uygulamanın 300-900 milyar dolar’ı bulabilirmiş, mali sıkıntıları varmış. Yalnız 600 milyar dolarlık fark neden ben orasını kavrayamadım. Bir proje hazırlıyorsunuz maliyetini çıkarıyorsunuz ve bu 300′e de olabilir 900′e de olabilir diyorsunuz. Yazının devamında resimlerini görebileceğiniz yapı 800 katlı imiş (kat yüksekliği 3 mt dersek 800*3= 2,4 kilometre yüksekliğinde bir yapı ile karşı karşıya kalırdık, ama japonlar böyle yapmıyor). Plana göre yükseklik 3,8 kilometre olarak düşünülmüş. Yani fuji dağından ~230 metre yüksek olacakmış. Bu çekik gözlü insanlar manyak olmuşlar, bugun dünyanın en yüksek binası ünvanını almaya hazırlanan Burj Dubai adlı yapı 0,8 km yüksekliğinde. Bununla kalmayıp yapıyı deniz üstüne yapacağız diyorlar. (Yuh, oha hatta çüş dediğinizi duyar gibiyim) Uçağa binenler bilir, uçaklar genellikle 800 metre yükseklikte uçarlar ve yer yer bulutları yanı başınızda görürsünüz. 3,8 km yükseklikte, bulutların üstünde oturduğunuzu düşünsenize Çocuğum balkondan sarkma düşersin, yada atmosfere karşı bir kebap yelleme sahnesi. Taisei İnşaat Şirketi tarafından projelendirilen yapı tüm enerji ihtiyacını güneş enerjisiyle elde edecekmiş. Hatta insanların gerekli ihtiyaçlarını karşılamaları için sebze ve meyvelerin yetiştirileceği alanlar ile hayvanların yaşayabileceği barınaklar bile projeye eklenmiş durumda. Üstün teknolojiyle yapılan duvarları, dışardan gelen hava durumuna göre içerisinin ışık, sıcaklık ve hava basıncını ayarlıyor. Yani başlı başına bir şehir olma, dışarıyla hiçbir şekilde bağımlı olmamaya yönelik bir şaheser yapı. 1.000.000 kişinin barınma ihtiyacını karşılayacak diyorlar. İşe bak yav, adamlar gökdelen yarışını bir kenara itmişler. Dağlarla kapışıyorlar artık. Bir diğer entresan nokta projenin tasarımına 1980 yılında başlanmış olması ve 2006 yılında projesinin bitirilmesi. Eğer projesi bile 26 yılda ancak bitirildiyse uygulamanın asırlar sürmesi içten bile değil.
saçma bence bi kere zemin kotundan 6 km aşağıya inemezsin etraftaki toprak yükünü hesaba katmıyorsun galiba büyük ihtimalle normal çelik kullanmazlar öyle bir yapı yapılacak olsada çelikten sağlam ama daha hafif bir malzeme kullanılması lazım çünkü toplam yükü heasap bile edemezsin (örnek olarak nasanın uzay mekiklerinde kullandığı madde olabilir)
arkadaslar burda yanlis bi sey var insa edilmekte olan burj dubai 164 katli 818 metre olacakmis.oysa bu yapi 800 katli 4000 metre oluoyurmus. bi turlu anlamadim Lütfen kullandığımız kelimelere dikkat edelim
Volkan Donbaloğlu
Konu Volkan Donbaloğlu tarafından (30-12-2008 Saat 21:33 ) değiştirilmiştir.
Yapılmaz diye birşey yok, teknik açıdan yapılabilir.Ama hiç kimsenin maliyetleri dikkate alarak böyle bir projeye kalkışacağını düşünmüyorum.ABD'yi Avrupa'ya bağlayan bir tünel ve hızlı tren yapılıyorsa ve tren daha hızlı gitsin diye tünelin havası alınabiliyorsa, bu da yapılabilir.